Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wniosek:

Poniesionych wydatków na te zabawki nigdy nie odzyskasz.

Wróć!: Możesz jeszcze sprzedać rekuperator - Znam jednego co tak zrobił :)

A tak serio:

Zastanawiam się w jaki sposób masz ustawione sterowanie ogrzewaniem. Sterujesz podłogą czy powietrzem?

sterowanie temperaturą wszystkich pomieszczeń indywidualnie, od kilku lat te same ustawienia...

tu nie chodziło o zwrot kosztów bo część robót i tak była robiona przy okazji ale skoro już się zrobiło to przynajmniej mogły być jakieś bardziej widoczne efekty...

Wniosek:

Poniesionych wydatków na te zabawki nigdy nie odzyskasz.

Wróć!: Możesz jeszcze sprzedać rekuperator - Znam jednego co tak zrobił :)

A tak serio:

Zastanawiam się w jaki sposób masz ustawione sterowanie ogrzewaniem. Sterujesz podłogą czy powietrzem?

sterowanie temperaturą wszystkich pomieszczeń indywidualnie, od kilku lat te same ustawienia...

tu nie chodziło o zwrot kosztów bo część robót i tak była robiona przy okazji ale skoro już się zrobiło to przynajmniej mogły być jakieś bardziej widoczne efekty...

Pamiętam, że masz kable. Zastanawia mnie jaki wpływ ma sterowanie wg temperatury powietrza a posadzki. Czy nie jest przypadkiem tak, że jak ustawisz na sterowaniu, że podłoga o tej i o tej porze ma mieć taką temperaturę i jedziesz tak przez 3 lata to nie widać różnicy. Inaczej mówiąc pogoda na zewnątrz ( jak i wprowadzone zmiany ) nie mają dużego wpływu na bezwładność podłogi. Gdybyś sterował czujnikiem powietrza mogłoby być inaczej.

Kolega Artur chyba kiedyś eksperymentował. Nie pamiętam wyników.

Krzysiek, mam zrobiona wentylacje wg pomyslu nydara i pierwsza obserwacja jest taka, ze przy kontrolowanej wielkosciowo wymianie powietrza, wyciagi rozkładaja sie na wszystkie pomieszczenia. I zapachy z kibelka bedziesz mial duzo mniej skutecznie usuwane.

Czy zamontowanie wentylatora mocno popsuje cały system?

Pamiętam, że masz kable. Zastanawia mnie jaki wpływ ma sterowanie wg temperatury powietrza a posadzki. Czy nie jest przypadkiem tak, że jak ustawisz na sterowaniu, że podłoga o tej i o tej porze ma mieć taką temperaturę i jedziesz tak przez 3 lata to nie widać różnicy. Inaczej mówiąc pogoda na zewnątrz ( jak i wprowadzone zmiany ) nie mają dużego wpływu na bezwładność podłogi. Gdybyś sterował czujnikiem powietrza mogłoby być inaczej.

Kolega Artur chyba kiedyś eksperymentował. Nie pamiętam wyników.

a gdzie ja napisałem że steruje temperaturą podłogi...???

czy co niektórzy naprawdę myślą że wpakowanie w podłogę 8 czy 10kwh jest bez różnicy bo temp. powietrza się nie zmieni...?

od pięciu lat mam monitorowane każde pomieszczenie z osobna i na licznikach energii widać nawet rozwieszone pranie do suszenia , imprezkę itp. , jakim więc cudem nie miały by być widoczne dodatkowe kWh wpompowane gdzieś w wylewkę...

czy co niektórzy naprawdę myślą że wpakowanie w podłogę 8 czy 10kwh jest bez różnicy bo temp. powietrza się nie zmieni...?

od pięciu lat mam monitorowane każde pomieszczenie z osobna i na licznikach energii widać nawet rozwieszone pranie do suszenia , imprezkę itp. , jakim więc cudem nie miały by być widoczne dodatkowe kWh wpompowane gdzieś w wylewkę...

masz każde pomieszczenie na osobnym liczniku kWh ? jeśli tak to zazdraszczam ;)

i ubolewam że nie mam chyba miejsca w rozdzielni na 10 liczników..