Barth3z 14.12.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 takiego jak podeje producent czyli 95% ale niżej niż 70% mi nie wyszlo To jest tylko sprawność temperaturowa. Sprawność entlapiczna, czyli ta, która daje realne odwzorowanie w rachunkach jest znacznie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 człowieku przy takim domku to daj zwykłe grzejniki elektryczne na ścianę za 3000zl na caly dom i po robocie... rachunek i tak nie przekroczy 1500zl na sezon i to w drogiej taryfie..... Tylko wytłumacz to ludziom.... co tu dużo mówić, u mnie dom dalece odbiegający od idei energooszczędnego i na cały rok przewiduje zmieścić się spokojnie ze wszystkim (cwu, ogrzewanie, klima) poniżej 1,5 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 To jest tylko sprawność temperaturowa. Sprawność entlapiczna, czyli ta, która daje realne odwzorowanie w rachunkach jest znacznie niższa. Racja, tak czy siak zimnym nie wieje komfort bez porównania. Jak ktoś jest majsterkowicz to w rury może się bawić i inne kombinacje, lubię takich ludzi bo sam sprawdzam wiele wynalazków ale przeciętny człowiek zachodu nie potrzebuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.12.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 według tych bzdur to to że wentylatory pobierające średnio 20wat podgrzewają teperaturę nawiewanego powietrza z -10st do +17st nie wiem do czego zmierzasz?? oświeć mnie, bo według ciebe powietrze zabrane z domu w całości wywiewane jest na zewnątrz... i nic nie oddaje, tylko dziwne że jakoś u mnie jest inaczej i może nie ma odzysku takiego jak podeje producent czyli 95% ale niżej niż 70% mi nie wyszlo Ja nie neguję Twoich wyników. Może jesteś jeden na 20 i Masz dobrze zrobione. Jak liczysz sprawność? O co ci chodzi?? ty chyba rekuperatora w środku nigdy nie widziałeś, ani żadnej instalacji... przecież w samym tym wątku jest masa osob którym działa tak samo. Doucz sie trochę bo długa droga przed tobą. Po dzienniku widzę że masz na razie zerowe doświadczenie w sprawie twojej koncepcji wentylacji..... ja mam te dwa lata przewagi w użytkowaniu rekuperatora i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam że oszczędności są ogromne - zeszły sezon ogrzewanie domu wyszlo 1340zł .... w tym jak tak dalej pójdzie to okolo 1100zł się szykuje licząc prąd + piecokominek Jak sprawdziles sprawność podaną przez producenta? Wg mnie trudno osiągnąć 70% dla Ciebie to dolną granica. Ale to nie ważne oszczędności na reku to są grosze. Macie racje liczy się komfort. Po to budujemy domu. Dobranoc. Będę spać dobrze Grzesiu opowiedział bajkę i swoim ogrzewaniu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Jak sprawdziles sprawność podaną przez producenta? Wg mnie trudno osiągnąć 70% dla Ciebie to dolną granica. Ale to nie ważne oszczędności na reku to są grosze. Macie racje liczy się komfort. Po to budujemy domu. Dobranoc. Będę spać dobrze Grzesiu opowiedział bajkę i swoim ogrzewaniu w domu. Jaką bajkę? Bo nie rozumiem. Bajkę przed chwilą dzieciakom opowiedziałem a tutaj raczej nic z tych rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 To jest tylko sprawność temperaturowa. Sprawność entlapiczna, czyli ta, która daje realne odwzorowanie w rachunkach jest znacznie niższa. Nie jestem specem ale puki co toprzez te ponad 1,5 roku użytkowania reku. bez względu na chłód panujący na zewnątrz, do środka nawiewa ponad 15st. więc dla mnie rewelacja bo mogę sobie wietrzyć do woli i chłodem po nogach nie wieje. Dodam jeszcze tylko jedną ważną rzecz o której wszyscy zapomnieliście - rekuperator jest super sprawą nawet latem podczas upałów - w tym roku miałem sporo takich dni gdzie na zewnątrz było ponad 30st , a nawiewało poniżej tych30st bo rekuperator odzyskiwał chłód z domu gdzie zazwyczaj w te upalne dni było 24-25st.... super sprawa bo nigdy mi się dom nie przegrzał a był wentylowany non-stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Jak sprawdziles sprawność podaną przez producenta? Wg mnie trudno osiągnąć 70% dla Ciebie to dolną granica. Ale to nie ważne oszczędności na reku to są grosze. Macie racje liczy się komfort. Po to budujemy domu. Dobranoc. Będę spać dobrze Grzesiu opowiedział bajkę i swoim ogrzewaniu w domu. jak sprawdzalem?? a no tak że jak na zewnątrz jest 0st, a wewnątrz 20st i na nawiewie do pokoju mam 18st to znaczy że reku ma sprawność 90% - zazwyczaj zimą mam około 16-17st więc logiczne jest dla mnie że nie licząc szczegolowo to wychodzi sprawnosć na poziomie 70-80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 14.12.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Myślę, że koledze APZ chodzi o to, że powinieneś mierzyć jeszcze temp wyrzucanego powietrza. Np reku Ci odzyska i dmucha te 17-18 st, ale np wyrzutnia od centralki jest oddalona o jakieś 10 m i powietrze lecące kanałem odbiera z powrotem ciepło z budynku i wyrzuca np 15 st. Więc tak naprawdę wtedy nie masz sprawności 80% tylko dużo mniejszą. Ty akurat masz dobrze zaizolowane kanały ale inni tak nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Myślę, że koledze APZ chodzi o to, że powinieneś mierzyć jeszcze temp wyrzucanego powietrza. Np reku Ci odzyska i dmucha te 17-18 st, ale np wyrzutnia od centralki jest oddalona o jakieś 10 m i powietrze lecące kanałem odbiera z powrotem ciepło z budynku i wyrzuca np 15 st. Więc tak naprawdę wtedy nie masz sprawności 80% tylko dużo mniejszą. Ty akurat masz dobrze zaizolowane kanały ale inni tak nie mają. Pytanie dlaczego nie mają dobrze zaizolowanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.12.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 I nie mierz tego co wpada do domu tylko zaraz za reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) I nie mierz tego co wpada do domu tylko zaraz za reku. powietrze które zasysa rekuperator z zewnątrz, po wyjściu z niego, ma zimą od 0,5 do nawet 4st wyższą temperaturę (dane z czujnika w rekuperatorze), niestety pomimo że kanały mam zaizolowane 22cm dobrej welny to straty są, i na sondzie przy anemostacie nawiewnym tę stratę już widać, te 5-10metrów rury na nieogrzewanym strychu obniża o jakieś 5-25% sprawność systemu- jednak mróz robi swoje, dlatego napisałem że rzeczywistą sprawność mojego systemu oceniam na poziomie 70-80% Edytowane 15 Grudnia 2015 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 *sondzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Myślę, że koledze APZ chodzi o to, że powinieneś mierzyć jeszcze temp wyrzucanego powietrza. Np reku Ci odzyska i dmucha te 17-18 st, ale np wyrzutnia od centralki jest oddalona o jakieś 10 m i powietrze lecące kanałem odbiera z powrotem ciepło z budynku i wyrzuca np 15 st. Więc tak naprawdę wtedy nie masz sprawności 80% tylko dużo mniejszą. Ty akurat masz dobrze zaizolowane kanały ale inni tak nie mają. a kto tak ma?? daj przykład?? bo pierwsze słyszę że kanałów się nie dociepla, decyzję o rekuperacji podjąłem między innymi po opiniach użytkowników z tego forum i nie przypominam sobie ani jednego takiego przypadku.... i napisz kto robi długą na 10 metrow niedocieploną wyrzutnię (średnica min 16cm,) biegnącą przez cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 15.12.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Ostatni raz możesz mieć wentylację mechaniczną bez rekuperatora. Możesz panować nad wymianą powietrza. OK. Tylko nie każdemu chodzi o oszczędności bo nie po to się dom buduje. Mnie kWh kosztuje 8-9 gr wiec ile jest na wyrzutni mnie nie interesuje. Dla mnie jest ważne ile mam na nawiewie do domu. Przy temp. ok. 0 st wpada ok 19-20st. Problemem jest gdy centrala zmienia proporcję naw-wyw w celu nie dopuszczenia do zamarznięcia i wtedy zaciągane jest powietrze z zewnątrz wszelkimi nieszczelnościami. Tak że nawiewanie powietrza bezpośrednio z zewnątrz z komfortem wiele wspólnego nie ma. Nawet GWC tu nie za wiele pomoże bo grunt w sty-marz ma ok 3-4st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.12.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 jedni ocieplają kanały dając z 10-20cm wełny, inni robią standardowe z ociepleniem 3cm10m wyrzutu to może przesada, choć zależy gdzie jest umieszczony reku i jak biegnie kanał do wyrzutniu mnie jest w połowie domu (na stryszku), będzie ok 5-6m jak liczycie sprawność reku, i całej instalki WM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 OK. Tylko nie każdemu chodzi o oszczędności bo nie po to się dom buduje. Mnie kWh kosztuje 8-9 gr wiec ile jest na wyrzutni mnie nie interesuje. Dla mnie jest ważne ile mam na nawiewie do domu. Przy temp. ok. 0 st wpada ok 19-20st. Problemem jest gdy centrala zmienia proporcję naw-wyw w celu nie dopuszczenia do zamarznięcia i wtedy zaciągane jest powietrze z zewnątrz wszelkimi nieszczelnościami. Tak że nawiewanie powietrza bezpośrednio z zewnątrz z komfortem wiele wspólnego nie ma. Nawet GWC tu nie za wiele pomoże bo grunt w sty-marz ma ok 3-4st. ja w swoim brinku mam tzw nagrzewnicę wstępną i w duże mrozy załącza się cyklicznie i odmraża rekuperator, grzałka ma moc 800wat i pracuje może 10 minut na godzinę, załączana jest automatycznie tylko w mrozy sporo poniżej -5st, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 15.12.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 I nie mierz tego co wpada do domu tylko zaraz za reku. To albo mierzysz sprawność samego reku albo całego układu. Jeśli mierzysz na czerpni to mierz i na wylocie do pomieszczeń. Jeśli mierzysz zaraz za reku to mierz i przed. Co ma wspólnego sprawność reku z długimi i nieocieplonymi kanałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.12.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 a kto tak ma?? daj przykład?? bo pierwsze słyszę że kanałów się nie dociepla, decyzję o rekuperacji podjąłem między innymi po opiniach użytkowników z tego forum i nie przypominam sobie ani jednego takiego przypadku.... i napisz kto robi długą na 10 metrow niedocieploną wyrzutnię (średnica min 16cm,) biegnącą przez cały dom? Ty tak nie masz to wiemy. Jeżeli możesz to zmierz temperaturę na wyrzutni przy domu i na nawiewie przy centrali oraz przy anemostacie nawiewnym w domu. Zobaczymy jak to jest z tą sprawnością przy tak dobrze zaizolowanych kanałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Ty tak nie masz to wiemy. Jeżeli możesz to zmierz temperaturę na wyrzutni przy domu i na nawiewie przy centrali oraz przy anemostacie nawiewnym w domu. Zobaczymy jak to jest z tą sprawnością przy tak dobrze zaizolowanych kanałach. Na nawiewie przy centrali mam w tej chwili 18,1st, przy anemostacie nawiewnym 16,8st strata na kanałach wynosi w tej chwili 1,3st....... temperatura w domu 20-21st, na zewnątrz 0,4st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.12.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 A na wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts