APZ 18.12.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Mnie osobiście wcale to nie przeszkadza. Zainstalowałem taki program i po problemie.http://www.programosy.pl/program,adblock.htmlBardziej mi przeszkadza jak ktoś się reklamuje na forum nie mając wykupionego płatnego profilu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Do Muratora, administratora, moderatora czy kogo tam. Może wam przybędzie pieniędzy za permanentne wyskakiwanie zasłaniających reklam, ale bezwzględnie ubędzie wam ludzi odwiedzających ten portal. Czy wam to nie przeszkadza forumowicze ? https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/adblock-plus/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.12.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 też byłem długo napalony na bufor (z wężownicą do CWU) i grzanie grzałkami w II taryfie, ale: 1. nie podobało mi się rozwiązanie problemu CWU latem (bez sensu grzać wtedy duży bojler) 2. koszt dobrego bojlera (takiego około 800-1000l) z wężownicą do CWU i sterowaniem miałem wyceniony na około 7-10k PLN Miałem też wyceny na pompy ciepła powietrzne, ale to było już grubo ponad 20k PLN i doszedłem do wnioski że prędzej się zepsuje niż to na siebie zarobi Finalnie stanęło na tym że kupiłem używanego Kospela 1 za 1000 PLN a do wody bojler elektryczny 120l. Niedługo zamierzam do dogrzewania salonu zamontować klimę 3,5 KW (praca do -30). Na razie nie wypowiadam sie o zużyciu, bo dopiero kilka dni temu miałem zamontowany reku, a wcześniej sobie wychładzałem dom wentylatorami wpiętymi na sztywno do wentylacji mechanicznej. Do dłuższych zaników prądu kupiłem ostatnio generator. Nie mam w domu żadnego komina. Pozdrawiam i udanych wyborów życzę Ja jednak zostanę przy swojej koncepcji. 1000 l bufor z wężownicą 4 m2 do CWU kupiłem u polskiego producenta z pod Wrocławia za kwotę 4100,- zł brutto z transportem. Co w porównaniu z nowym Kospelem wygląda nieco inaczej jak przedstawiasz w swoich wyliczeniach. Dodatkowo potrzebuję grzałki z mufami, termostat i zegar sterujący. Bufor posiada gniazda na grzałki w dolnej części płaszcza i w połowie jego wysokości, ta do grzania CWU. Z tego wynika że zasobnik CWU na lato ma 500l. Tak jak u Ciebie, też nie mam żadnego komina. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Z doświadczenia powiem, że klimy które mają napisane w katalogowych parametrach pracy grzanie do -15C radzą sobie nawet w mrozy po -25C. Oczywiście dają odpowiednio mniej ciepła ale naprawdę wygląda to świetnie. Obecnie z roku na rok są coraz lepsze parametry tych urządzeń. Przykładowo midea mission grzał świetnie przy -27C. Jakie to było urządzenie i kiedy to testowałeś (to było w Polsce) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 18.12.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/adblock-plus/ Bez ABP ani rusz! PS: Liwko a masz jakąś wtyczkę na "ciasteczka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.12.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.12.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Jakie to było urządzenie i kiedy to testowałeś (to było w Polsce) ? Nie, to nie było Polsce. Rosja dokładnie to: http://www.midea-electric.pl/Dla-Ciebie/Produkty-dla-Ciebie,id,52547/scienne/msmbbu-09hrfn1-qrd0gw W Polsce w zeszłym roku gree kanałowy działał przy -16C. Katalogowo miał -10C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Nie, to nie było Polsce. Rosja dokładnie to: http://www.midea-electric.pl/Dla-Ciebie/Produkty-dla-Ciebie,id,52547/scienne/msmbbu-09hrfn1-qrd0gw W Polsce w zeszłym roku gree kanałowy działał przy -16C. Katalogowo miał -10C. Tylko co to oznacza - "działa"? Jeśli producent deklaruję pracę urządzenia do -10oC, to zakłada pewną temp. nawiewu po stronie GZ. Jeśli obniżamy temp. DZ to adekwatnie niższą będziemy mieli temperaturę GZ. Nawiew zapewne będzie cieplejszy niż temperatura powietrza w domu, ale raczej ciężko będzie ogrzewać pokoje czymś takim. A i sprawność na poziomie farelki. Moim zdaniem szkoda męczyć sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.12.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Tylko co to oznacza - "działa"? Jeśli producent deklaruję pracę urządzenia do -10oC, to zakłada pewną temp. nawiewu po stronie GZ. Jeśli obniżamy temp. DZ to adekwatnie niższą będziemy mieli temperaturę GZ. Nawiew zapewne będzie cieplejszy niż temperatura powietrza w domu, ale raczej ciężko będzie ogrzewać pokoje czymś takim. A i sprawność na poziomie farelki. Moim zdaniem szkoda męczyć sprężarkę. słabo znasz te urządzenia. niektórzy też nie mogą uwierzyć że dobrze sobie radzą nawet w niskich temp. nie mówię że ekstremalnie niskich. ale jak jest dom b. dobrze zbudowany to nawet w takie mrozy dadzą radę. Jeszcze pytanie ile w roku np, w Polsce mamy temp. powyżej -20C? Jak nie chcesz sprężarki męczyć...to wyłączysz ale moim zdaniem bez potrzeby. Mission Midei ma zakres do -20, są takie co do -25 C w katalogach mają. A farelka przy tym może się schować Czekam na mrozy u nas to posprawdzam dokładniej. poczytaj jak chesz: http://lgsquaredinc.com/2014/09/17/mini-split-heat-pumps-quirky-capacity/ Tam pisza o mitshubishi co ma katalogowo do -10C. I również ich zdziw bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Wiem, że są urządzenia, które mają zadeklarowaną pracę do -20oC. Zdaję sobie też sprawę, że potrafią pracować w jeszcze niższych temperaturach, ale jak potwierdza treść linku który przytoczyłeś:"“ Air source heat pumps work in hot and cold climates . Most mini- and multi-split heat pumps are rated and have proven to deliver heating down to -20⁰ C / -5⁰ F, albeit at lower capacity . ”ich pojemność/wydajność jest niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.12.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Wiem, że są urządzenia, które mają zadeklarowaną pracę do -20oC. Zdaję sobie też sprawę, że potrafią pracować w jeszcze niższych temperaturach, ale jak potwierdza treść linku który przytoczyłeś: "“ Air source heat pumps work in hot and cold climates . Most mini- and multi-split heat pumps are rated and have proven to deliver heating down to -20⁰ C / -5⁰ F, albeit at lower capacity . ” ich pojemność/wydajność jest niższa. Czy ja temu przeczę...? Przecież to logiczne, każda pompa powietrzna będzie tak mieć. Trzeba jednak patrzeć całościowo na problem. Nie możemy też zakładać że cały sezon grzewczy będziemy mieli siarczyste mrozy. Kolejna sprawa to budynek, jak już pisałem gdy dobrze zrobiony to mniej potrzebuje a zatem i pompie nie straszne mrozy, względnie dogrzeje grzejnik itp. Specjalnie czekałem nad wprowadzeniem pomp głównie kanałowych jako system grzania/chłodzenia domu aż przyjdą gdzieś mocniejsze zimy. Akurat w USA ostatnio 2 zimy przymroziło porządnie a one spisywały się nadzywczaj dobrze zatem pomyślałem że to może być ciekawa opcja. Szukałem też osób w Polsce, które grzały czymś takim i nie były to odosobnione przypadki... Ale powtarzam... nie każdemu może się to podobać i ja to w zupełności rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 18.12.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 _Zygfryd_ co to za klima do -30*??? Tak pytam ponieważ sam będę miał kable + dwie klimy (salon i sypialnia)... Tak jak kolega poniżej napisał: gree u-crown 3,5KW. Sam jestem ciekaw jak to będzie działało, bo byłem zdecydowany wcześniej na LG prestige, ale były problemy z dostępnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.12.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Tak jak kolega poniżej napisał: gree u-crown 3,5KW. Sam jestem ciekaw jak to będzie działało, bo byłem zdecydowany wcześniej na LG prestige, ale były problemy z dostępnością. LG jedzie na marce rozbierając pewne rzeczy okazuje się że jakość taka sobie. Nawet gość co naprawia telewizory mówił mi podobnie że LG zaczyna bimbać sobie i jechać na renomie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Czy ja temu przeczę...? Przecież to logiczne, każda pompa powietrzna będzie tak mieć. Trzeba jednak patrzeć całościowo na problem. Nie możemy też zakładać że cały sezon grzewczy będziemy mieli siarczyste mrozy. Kolejna sprawa to budynek, jak już pisałem gdy dobrze zrobiony to mniej potrzebuje a zatem i pompie nie straszne mrozy, względnie dogrzeje grzejnik itp. Specjalnie czekałem nad wprowadzeniem pomp głównie kanałowych jako system grzania/chłodzenia domu aż przyjdą gdzieś mocniejsze zimy. Akurat w USA ostatnio 2 zimy przymroziło porządnie a one spisywały się nadzywczaj dobrze zatem pomyślałem że to może być ciekawa opcja. Szukałem też osób w Polsce, które grzały czymś takim i nie były to odosobnione przypadki... Ale powtarzam... nie każdemu może się to podobać i ja to w zupełności rozumiem. Zgadzam się. Chciałem tylko zweryfikować twoje wypowiedzi, bo można by sądzić, że wystarczy kanałówka do grzania domu. Sam planuję kable w podłodze + split na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.12.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Zgadzam się. Chciałem tylko zweryfikować twoje wypowiedzi, bo można by sądzić, że wystarczy kanałówka do grzania domu. Sam planuję kable w podłodze + split na salon. Właśnie w USA niektórzy robią błąd i te pompy przewymiarowują by grzać cały dom...a potem jest problem bo zaczyna chodzić na on/off zbyt często oraz zbyt mocny pęd powietrza zapodany od sufitu przesusza! niektórzy też nie robię wentylacji tylko wszystko zostawiąją pompie. Ja teraz u siebie gdzie mieszkam powierzam grzanie głównie pompie, jak nie wyrabia to u góry mam grzejniki atalntica na dole zostawiłem jeszcze gaz ale jak porobię parę zmian to również wrzucam atalnticki. Ale skoro przy -7C nie muszę się wspomagać na razie w takim domu jaki zamieszkuję to źle nie jest. Dzisiaj zacząłem pracę nad "podrasowaniem" kanałówki zobaczę czy mi coś z tego wyjdzie. Jakiego splita planujesz? Masz juz coś na oku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Jakiego splita planujesz? Masz juz coś na oku? W tym roku puszczę tylko rurki, a wyboru splita dokonam na przyszły sezon grzewczy. Ale na dzień dzisiejszy są to 3 urządzenia: LG Prestige, Samsung Premium oraz U-Crown Gree. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.12.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 W tym roku puszczę tylko rurki, a wyboru splita dokonam na przyszły sezon grzewczy. Ale na dzień dzisiejszy są to 3 urządzenia: LG Prestige, Samsung Premium oraz U-Crown Gree. Na Twojej krótkiej liście do Oscara (montażu) nie ma Daikin. Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Na Twojej krótkiej liście do Oscara (montażu) nie ma Daikin. Dlaczego ? Za drogi w stosunku do efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.12.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Za drogi w stosunku do efektów. A chodzi o efekty czy chłodzenie/grzanie/osuszanie ? Co znaczy drogi ? Zamontowałem własnie 3,5 kW , fakt natrysku nie ma ale wszystko co trzeba robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Mi chodzi o grzanie. Chłodzenie mam z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts