oszczednyGrześ 06.11.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 chodziło mu raczej o cenę za te 216 kWh. tak, taka jest możliwa, jeśli zmieniło się w odpowiednim czasie sprzedawcę DOKŁadnie o cenę... ja akurat jestem zwolennikiem grzania prądem. Nawet dom gorzej docieplony można prądem obecnie taniej ogrzać tylko trzeba wiedzieć jak Zatem ciekawe jestem tej ceny za kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.11.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 DOKŁadnie o cenę... ja akurat jestem zwolennikiem grzania prądem. Nawet dom gorzej docieplony można prądem obecnie taniej ogrzać tylko trzeba wiedzieć jak Zatem ciekawe jestem tej ceny za kwh ja mam za 0,183 zł z przesyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 gdzieś do połowy lutego 2015 można było mieć od DUONu energię za 0,13zł brutto w 2T... razem z przesyłem to wychodzi w okolicy 0,18-0,2zł/kwh (w zalezności od dostawcy) w 2T Dzięki... teraz jasne. ja płacę 64 gr w 1 taryfie a i tak mam taniej niż gazem. Aha, płacę 64 gr bo mnie tauron wykiwał... następnym razem im podziękuję jak się umowa skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 A co w tym jest niezrozumiałe ? Jeżeli np. mój dom ma zapotrzebowanie 33kW/m2/rok obliczone dla temperatury minus 18*C to ile bedzie potrzebował jak jest na zewnątrz dodatnia ale bliska zera ? Typowe myślenie - jak ogrzewanie prądem to musi być drogo. Hello ! mamy XXI wiek. Kocioł na ekosyf czy PC nie zawsze jest lekarstwem na niskie rachunki. kolego poczytaj moje posty ja zachęcam do grzania prądem jak i izolacji i w ogóle technologi proenergooszczędnych. Tym się też zajmuję. Pytałem o cenę za kwh! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.11.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Przypuszczam że tutaj nie chodzi o minimalną moc wentylatorów tylko raczej o sprawność wymiennika. Akurat w RS160 musi być chyba zachowany jakiś minimalny przepływ żeby odzysk działał jako tako. U mnie aktualnie 21 stopni wyciąga z domu a nawiewa tylko 17, przy 0 stopni na zewnątrz. Jak przegonię na wyższe biegi to temperatura nawiewu wzrasta do 19 stopni, może więcej ale nigdy nie chodziła za długo na wyższych obrotach przy takich temperaturach. W każdym wymienniku musi być zachowany jakiś min. przepływ dla zachowania wysokiej sprawności. Wynika to z przepływów laminarny/burzliwy. W klingenburgu jest to ok. 0,5m/s. Dlatego bardzo ważne jest, aby dobrze wybrać wymiennik do własnych wymagań. Z tego co obserwuję ten wątek, to wiele osób tego nie zrobiło i zamówili za duży wymiennik. To powoduje, że muszą pędzić wentylację na wyższych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.11.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Dzięki... teraz jasne. ja płacę 64 gr w 1 taryfie a i tak mam taniej niż gazem. Aha, płacę 64 gr bo mnie tauron wykiwał... następnym razem im podziękuję jak się umowa skończy Dystrybutora tez zmienisz? liczysz ze inny sprzdawca da lepszą cene? przy małym zuzyciu taka zmana nieopłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Przypuszczam że tutaj nie chodzi o minimalną moc wentylatorów tylko raczej o sprawność wymiennika. Akurat w RS160 musi być chyba zachowany jakiś minimalny przepływ żeby odzysk działał jako tako. U mnie aktualnie 21 stopni wyciąga z domu a nawiewa tylko 17, przy 0 stopni na zewnątrz. Jak przegonię na wyższe biegi to temperatura nawiewu wzrasta do 19 stopni, może więcej ale nigdy nie chodziła za długo na wyższych obrotach przy takich temperaturach. Chodziło nam o przesuszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 06.11.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Chodziło nam o przesuszanie A mi dlaczego minimum było kiedyś na 30% a teraz na 25% mimo że wentylatory mogą zejść niżej:) A co do minimalnego przepływu powietrza to pewnie w RS160 też jakiś jest ale nigdzie nie mogę się doszukać jaki. Ja mogę mieć mniejszy odzysk ciepła, byle by mi nie przesuszało domu. Aktualnie mam wilgotność w granicach 45%. Zobaczę jak będzie w mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.11.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki... teraz jasne. ja płacę 64 gr w 1 taryfie a i tak mam taniej niż gazem. Aha, płacę 64 gr bo mnie tauron wykiwał... następnym razem im podziękuję jak się umowa skończy toś TY Grzesiu nie taki oszczędny 11gr duon + pge Rz dystryb +vat Edit: wg linku ktory podał powyżej _artur_ stawka w PGE Dystrybucja na 2015 rok to 0,0350 = 3,5 grosza czyli łacznie 14,5 grosza netto = 17,835 gr za kWh brutto prosze - niech ktoś mnie sprawdzi bo sam nie wierze .... wczesniej miałem ponad 4 gr netto >>> nie sprawdzałem ile teraz PGE mnie kroi , ale w DUON mam gwarancje ceny jeszcze przez dłuższy czas Edit .... O!!!! mam jeszcze taniej http://www.pgedystrybucja.pl/media/pdf/Taryfa_PGE_Dystrybucja_S.A._na_rok_2015.pdf teraz dystrybucja 3,3 gr czyli 14,3 gr netto = 17,59 gr za 1 kWh brutto Edytowane 6 Listopada 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 06.11.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) To macie bardzo ładne ceny ja podpisałem umowę z pge na 2 lata i mam 2taryfa 27gr 1taryfa 70gr, to w zaokragleniu z opłatami przesyłowymi. Edytowane 6 Listopada 2015 przez eprom błąd, niepotrzebne zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.11.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 To macie bardzo ładne ceny ja podpisałem umowę z pge na 2 lata i mam 2taryfa 0, 27gr 1taryfa 0, 70gr, to w zaokragleniu z opłatami przesyłowymi. Jak na PGE tez masz bardzo porządne ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.11.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 toś TY Grzesiu nie taki oszczędny Długo by tu opisywać skąd 64 grosze się wzięło... mniejsza o to. Tak czy inaczej skoro przy 64 gr/kwh ogrzewam taniej niż gazem... a zużycie na pozostałe potrzeby związane z poborem z sieci to średnio 110-135 kwh miesięcznie na 5 osób w domu. To chyba wynik nie jest zły. Jakbym płacił poniżej 20 gr!? Dajcie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 07.11.2015 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Jak na PGE tez masz bardzo porządne ceny U mnie PGE Łódź teren to 37 groszy nocna i 73 dzienna ceny brutto , czekam do końca roku i zobaczmy co Duon będzie miał w promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 07.11.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 kolego poczytaj moje posty ja zachęcam do grzania prądem jak i izolacji i w ogóle technologi proenergooszczędnych. Tym się też zajmuję. Pytałem o cenę za kwh! pozdrawiam Sorry Grześgory. Tak to jest, jak ktoś wejdzie, nie doczyta wszystkiego i głupoty pisze. Pozdrawiam i cofam swój sarkazm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.11.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Sorry Grześgory. Tak to jest, jak ktoś wejdzie, nie doczyta wszystkiego i głupoty pisze. Pozdrawiam i cofam swój sarkazm. No problem pozdr również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.11.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 pytanko...do swojej ściany szczytowej na miedzy o powierzchni 100m2 i U =0,28 ( klocki styropianowe TH 250...) dokleiłem 12 cm styropianu o &= 0,040...o ile powinno mi spaść zużycie energii...? ( w chałupie średnio 22*...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 10.11.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Pewnie dałoby się to policzyć, ale szybciej uzyskasz odpowiedź po zakończeniu sezonu grzewczego Jaśku z innej beczki: prowadziłeś różne eksperymenty z ustawianiem grzania, więc może sprawdziłeś, czy utrzymanie temp. stałej cały czas w pokoju zamiast grzania akumulacyjnego powoduje spadek zużytych kWh? Masz 2 identyczne (lustrzane zapewne) pokoje. Ciekawi mnie przypadek domu mar1982kaz i jego grzejniki atlantica pracujące w G11, które szybko reagują na potrzeby i zyski. pytanko... do swojej ściany szczytowej na miedzy o powierzchni 100m2 i U =0,28 ( klocki styropianowe TH 250...) dokleiłem 12 cm styropianu o &= 0,040... o ile powinno mi spaść zużycie energii...? ( w chałupie średnio 22*...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.11.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Pewnie dałoby się to policzyć, ale szybciej uzyskasz odpowiedź po zakończeniu sezonu grzewczego Jaśku z innej beczki: prowadziłeś różne eksperymenty z ustawianiem grzania, więc może sprawdziłeś, czy utrzymanie temp. stałej cały czas w pokoju zamiast grzania akumulacyjnego powoduje spadek zużytych kWh? Masz 2 identyczne (lustrzane zapewne) pokoje. Ciekawi mnie przypadek domu mar1982kaz i jego grzejniki atlantica pracujące w G11, które szybko reagują na potrzeby i zyski. Grzejniki atlantica mają elektroniczne termostaty z dokładnością do 0,1C co pozwala maksymalnie ograniczyć zużycie energii poprzez niepotrzebną nadprodukcję ciepła. Po co marnować kwh... Natomiast co do obniżek temperatur przy grzania prądem grzejnikami to będą one się opłacać. Pamiętać trzeba aby je dać o jak największych mocach aby mogły szybko nadrobić i nagrzać pomieszczenie po obniżce. Od czasu jak zacząłem bawić się klimami do ogrzewania daję słabsze grzejniki elektryczne zwykle atlantica f117 i załączają się tylko wtedy gdy pompa ciepła nie wyrabia. W tej konfiguracji obniżki się nie opłacają jeśli w domu przebywamy w miarę bez przerwy ponieważ lepiej jest dla klimy w trybie grzania jak na bieżąco utrzymuje temperaturę niż jak ma nadrabiać. Wszystko zależy od sytuacji. Przy gazie jak grzałem to lepiej było utrzymywać w miarę stałą temp. na noc obniżka maksymalnie 1,5C inaczej gazu zjadało więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.11.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Pewnie dałoby się to policzyć, ale szybciej uzyskasz odpowiedź po zakończeniu sezonu grzewczego Szybciej nie szybciej, ozc to dzien, dwa, koniec sezonu za 100-110 ? dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.11.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jak je policzy samemu, bo jeżeli ma za nie zapłacić, to realne oszczędności przynajmniej w tym sezonie trafią w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts