Hanss 03.11.2015 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 grube, , na siatkę do wylewek przypiąć, siatkę uziemić i z glowy.. Jak siatkę uziemić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.11.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Zuzycie wg mnie to nie wszystko. Dopoki nie skonfrontuje sie tego z kwota inwestycji.wyscig o kwh trzeba porownac z pln-ami. No i właśnie !! tak się czasem zastanawiam czy faktycznie warto dołożyć do izolacji, dobrych okien, pilnować szczelności i ciągłości ocieplenia... I tak i nie. Jak chciałem zbudować standardowo i wrzucić pompę ciepła to się okazało że pompa z podłogówką ma u mnie kosztować 90 tys. Więc suma summarum wyszło mnie taniej. Ale też nie chodzi o to żeby się ścigać. Bardziej chciałbym zaznaczyć że mało kto bierze pod uwagę dobre zaprojektowanie domu, wpasowanie go w działkę i wykorzystanie możliwości działki do ogrzania domu pasywnie a to w dużej merze dzięki temu mam w tej chwili takie zużycie jakie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 No i właśnie !! tak się czasem zastanawiam czy faktycznie warto dołożyć do izolacji, dobrych okien, pilnować szczelności i ciągłości ocieplenia... I tak i nie. Jak chciałem zbudować standardowo i wrzucić pompę ciepła to się okazało że pompa z podłogówką ma u mnie kosztować 90 tys. Więc suma summarum wyszło mnie taniej. 90 tys.???, tylko dlaczego szukac najdrozszych ofert, a przeciez mozna inaczej: 1) podłogówka (wodna) - ok 13000 zł (160 m2) 2) pompa ciepła DaikinAltherma 8 kW zintegrowana (260l) - 28000 zł Razem 41000 zł brutto, czyli ponad 2 razy taniej. Przy innej pompie (inny producent) byłoby jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Podłogówka wodna- materiał na 160m2- około 5tyś (nieźle asolt przycinasz) Pompa ciepła 7kW z kolektorem poziomym wykonanym samemu w granicach 25tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Podłogówka wodna- materiał na 160m2- około 5tyś (nieźle asolt przycinasz) Pompa ciepła 7kW z kolektorem poziomym wykonanym samemu w granicach 25tyś. Ceny za materiał z allegro, w czym przycinam? Rury wavin, rozdzielacze z nierdzewki capriocorn, która cena jest zawyzona? Srednio za materiał (cały) wychodzi ok 35-40 zł/m2. Jezeli ktos chce uczestniczyc w konkursie na najtanszy materiał nie mam nic przeciwko temu. Jak równiez nie mam nic przeciwko dla samodzielnego wykonania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Myślisz że ja mówię o rurkach z kremem? Również mam instalacje z Wavina i wiem co ile kosztuje. A może doliczyłeś już bufor, sterowniki i siłowniki do każdego pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 04.11.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) 145m2 do ogrzewania ruki Kana co 10-15cm koszt 3000zł dwa rozdzielacze Capriocorna po 8 sekcji 700zł. Tyle mnie kosztowała podłogówka w zeszłe wakacje tylko że sam ją na rozkladalem w płycie. Edytowane 4 Listopada 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Myślisz że ja mówię o rurkach z kremem? Również mam instalacje z Wavina i wiem co ile kosztuje. A może doliczyłeś już bufor, sterowniki i siłowniki do każdego pomieszczenia? Chyba za bardzo nie wiesz. Jaki bufor, jakie sterowniki, jakie siłowniki? Wymysl moze cos innego. Rozumiem ze gdybys wykonywał takie instalacje dopłacałbys klientowi do materiału, a robocizne traktowałbys jako akcje charytatywną. Skoro uwazasz ze podłogówkę da sie zrobic bardzo tanio to startuj z taka działalnoscią. Klientów nie zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 145m2 do ogrzewania ruki Kana co 10-15cm koszt 3000zł dwa rozdzielacze Capriocorna po 8 sekcji 700zł. Tyle mnie kosztowała podłogówka w zeszłe wakacje tylko że sam ją na rozkladalem w płycie. Rozumiem ze folię z nadrukiem miałes za darmo, to samo dotyczyło szafek, klipsów/ucwytów do pexa, tasmy brzegowej, rur miedzianych i kształtek, zawórów, otulin uchwytów, manometru do próby cisnieniowej, pozostałych drobiazgów, podaj gdzie mozna je dostac za darmo, chetnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 04.11.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Rozumiem ze folię z nadrukiem miałes za darmo, to samo dotyczyło szafek, klipsów/ucwytów do pexa, tasmy brzegowej, rur miedzianych i kształtek, zawórów, otulin uchwytów, manometru do próby cisnieniowej, pozostałych drobiazgów, podaj gdzie mozna je dostac za darmo, chetnie skorzystam. Czytaj co napisałem "W PŁYCIE" więc folia odpada, próba ciśnieniowa 100zł. Szafek jako takich do podłogówki nie będzie. Cała instalacja miedź ciężko mi policzyć ale zapłaciłem 1500zł. Edytowane 4 Listopada 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Czytaj co napisałem "W PŁYCIE" więc folia odpada, próba ciśnieniowa 100zł. Szafek jako takich do podłogówki nie będzie. Cała instalacja miedź ciężko mi policzyć ale zapłaciłem 1500zł. Dlatego tez trzeba dokladnie podawac co wchodzi w zakres robót i jaki dokładnie był uzyty materiał, faktycznie tylko odpadla folia, ale pozostałe elementy juz były konieczne. A propo szafek to zwykle sie je montuje, a one nie są za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 04.11.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Tak tylko moja kotłownia to też pralnia i prasowalnia od początku były przewidziane tam szafki kuchenne z blatem i w nich będzie schowana instalacja bo wszystko jest na jednej ścianie.http://i.imgur.com/Sf8qRKM.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Tak tylko moja kotłownia to też pralnia i prasowalnia od początku były przewidziane tam szafki kuchenne z blatem i w nich będzie schowana instalacja bo wszystko jest na jednej ścianie. Zgadza sie ale to przy podawaniu kosztów trzeba to opisac, bo inaczej informacja jest niekompletna a przez to niewiarygodna, jak dokładnie to dokladnie. Tak faktycznie to pasowało by podawac szczególową liste uzytego materiału aby moc dokładnie porownac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 04.11.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) solary hulają w trybie lato czyli grzeją tylko wodę - niczego jeszcze nie zmieniałem . no to zużycie dopisze jesli jeszcze komfort jest jak mówisz to już w ogóle szok. A mierzysz może temp podłogi ? Moze było .Sorry jeślii przeoczyłem. To co bedzie u Barth3z ?Załaczy mu się układ w styczniu.....? Edytowane 4 Listopada 2015 przez noname2 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 U mnie jest tak że momentami zimą zyski bytowe wystarczają.... ja całą zimę siedzę w domu, żona codziennie jest już około 13-14 to samo dziecko, a jak wiadomo każdy z nas jest grzejnikiem o mocy 200wat, do tego gotowanie i wszystkie sprzęty domowego użytku z plazmą 200watową na czele, Ale największym zyskiem jest słońce, w słoneczny dzień może być -5 na zewnątrz a i tak ciepło od slonca w zupełności wystarcza. U mnie projektowe obciążenie cieplne salonu/kuchni/jadalni (50m2) to 780W przy temperaturze zewnętrznej -20oC. Są to czyste straty, bez ujętych zysków słonecznych. Do tego jeszcze dochodzi ciepło z nieujętych urządzeń. W salonie przewiduję: plazmę 50'', której pobór to 360W, oświetlenie akwarium: 3 x 150W=450W. Dobrze, że TV będzie właczone tylko przez 8h, a oświetlenie ok. 16h, bo inaczej przy -20oC musiałbym rekuperator na bypassie puszczać Cały czas mam jednak obawy co do komfortu cieplnego w domu pasywnym. Ale nie przekonam się, póki sam nie zamieszkam. Najwyżej będę grzał ponad stan. PS. Choć OZC asolt robił mi dla temp. wewn. 20oC. Jest szansa, że jednak będę musiał dogrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 04.11.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 u mnie po odpaleniu ogrzewania da sie wyczuc kiedy ogrzewanie było załączone niby temperatura ta sama ale brak promieniowania sprawie ze czujesz jakby było trochę chłodniej zobaczymy jak to sie zmieni w przyszłym tygodniu jak będą juz zyski bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 04.11.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 @mar1982kazMógłbyś przypomnieć ile kWh zużyły u Ciebie grzejniki w ostatnim sezonie, a ile kg drewna/brykietu spaliłeś w piecokominku?Jeśli to nie problem, to podaj jeszcze ogólne zużycie prądu za cały dom (kWh).Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 04.11.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 @mar1982kaz Mógłbyś przypomnieć ile kWh zużyły u Ciebie grzejniki w ostatnim sezonie, a ile kg drewna/brykietu spaliłeś w piecokominku? Jeśli to nie problem, to podaj jeszcze ogólne zużycie prądu za cały dom (kWh). Z góry dzięki! grzejniki okolo 1200kwh - 740zl drewno + brykiet wyniosly- 600zł razem cała zima 1340zł dom 126m2 Nie mam przy sobie zeszytu w ktorym wszystko dokładnie notowałem. ale na pewno pamiętam że cale grzanie wynioslo 1340zł, a prądu zużyłem za trochę ponad 700zl Ogólnie za dom w zeszłym roku średnia wyszła 320zł na miesiąc - czyli 3840zl na rok, w domu wszystko na prąd w zwykłej taryfie, włącznie z grzaniem ciepłej wody i poborem zimnej bo mam własną studnię głębinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 drewno + brykiet wyniosly- 600zł Podaj ilość, łatwiej będzie policzyć kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.11.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 90 tys.???, tylko dlaczego szukac najdrozszych ofert, a przeciez mozna inaczej: 1) podłogówka (wodna) - ok 13000 zł (160 m2) 2) pompa ciepła DaikinAltherma 8 kW zintegrowana (260l) - 28000 zł Razem 41000 zł brutto, czyli ponad 2 razy taniej. Przy innej pompie (inny producent) byłoby jeszcze taniej. Dostałem kilka ofert a 90 tys. to przeciętna (Termar z Jasła). Podłogówka liczona dla całego domu - 212m2. Kable mam na 167m2 ale garaż i maszynownia mają swoją podłogówkę glikolową. jeśli dobrze pamiętam to podłogówka z materiałem kosztowała 110/m2 na gotowo. I właśnie dlatego wybór padł na klocki, kable i generalnie samoróbstwo. noname2 mierzę temp. płyty i cały czas rejestruję. Niestety czujniki mam na dnie płyty. Odczyt z teraz: płyta salon 22,06*, w holu 19,56*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts