Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ktoś tu pisał o zanikach pradu. wczoraj musialem zdjac wszystkie regulatory. od 17 nie mialem wiec ogrzewania. temp byla 21.6, teraz po dobie (noc 0, dzien +5) mam 21.0. takze przez 24 godziny przy obecnej pogodzie temperatura spadla o 0,6 stopnia. wiec zaniki pradu w domu energooszczednym nie maja znaczenia.

Cały czas tlumaczę to Szeszen, ale cieżko niektórym zrozumiec jak naginane są pewne parametry aby tylko sprzedac swój produkt.

Ależ ja to wlasnie rozumiem i zdaje sobie z tego doskonale sprawę. Dlatego m.in nie chce zdecydować sie tylko na jedno wyjście (kable pod posadzka) bo obliczenia juz zdają sie byc nie halo a ja nawet nie złożyłam wni

Ok, na podstawie czego SAMA oblicze sobie to magiczne EUco?

Ależ ja to wlasnie rozumiem i zdaje sobie z tego doskonale sprawę. Dlatego m.in nie chce zdecydować sie tylko na jedno wyjście (kable pod posadzka) bo obliczenia juz zdają sie byc nie halo a ja nawet nie złożyłam wni

Ok, na podstawie czego SAMA oblicze sobie to magiczne EUco?

Na podstawie tego http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne ver 6.5 demo, pod warunkiem ze zrobisz to dokładnie i rzetelnie, sprawdzałem wiele takich amatorskich obliczen i efekty ich były rózne i praktycznie niewiele sie róznily od wyników z kalkulatora http://www.cieplowlasciwe.pl. Jak kto ma duzo checi i duzo wolnego czasu to czemu nie, ale musi zachowac dystans do uzyskanych wyników.

Na podstawie tego http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-demonstracyjne ver 6.5 demo, pod warunkiem ze zrobisz to dokładnie i rzetelnie, sprawdzałem wiele takich amatorskich obliczen i efekty ich były rózne i praktycznie niewiele sie róznily od wyników z kalkulatora http://www.cieplowlasciwe.pl. Jak kto ma duzo checi i duzo wolnego czasu to czemu nie, ale musi zachowac dystans do uzyskanych wyników.

drugi link zły.. http://www.cieplowlasciwie.pl powinno chyba być

To może ja też się udzielę w temacie bo budowę mam na ukończeniu.

Dom z poddaszem użytkowym, powierzchnia grzana 113m2, prostokątna bryła bez lukarn, kominów, wykuszy itp cudów (loreto z lipińskich po modyfikacjach).

Pierwotne EAH dla: okien 1.0, 6szt połaciowych 1.3, 20cm na ścianach, było w granicach 42kWh/m2rok. Jakie EAH wychodzi teraz nie wiem - nie chciało mi się liczyć.

Jedno okno połaciowe fakro FTT U6 thermo, 30m2 okien w ścianach (3 szt RU-poddasze, jedno PSK, reszta fix) największe od południa, średnie Uw dla całości 0.7 (ug 0.5 pilkington 3 szyby, profil veka alphaline 90), drzwi wejściowe cal arktyczne. Montaż okien i drzwi standardowy, 3cm poza obrysem murów na taśmach rozprężnych illbruck.

Płyta fundamentowa 25cm, ocieplenie fund +cokół 20cm (036) ściany 30cm (031) dach 40cm (034). Reku brink 300+. Na całej powierzchni rozłożone w wylewce pex zapobiegawczo, do nich kable grzejne elektra 17W/m2 na trytykach.

Sterowanie auratony 3000 łącznie 9szt.

CWU galmet vulcan elektronik pro 120L w taniej taryfie.

Od początku 10.2015 do dziś w taniej taryfie na CO+CWU 925kWh, w tym 3 pierwsze tygodnie cały czas uchylone okno połaciowe do wietrzenia (nie było reku).

Nie wiem czy to mało czy dużo, dla nas wydaje się ok jak na 1 sezon i rozruch takiej ilości betonu. Temp w domu 21.5-22 na dole, 20 góra, u góry ogrzewanie praktycznie nie chodzi.

PS

koszty CO: kable kosztowały około 3100zł (łącznie 8.1kW) do tego sterowniki 1400zł, robocizna własna, do tego pex ~1500zł.

koszty wentylacji: reku 5800zł, skrzynki, przewody ~2800zł montaż własny,

koszty CWU: bojler 650zł +rurki PP na cały dom 800zł, robocizna własna.

