Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

owszem, trochę grzeją ale zakładamy że każdy ma lodówkę i telewizor, więc czemu zakładać że tylko grzejący prądem mają to wliczać do zysków bytowych?

Wszyscy powinni.

Już kiedyś pisałem, że ogrzewanie domu to ta część, której nie dostarczą zyski bytowe. A jak tego dużo będzie to zależy od zysków i parametrów domu.

a wg mnie nikt nie powinien bo to niepoliczalne

Po części masz rację (słońce tu może sporo namieszać), ale różny styl życia może mieć duży wpływ na ogrzewanie.

Najlepiej to widać jak się wyjedzie zimą na urlop i nie zmieniasz ustawień. Wracasz, a tu za ogrzewanie wychodzi więcej :)

Po części masz rację (słońce tu może sporo namieszać), ale różny styl życia może mieć duży wpływ na ogrzewanie.

Najlepiej to widać jak się wyjedzie zimą na urlop i nie zmieniasz ustawień. Wracasz, a tu za ogrzewanie wychodzi więcej :)

a im cieplejszy dom, tym większe procentowo różnice.

Wg mnie podawanie zysków bytowych per m2 jest bez sensu. Bardziej realne byłoby uwzględnianie zysków per osoba. Przecież 4 osoby w domu 150m2 nie generują więcej zysków niż w domu 100m2.

to słuszna uwaga, ale jakie zyski podać per osoba? zależy czy ta osoba cały dzień jest w domu, czy je w domu, czy często wyjeżdża, czy woli książki czy gry komputerowe na kilkuset W komputerze-potworze czy konsoli z plazmą. a na koniec to i tak można przeliczyć na W/m2 ;)

to słuszna uwaga, ale jakie zyski podać per osoba? zależy czy ta osoba cały dzień jest w domu, czy je w domu, czy często wyjeżdża, czy woli książki czy gry komputerowe na kilkuset W komputerze-potworze czy konsoli z plazmą. a na koniec to i tak można przeliczyć na W/m2 ;)

Raczej W/osobę.

Zauważ, że wszystkie czynności które wymieniłeś nie mają związku z metrażem. Jak ktoś chce być bardzo precyzyjnym to najlepiej policzyć średnią przebywania osób w domu, zliczyć średnią moc pobieraną przez TV, konsolę itp. W domach na poziomie NF40 te wartości mają mały udział w ogrzewaniu, ale w domach pasywnych, szczególnie tych małych mają kolosalne znaczenie.

to fakt. dla ścisłości:

- CO - 337 kWh

- CWU - 134 kWh

- bytowy I taryfa 97 =kWh, II taryfa 65 kWh, w sumie 163 kWh, w tym POŚ i przepompownia

- razem listopad 664 kWh

temperatura w domu 21*C, 3 osoby, przy czym jedna tylko w weekend, dwie przez 4-5 dni w tygodniu. delegacje i częste posiłki poza domem.

Powiem Ci, że bytowy masz na niezłym poziomie... jak u kogoś biorę się za zmniejszanie rachunków i podaję, że u mnie idzie średnio 4-5,5kwh dziennie na prąd poza grzaniem to nie wierzą. A tu proszę kolejny przykład. U mnie jednak rodzina 5 osobowa :)

Powiem Ci, że bytowy masz na niezłym poziomie... jak u kogoś biorę się za zmniejszanie rachunków i podaję, że u mnie idzie średnio 4-5,5kwh dziennie na prąd poza grzaniem to nie wierzą. A tu proszę kolejny przykład. U mnie jednak rodzina 5 osobowa :)

a co to za wyczyn te 4-5kWh wystarczy mniej przebywać w chałupie ...;)

Tak się zdarzyło, że na licznik zerknąłem ostatniego dnia miesiąca. Listopad 337 kWh, sezon 548 kWh

01.11.15 - 01.12.15

calkowity rachunek kWh: dzienna 146, nocna 992 w tym ogrzewanie 774, reku 9, bojlery 139 za 2,53 m3 cieplej wody, bytowy 216 w tym 146 dzienna, 70 nocna

ogrzewanie wychodzi 26kWh/doba

od poczatku sezonu 2015 - 1247 kWh - grzanych podlog ok. 150m2

wszystko na prad!

u mnie na CO od 1.11.15 - 30.11.15 poszło 936 kWh, CWU - 156 kWh, (wszystko 2 taryfa - koszt 0,25 brutto )

musze w końcu się wziąć i zamknąć wejście na stryszek i zabudować dokładniej wejście na poddasze to jeszcze parę kwh się oszczędzi..

u mnie nCO od 01.11 do 30.11 - 785 kWh - wyłacznie II taryfa x 0,26 zł. Od początku sezonu 993 kWh.

od 1.11 do 1.12 na CO+CWU u mnie poszło 900 kWh, 99% taryfa tania

U mnie w listopadzie:

prąd - 50kwh = 27zl

drewno - 0,4mp = 64zl

razem za listopad = 91zł

U mnie za listopad: 900 kWh na wszystko w tym na c.o. ok. 610 kWh. (wszystko na prąd)

Podający zużycie energii tylko na c.o. powinni również podawać całkowite zużycie, gdyż zyski bytowe również mają wpływ na wynik c.o.

u mnie

nCO: 556,4 (dane na 28.11 , bo nie było mnie kilka dni) = ok 100 zł

CWU: 215.3

zuzycia dla domu nie śledze w zestawieniu miesiecznym , raz na rok porownuje

Raczej W/osobę.

Zauważ, że wszystkie czynności które wymieniłeś nie mają związku z metrażem. Jak ktoś chce być bardzo precyzyjnym to najlepiej policzyć średnią przebywania osób w domu, zliczyć średnią moc pobieraną przez TV, konsolę itp. W domach na poziomie NF40 te wartości mają mały udział w ogrzewaniu, ale w domach pasywnych, szczególnie tych małych mają kolosalne znaczenie.

Im szczelniejszy dom, dobrze izolowany im bardziej precyzyjne jest ogrzewanie tym większe znaczenie każdych "gramów" ciepła. Przy okazji większa oszczędność.

ciekawostka ( kolejna...)...

dane liczone od 12,07...

data/ kwh na CO/ kwh całkowite z licznika w płocie / wilgotność w chałupie...

4,12,2015 / 2494kwh / 4114kwh / 30%

4,12,2014 / 2517kwh / 4207kwh / 31%

4,12,2013 / 2394kwh / 4137kwh / 30%

4,12,2012 / 2371kwh / 3976kwh / 36%

i teraz pytanko gdzie w tym wszystkim jest rekuperator zamontowany w ubiegłym sezonie grzewczym , dodatkowe ocieplenie i uszczelnienie strychu (strop poddasza...), doklejenie dodatkowych 12cm izolacji na 100m2 ściany ( o czym jakiś czas temu wspomniałem...)

i teraz pytanko gdzie w tym wszystkim jest rekuperator zamontowany w ubiegłym sezonie grzewczym , dodatkowe ocieplenie i uszczelnienie strychu (strop poddasza...), doklejenie dodatkowych 12cm izolacji na 100m2 ściany ( o czym jakiś czas temu wspomniałem...)

Jeśli chodzi o rekuperator to pomysł mój skromny jest taki........musiałbyś opomiarowac wydajność (wcześniej

i teraz), to może, coś troszkę, przypadkiem by się wyjaśniło, tego tam tego.......ale ja się tak raczej mało znam.

Edytowane przez Beskidziak
ortografia☺