_artur_ 15.12.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 kanały mam ocieplona ale rury wylotowej nie.. ale mierzę przy wylocie wymiennika, a nie przy wyrzutni.. a mam tak bo leci przez pomieszczenie z bojlerem i centralą wentylacyjną.. specjalnie bo w rurze i tak jest cieplej i zawsze jeszcze coś tam do pomieszczenia wpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.12.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 @_artur_ - coś tu nie tak. wylotowa do wyrzutni nieocieplona? ok. no to tam temp będziesz miał niskie (czym niższa temp zewn tym niższa wylotowa) więc ta "rura" raczej pobierze ciepło z pomieszczenia niż odda do pomieszczenia... no chyba że to pomieszczenie z bojlerem i centralą to stryszek nieogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.12.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 tak jak piszesz.. nieogrzewany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 A na wyrzutni? nie mam tam żadnego opomiarowania bo mi nie potrzebne, wyrzutnia o mnie to 80cm rury wychodzącej z rekuperatora na nieogrzewanym strychu. Dlaczego mają mnie obchodzić straty w kanałach w wyrzutni?? I tak mam ją docieploną żeby skroplin nie było. Napiszę jeszcze raz że nawiewa mi do pomieszczeń w tej chwili 16,8st przy 0,4st na zewnątrz. Zaraz za rekuperatorem mam w tej chwili 18,1st więc w moim przypadku strata na kanałach znajdujących się na nieogrzewanym strychu wynosi w tej chwili 1,3st...... U mnie wychodzi że sam rekuperator ma sprawność około 90% natomiast ze względu na straty na przesyle, calość instalacji ma zimą okolo 70-80%sprawności...... jak dla mnie rewelacja bo w praktyce wieje mi zimą stały strumień świeżego powietrza o temperaturze ponad 15stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 15.12.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Pomiary sprzed chwiliCzerpnia 1Wyrzutnia 9Nawiew 21W domu 22,5-23 100m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.12.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 @mar - to masz sprawność 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 15.12.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 @mar - to masz sprawność 70% A w papierach miał napisane 95. Żartuję, najważniejsze dla mnie jest 21st na nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.12.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Są dwa warianty do liczenia:- Gdy rekuperator i kanały idą przez nieogrzewaną część- Gdy rekuperator i kanały są w ogrzewanej części budynku. Ty i Artur macie wariant numer 1.Artur słusznie zauważył, że w tym wariancie nieocieplona rura to nie strata. Czyli należy brać temperaturę wyrzutu na centrali a nie wyrzutni. Pomiary sprzed chwiliCzerpnia 1Wyrzutnia 9Nawiew 21W domu 22,5-23 100m3/h Pewnie na wyrzucie centrali masz 10 -11 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.12.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Niecałe 2800 za rury fi 200 i Ventsy z regulatorami jako napęd. Ułożone pod salonem i jestem zadowolony i zimą i latem. Bezzapachowo, bezgrzybowo i nikt nie umarł jak próbujesz gdzieś wyżej sugerować. To że Rehau ma coś w swojej ofercie nie znaczy że inne produkty się nie nadają. Na tym forum znajdziesz zaciekłych przeciwników wszelakich wentylacji mechanicznych. Oni ci wytłumaczą czemu umrzesz stosując jakiekolwiek kanały do dystrybucji powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.12.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 A w papierach miał napisane 95. Żartuję, najważniejsze dla mnie jest 21st na nawiewie. papier wszystko przyjmie... anyway... nawiew w zimę do domu ok 20C... zamiast -5C --- bezcenne widzę po sobie, komfort super i zero owadów w domu (prawie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Właśnie GWC kosztuje. Znam takich co mieli gwc z kanalizacyjnych i niestety śmierdziało. Pewnie używane były Na nowych nic nie śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 15.12.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 papier wszystko przyjmie... anyway... nawiew w zimę do domu ok 20C... zamiast -5C --- bezcenne widzę po sobie, komfort super i zero owadów w domu (prawie) Traktujmy rekuperator jako urządzenie dla polepszenia komfortu, oszczędności są w tym wypadku na drugim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Traktujmy rekuperator jako urządzenie dla polepszenia komfortu, oszczędności są w tym wypadku na drugim miejscu. oczywiście że na drugim..... ale jednak są... . Kupujemy do domu pełno urządzeń dla polepszenia komfortu typu zmywarka,express, klimatyzator, nawilżacz itd, które też sporo kosztują i nie przynoszą żadnych oszczędności, rekuperator daje jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 15.12.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie przepalony pierwszy miesiąc 14.11- 14.12 = 1200 kWh = 276 zł po podłogach około 190 m2 same kable temp dół 22,5 -23 st . góra 21- 21,5 narzazie brak rekuMa ktoś w pralni jakis fajny grzejniczek nadmuchowy do suszenia prania co moze polecic? Edytowane 15 Grudnia 2015 przez head67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 15.12.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Są dwa warianty do liczenia: - Gdy rekuperator i kanały idą przez nieogrzewaną część - Gdy rekuperator i kanały są w ogrzewanej części budynku. Ty i Artur macie wariant numer 1. Artur słusznie zauważył, że w tym wariancie nieocieplona rura to nie strata. Czyli należy brać temperaturę wyrzutu na centrali a nie wyrzutni. Pomiary sprzed chwili Czerpnia 1 Wyrzutnia 9 Nawiew 21 W domu 22,5-23 100m3/h Pewnie na wyrzucie centrali masz 10 -11 stopni ? Właśnie przyszedł mi rejestrator temperatury taki: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5835421490&reco_id=4dec0a59-a31a-11e5-aeef-0227efb591e4&ars_rule_id=201 tylko z 8 czujnikami właśnie by dokładnie pomierzyć temperatury samej centrali jak i całego układu ale do końca nie potrafię tego rozgryźć. Niby mam podgląd ale jak chcę zapisać w pamięci to mi się wiesza. A chodzi mi o to że mój brink ma czujnik tylko na wlocie z zewnątrz i na wylocie z pomieszczeń i z tego co zauważyłem to jego sposób antyzamrożeniowy działa tak że już od temp 0st zaczyna zwiększać wywiew z pomieszczeń choć wg mnie to dużo za wcześnie bo na wyrzutni jest 9 i do zamarznięcia wymiennika jeszcze daleko. Wg mnie powinien być czujnik na wylocie do wyrzutni i zaczynać proces dopiero gdy temp tam będzie w granicach 1-2 st. Dobrze kombinuję? Edytowane 15 Grudnia 2015 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seszen_81 15.12.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Tylko wytłumacz to ludziom.... co tu dużo mówić, u mnie dom dalece odbiegający od idei energooszczędnego i na cały rok przewiduje zmieścić się spokojnie ze wszystkim (cwu, ogrzewanie, klima) poniżej 1,5 tys zł. Dlatego wlasnie tu jestem i dopytuję cóż zrobic zeby było dobrze... OszczednyGrześ, poradź proszę ... Co zrobic? Jestem kobietą i nie mam czasu (dom, pranie, prasowanie, sprzątanie, gotowanie, dzieci, szkoła, żłobek, praca i mąż na dokładkę do przytulania) zagłębiać sie w te Wasze obliczenia aż tak bardzo; dom bedzie mega ciepły, nie chce kabli w wylewce i kaloryferów, chce podłogowkę, kominek z płaszczem dla bajeru i na w razie wu, chce grzać ekonomicznie zimą i chłodzić latem, moze pompa ale powietrzna, gruntowa jest nieekonomiczna. Moze bym dołożyła panele fotowoltaiczne do tej pompy. A moze zwykły kocioł elektryczny. I za duzo tych moze, za duzo opcji, a ponieważ nie jestem ekspertem wybór trudny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.12.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Niecałe 2800 za rury fi 200 i Ventsy z regulatorami jako napęd. Ułożone pod salonem i jestem zadowolony i zimą i latem. Bezzapachowo, bezgrzybowo i nikt nie umarł jak próbujesz gdzieś wyżej sugerować. To że Rehau ma coś w swojej ofercie nie znaczy że inne produkty się nie nadają. Na tym forum znajdziesz zaciekłych przeciwników wszelakich wentylacji mechanicznych. Oni ci wytłumaczą czemu umrzesz stosując jakiekolwiek kanały do dystrybucji powietrza. NIGDZIE nie sugeruje że ktoś umarł... ale jakoś wolę przewody od wentylacji dawać do wentylacji a kanalizacji do kanalizacji... nie mówię że u każdego jest problem ale przypadki się zdarzają. Wiadomo, trzeba zrobić to dokładnie. Sam miałem 12 mb rury do podgrzewania powietrza przed reku niegdyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.12.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dlatego wlasnie tu jestem i dopytuję cóż zrobic zeby było dobrze... OszczednyGrześ, poradź proszę ... Co zrobic? Jestem kobietą i nie mam czasu (dom, pranie, prasowanie, sprzątanie, gotowanie, dzieci, szkoła, żłobek, praca i mąż na dokładkę do przytulania) zagłębiać sie w te Wasze obliczenia aż tak bardzo; dom bedzie mega ciepły, nie chce kabli w wylewce i kaloryferów, chce podłogowkę, kominek z płaszczem dla bajeru i na w razie wu, chce grzać ekonomicznie zimą i chłodzić latem, moze pompa ale powietrzna, gruntowa jest nieekonomiczna. Moze bym dołożyła panele fotowoltaiczne do tej pompy. A moze zwykły kocioł elektryczny. I za duzo tych moze, za duzo opcji, a ponieważ nie jestem ekspertem wybór trudny... Ile ludzi tyle opini i to normalne. Ja zawsze radzę zrobić dobrze dom i potem jak najtańszy system ogrzewania. Porponuję zatem rozważyć wszelkie przypadki i podjąć decyzję w razie czego zawsze się skontaktować z tym czy innym wykonawcą i przedyskutować za i przeciw pewnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.12.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dlatego wlasnie tu jestem i dopytuję cóż zrobic zeby było dobrze... OszczednyGrześ, poradź proszę ... Co zrobic? Jestem kobietą i nie mam czasu (dom, pranie, prasowanie, sprzątanie, gotowanie, dzieci, szkoła, żłobek, praca i mąż na dokładkę do przytulania) zagłębiać sie w te Wasze obliczenia aż tak bardzo; dom bedzie mega ciepły, nie chce kabli w wylewce i kaloryferów, chce podłogowkę, kominek z płaszczem dla bajeru i na w razie wu, chce grzać ekonomicznie zimą i chłodzić latem, moze pompa ale powietrzna, gruntowa jest nieekonomiczna. Moze bym dołożyła panele fotowoltaiczne do tej pompy. A moze zwykły kocioł elektryczny. I za duzo tych moze, za duzo opcji, a ponieważ nie jestem ekspertem wybór trudny... zrobic wodna podlogowk, podpiac pod picyk elektryczny kominek zrobic bez bufora - dolozyc rurki w razie w do podlaczenia z cala instalacja i nic wicj narazie nie dodawac - bo okaze sie ze i tak z tego nie korzystacie a i kasa wywalona w bloto - z czasem zawsze mozna dolozyc jak rachunki Was przerosna zawsze dolozycie PC p-p lub zbiornik i ogniwa do grzania - raczej CWU niz CO tyle w temacie .... o ile dom mega cieply Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.12.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 zrobic wodna podlogowk, podpiac pod picyk elektryczny kominek zrobic bez bufora - dolozyc rurki w razie w do podlaczenia z cala instalacja i nic wicj narazie nie dodawac - bo okaze sie ze i tak z tego nie korzystacie a i kasa wywalona w bloto - z czasem zawsze mozna dolozyc jak rachunki Was przerosna zawsze dolozycie PC p-p lub zbiornik i ogniwa do grzania - raczej CWU niz CO tyle w temacie .... o ile dom mega cieply No to podejście niezbyt mi się podoba. Bo niby robię tak...ale jakby to wrzucę pompę. Nie lepiej raz a dobrze. Centralne na kotle elektrycznym to nie najlepszy pomysł. Najtaniej wyszłoby samym prądem niecentralne zrobić tyle, że tutaj jest chęć wodnej podłogówki bo kable nie pasują maty też... więc prędzej pompa ciepła pow-woda. Ale wiadomo koszty większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts