Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dostałem kilka ofert a 90 tys. to przeciętna (Termar z Jasła). Podłogówka liczona dla całego domu - 212m2. Kable mam na 167m2 ale garaż i maszynownia mają swoją podłogówkę glikolową. jeśli dobrze pamiętam to podłogówka z materiałem kosztowała 110/m2 na gotowo.

I właśnie dlatego wybór padł na klocki, kable i generalnie samoróbstwo.

Dziwna ta przeciętna skoro jest wyzsza 2 razy zwykłej przeciętnej, o ile mozna jakos podzielic przeciętne ze wzgledu na wielkosc.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wydajność najniżej jak się da (25%). wiem, że to jeszcze nie jest źle, ale jak przyjdą większe mrozy i w powietrzu będzie jeszcze mniej wody, to może spaść jeszcze niżej.

czyli jedziesz już na minimum :) dawniej przy starych sterownikach minimum to 30% było to i tak lepiej. Czasem pytają mnie dlaczego tak wielbię airpack'i ano właśnie za ich wysoką modulację mocy wentylatorów :) między innymi. wentylacja nie powinna przesuszać chyba dobrałeś jednak za mocną jednostkę

czyli jedziesz już na minimum :) dawniej przy starych sterownikach minimum to 30% było to i tak lepiej. Czasem pytają mnie dlaczego tak wielbię airpack'i ano właśnie za ich wysoką modulację mocy wentylatorów :) między innymi. wentylacja nie powinna przesuszać chyba dobrałeś jednak za mocną jednostkę

Moc wenetylacji dobiera się również do ilości osób. Przyjmuje się średnio minimum 30m3/h na jedną osobę. U mnie na sterowniku najniższy program to 50m3/h.

Panowie kospelowcy pamiętacie może ile kW brał wam piec jak uruchomiliście ogrzewanie? U mnie dom nie zamieszkany nie działa jeszcze reku, temperatura zadana 20 stopni,zasilanie 35. Pobór pierwsze cztery dni to po około 60kW a wczoraj było już 12 temperatura wewnątrz 21. W tym też grzeje zasobnik 300l do 40 stopni. Grzanie od 22:30-5:30. Za wentylację z powodu braku kominka robi komin fi200. Podajcie jakieś dane dla porównania z waszego pierwszego sezonu. Edytowane przez kwasniak

kwasniak, tak było u mnie podczas wygrzewania podłogówki - patrz załącznik.

Dom wtedy był ocieplony, nie zamieszkały. Kospel 6 kW, podłogówka ok. 900 mb, dom 110 m2.

A już po zamieszkaniu, średnia dzienna z listopadów:

2011: 15 kWh

2012: 17 kWh

2013: 19 kWh

2014: 13 kWh

wygrzewanie.jpg

Edytowane przez budowlany_laik

wydajność najniżej jak się da (25%). wiem, że to jeszcze nie jest źle, ale jak przyjdą większe mrozy i w powietrzu będzie jeszcze mniej wody, to może spaść jeszcze niżej.

To jeszcze nie jest najniżej jak się da. Jak odkręcisz obudowę nad elektroniką to są tam takie 2 małe potencjometry na płytce z elektroniką. Nimi da się niezależnie regulować prędkości wentylatorów, jak i skręcić je żeby centrala chodziła poniżej tej wydajności 25%. Ja mam tak zrobione, też była za duża wymiana dla dwóch osób.

kwasniak, tak było u mnie podczas wygrzewania podłogówki - patrz załącznik.

Dom wtedy był ocieplony, nie zamieszkały. Kospel 6 kW, podłogówka ok. 900 mb, dom 110 m2.

A już po zamieszkaniu, średnia dzienna z listopadów:

2011: 15 kWh

2012: 17 kWh

2013: 19 kWh

2014: 13 kWh

Dzięki, mam wrażenie że te 12kW wczorajsze to zasługa okien i słońca.Mam 16m2 szkła w salonie jedno od południa drugie od zachodu. Glazurnik mówi że o 15 w salonie bylo 24,5 stopnia.

Masakra! U mnie 84 kwh z pompy ciepła p-p plus 3,8 Kwh na dogrzanie łazienek za październik. dom 100parę m2 miejscem eksperymentów rozwiązań pro energooszczędnych w przypadku termomodernizacji... teraz dziennie wychodzi 8,4 kwh (nocy było -6C) mrozu.

to może jeszcze na świeżo o komforcie i zużyciu napiszę:

Zużycie. Wyrobiłem w sobie nawyk codziennego spisywania stanu licznika nCO i zaraz przed wyjściem z domu tuż przed 6.00 spisuję licznik. Ogrzewanie w październiku zjadło 208,2 kwh z czego chyba 30 lub 40 kwh trochę niepotrzebnie i z mojej winy bo nie zauważyłem że czujnik w salonie był źle skalibrowany.

Po uzwglednieniu wsp. n50=0,47 i parametrów okien, twew=21,5 oC oraz wymiany powietrza normowej zapotrzebowanie na ciepło=7100 kWh.

Liczę wg norm, mozna sie z nimi zgodzic lub nie, ja akurat muszę. Przy mniejszej wymianie zapotrzebowanie będzie mniejsze. Zapotrzebowanie moze okazac sie mniejsze niz wyliczone, ale czy az tak będzie róznica to sie zobaczy, jeszcze zima sie nie zaczeła. Czy te 7100 kWh jest bardzo duuuuuzo to kwestia dyskusyjna.

Na mniejsze niz R&K liczyć nie mozna.

CO w październiku: 211 kWh

nie spisałem sobie licznika z 1 listopada , stan z przedwczoraj (3.11 godz 19) to 13822

czyli za października 216,9 kWh <40 zł

i tu dodam że poza zużyciem, nakładami ważna jest cena 1 kWh :p

i kto tu jest sprite ? :p

eprom jaką masz izolację podłoga/ściany/dach? WM?

Podłoga na gruncie 20cm styro 0, 033, ściany solbet 24+styro grafit 20cm 0, 032, strop styro 10cm 0, 033, skosy jeszcze nie ocieplone, jednak użytkowy jest tylko parter 92m2. WM pro-vent.

Edytowane przez eprom

nie spisałem sobie licznika z 1 listopada , stan z przedwczoraj (3.11 godz 19) to 13822

czyli za października 216,9 kWh <40 zł

i tu dodam że poza zużyciem, nakładami ważna jest cena 1 kWh :p

i kto tu jest sprite ? :p

Moment grzejesz prądem? 216 kwh poniżej 40 zł? Nie rozumiem :)

To jeszcze nie jest najniżej jak się da. Jak odkręcisz obudowę nad elektroniką to są tam takie 2 małe potencjometry na płytce z elektroniką. Nimi da się niezależnie regulować prędkości wentylatorów, jak i skręcić je żeby centrala chodziła poniżej tej wydajności 25%. Ja mam tak zrobione, też była za duża wymiana dla dwóch osób.

Racja, zapomniałem... chodziło mi o to ile na sterowniku można ustawić. Dawniej było 30%.

Moment grzejesz prądem? 216 kwh poniżej 40 zł? Nie rozumiem :)

A co w tym jest niezrozumiałe ? Jeżeli np. mój dom ma zapotrzebowanie 33kW/m2/rok obliczone dla temperatury minus 18*C to ile bedzie potrzebował jak jest na zewnątrz dodatnia ale bliska zera ? Typowe myślenie - jak ogrzewanie prądem to musi być drogo. Hello ! mamy XXI wiek. Kocioł na ekosyf czy PC nie zawsze jest lekarstwem na niskie rachunki. ;)

A co w tym jest niezrozumiałe ? Jeżeli np. mój dom ma zapotrzebowanie 33kW/m2/rok obliczone dla temperatury minus 18*C to ile bedzie potrzebował jak jest na zewnątrz dodatnia ale bliska zera ? Typowe myślenie - jak ogrzewanie prądem to musi być drogo. Hello ! mamy XXI wiek. Kocioł na ekosyf czy PC nie zawsze jest lekarstwem na niskie rachunki. ;)

chodziło mu raczej o cenę za te 216 kWh. tak, taka jest możliwa, jeśli zmieniło się w odpowiednim czasie sprzedawcę

Racja, zapomniałem... chodziło mi o to ile na sterowniku można ustawić. Dawniej było 30%.

Przypuszczam że tutaj nie chodzi o minimalną moc wentylatorów tylko raczej o sprawność wymiennika. Akurat w RS160 musi być chyba zachowany jakiś minimalny przepływ żeby odzysk działał jako tako. U mnie aktualnie 21 stopni wyciąga z domu a nawiewa tylko 17, przy 0 stopni na zewnątrz. Jak przegonię na wyższe biegi to temperatura nawiewu wzrasta do 19 stopni, może więcej ale nigdy nie chodziła za długo na wyższych obrotach przy takich temperaturach.

ozczędnemuGrzesiow chodzi chyba o cenę za kWh - 18 gr.