Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grawitacyjną nie idzie łatwo obliczyć ile ucieka. Im cieplej w domu im zimniej na polu tym bardziej wiuka. Ostatnio u takiej kobietki robiliśmy wentylacje i sama nie może uwierzyć że w łazience jej nie wieje po karku. Dzwoniła bo myślała że coś się zepsuło :). Kurcze zabieraj się za tę grawitacyjną! Swoją drogą jak masz ją rozwiązaną? Gdzie kanały? Jak to wygląda?

U mnie jest teraz -1C w domu 21 góra 20C dół. Wszystko załatwia kanałówka za 4,5 tys zł. Dom mam po powierzchni podobny jak ty teraz około 100m2. Teraz bierze 450W nie wyłączam tego. W taryfie G11 wyszłoby przy tej pogodzie 7 zł dzień/doba. Tylko że dom mam bez porównania gorszy niż Twój.

Nie wiem czy to dobre miejsce do opisu ale co mi tam...

warunki zewnętrzne podobnie kto ma gorszy dom .... ciężko mi oceniać :)

Mam juz wszystkie przewierty 9 (10) szt pomieszczeń będzie to bardziej WM wyporkowa

wg opisu Nydara. Chce wszystkie pomieszczenia zrobić wyciągowe nawiew będzie

w dwóch punktach domu 150mm2 hol (przedpokój) i salon-jadalnia (nad komorą dekompresyjną kominka)

wyciągi mam 70mm2. Potrzebuje wymiane na poziomie 60-80m3/h w zupełności mi to wystarczy.

Oczywiście licze na to że będzie to po części samoregulacyjne.

Im więcej CO2 w pomieszczeniu tym większy napór będzie pod sufitem i tym samym bardziej napierał

na anemostat szukając drogę ucieczki..... zobaczymy taki jest zamiar :)

Mam już przygotowaną "starą" lodówkę której to radiator (gorącą część) chcę umieścić w obudowie lub

rurze przez którą bedzie czerpane powietrze ..... a zużyte z wymiennika będe przepuszczał przez lodówkę

przekazując pozostałe ciepło do przepompowania na "ciepłą część" ..... ale to juz odleglejszy etap.

Chcę w ten sposób załatwić / ograniczyć szronienie wymiennika podczas dużych mrozów

pobór ~ 100 W oddanie ~ 400 W ...... jak sie to uda będe zadowolony będzie to najmniejsza PC :)

EDIT

To że teraz mam wymiane na dużo większym poziomie nie oznacza że mam lepiej

w sypialniach dzieci (już nie takie dzieci) i naszej jak się rano wstanie to masakra brak jakiejkolwiek wentylacji.

Najbardziej wentylowana jest kuchnia salon jadalnia i dwa WC

jak do października można było spać przy rozszczelnionych oknach tak

przy -7C robi się to mało komfortowe ...... dlatego muszę tą wymianę

najbardziej rozparcelować po sypialniach.

Edytowane przez Krzysiek_BB

Było słonecznie,choć mroźnie, mnie kocioł nie załączał się przez dzień.

U mnie nie pamiętam kiedy ostatnio było słońce... chyba wtorek a tak to dzień albo na minusie albo 1 powyżej zera. nocą przymrozki, największy -7C. Słońce jak się pojawia i jest cały dzień to ewidentnie to czuć w pomieszczeniach od południa. Szkoda że taki mamy klimat ;)

U mnie nie pamiętam kiedy ostatnio było słońce... chyba wtorek a tak to dzień albo na minusie albo 1 powyżej zera. nocą przymrozki, największy -7C. Słońce jak się pojawia i jest cały dzień to ewidentnie to czuć w pomieszczeniach od południa. Szkoda że taki mamy klimat ;)

Właśnie u mnie są duże przeszklenia od południa i bałem się że pomieszczenie z oknami od tej strony, będzie się przegrzewać.

Okazało się jednak że, "chyba"( ponieważ pewności nie mam) WM i podłogówka ujednoliciły temperaturę w całym domu. Temperatura podnosiła się o 1,5 st, po otwarciu rolet na kochane słoneczko, choć kociołek milczał.

Wy to macie fajnie z ta WM moja WG ciągnie jak szalona myśle że ~ 180m3/h ssie jak smok :) chyba uszczelnie wejście na poddasze bo czuje jak dmucha :)

Cały czas mnie korci panas monoblock 5kW

ale cena powala..... załóżmy że za CO zapłace 900,-

czyli 1000,- mniej to po SZESNASTU LATACH !!!

dopiero zacznę być na + ...... 8 kzł może bym dał ale 16 !

http://split-klimaanlagen.com/kompakt-waermepumpen/panasonic-aquarea/panasonic-aquarea-wh-mdc05f3e5-waermepumpe.php

CENA w/w PC w PL to ~ 22 kPLN czyli "zwrot" lub ewentualne korzyści po

~ 22 latach jeśli wcześniej szlak nie trafi pompy ..... rukwa ciam

Nie zapomnij o CWU, zmniejszy się czas zwrotu o kilka lat :p

Nie zapomnij o CWU, zmniejszy się czas zwrotu o kilka lat :p

Klaudiuszu piszesz w stopce że prace wykończeniowe, to kiedy wejście? Tania pompa PW według mnie to w domu poradzi Ci nie tylko w okresach przejściowych ale w ogóle bo tak posunęła się technologia. Tzn. zależy co masz na myśli pod pojęciem "tania" :).

Miała być jula, jednak wynikły jakieś problemy, no i cena podskoczyła z 5 tys do 8tys.

Buduję z własnych środków od 2011r, sam, bez ekipy.

Może w przyszłym roku zamieszkam.

Nie myślałeś aby Twój GWC jak piszesz "spisany na straty" zaprzęgnąć do pracy z PC

czy to jakaś do CWU + większy zbiornik jako bufor (nawet do ogrzewania wodnego).

Nie wiem jak technicznie by to wyglądało ale można by było czerpać powietrze

zewnętrzne przez max-owy wymiennik i dostarczać je do PC (nie wiem czy uciągnie ~ 700m3/h).

W ten sposób mozna by było nawet zimą mieć powietrze z + temp

do odzysku przez PC szkoda z tego nie skorzystać skoro juz to masz.

Dokupujesz jakiś większy bufor i grzejesz ile wlezie :)

Przepływ wody dla ΔT = 5oC /L/h 515 nawet bez bufora teoretycznie powinno ogrzać dom

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-cwu-wpc-3-kw-lublin-i5822788753.html

albo mocniejsza 4kW http://deltate.com.pl/pompy-ciepla-do-cwu/1070-kospel-hpi-4.html

Edytowane przez Krzysiek_BB

01.11.15 - 01.12.15

calkowity rachunek kWh: dzienna 146, nocna 992 w tym ogrzewanie 774, reku 9, bojlery 139 za 2,53 m3 cieplej wody, bytowy 216 w tym 146 dzienna, 70 nocna

ogrzewanie wychodzi 26kWh/doba

od poczatku sezonu 2015 - 1247 kWh - grzanych podlog ok. 150m2

wszystko na prad!

Edytowane przez mieczyslaw79