Liwko 04.12.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Olej to wszystko i zamontuj PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.12.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Wniosek: Poniesionych wydatków na te zabawki nigdy nie odzyskasz. Wróć!: Możesz jeszcze sprzedać rekuperator - Znam jednego co tak zrobił A tak serio: Zastanawiam się w jaki sposób masz ustawione sterowanie ogrzewaniem. Sterujesz podłogą czy powietrzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Wniosek: Poniesionych wydatków na te zabawki nigdy nie odzyskasz. Wróć!: Możesz jeszcze sprzedać rekuperator - Znam jednego co tak zrobił A tak serio: Zastanawiam się w jaki sposób masz ustawione sterowanie ogrzewaniem. Sterujesz podłogą czy powietrzem? sterowanie temperaturą wszystkich pomieszczeń indywidualnie, od kilku lat te same ustawienia... tu nie chodziło o zwrot kosztów bo część robót i tak była robiona przy okazji ale skoro już się zrobiło to przynajmniej mogły być jakieś bardziej widoczne efekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Olej to wszystko i zamontuj PC kable... rozumiesz... tak na seio to nie mam ciśnienia wystarczy że ludziom montuję PC i są zadowoleni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 kable... rozumiesz... tak na seio to nie mam ciśnienia wystarczy że ludziom montuję PC i są zadowoleni... Rozumiem rozumiem,. Szkoda że nie położyłeś TEŻ rurek, byś chociaż na próbę podpiął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.12.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 zyskałeś na "szczelności" strychu więc wilgotność Ci się podniosła , wyższa wilgotność wyższe zużycie? które zjadło oczekiwane oszczędności uzyskane na poprawie innych przegród i wstawieniu requ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 zyskałeś na "szczelności" strychu więc wilgotność Ci się podniosła , wyższa wilgotność wyższe zużycie? które zjadło oczekiwane oszczędności uzyskane na poprawie innych przegród i wstawieniu requ ? Ale wilgotność się nie podniosła. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.12.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 ta jesień jest nieco chłodniejsza niż zeszłoroczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 ta jesień jest nieco chłodniejsza niż zeszłoroczna taaa... mam to dzień po dniu przez ostatnie kilka lat... w tym sezonie cieplejszy wrzesień , chłodniejszy październik i pratycznie taki sam listopad względem poprzedniego sezonu... ogólnie na dzień dzisiejszy wychodzi na to samo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.12.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 bardziej WM wyporkowa wg opisu Nydara. Krzysiek, mam zrobiona wentylacje wg pomyslu nydara i pierwsza obserwacja jest taka, ze przy kontrolowanej wielkosciowo wymianie powietrza, wyciagi rozkładaja sie na wszystkie pomieszczenia. I zapachy z kibelka bedziesz mial duzo mniej skutecznie usuwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 A ty jasiek to reku podłączyłeś do GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.12.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Wniosek: Poniesionych wydatków na te zabawki nigdy nie odzyskasz. Wróć!: Możesz jeszcze sprzedać rekuperator - Znam jednego co tak zrobił A tak serio: Zastanawiam się w jaki sposób masz ustawione sterowanie ogrzewaniem. Sterujesz podłogą czy powietrzem? sterowanie temperaturą wszystkich pomieszczeń indywidualnie, od kilku lat te same ustawienia... tu nie chodziło o zwrot kosztów bo część robót i tak była robiona przy okazji ale skoro już się zrobiło to przynajmniej mogły być jakieś bardziej widoczne efekty... Pamiętam, że masz kable. Zastanawia mnie jaki wpływ ma sterowanie wg temperatury powietrza a posadzki. Czy nie jest przypadkiem tak, że jak ustawisz na sterowaniu, że podłoga o tej i o tej porze ma mieć taką temperaturę i jedziesz tak przez 3 lata to nie widać różnicy. Inaczej mówiąc pogoda na zewnątrz ( jak i wprowadzone zmiany ) nie mają dużego wpływu na bezwładność podłogi. Gdybyś sterował czujnikiem powietrza mogłoby być inaczej. Kolega Artur chyba kiedyś eksperymentował. Nie pamiętam wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 04.12.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Krzysiek, mam zrobiona wentylacje wg pomyslu nydara i pierwsza obserwacja jest taka, ze przy kontrolowanej wielkosciowo wymianie powietrza, wyciagi rozkładaja sie na wszystkie pomieszczenia. I zapachy z kibelka bedziesz mial duzo mniej skutecznie usuwane. Czy zamontowanie wentylatora mocno popsuje cały system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.12.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Czy zamontowanie wentylatora mocno popsuje cały system? we wlasciwe miejsce przenosze sie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG&p=7011797&viewfull=1#post7011797 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Pamiętam, że masz kable. Zastanawia mnie jaki wpływ ma sterowanie wg temperatury powietrza a posadzki. Czy nie jest przypadkiem tak, że jak ustawisz na sterowaniu, że podłoga o tej i o tej porze ma mieć taką temperaturę i jedziesz tak przez 3 lata to nie widać różnicy. Inaczej mówiąc pogoda na zewnątrz ( jak i wprowadzone zmiany ) nie mają dużego wpływu na bezwładność podłogi. Gdybyś sterował czujnikiem powietrza mogłoby być inaczej. Kolega Artur chyba kiedyś eksperymentował. Nie pamiętam wyników. a gdzie ja napisałem że steruje temperaturą podłogi...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 czy co niektórzy naprawdę myślą że wpakowanie w podłogę 8 czy 10kwh jest bez różnicy bo temp. powietrza się nie zmieni...?od pięciu lat mam monitorowane każde pomieszczenie z osobna i na licznikach energii widać nawet rozwieszone pranie do suszenia , imprezkę itp. , jakim więc cudem nie miały by być widoczne dodatkowe kWh wpompowane gdzieś w wylewkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.12.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 czy co niektórzy naprawdę myślą że wpakowanie w podłogę 8 czy 10kwh jest bez różnicy bo temp. powietrza się nie zmieni...? od pięciu lat mam monitorowane każde pomieszczenie z osobna i na licznikach energii widać nawet rozwieszone pranie do suszenia , imprezkę itp. , jakim więc cudem nie miały by być widoczne dodatkowe kWh wpompowane gdzieś w wylewkę... masz każde pomieszczenie na osobnym liczniku kWh ? jeśli tak to zazdraszczam i ubolewam że nie mam chyba miejsca w rozdzielni na 10 liczników.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 masz każde pomieszczenie na osobnym liczniku kWh ? jeśli tak to zazdraszczam i ubolewam że nie mam chyba miejsca w rozdzielni na 10 liczników.. Bojler i wentylację też na osobnych licznikach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 jasiek, ale podłączyłeś reku do GWC? Przecież nieraz była mowa o tym, że albo GWC, albo reku, razem nie ma sensu. Nawet w tym wątku to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.12.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 jasiu do reku to tylko podłączyć może destylator-bimbrownik jeden:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts