Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O jakiej kondensacji mówisz?

Te tanie reku to jakie?

Właśnie GWC kosztuje. Znam takich co mieli gwc z kanalizacyjnych i niestety śmierdziało. Nie tylko rehau robi rury "antybakteryjne". Mamy polskich producentów.

Wszystko kosztuje.

Kondensacja może wystąpić bez rekuperatora.

Tanie to tanie za 4k nie 8k. Dobraną moc do potrzeb. Itd.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tutaj się zgadzam. Komfort tak oszczędności marne.

Oczywiście komfort z posiadania rekuperatora - mega!!!!

ale oszczędności również wielkie - w tej chwili nawiewa mi do chaty 100m3/h powietrza (1 bieg na reku.) o temperaturze +16,8st (pomiar mam na anemostacie nawiewnym ,sondą) na zewnątrz coraz zimniej bo w tej chwili +1,3st...... w domu średnio około 20-21st więc grzejniki muszą podnieść temperaturę nawiewanego powietrza o okolo 3-4st, w przypadku braku rekuperatora, nawiewało by mi te +1,3st i grzejniki musiały by podgrzewać to powietrze o około 19st !!!

Prawda jest taka że bez odzysku ciepła po prostu nie wietrzymy, kiedyś przy +3 załączyłem na chwilę by-pass i wlączyłem reku na drugi bieg (200m3/h) powiem wam że szok bo odrazy czuć było nawiewany chłód, taką temperaturą nie da się komfortowo wentylować mechanicznie bo po prostu pizga po kostkach że aż miło, termostaty w grzejnikach momentalnie zaczęły się włączać.... z rekuperatorem momentami po gotowaniu/smażeniu nawet zimą włączam na maxa (300m3/h) i jest ok, chałupa w pół godziny przewietrzona.

ale oszczędności również wielkie - w tej chwili nawiewa mi do chaty 100m3/h powietrza (1 bieg na reku.) o temperaturze +16,8st (pomiar mam na anemostacie nawiewnym ,sondą) na zewnątrz coraz zimniej bo w tej chwili +1,3st...... w domu średnio około 20-21st więc grzejniki muszą podnieść temperaturę nawiewanego powietrza o okolo 3-4st, w przypadku braku rekuperatora, nawiewało by mi te +1,3st i grzejniki musiały by podgrzewać to powietrze o około 19st !!!

Prawda jest taka że bez odzysku ciepła po prostu nie wietrzymy, kiedyś przy +3 załączyłem na chwilę by-pass i wlączyłem reku na drugi bieg (200m3/h) powiem wam że szok bo odrazy czuć było nawiewany chłód, taką temperaturą nie da się komfortowo wentylować mechanicznie bo po prostu pizga po kostkach że aż miło, termostaty w grzejnikach momentalnie zaczęły się włączać.... z rekuperatorem momentami po gotowaniu/smażeniu nawet zimą włączam na maxa (300m3/h) i jest ok, chałupa w pół godziny przewietrzona.

Grzanie prądem przy domu bez reku to byłoby pompowanie kwh w komin :), no chyba, że ktoś zrobi dom bez wentylacji...

Te dane nie świadczą o żadnej oszczędności. Zmierz temperaturę na wyrzutni. Wtedy ocenimy sprawność.

Ok, dom ma byc na płycie fund 30cm styropian, ściany i strop tez 30cm, chce zachować ciągłość izolacji plus energooszczędne okna i pasywne drzwi, architektura domu pasywnego, EUco wg projektu wyniesie 10kWh/m2. Jakie dać ogrzewanie? Czy wodne podłogowe na prad bedzie ok? Troche boje sie dać kable pod posadzkę bo jak sie okaże ze rachunki beda wysokie to przerzuce sie na inne paliwo a mając kable juz nic nie zrobię. Reku bedzie na pewno, bardziej dla świeżego powietrza w godzinach nocnych w sypialniach niż dla oszczędności. Gwc odpada bo za drogi a "podobno" nie działa.

Ok, dom ma byc na płycie fund 30cm styropian, ściany i strop tez 30cm, chce zachować ciągłość izolacji plus energooszczędne okna i pasywne drzwi, architektura domu pasywnego, EUco wg projektu wyniesie 10kWh/m2. Jakie dać ogrzewanie? Czy wodne podłogowe na prad bedzie ok? Troche boje sie dać kable pod posadzkę bo jak sie okaże ze rachunki beda wysokie to przerzuce sie na inne paliwo a mając kable juz nic nie zrobię. Reku bedzie na pewno, bardziej dla świeżego powietrza w godzinach nocnych w sypialniach niż dla oszczędności. Gwc odpada bo za drogi a "podobno" nie działa.

wodne podłogowe.... co masz na myśli? pompę ciepła czy jakiś kocioł na prąd. ja dałbym niecentralne ale są tacy co mają inne wizje :)

Te dane nie świadczą o żadnej oszczędności. Zmierz temperaturę na wyrzutni. Wtedy ocenimy sprawność.

już pisałem że pomiar robię na anemostacie nawiewnym sondą w pokoju na poddaszu gdzie kanały obsługujące ten poziom biegną na nieogrzewanym strychu więc domowe powietrze nie ma jak ogrzać tych kanalów bo odziela je od domu 40cm wełny.

Same kanały zaś są docieplone 22cm welny. Więc razem wychodzi 62cm!!! Za sondę też nie dałem 15zł tylko 150zł więc uważam że pomiary mam wiarygodne.

Rzeczywista sprawność mojego rekuperatora od dwóch lat wynosi okolo 70-80%

człowieku przy takim domku to daj zwykłe grzejniki elektryczne na ścianę za 3000zl na caly dom i po robocie... rachunek i tak nie przekroczy 1500zl na sezon i to w drogiej taryfie.....

już pisałem że pomiar robię na anemostacie nawiewnym sondą w pokoju na poddaszu gdzie kanały obsługujące ten poziom biegną na nieogrzewanym strychu więc domowe powietrze nie ma jak ogrzać tych kanalów bo odziela je od domu 40cm wełny.

Same kanały zaś są docieplone 22cm welny. Więc razem wychodzi 62cm!!! Za sondę też nie dałem 15zł tylko 150zł więc uważam że pomiary mam wiarygodne.

Rzeczywista sprawność mojego rekuperatora od dwóch lat wynosi okolo 70-80%

Masz dobrze zaizolowane kanały.

To taka zagadka

Dane:

temp. Zew. -10oC

Temp. W domu. 22oC

Temp. Pow. Nawiewanego +17

Z punktu uzytkownika super ciepłym dmucha.

A teraz temp. Wywiewu +18oC

Jaki wniosek?

Masz dobrze zaizolowane kanały.

To taka zagadka

Dane:

temp. Zew. -10oC

Temp. W domu. 22oC

Temp. Pow. Nawiewanego +17

Z punktu uzytkownika super ciepłym dmucha.

A teraz temp. Wywiewu +18oC

Jaki wniosek?

według tych bzdur to to że wentylatory pobierające średnio 20wat podgrzewają teperaturę nawiewanego powietrza z -10st do +17st

nie wiem do czego zmierzasz?? oświeć mnie, bo według ciebe powietrze zabrane z domu w całości wywiewane jest na zewnątrz... i nic nie oddaje, tylko dziwne że jakoś u mnie jest inaczej i może nie ma odzysku takiego jak podeje producent czyli 95% ale niżej niż 70% mi nie wyszlo

Zwykła wodna podłogowka tyle ze zasilana kotłem elektrycznym. Z gazem raczej bedzie cieżko, pompa za droga i raczej nieekonomiczna.

Im lepiej dom zbudowany a na poziomie 10 kwh/m2/rok ogrzewanie centralne jest nieekonomiczne. Jaki gaz? Jaki kocioł elektryczny. Wystarczy precyzyjne grzejniki względnie jak chce podłogówkę to kable czy maty dać również z precyzyjnymi termostatami i po sprawie! Ja dorzucam jeszcze pompę ciepła do chłodzenia i grzania i generalnie w takim domu to sama załatwi sprawę za niewielkie pieniądze....ale to nie jest konieczność...

według tych bzdur to to że wentylatory pobierające średnio 20wat podgrzewają teperaturę nawiewanego powietrza z -10st do +17st

nie wiem do czego zmierzasz?? oświeć mnie, bo według ciebe powietrze zabrane z domu w całości wywiewane jest na zewnątrz... i nic nie oddaje, tylko dziwne że jakoś u mnie jest inaczej i może nie ma odzysku takiego jak podeje producent czyli 95% ale niżej niż 70% mi nie wyszlo

@mar1982kaz kolegi nie przekonasz.... i tyle :) Rekuperacja to świetna sprawa a urządzenia jednak tanieją. Jak mam robić gwc i inne cuda jeszcze na jakiś niewiadomego pochodzenia rurach to rekuperator jest najlepszym rozwiązaniem. Ile reku teraz bierze.... u mnie 12W.

Ja nie neguję Twoich wyników. Może jesteś jeden na 20 i Masz dobrze zrobione. Jak liczysz sprawność?

@mar1982kaz kolegi nie przekonasz.... i tyle :) Rekuperacja to świetna sprawa a urządzenia jednak tanieją. Jak mam robić gwc i inne cuda jeszcze na jakiś niewiadomego pochodzenia rurach to rekuperator jest najlepszym rozwiązaniem. Ile reku teraz bierze.... u mnie 12W.

Zgadza się. Jestem przekonany do reku. Energooszczędna otoczka mi się nie podoba. Fajne jest to że dostajemy gotowy produkt. Nie trzeba kombinować z wentylami i sterowaniem.

Ja nie neguję Twoich wyników. Może jesteś jeden na 20 i Masz dobrze zrobione. Jak liczysz sprawność?

O co ci chodzi?? ty chyba rekuperatora w środku nigdy nie widziałeś, ani żadnej instalacji... przecież w samym tym wątku jest masa osob którym działa tak samo.

Doucz sie trochę bo długa droga przed tobą. Po dzienniku widzę że masz na razie zerowe doświadczenie w sprawie twojej koncepcji wentylacji..... ja mam te dwa lata przewagi w użytkowaniu rekuperatora i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że oszczędności są ogromne - zeszły sezon ogrzewanie domu wyszlo 1340zł .... w tym jak tak dalej pójdzie to okolo 1100zł się szykuje licząc prąd + piecokominek