klaudiusz_x 06.12.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Wszystko zależy od temperatury zewnętrznej, np. przy 0* na zewnątrz i 100m3 na h ok. 16 kWh/doba... Przynajmniej według liczenia... Uwzględniłeś wilgotność powietrza wywiewanego do nawiewanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.12.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Wszystko zależy od temperatury zewnętrznej, np. przy 0* na zewnątrz i 100m3 na h ok. 16 kWh/doba... Przynajmniej według liczenia... Nie możemy się zrozumieć, w takim razie zapytam wprost. Czy połączenie GWC z rekuperatorem się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Nie możemy się zrozumieć, w takim razie zapytam wprost. Czy połączenie GWC z rekuperatorem się opłaca? Rozumiemy się... Pytanie powinno raczej brzmieć ..., czy rekuperacja się opłaca...??? Z moich kilkuletnich obserwacji wynika że lepiej jest zrobić WM z GWC niż z rekuperatorem bo wymiennik gruntowy bardziej się sprawdza jako rozwiązanie całoroczne ... Rekuperator musi coś odzyskać aby się sprawdzić a tutaj zaczyna się kłaniać sprawność całego układu od czerpni do wyrzutni... GWC nam tylko dostarcza energii z zewnątrz a cała reszta ma już mniejsze znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.12.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 opłaca/nie opłaca.. jak ominę wymiennik bypasem to nawiew na pomieszczenia (z GWC) miałbym aktualnie około 5* mniej.. w zimę będzie to jakieś 15* różnicy - co moim zdaniem przy wymuszonym obiegu jest dużo, nie wiem ile to kWh ale wolę mieć z nawiewu 17* niż 2* albo jak w WG -10*.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 06.12.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Z moich kilkuletnich obserwacji wynika że lepiej jest zrobić WM z GWC niż z rekuperatorem bo wymiennik gruntowy bardziej się sprawdza jako rozwiązanie całoroczne ... A masz to przemyślane "roboczo" dla domu z użytkowym poddaszem? Bo zdaje się, że dla parterówki coś takiego zrobił nydar. Ciekawy jestem bardzo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) opłaca/nie opłaca.. jak ominę wymiennik bypasem to nawiew na pomieszczenia (z GWC) miałbym aktualnie około 5* mniej.. w zimę będzie to jakieś 15* różnicy - co moim zdaniem przy wymuszonym obiegu jest dużo, nie wiem ile to kWh ale wolę mieć z nawiewu 17* niż 2* albo jak w WG -10*.. Wszystko się zgadza tyle że na papierze bo jakoś moje liczniki energii nie chcą tego potwierdzić a wręcz potwierdzają że reku dokręcone do GWC praktycznie nic nie daje o czym już nieraz dyskutowano... Oczywiście mogę się się mylić a kilkuletnie obserwacje mogą być tylko iluzją... Poczekamy, poobserwujemy , zobaczymy... Edytowane 6 Grudnia 2015 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 A masz to przemyślane "roboczo" dla domu z użytkowym poddaszem? Bo zdaje się, że dla parterówki coś takiego zrobił nydar. Ciekawy jestem bardzo ?? Robisz normalną WM i podłączasz do GWC... Nydar ma coś wyporowo ale cyba nie zawsze się to sprawdza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seszen_81 10.12.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Witam Panów,Ponieważ nie przebrnęłam przez cały wątek, być może pominęłam odpowiedź na swoje pytanie, ale zaryzykuję i zapytam:)Czy rekuperację możemy traktować jako późniejsze oszczędności na kosztach ogrzewania czy tylko jak zdrowe powietrze w domu przez całą dobę? I drugie pytanie, widzę, że jest tu dużo osób które znają się na rzeczy - jeżeli EUco wg projektu wynosi 10 kWh/m2, jakiego faktycznego mogę się spodziewać? Bo przy domu o pow. 190 m2 jakoś nie mogę uwierzyć że rachunek za gaz ziemny wyniesie nieco ponad 600 zł na rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 11.12.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Wszystko się zgadza tyle że na papierze bo jakoś moje liczniki energii nie chcą tego potwierdzić a wręcz potwierdzają że reku dokręcone do GWC praktycznie nic nie daje o czym już nieraz dyskutowano... Oczywiście mogę się się mylić a kilkuletnie obserwacje mogą być tylko iluzją... Poczekamy, poobserwujemy , zobaczymy... zawsze mozna, zamiast stosowac rekuperator, puscic powietrze zuzyte pod dom/plyte (to tak jakby druga nitka GWC tylko powietrze by w druga strone szlo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.12.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 zawsze mozna, zamiast stosowac rekuperator, puscic powietrze zuzyte pod dom/plyte (to tak jakby druga nitka GWC tylko powietrze by w druga strone szlo) Mam. Pod garaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.12.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Witam Panów, Ponieważ nie przebrnęłam przez cały wątek, być może pominęłam odpowiedź na swoje pytanie, ale zaryzykuję i zapytam:) Czy rekuperację możemy traktować jako późniejsze oszczędności na kosztach ogrzewania czy tylko jak zdrowe powietrze w domu przez całą dobę? I drugie pytanie, widzę, że jest tu dużo osób które znają się na rzeczy - jeżeli EUco wg projektu wynosi 10 kWh/m2, jakiego faktycznego mogę się spodziewać? Bo przy domu o pow. 190 m2 jakoś nie mogę uwierzyć że rachunek za gaz ziemny wyniesie nieco ponad 600 zł na rok... Rekuperację możemy traktować jako późniejsze oszczędności bo dom staje się szczelny. Zimą wentylacja grawitacyjną ucieka nie mało kwh przez dziury . Rekuperacja to i oszczędności i komfort. Przy rekuperacj nie musisz też budować kominów co również wpływa na redukcję nakładów przy budowie. Do domu dobrze izolowanego a co dopiero na poziomie 10kwh/m2 w żadnym wypadku nie wrzucałbym gazu! Koszty przyłącza, instalacji to raz a potem eksploatacja oraz sam fakt posiadania gazu. Zrobić grzanie niecentralne i jak poczytasz po wpisach innych to zobaczysz jak mało płacą mając domy "gorzej" budowane niż 10 kwh/m2/rok. Ja robię instalacje na pompach powietrze-powietrze (grzanie/chłodzenie) oraz niecentralne na prąd (grzejniki lub kable czy maty). Są też pompy powietrze woda... tyle że wychodzi nieco drożej. Opcji masz zatem kilka . I teraz jak te wyliczenia masz na poziomie 10kwh/m2 to musisz mieć tak rekuperację ujętą. Możesz coś więcej o założeniach tego domu napisać, jakie izolacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.12.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam Panów, Ponieważ nie przebrnęłam przez cały wątek, być może pominęłam odpowiedź na swoje pytanie, ale zaryzykuję i zapytam:) Czy rekuperację możemy traktować jako późniejsze oszczędności na kosztach ogrzewania czy tylko jak zdrowe powietrze w domu przez całą dobę? I drugie pytanie, widzę, że jest tu dużo osób które znają się na rzeczy - jeżeli EUco wg projektu wynosi 10 kWh/m2, jakiego faktycznego mogę się spodziewać? Bo przy domu o pow. 190 m2 jakoś nie mogę uwierzyć że rachunek za gaz ziemny wyniesie nieco ponad 600 zł na rok... Rekuperację możemy traktować jako późniejsze oszczędności bo dom staje się szczelny. Zimą wentylacja grawitacyjną ucieka nie mało kwh przez dziury . Rekuperacja to i oszczędności i komfort. Przy rekuperacj nie musisz też budować kominów co również wpływa na redukcję nakładów przy budowie. Do domu dobrze izolowanego a co dopiero na poziomie 10kwh/m2 w żadnym wypadku nie wrzucałbym gazu! Koszty przyłącza, instalacji to raz a potem eksploatacja oraz sam fakt posiadania gazu. Zrobić grzanie niecentralne i jak poczytasz po wpisach innych to zobaczysz jak mało płacą mając domy "gorzej" budowane niż 10 kwh/m2/rok. Ja robię instalacje na pompach powietrze-powietrze (grzanie/chłodzenie) oraz niecentralne na prąd (grzejniki lub kable czy maty). Są też pompy powietrze woda... tyle że wychodzi nieco drożej. Opcji masz zatem kilka . I teraz jak te wyliczenia masz na poziomie 10kwh/m2 to musisz mieć tak rekuperację ujętą. Możesz coś więcej o założeniach tego domu napisać, jakie izolacje? Wcale nie musisz kupować rekuperatora aby regulować przepływ powietrza. Możesz zrobić instalację wentylacji mechanicznej bez rekuperatora. Sam rekuperator nie daje wielkich oszczędności. Z reguły większość kupuje rekuperator ponieważ aby zrobić wentylację mechaniczną też trzeba kupić jednostkę lub podpiąć wentylatory na żywioł. Różnica nie jest na tyle duża żeby kupować centralę bez odzysku. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.12.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Od siebie dodam, mając właśnie WM z GWC bez ręku, że bypass do ominięcia GWC w okresach przejsciowych może nie jest konieczny, ale pozwala np. wiosną cieszyć się ciepłym nawiewanym powietrzem z czerpni sciennej, a nie o kilka stopni chłodniejszym z instalacji zakopanej w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam Panów, Ponieważ nie przebrnęłam przez cały wątek, być może pominęłam odpowiedź na swoje pytanie, ale zaryzykuję i zapytam:) Czy rekuperację możemy traktować jako późniejsze oszczędności na kosztach ogrzewania czy tylko jak zdrowe powietrze w domu przez całą dobę? I drugie pytanie, widzę, że jest tu dużo osób które znają się na rzeczy - jeżeli EUco wg projektu wynosi 10 kWh/m2, jakiego faktycznego mogę się spodziewać? Bo przy domu o pow. 190 m2 jakoś nie mogę uwierzyć że rachunek za gaz ziemny wyniesie nieco ponad 600 zł na rok... Rekuperacja to przede wszystkim komfort, a dopiero potem oszczędności. Wyobraź sobie że zimą na zewnątrz jest -5st a tobie przez nawiewy leci +15st, gdybyś nie miał rekuperatora to nawiewało by ci te -5 a w praktyce byłoby tak że wietrzyłbyś w ostateczności i kisił się. Dodatkowo z tego co zaobserwowałem dzięki filtrowi w rekuperatorze mniej się w domu kurzy, i latem brak komarów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Wcale nie musisz kupować rekuperatora aby regulować przepływ powietrza. Możesz zrobić instalację wentylacji mechanicznej bez rekuperatora. Sam rekuperator nie daje wielkich oszczędności. Z reguły większość kupuje rekuperator ponieważ aby zrobić wentylację mechaniczną też trzeba kupić jednostkę lub podpiąć wentylatory na żywioł. Różnica nie jest na tyle duża żeby kupować centralę bez odzysku. Pozdrawiam Przemek Rozumiem że masz gwc? Bo chyba nie nawiewasz zimnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Od siebie dodam, mając właśnie WM z GWC bez ręku, że bypass do ominięcia GWC w okresach przejsciowych może nie jest konieczny, ale pozwala np. wiosną cieszyć się ciepłym nawiewanym powietrzem z czerpni sciennej, a nie o kilka stopni chłodniejszym z instalacji zakopanej w ziemi. Jaki koszt gwc? I całego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.12.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Rekuperacja to przede wszystkim komfort, a dopiero potem oszczędności. Wyobraź sobie że zimą na zewnątrz jest -5st a tobie przez nawiewy leci +15st, gdybyś nie miał rekuperatora to nawiewało by ci te -5 a w praktyce byłoby tak że wietrzyłbyś w ostateczności i kisił się. Dodatkowo z tego co zaobserwowałem dzięki filtrowi w rekuperatorze mniej się w domu kurzy, i latem brak komarów, Filtr to najmniejszy problem: http://domwent.pl/pl/p/Filtr-Kanalowy-Okragly-OFK-200/1201 Tak właśnie wygląda pojęcie o pracy całego układu jeżeli chodzi o temperaturę, pewnie jeszcze myślisz że jak na wyświetlaczu pokazuje, że temp. powietrza za wymiennikiem będzie +10 oC to takie powietrze wyrzucisz z domu. Cały problem polega na tym, że nie to powietrze jeszcze się ogrzeje. Nawet w tym wątku poruszany był temat ustawienia rekuperatora. Tak samo jest z powietrzem. Jeżeli to powietrze leci w ciepłej strefie domu to ogrzeje się energią z domu. Bardziej niebezpieczna jest kondensacja ale to inny problem. Nie jestem przeciwnikiem tanich rekuperatorów te drogie uważam za zbędny wydatek. Wszystko kosztuje GWC również. Każdy może sobie policzyć ile kosztuje mb rury i godzina koparki. No ale pewnie zaraz dojdziemy do tego, że musi być rehau Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Filtr to najmniejszy problem: http://domwent.pl/pl/p/Filtr-Kanalowy-Okragly-OFK-200/1201 Tak właśnie wygląda pojęcie o pracy całego układu jeżeli chodzi o temperaturę, pewnie jeszcze myślisz że jak na wyświetlaczu pokazuje, że temp. powietrza za wymiennikiem będzie +10 oC to takie powietrze wyrzucisz z domu. Cały problem polega na tym, że nie to powietrze jeszcze się ogrzeje. Nawet w tym wątku poruszany był temat ustawienia rekuperatora. Tak samo jest z powietrzem. Jeżeli to powietrze leci w ciepłej strefie domu to ogrzeje się energią z domu. Bardziej niebezpieczna jest kondensacja ale to inny problem. Nie jestem przeciwnikiem tanich rekuperatorów te drogie uważam za zbędny wydatek. Wszystko kosztuje GWC również. Każdy może sobie policzyć ile kosztuje mb rury i godzina koparki. No ale pewnie zaraz dojdziemy do tego, że musi być rehau Pozdrawiam Przemek u mnie połowa kanałów na nieogrzewanym strychu, tylko że dobrze ocieplone, w tej chwili na zewnątrz +3,1st a na sądzie przy anemostacie nawiewnym +18,2st Zeszłej zimy najniższą temperaturę mierzoną oczywiście na anemostacie nawiewnym to +13,7st przy -11 na zewnątrz - takie powietrze mi nawiewa, skroplin w kanałach brak bo mam 5 rewizji na strychu i sobie zeszłej zimy sprawdzałem. Jak dla mnie w każdym następnym domu brałbym rekuperator. To są moje opinie czyli osoby mieszkającej z rekuperatorem już 2 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Jak dla mnie w każdym następnym domu brałbym rekuperator. To są moje opinie czyli osoby mieszkającej z rekuperatorem już 2 rok. Ja też. I bynajmniej nie dla oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Filtr to najmniejszy problem: http://domwent.pl/pl/p/Filtr-Kanalowy-Okragly-OFK-200/1201 Tak właśnie wygląda pojęcie o pracy całego układu jeżeli chodzi o temperaturę, pewnie jeszcze myślisz że jak na wyświetlaczu pokazuje, że temp. powietrza za wymiennikiem będzie +10 oC to takie powietrze wyrzucisz z domu. Cały problem polega na tym, że nie to powietrze jeszcze się ogrzeje. Nawet w tym wątku poruszany był temat ustawienia rekuperatora. Tak samo jest z powietrzem. Jeżeli to powietrze leci w ciepłej strefie domu to ogrzeje się energią z domu. Bardziej niebezpieczna jest kondensacja ale to inny problem. Nie jestem przeciwnikiem tanich rekuperatorów te drogie uważam za zbędny wydatek. Wszystko kosztuje GWC również. Każdy może sobie policzyć ile kosztuje mb rury i godzina koparki. No ale pewnie zaraz dojdziemy do tego, że musi być rehau Pozdrawiam Przemek O jakiej kondensacji mówisz? Te tanie reku to jakie? Właśnie GWC kosztuje. Znam takich co mieli gwc z kanalizacyjnych i niestety śmierdziało. Nie tylko rehau robi rury "antybakteryjne". Mamy polskich producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts