Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytam, ale są sprzeczne. Np. ta wypowiedź: "Wezownicy nie podpina sie do pompy ciepła, a jedynie bufor" O co chodzi ?

Istotnie moze w tym przypadku nie zachowałem własciwego nazewnictwa, ale to są słowne przepychanki. Istotne są idea i wynikajace z niej własciwe połaczenia hydrauliczne tych urzadzen zeby je nie nazywac po imieniu.

Jak dla mnie konwektorki mają same plusy - instalacja jak i same grzejniczki są mega tanie,

są o wiele mniejsze niż tradycyjne grzejniki moje mają wymiary jakieś 50 na 50cm , ładniejszy design, - http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/grzejniki_elektryczne/f117/

No i co najważniejsze sterowanie nimi jest dziecinne proste.... połowe tego wątku to wpisy odnośnie ustawiania temperatur i sterowania, a ja swoje ustawiłem w 5 minut rok temu i do tej pory nic nie ruszałem, na każdym mam termostat i jak ustawie temperaturę np na 20st to bez względu czy na zewnątrz jest +10 czy -10st w danym pomieszczeniu będzie te 20st.

W takich konwektorach brakuje mi jednego - programatora tygodniowego, bo np. w sypialni chciałbym utrzymywać ustawioną temperaturę tylko w nocy. W ciagu dnia nie potrzebuję ogrzewać tego pomieszczenia. W salonie natomiast potrzebuję utrzymywać temperaturę tylko w godzinach popołudniwych i wieczornych.

W sumie można podłączyć te konwektorki przez zegar czasowy... To będzie dobre rozwiązanie, szczególnie do domów pasywnych, gdzie ogrzewanie podłogą ma dużą bezwładność i nie reaguje tak szybko jak konwektory na zyski słoneczne.

W takich konwektorach brakuje mi jednego - programatora tygodniowego, bo np. w sypialni chciałbym utrzymywać ustawioną temperaturę tylko w nocy. W ciagu dnia nie potrzebuję ogrzewać tego pomieszczenia. W salonie natomiast potrzebuję utrzymywać temperaturę tylko w godzinach popołudniwych i wieczornych.

W sumie można podłączyć te konwektorki przez zegar czasowy... To będzie dobre rozwiązanie, szczególnie do domów pasywnych, gdzie ogrzewanie podłogą ma dużą bezwładność i nie reaguje tak szybko jak konwektory na zyski słoneczne.

wszystkie konwektory można podpiąc do jednego sterownika, (też mam taką możliwość). i programować sobie każdego z osobna jak kto chce. ewentualnie do każdego dokupić najtańszy włącznik czasowy za 20-30zł i wpiąć w kabel zasilający znajdujący się za grzejnikiem. ja potrzebuje mieć stałą temperaturę w domu, zresztą jak za dnia wychłodzisz sypialnie to potem i tek zużyjesz tyle samo żeby to dogrzać.

@mar1982kaz, jak realizujesz grzanie CWU?

w łazience przepływowy podgrzewacz wody schowany w szafce pod umywalką (15kw koszt zakupu okolo 500zl)..... w kuchni i ubikacji to samo tylko że 5kw (koszt około 200zł/sztuka)...... plus taki że jak odkręce kran to ze względu na bliskość podgrzewaczy, od razu leci ciepła, i nigdy jej nie braknie.... no i zero strat bo bojler grzeje calą dobę, nawet gdy śpimy lub jesteśmy w pracy

Ale mi chodzi o ekran.

ale od czego ten ekran miałby być.

drut oporowy to obciążenie czysto rezystancyjne, a nie indukcyjne więc raczej nie ma co pola elektrycznègo (a zwłaszcza elektromagnetycznego) wywołać.. także tego tam za dużo nie będzie.. a siatka metalowa też robi za ekran..

telewizor czy komórka emituje pewnie wielokrotnie więcej niż kable..

edit:

ekran ochronny w kablach jest po to żeby:

-polepszyć właściwoci mechaniczne

- izolacja przeciwwilgociowa

- ochrona przeciwporażeniowa !!!!! na całej długości

więc kup w ekranie

Edytowane przez _artur_

ale od czego ten ekran miałby być.

drut oporowy to obciążenie czysto rezystancyjne, a nie indukcyjne więc raczej nie ma co pola elektrycznègo (a zwłaszcza elektromagnetycznego) wywołać..

Chodziło mi bardziej o pole magnetyczne:

"Pole magnetyczne powstaje podczas przepływu prądu. Im większe natężenie prądu, tym większe natężenie pola magnetycznego. Pole magnetyczne przenika przez ściany budynków, metale i przez ciało ludzkie. Zmienne pole magnetyczne o odpowiedniej sile potrafi wywoływać w organizmie prądy wirowe, które powyżej pewnych wartości progowych mogą podrażniać nerwy i komórki mięśni. "

Pole elektryczne oddziałowuje naskórkowo i tutaj raczej nie ma zagrożenia z przekroczeniem normy. Ale pole magnetyczne już tak. Wyobraź sobie, że otwieracz do konserw wytwarza pole o natężeniu nawet 30uV. Norma to 100uV.

kup kable oczywiscie jednostronnie zasilane, w ktorym pole sie znosi, a nie tansze dwustronnie zasilane.

Racja.

Chodziło mi bardziej o pole magnetyczne:

"Pole magnetyczne powstaje podczas przepływu prądu. Im większe natężenie prądu, tym większe natężenie pola magnetycznego. Pole magnetyczne przenika przez ściany budynków, metale i przez ciało ludzkie. Zmienne pole magnetyczne o odpowiedniej sile potrafi wywoływać w organizmie prądy wirowe, które powyżej pewnych wartości progowych mogą podrażniać nerwy i komórki mięśni. "

Pole elektryczne oddziałowuje naskórkowo i tutaj raczej nie ma zagrożenia z przekroczeniem normy. Ale pole magnetyczne już tak. Wyobraź sobie, że otwieracz do konserw wytwarza pole o natężeniu nawet 30uV. Norma to 100uV.

Racja.

Użyjmy logiki

czajnik 2000 W wytwarza pole elektromagnetyczne w swoim obrębie powiedzmy ~ 0,5m2

przepływający prąd 8,7A to teraz weźmy tą samą moc 2000 W i rozłóżmy na powierzchni ~ 30m2 ....

jakie będzie pole :)

edit

skoro na 1m2 mamy ~ 100W = 0,43A

stojąc pod żarówką 100W raczej nie stracimy zdrowia :)

siedząc przed komputerem (co prawda stałe napięcie) ale przez kabel zasilający przepływa ~ 1,6A podczas gdy laptop ciągnie 20W

W latach 2007 bawiłem się takim miernikiem i z tego co pamiętam konwekcyjny grzejnik elektryczny o mocy ~ 900 W po dotknięciu miernikiem pokazywał wartość ~ 80uV. czy uT już nie pamiętam dokładnie

Edytowane przez Krzysiek_BB

Znalazłem opracowanie naukowe na ten temat:

ftp://ftp.kis.p.lodz.pl/pub/people/P.Urbanek/Konopnica13/Goleman%20Ryszard/Goleman%20Ryszard.doc

Wynika z niego, że kablowe ogrzewanie podłogowe generuje pole magnetyczne o natężeniu niemalże 100x niższej niż graniczne dopuszczalne. Jest OK

Edytowane przez Barth3z