Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Grudzień 1500,77 kWh ( poprzednie sezony po ok 1800 kWh... )

Od początku sezonu 3851,28 kWh czyli o 272,23 kWh mniej niż ubiegłym sezon...

W 2015 roku ...

Na C.O. - 9962 kWh

Na C.W.U. - 1405 kWh

Nocna - 11992 kWh

Dzienna - 2035 kWh

Woda zimna 88032 L

Woda ciepła 21512 L

Na zewnątrz rano było -14*

Wilgotność w chałupie 19%

Z GWC leci 9,8* a na anemostacie jest 18,0*( po reku...)

W chałupie 22*

Pozdrawiam w Nowym Roku

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no powiem że od 3 dni lekko sie ochłodziło co pociągnęło za sobą większe zużycie

oraz rozpalenie w kominku

31-12-2015 temp -10 zużycie 40kWh

01-01-2016 temp -12 zużycie 50kWh

02-01-2016 temp -15 zużycie 60kWh odpaliłem kominek o 19:00

EDIT upsss w nocy spadło do -19*C

Edytowane przez Krzysiek_BB

u mnie temperatury podobne - wczoraj w nocy -20*, w dzień -9*, wcześniej w dzień -8* noc -15*. dzięki zyskom słonecznym do wczoraj zużycie było na dość niskim poziomie . Dopiero wczoraj słońca było mniej i kable poszły na całość i hulały niemal całe 10 godzin zużywając prawie 60kwh.

29-12-2015 temp nocą -8 zużycie 36 kwh

30-12-2015 temp nocą -9 zużycie 47 kwh

31-12-2015 temp nocą-10 zużycie 28 kwh

01-01-2016 temp nocą-15 zużycie 35 kWh

02-01-2016 temp nocą-20 zużycie 59 kWh

Kominek nie był odpalany. dziś zapaliłem godzinę temu - dla gości. W domu po tak słonecznym dniu jest 25* w części dziennej gdzie są duże przeszklenia i 22-23* w pozostałej częsci - sypialnia i garderoba gdzie nastawa jest na 20,5*. zobaczymy jak dziś bo znów słońce pięknie dogrzało pomieszczenia a mróz znów ściśnie nocą.

u mnie temperatury podobne - wczoraj w nocy -20*, w dzień -9*, wcześniej w dzień -8* noc -15*. dzięki zyskom słonecznym do wczoraj zużycie było na dość niskim poziomie . Dopiero wczoraj słońca było mniej i kable poszły na całość i hulały niemal całe 10 godzin zużywając prawie 60kwh.

29-12-2015 temp nocą -8 zużycie 36 kwh

30-12-2015 temp nocą -9 zużycie 47 kwh

31-12-2015 temp nocą-10 zużycie 28 kwh

01-01-2016 temp nocą-15 zużycie 35 kWh

02-01-2016 temp nocą-20 zużycie 59 kWh

Kominek nie był odpalany. dziś zapaliłem godzinę temu - dla gości. W domu po tak słonecznym dniu jest 25* w części dziennej gdzie są duże przeszklenia i 22-23* w pozostałej częsci - sypialnia i garderoba gdzie nastawa jest na 20,5*. zobaczymy jak dziś bo znów słońce pięknie dogrzało pomieszczenia a mróz znów ściśnie nocą.

A tu moje zużycie dla odniesienia...

29,12 - 63 kWh

30,12 - 66 kWh

31,12 - 73 kWh

1,01 - 75 kWh

2,01 - 85 kWh

Temperatury podobne ...

Posiadam zrobiony dach i jestem na etapie przemyśleń dotyczących ogrzewania podłogowego. Waham się czy w podłogę dać 20 czy 30cm styro - OZC zapewne rozwiąże moje problemy(muszę przekonać małżonkę do trochę mniejszego pomieszczenia :rolleyes: ). Pytanie mam tylko do was czy przewody grzejne kłaść w wylewce ( na styropianie) czy może po wylewce pod samymi płytkami. Widziałem gdzieś takie rozwiązanie na matach tzn. mata - klej - płytki. Ciekawy jestem plusów i minusów tego typu rozwiązania. Edytowane przez Khag
chochik

Posiadam zrobiony dach i jestem na etapie przemyśleń dotyczących ogrzewania podłogowego. Waham się czy w podłogę dać 20 czy 30cm styro - OZC zapewne rozwiąże moje problemy(muszę przekonać małżonkę do trochę mniejszego pomieszczenia :rolleyes: ). Pytanie mam tylko do was czy przewody grzejne kłaść w wylewce ( na styropianie) czy może po wylewce pod samymi płytkami. Widziałem gdzieś takie rozwiązanie na matach tzn. mata - klej - płytki. Ciekawy jestem plusów i minusów tego typu rozwiązania.

Co do styro im więcej tym lepiej ja zawsze polecam minumum 20cm ale nakłaniam na 30 cm. Dom buduje się na pokolenia. Pamiętaj, że im lepsza izolacja tym mniejsze koszty eksploatacji, tańszy system grzewczy. Co do grzania podłogi to masz opcji kilka.. kable, maty, folie... Pamiętaj, że na 30 cm styro naprawdę niewiele potrzeba! Ja zwykle polecam maty do kuchni/łazienek. Natomiast co do kabli to trzeba wybrać jak najlepszej jakości ja robię na elektrze. Generalnie dobrze jest rozważyć kwestie cena/jakość. Fanem kabli aż tak bardzo nie jestem bo w razie czego... różnie bywa. A jak da się coś np. bezpośrednio pod panele czy płytki to zawsze idzie łatwiej poradzić. Ale to takie moje podejście, wiele osób nie myśli o tym bo przecież różne rzeczy mogą mieć miejsce. Jedno jest pewne, że dom b. dobrze zaizolowany pozwala ogrzewać prądem za grosze...przy niskich kosztach montażu (W zależnośći od rozwiązań). Ja widzę wielki potencjał kanałowych pompach ciepła które grzeją dobrze w mrozy nawet słabo izolowane domy!

Jako jeden z nielicznych mieszkających na polskim biegunie zimna grzejący prądem podam zużycie energii na ogrzewanie w domu 97m2 z ostatnich dni, jest to mój pierwszy sezon:

29.12 -47kWh

30.12 - 52kWh

31.12 - 50 kWh

01.01 - 50kWh

02.01 - 62kWh

03.01 - 72kWh

Kominek koze w salonie odpalam po 18 co drugi dzien, spalajac 4 kostki brykietu, czyli ok 4kg. Cos mi dzisiaj reku zamarzł i nie wietrzy, widziałem uniwersalne nagrzewnice kanałowe, ktoś używa takich?

Posiadam zrobiony dach i jestem na etapie przemyśleń dotyczących ogrzewania podłogowego. Waham się czy w podłogę dać 20 czy 30cm styro - OZC zapewne rozwiąże moje problemy(muszę przekonać małżonkę do trochę mniejszego pomieszczenia :rolleyes: ). Pytanie mam tylko do was czy przewody grzejne kłaść w wylewce ( na styropianie) czy może po wylewce pod samymi płytkami. Widziałem gdzieś takie rozwiązanie na matach tzn. mata - klej - płytki. Ciekawy jestem plusów i minusów tego typu rozwiązania.

Jeśli chcesz korzystać z drugiej taryfy to daj kable w wylewce. Kable pod płytkami dużo nie zakumulują.

Dlaczego kable pod płytkami dużo nie zakumulują? Przecież będą grzać też wylewkę, która to potem może oddawać ciepło. Fakty będą grzać do niższej temperatury ale chyba na 7 h to wystarcza. Myślę o wykorzystaniu taryfy nocnej + 2 tanich godzin w ciągu dnia.

@EDIT:

kanałowej pompy ciepła raczej mieć nie będę, myślę raczej o zwykłej jednostce p-p na parterze(latem potrzebna klimatyzacja).

Edytowane przez Khag

Dlaczego kable pod płytkami dużo nie zakumulują? Przecież będą grzać też wylewkę, która to potem może oddawać ciepło. Fakty będą grzać do niższej temperatury ale chyba na 7 h to wystarcza. Myślę o wykorzystaniu taryfy nocnej + 2 tanich godzin w ciągu dnia.

@EDIT:

kanałowej pompy ciepła raczej mieć nie będę, myślę raczej o zwykłej jednostce p-p na parterze(latem potrzebna klimatyzacja).

Co do kanalowki... Dla mnie swietna sprawa. To jak spisywała się w mrozy po -18c że aż się nie spodziewałem.