Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Posiadam zrobiony dach i jestem na etapie przemyśleń dotyczących ogrzewania podłogowego. Waham się czy w podłogę dać 20 czy 30cm styro - OZC zapewne rozwiąże moje problemy(muszę przekonać małżonkę do trochę mniejszego pomieszczenia :rolleyes: ). Pytanie mam tylko do was czy przewody grzejne kłaść w wylewce ( na styropianie) czy może po wylewce pod samymi płytkami. Widziałem gdzieś takie rozwiązanie na matach tzn. mata - klej - płytki. Ciekawy jestem plusów i minusów tego typu rozwiązania.

Wysokość pomieszczenia to jedno, ale proporcje okien albo wysokości parapetów okien Ci się rozjadą, bo nadproża już masz....

Dlaczego kable pod płytkami dużo nie zakumulują? Przecież będą grzać też wylewkę, która to potem może oddawać ciepło.

Z tego co pamiętam to ciepło idzie do góry. Może i troszkę zagrzeje tę wylewkę ale na pewno nie na tyle żeby akumulować ciepło. Musisz się zdecydować, albo grzać szybko i ciągle albo akumulacyjnie i w drugiej taryfie.Kabli nie kładzie się na styropianie tylko mniej więcej pośrodku wysokości wylewki, której grubość zależna jest od tego co ma być na podłodze, parkiet, panele czy płytki. Kolejność prac: OZC, projekt itd.

u mnie przy -19*C

podłoga taryfa dzienna 24,5*C / taryfa nocna 26*C (100% nocna = tania)

wewnątrz powietrze 21,7*C ostatnie dwa dni pożarło 68kWh/dobę

mnie sie nie chcialo zmieniac, maksymalna kaganiec na podloge w pokojach 22,5, lazienka 25. temperatura przez to spadla do 20-20,5 stopnia, ale jest ok. zuzycie 4 dni tego roku 160kWh=40kWh/dobe - obecnie minus 8,5 u mnie.

Wivaldi tylko przy unoszeniu konwekcyjnym - w cieczach i gazach. W ciele stałym ( beton ) będzie się rozchodzić równomiernie w każdym kierunku ;)

Równomiernie tak, ale jak wokół jest materiał o jednolitym oporze cieplnym. Jak z jednej strony kabla masz 8 cm betonu a z drugiej 1 cm płytki a powyżej powietrze to w którą stronę rozejdzie się więcej ciepła ? Ale dobra, zrób jak uważasz. Tylko w takim razie po co się pytasz ? Żeby potwierdzić swoja teorię.;)

Co do kabli płytko podłodze, to zapytaj R&K i M.A.G. - obydwaj mają je na płycie zalane wylewką samopoziomującą, jak dobrze pamiętam.

Wivaldi tylko przy unoszeniu konwekcyjnym - w cieczach i gazach. W ciele stałym ( beton ) będzie się rozchodzić równomiernie w każdym kierunku ;)

A używa ktoś z was nagrzewnic do rekuperacji? Ja dziś u siebie na dole miałem rano 18,5 :-( dałem ciała, bo mam na cały salon 35 metrów z otwartą kuchnią 8 metrów i dużą klatką schodową, 3 grzejniki adax neo 600 w i 2,5 metra maty grzewczej w kuchni i to po prostu za mało, żeby nagrzać taką powierzchnię. Ponadto czuję jak od okien ciągnie chłodem, niby sprawdzam zapalniczką i nie dmucha, ale od profilu okiennego jest jakoś zimno, myślę o tym, żeby użyć nagrzewnicy i dmuchać cieplejszym powietrzem do domu.

Co do kabli płytko podłodze, to zapytaj R&K i M.A.G. - obydwaj mają je na płycie zalane wylewką samopoziomującą, jak dobrze pamiętam.

jest 11:00 a podłoga w salonie jest neutralna - ani ciepła ani zimna. Dla mnie jest OK tym bardziej że chodzę boso po domu i każdą niższą temperaturę wyczuwam od razu. Jedyne miejsce z chłodną posadzką to okloce HSa mimo że są tam kable i to zagęszczone. W moim przypadku grzanie w taniej taryfie wystarcza żeby utrzymać temp. 22,5* i nie mieć zimnej podłogi - ciepłej nie doświadczam bo to dzieje się w nocy :)

A używa ktoś z was nagrzewnic do rekuperacji? Ja dziś u siebie na dole miałem rano 18,5 :-( dałem ciała, bo mam na cały salon 35 metrów z otwartą kuchnią 8 metrów i dużą klatką schodową, 3 grzejniki adax neo 600 w i 2,5 metra maty grzewczej w kuchni i to po prostu za mało, żeby nagrzać taką powierzchnię. Ponadto czuję jak od okien ciągnie chłodem, niby sprawdzam zapalniczką i nie dmucha, ale od profilu okiennego jest jakoś zimno, myślę o tym, żeby użyć nagrzewnicy i dmuchać cieplejszym powietrzem do domu.

Ja mam nagrzewnicę za reku. Nagrzewnica zasilana energią zgromadzoną w sprzęgle solara. Ale jakoś tego ciepła nie widać.... Rozmawialiśmy nawet ostatnio na ten temat z Jaśkiem71 i ma podobne spostrzeżenia. Może faktycznie to ciepłe powietrze wędruje pod samym sufitem od anemostatów nawiewnych do wywiewnych....

U mnie tak praktycznie cały dół 100 m2 łazienka więcej wiatrołap mniej

http://images75.fotosik.pl/207/f38d81ca49ec82f6.jpg

gora 21

na zew -14 teraz

wczoraj -17 rano

A moze lepiej ta nagrzewnice na czerpnie żeby podnieś trochę sprawność reku i załączyć ja w 2 taryfie

Edytowane przez head67

Nagrzewnica jest w reku wbudowana, więc w rachubę wchodzi tylko za wymiennikiem. Cholera przydałoby się sprawdzić u kogoś jak to działa. Jak to powietrze ma latać tylko górą to bez sensu. Kurczę muszę jakoś rozwiązać problem dołu. Ech chciałem zrobić wszędzie podłogowe to, żona nie, a teraz już po ptakach.

@scrabie

Grzejemy od dołu, chłodzimy od góry. Anemostaty masz w suficie zapewne, więc...

Pewien użytkownik (którego imienia nie będę tu wymieniał, aby nie wywoływać kolejnej wojny w nowy roku) pisał o umieszczeniu wylotów z klimy kanałowej około 1m od podłogi. Ciekawe jak takie rozwiązanie sprawdza się? OszczędnyGrześ montowałeś coś takiego?

MAG, co oznacza dla ciebie ze podloga jest neutralna ? Jaka to temp ? Bo ja mam w tej chwili 23,4 i cholerka "pizga" mi. Ale sprawdzam od wczoraj wieczor. Wczesniej mialem chyba chlodniejsza, ale nie narzekalem. Moze cos mi sie stalo z krazeniem po tej dlugiej przerwie i za bardzo rozcienczylem krew :D

@scrabie

Grzejemy od dołu, chłodzimy od góry. Anemostaty masz w suficie zapewne, więc...

Pewien użytkownik (którego imienia nie będę tu wymieniał, aby nie wywoływać kolejnej wojny w nowy roku) pisał o umieszczeniu wylotów z klimy kanałowej około 1m od podłogi. Ciekawe jak takie rozwiązanie sprawdza się? OszczędnyGrześ montowałeś coś takiego?

W nowych domach robię na wysokości od 40 do 90 cm nawiewy. W starych dmucham głównie z sufitu i co.... -18' C kanałówka 3,8 Kw grzała sama pokoje na poddaszu 100m2 domu do 20-21,C. Dół jest skopany więc trzeba było dogrzewać ale i tak 2 razy taniej niż samym gazem wychodzi. Od góry kanałowka radę daje bo pęd powietrza jest dosyć duży więc to się miesza przy reku inne przepływy powietrza są, tam zimą lekko tylko dmucha, nie poradzi za bardzo, zostanie pod sufitem.

MAG, co oznacza dla ciebie ze podloga jest neutralna ? Jaka to temp ? Bo ja mam w tej chwili 23,4 i cholerka "pizga" mi. Ale sprawdzam od wczoraj wieczor. Wczesniej mialem chyba chlodniejsza, ale nie narzekalem. Moze cos mi sie stalo z krazeniem po tej dlugiej przerwie i za bardzo rozcienczylem krew :D

No właśnie.... ciężko mi określić temperaturę bo nie mam czujników podłogi tylko steruje temperaturą powietrza. Ale z odczytów moich czujników pochowanych po domu - płyta w salonie (czujnik umieszczony na dnie płyty - myślę że na około 20cm wgłąb) - 21,0*C

A z ciekawostek - podbudowa pod salonem ma niespełna 12*C a styro niespełna 18*C. W salonie obecnie 23,4*C ze słońca.