Edytowane przez ad_mar
dorzucone koszty rurek

Myślę że zweryfikowałem pozytywnie swoją koncepcję domu. Będę grzał bufor elektrycznie w II taryfie i ciepło wodą rozprowadzał po podłodze. Dzisiaj wylali mi wylewkę anhydrytową.:cool:

Mieszkam na wsi gdzie zdarzają się zaniki napięcia i dla bezpieczeństwa będzie piec kaflowy (taki pseudo) z wkładem kominkowym 6 kW. Mimo tego że mam agregat prądotwórczy 8 kW to przy zaniku napięcia nawet nie dokupię paliwa na pobliskiej stacji. Bywały zimą zaniki napięcia trwające ponad dwie doby. W zagajniku nieopodal, rośnie przyszły opał za cenę paliwa i pracy pilarką. To moje argumenty za zapasowym źródłem ciepła w domu. To plany, jak na razie stoi dom, którego przestrzeń dachu niezakłócona jest żadnym kominem.:)

A DGP jeszcze rozważam.

Pozdrawiam

Cezary

też byłem długo napalony na bufor (z wężownicą do CWU) i grzanie grzałkami w II taryfie, ale:

1. nie podobało mi się rozwiązanie problemu CWU latem (bez sensu grzać wtedy duży bojler)

2. koszt dobrego bojlera (takiego około 800-1000l) z wężownicą do CWU i sterowaniem miałem wyceniony na około 7-10k PLN

Miałem też wyceny na pompy ciepła powietrzne, ale to było już grubo ponad 20k PLN i doszedłem do wnioski że prędzej się zepsuje niż to na siebie zarobi :)

Finalnie stanęło na tym że kupiłem używanego Kospela 1 za 1000 PLN a do wody bojler elektryczny 120l.

Niedługo zamierzam do dogrzewania salonu zamontować klimę 3,5 KW (praca do -30).

Na razie nie wypowiadam sie o zużyciu, bo dopiero kilka dni temu miałem zamontowany reku, a wcześniej sobie wychładzałem dom wentylatorami wpiętymi na sztywno do wentylacji mechanicznej.

Do dłuższych zaników prądu kupiłem ostatnio generator.

Nie mam w domu żadnego komina.

Pozdrawiam i udanych wyborów życzę

też byłem długo napalony na bufor (z wężownicą do CWU) i grzanie grzałkami w II taryfie, ale:

1. nie podobało mi się rozwiązanie problemu CWU latem (bez sensu grzać wtedy duży bojler)

2. koszt dobrego bojlera (takiego około 800-1000l) z wężownicą do CWU i sterowaniem miałem wyceniony na około 7-10k PLN

[...]

Finalnie stanęło na tym że kupiłem używanego Kospela 1 za 1000 PLN a do wody bojler elektryczny 120l.

[...]

Nie mam w domu żadnego komina.

Widzę, że myślących inwestorów przybywa. Brawo!

_Zygfryd_ co to za klima do -30*???

Tak pytam ponieważ sam będę miał kable + dwie klimy (salon i sypialnia)...

Z doświadczenia powiem, że klimy które mają napisane w katalogowych parametrach pracy grzanie do -15C radzą sobie nawet w mrozy po -25C. Oczywiście dają odpowiednio mniej ciepła ale naprawdę wygląda to świetnie. Obecnie z roku na rok są coraz lepsze parametry tych urządzeń. Przykładowo midea mission grzał świetnie przy -27C.

Piszesz że chcesz wrzucać 2 urządzenia... może lepiej kanałówkę? Co do tego ile te urządzenia biorą to przykładowo jedna z najtańszych kanałówek w domu słabo izolowanym grzała przy -8C i wystarczało na utrzymanie komfortowych temp. po pokojach (22-20,5C).

No właśnie....co będzie lepszym rozwiązaniem, dwie jednostki czy kanałówka?

To zależy... czego oczekujesz. Kanałówkę możesz ładnie schować, tzn. jednostkę, nawiewy itp. ścienny jednak zawsze na tej ścianie będzie wisiał. Ponadto kanałówkę możesz rozprowadzić do większej ilości pomieszczeń. Ja generalnie jak klienci mają więcej pomieszczeń do grzania czy chłodzenia polecam kanałówki również ze względu na ekonomię pracy i całkowite koszty. Np. najtańsze urządzenia tego typu można mieć już od 4,5 tys zł. Oczywiście zależy wszystko od klasy i marki... często jednak płaci się za "logo". Jak chcesz aby wątku tutaj nie zaśmiecać napisz na prv co planujesz to porównamy co byłoby dla ciebie lepsze. Wracając do poborów które pominąłem to w mróz -7C kanałówka gree brała 510-530W.