Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wystarcza termostaty w grzejnikach.

Precyzja termostatu w grzejniku jest mizerna, najbardziej dokładnym jest układ regulator-> element wykonawczy->grzejnik, przyczym regulator i grzejnik powinny byc rozdzielone. Regulator ma byc miejscu reprezentatywnym, a grzejnik w zaleznosci jaki tez w dopowiednim miejscu i nie musi byc to sciana wewnetrzna jak twierdzi TB, zresztą przypadku podłogówki wodnej czy kablowej to nie dotyczy.

W kazdym razie sprawnosc regulacji układu grzejnik i termostat w nim zamontowany jest bardzo niska.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój system kosztował 3500zł (całość - materiał+robocizna) i mam 10 stref w domu....

no i super.. o tym właśnie chyba piszemy.. masz dobrze zaizolowany dom, tanie wykonanie i małe rachunki..

ale jak mówisz o tym innym co mają piec na ekosyf to patrzą jak na idiotę który ich wkręca ;)

o ile jestem w stanie uwierzyć że gaz podrożeje o 400% w 3 lata (vide olej opałowy) to prąd nie zdrożeje na pewno bo to medium nie tylko do grzania..

jak w podłogówce chcesz założyć termostat w grzejniku? poza tym siedzę własnie w firmie i na termostacie mam napisane 1,2,3,4,5 a nie 20,21,22*,...

w elektrycznych grzejnikach jest pokrętło z płynna regulacja(przynajmniej u mnie) i faktycznie nie ma tam podziałki i trzeba się posiłkowć termometrem pokojowym, ale jak już raz ustawisz to koniec. Swoje ustawilem w zeszłym roku i tyle - teraz drugą zimę nic nie ruszam i w każdym pomieszczeniu jest utrzymywana dana temperatura z dokładnością do 0,5stC (zaleta termostatów elektronicznych)

o ile jestem w stanie uwierzyć że gaz podrożeje o 400% w 3 lata (vide olej opałowy) to prąd nie zdrożeje na pewno bo to medium nie tylko do grzania..

To widac jestes człowiekiem wielkiej wiary, 3 lata i 400% podwyżki za gaz , podczas gdy ropa i gaz sukcesywnie tanieje na swiecie i nie osiągneła jeszcze minimum.

w elektrycznych grzejnikach jest pokrętło z płynna regulacja(przynajmniej u mnie) i faktycznie nie ma tam podziałki i trzeba się posiłkowć termometrem pokojowym, ale jak już raz ustawisz to koniec. Swoje ustawilem w zeszłym roku i tyle - teraz drugą zimę nic nie ruszam i w każdym pomieszczeniu jest utrzymywana dana temperatura z dokładnością do 0,5stC (zaleta termostatów elektronicznych)

A ja mam temp. Nowe atlanticki tak mają.

Dajcie spokój z tymi dywagacjami. Nad sposobem ogrzewania takiej chaupy.

Koleżanka Seszen_81 niech najpierw zobaczy co wiążę się z budową takiego domu: bryła budynku, usytuowanie pomieszczeń, koszty, nadzór nad realizacją budowy. To są 4 podstawowe rzeczy, które trzeba brać pod uwagę bo samo założenie będę miała dom pasywny rozbije się o marzenia: o balkonikach, kolumienkach, lukarnach i realiach typu: usytuowaniu domu na działce, brak możliwości odpowiedniego sprawowania nadzoru czy może finansach.

Na tym etapie możemy dywagować. Wiemy jakie są możliwości, co ma jakie wady. Każdy podejmuje decyzję samodzielnie.

Ps. Kominek do pasywniaka pasuje jak kwiatek do kożucha. Nikt ci nie zabroni nosić jednak wiemy jak to wygląda.

O tym wszystkim pomyślałam i mysle ze wybrałam super projekt, technologia energooszczędna a EUco pasywne (mozna podejrzec: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Carrara_II/#). Zlikwidujemy tylko taras bo na wsi to zbędny luksus, zostawimy zadaszenie tarasu.

O tym wszystkim pomyślałam i mysle ze wybrałam super projekt, technologia energooszczędna a EUco pasywne (mozna podejrzec: http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Carrara_II/#). Zlikwidujemy tylko taras bo na wsi to zbędny luksus, zostawimy zadaszenie tarasu.

Projekt moze i super ale 10,55 kWh/m2 całkowicie niewiarygodne, nie wiadomo dla jakiej strefy liczone, dla jakiego usytuowania, dla jakiego poziomu zysków bytowych.

Blizej do 20 kWh/m2 niz do 10 kWh. Marzyc mozna, rzeczywistos jest całkiem inna.

190 m2 - chcesz dziesic, z obliczen wyjdzie 20 a wybudujesz 30

czyli 6 tys KWH tania taryfa rachunek 1500-1800 zl

komink przegrzeje Ci salon , max 3-4 KW i to z podwojna szyba - bez plaszza wodnego

jesli 1500 to duzo to rurki i PC

jesli akceptujesz to kable i nic wicej , biokomink dla klimatu i zywego ognia - jak u mnie

I to jest to, czego sie wlasnie obawiałam. Teoria i praktyka w parze nie chodzą:(

Nie o to mi chodzi, rzecz jest w niezbyt rzetelnym OZC ktore podaje biuro projektowe, nie mozna niestety ufac temu co jest w projekcie. Niezalezne obliczenia pokażą jakie jest faktyczne zapotrzebowanie na ciepło.

Projekt moze i super ale 10,55 kWh/m2 całkowicie niewiarygodne, nie wiadomo dla jakiej strefy liczone, dla jakiego usytuowania, dla jakiego poziomu zysków bytowych.

Blizej do 20 kWh/m2 niz do 10 kWh. Marzyc mozna, rzeczywistos jest całkiem inna.

Wystarczy wejść w szczegóły http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Carrara_II/technologie_koszty.html:

izolacje ścian ze styropianu Platinum Plus „Termo Organika” gr. 20 cm

izolacje podłogi na gruncie ze styropianu Podłoga Gold Plus „Termo Organika” gr. 20 cm

izolacje dachu ze styropianu Superpoddasze Platinum Plus gr. 20 cm + styropian Platinum gr. 10 cm oraz opcjonalnie dachowe

Z tego nawet 20kWh/m2 nie wyjdzie.

Wystarczy wejść w szczegóły http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Carrara_II/technologie_koszty.html:

izolacje podłogi na gruncie ze styropianu Podłoga Gold Plus „Termo Organika” gr. 20 cm

izolacje dachu ze styropianu Superpoddasze Platinum Plus gr. 20 cm + styropian Platinum gr. 10 cm oraz opcjonalnie dachowe

Cały czas tlumaczę to Szeszen, ale cieżko niektórym zrozumiec jak naginane są pewne parametry aby tylko sprzedac swój produkt.

Ładny projekt:) Nie jest źle jeżeli chodzi o bryłę i energooszczędność. Ciekawe jak wykonać takie przykrycie wejścia aby nie było mostka cieplnego.

Ta elewacja z oknami musi być zwrócona na południe ale to pewnie uwzględniłaś. Zrobienie tej strony będzie wyzwaniem.

I na okna trzeba wydać majątek

Parametry praktycznie takie same co u mnie - tylko że mi asolt wyliczył na 32kwh/m2