Barth3z 22.10.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Napisłem wyraznie, trzeba tylko czytac dokładnie moje posty, po zamontowaniu pompy bufor (co+cwu) staje sie zasobnikiem cwu. Czytam, ale są sprzeczne. Np. ta wypowiedź: "Wezownicy nie podpina sie do pompy ciepła, a jedynie bufor" O co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.10.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Czytam, ale są sprzeczne. Np. ta wypowiedź: "Wezownicy nie podpina sie do pompy ciepła, a jedynie bufor" O co chodzi ? Istotnie moze w tym przypadku nie zachowałem własciwego nazewnictwa, ale to są słowne przepychanki. Istotne są idea i wynikajace z niej własciwe połaczenia hydrauliczne tych urzadzen zeby je nie nazywac po imieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jak dla mnie konwektorki mają same plusy - instalacja jak i same grzejniczki są mega tanie, są o wiele mniejsze niż tradycyjne grzejniki moje mają wymiary jakieś 50 na 50cm , ładniejszy design, - http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/grzejniki_elektryczne/f117/ No i co najważniejsze sterowanie nimi jest dziecinne proste.... połowe tego wątku to wpisy odnośnie ustawiania temperatur i sterowania, a ja swoje ustawiłem w 5 minut rok temu i do tej pory nic nie ruszałem, na każdym mam termostat i jak ustawie temperaturę np na 20st to bez względu czy na zewnątrz jest +10 czy -10st w danym pomieszczeniu będzie te 20st. W takich konwektorach brakuje mi jednego - programatora tygodniowego, bo np. w sypialni chciałbym utrzymywać ustawioną temperaturę tylko w nocy. W ciagu dnia nie potrzebuję ogrzewać tego pomieszczenia. W salonie natomiast potrzebuję utrzymywać temperaturę tylko w godzinach popołudniwych i wieczornych. W sumie można podłączyć te konwektorki przez zegar czasowy... To będzie dobre rozwiązanie, szczególnie do domów pasywnych, gdzie ogrzewanie podłogą ma dużą bezwładność i nie reaguje tak szybko jak konwektory na zyski słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Istotnie moze w tym przypadku nie zachowałem własciwego nazewnictwa, ale to są słowne przepychanki. Istotne są idea i wynikajace z niej własciwe połaczenia hydrauliczne tych urzadzen zeby je nie nazywac po imieniu. Zatem rozumiemy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 W takich konwektorach brakuje mi jednego - programatora tygodniowego, bo np. w sypialni chciałbym utrzymywać ustawioną temperaturę tylko w nocy. W ciagu dnia nie potrzebuję ogrzewać tego pomieszczenia. W salonie natomiast potrzebuję utrzymywać temperaturę tylko w godzinach popołudniwych i wieczornych. W sumie można podłączyć te konwektorki przez zegar czasowy... To będzie dobre rozwiązanie, szczególnie do domów pasywnych, gdzie ogrzewanie podłogą ma dużą bezwładność i nie reaguje tak szybko jak konwektory na zyski słoneczne. wszystkie konwektory można podpiąc do jednego sterownika, (też mam taką możliwość). i programować sobie każdego z osobna jak kto chce. ewentualnie do każdego dokupić najtańszy włącznik czasowy za 20-30zł i wpiąć w kabel zasilający znajdujący się za grzejnikiem. ja potrzebuje mieć stałą temperaturę w domu, zresztą jak za dnia wychłodzisz sypialnie to potem i tek zużyjesz tyle samo żeby to dogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.10.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 zresztą jak za dnia wychłodzisz sypialnie to potem i tek zużyjesz tyle samo żeby to dogrzać. Nie prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.10.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 @mar1982kaz, jak realizujesz grzanie CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 @mar1982kaz, jak realizujesz grzanie CWU? w łazience przepływowy podgrzewacz wody schowany w szafce pod umywalką (15kw koszt zakupu okolo 500zl)..... w kuchni i ubikacji to samo tylko że 5kw (koszt około 200zł/sztuka)...... plus taki że jak odkręce kran to ze względu na bliskość podgrzewaczy, od razu leci ciepła, i nigdy jej nie braknie.... no i zero strat bo bojler grzeje calą dobę, nawet gdy śpimy lub jesteśmy w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 24.10.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 mar1982kaz jaką masz moc przyłączeniową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 25.10.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 mar1982kaz jaką masz moc przyłączeniową? z tą mocą wiem że jakoś dziwnie wyszło bo niby na papierze mam 12,5kw a dali mi zabezpieczenie na 40A więc według tabel mogę nawet do 25kw brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.10.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jakie kable wybrać - ekranowane czy nie ekranowane ? Czy spotkaliście się z opracowaniem na temat wpływu pola elektromagnetycznego (z nieekranowanych ogrzewania podłogowego) na organizm ludzki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.10.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) grube, , na siatkę do wylewek przypiąć, siatkę uziemić i z glowy.. Edytowane 29 Października 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.10.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ale mi chodzi o ekran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.10.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Ale mi chodzi o ekran. ale od czego ten ekran miałby być. drut oporowy to obciążenie czysto rezystancyjne, a nie indukcyjne więc raczej nie ma co pola elektrycznègo (a zwłaszcza elektromagnetycznego) wywołać.. także tego tam za dużo nie będzie.. a siatka metalowa też robi za ekran.. telewizor czy komórka emituje pewnie wielokrotnie więcej niż kable.. edit: ekran ochronny w kablach jest po to żeby: -polepszyć właściwoci mechaniczne - izolacja przeciwwilgociowa - ochrona przeciwporażeniowa !!!!! na całej długości więc kup w ekranie Edytowane 29 Października 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 30.10.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 ale od czego ten ekran miałby być. więc kup w ekranie kup kable oczywiscie jednostronnie zasilane, w ktorym pole sie znosi, a nie tansze dwustronnie zasilane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 ale od czego ten ekran miałby być. drut oporowy to obciążenie czysto rezystancyjne, a nie indukcyjne więc raczej nie ma co pola elektrycznègo (a zwłaszcza elektromagnetycznego) wywołać.. Chodziło mi bardziej o pole magnetyczne: "Pole magnetyczne powstaje podczas przepływu prądu. Im większe natężenie prądu, tym większe natężenie pola magnetycznego. Pole magnetyczne przenika przez ściany budynków, metale i przez ciało ludzkie. Zmienne pole magnetyczne o odpowiedniej sile potrafi wywoływać w organizmie prądy wirowe, które powyżej pewnych wartości progowych mogą podrażniać nerwy i komórki mięśni. " Pole elektryczne oddziałowuje naskórkowo i tutaj raczej nie ma zagrożenia z przekroczeniem normy. Ale pole magnetyczne już tak. Wyobraź sobie, że otwieracz do konserw wytwarza pole o natężeniu nawet 30uV. Norma to 100uV. kup kable oczywiscie jednostronnie zasilane, w ktorym pole sie znosi, a nie tansze dwustronnie zasilane. Racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.10.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Chodziło mi bardziej o pole magnetyczne: "Pole magnetyczne powstaje podczas przepływu prądu. Im większe natężenie prądu, tym większe natężenie pola magnetycznego. Pole magnetyczne przenika przez ściany budynków, metale i przez ciało ludzkie. Zmienne pole magnetyczne o odpowiedniej sile potrafi wywoływać w organizmie prądy wirowe, które powyżej pewnych wartości progowych mogą podrażniać nerwy i komórki mięśni. " Pole elektryczne oddziałowuje naskórkowo i tutaj raczej nie ma zagrożenia z przekroczeniem normy. Ale pole magnetyczne już tak. Wyobraź sobie, że otwieracz do konserw wytwarza pole o natężeniu nawet 30uV. Norma to 100uV. Racja. Użyjmy logiki czajnik 2000 W wytwarza pole elektromagnetyczne w swoim obrębie powiedzmy ~ 0,5m2 przepływający prąd 8,7A to teraz weźmy tą samą moc 2000 W i rozłóżmy na powierzchni ~ 30m2 .... jakie będzie pole edit skoro na 1m2 mamy ~ 100W = 0,43A stojąc pod żarówką 100W raczej nie stracimy zdrowia siedząc przed komputerem (co prawda stałe napięcie) ale przez kabel zasilający przepływa ~ 1,6A podczas gdy laptop ciągnie 20W W latach 2007 bawiłem się takim miernikiem i z tego co pamiętam konwekcyjny grzejnik elektryczny o mocy ~ 900 W po dotknięciu miernikiem pokazywał wartość ~ 80uV. czy uT już nie pamiętam dokładnie Edytowane 30 Października 2015 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Znalazłem opracowanie naukowe na ten temat:ftp://ftp.kis.p.lodz.pl/pub/people/P.Urbanek/Konopnica13/Goleman%20Ryszard/Goleman%20Ryszard.doc Wynika z niego, że kablowe ogrzewanie podłogowe generuje pole magnetyczne o natężeniu niemalże 100x niższej niż graniczne dopuszczalne. Jest OK Edytowane 30 Października 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.11.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 CO w październiku: 211 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 02.11.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Jak widze Wasze zuzycie to az nie wierze, ale z drugiej strony u mnie biegun zimna, ja od początku wrzesnia nabilem 1400kWh, teraz dziennie wychodzi jakieś 30kwh, temperature grzania ma ustawione na 47st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts