Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nagrzewnica jest w reku wbudowana, więc w rachubę wchodzi tylko za wymiennikiem. Cholera przydałoby się sprawdzić u kogoś jak to działa. Jak to powietrze ma latać tylko górą to bez sensu. Kurczę muszę jakoś rozwiązać problem dołu. Ech chciałem zrobić wszędzie podłogowe to, żona nie, a teraz już po ptakach.

niestety o czym już pisałem... inne przepływy powietrza i powietrze nie chce zejść niżej bo "jedzie za wolno" jak podrkęcisz to:

1. Hałas

2. Nadmierne przesuszanie.

3. Chcemy wentylować więc nieco chłodniejsze powietrze powinno się stopniowo mieszać z tym cieplejszym niżej...

Pomyśl nad splitem do salonu ja jestem pod wrażeniem tego jak one dają radę w mrozy. Ta zima pozwoliła mi się jeszcze bardziej do nich przekonać. A jednostki ulepszają z roku na rok. Na kanałówkę już zapewne za późno (chociaż nie takie rzeczy się robi ;) ) Ale split zwykły za stosunkowo niewielką kasę zrobi robotę.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@scrabie

Grzejemy od dołu, chłodzimy od góry. Anemostaty masz w suficie zapewne, więc...

Pewien użytkownik (którego imienia nie będę tu wymieniał, aby nie wywoływać kolejnej wojny w nowy roku) pisał o umieszczeniu wylotów z klimy kanałowej około 1m od podłogi. Ciekawe jak takie rozwiązanie sprawdza się? OszczędnyGrześ montowałeś coś takiego?

Tak myślałem, a na rozwalanie ścian nie mam ochoty, cholera jasna trzeba będzie dołożyć grzejników, żeby mieć zapas mocy. Z drugiej strony myślę o tym, że ludzie grzeją klimą i wszystko działa, może to zależy od mocy strumienia powietrza. Nowy dom, a już tyle rozterek.

niestety o czym już pisałem... inne przepływy powietrza i powietrze nie chce zejść niżej bo "jedzie za wolno" jak podrkęcisz to:

1. Hałas

2. Nadmierne przesuszanie.

3. Chcemy wentylować więc nieco chłodniejsze powietrze powinno się stopniowo mieszać z tym cieplejszym niżej...

Pomyśl nad splitem do salonu ja jestem pod wrażeniem tego jak one dają radę w mrozy. Ta zima pozwoliła mi się jeszcze bardziej do nich przekonać. A jednostki ulepszają z roku na rok. Na kanałówkę już zapewne za późno (chociaż nie takie rzeczy się robi ;) ) Ale split zwykły za stosunkowo niewielką kasę zrobi robotę.

I tu też rozterka, jak przewiercić się przez 40 cm wełny, nie robiąc ogromnych szkód, jakie splity byś polecił? Chciałbym mieć opcję programowania Kiedy ma się włączyć, na jak długo i z jaką mocą mają grzać.

I tu też rozterka, jak przewiercić się przez 40 cm wełny, nie robiąc ogromnych szkód, jakie splity byś polecił? Chciałbym mieć opcję programowania Kiedy ma się włączyć, na jak długo i z jaką mocą mają grzać.

Jakie splity...... :) wiesz jak jest zależy ile kasy się ma i czego oczekuje ale jak widzę że nawet te najtańsze ale w miarę "markowe" grzeją w mrozy pod -20C! To czego więcej trzeba...? Na pewno pasowałaby ci jak najmniejsza jednostka co pozwoli od razu mieć mniejszą cenę. A produktów jest od gree poprzez mideę, samsunga, lg, toshiba, daikin itd. itp.. Ale uwaga... generalnie Gree rządzi większością np. przejęła w zasadzie Daikina.

Jakie splity...... :) wiesz jak jest zależy ile kasy się ma i czego oczekuje ale jak widzę że nawet te najtańsze ale w miarę "markowe" grzeją w mrozy pod -20C! To czego więcej trzeba...? Na pewno pasowałaby ci jak najmniejsza jednostka co pozwoli od razu mieć mniejszą cenę. A produktów jest od gree poprzez mideę, samsunga, lg, toshiba, daikin itd. itp.. Ale uwaga... generalnie Gree rządzi większością np. przejęła w zasadzie Daikina.

A które można programować?

Przemyśle temat w takim razie, narazie jeszcze muszę wymyśleć jak uszczelnić okna, wydaje mi sie, że konstrukcja drewniana mi pracowała i zwichrowało mi kilka ram. Widzę też, że te gree grzeją do -15, ja mam problem przy niższych temperaturach.

Mój katalogowo grzeje do -10'C tymczasem było -18'C i grzał nadal.... jest np. midea mission dawała radę przy -27C ale wróćmy może do tematu o COP 1 bo będzie że zaśmiecamy. Generalnie jesteś zadowolony z grzania prądem?

Mogę potwierdzić że split niemieckiej firmy na B ze sprężarką japońskiej firmy na T ogrzewa drewniany domek babci 40 m2

przy -20*C dzisiaj rano. Cena zestawu z września 2015 r. 1450,- zł. plus montaż.

Pozdrawiam

Cezary

Dobrze że są tacy co potwierdzają, Bo nawet niektórzy instalatorzy twierdzą że nie grzeją poniżej -10C czy - 15C a że poniżej -5C się w ogóle nie opłaca używać... a rzecz wygląda zupełnie inaczej...

Dobrze że są tacy co potwierdzają, Bo nawet niektórzy instalatorzy twierdzą że nie grzeją poniżej -10C czy - 15C a że poniżej -5C się w ogóle nie opłaca używać... a rzecz wygląda zupełnie inaczej...

Ale trzeba w tak niskich temperaturach używać tych urządzeń z rozwagą. Wczoraj zewnętrzne urządzenie tak się zalodziło że musiałem babci przełączyć na klimę, tak na 10 min. i lód natychmiast spłynął, a sople odpadły.

Pozdrawiam

Cezary

Ale trzeba w tak niskich temperaturach używać tych urządzeń z rozwagą. Wczoraj zewnętrzne urządzenie tak się zalodziło że musiałem babci przełączyć na klimę, tak na 10 min. i lód natychmiast spłynął, a sople odpadły.

Pozdrawiam

Cezary

Kabel grzejny jest? Oczywiście że z rozwagą ale musisz wziąć pod uwagę fakt, że lepsze jednostki są tak "uzbrojone" że nawet im ten lód nie straszny. Ja na swoim testowym chińczyku gree mam podobnie. Ale jak grzał mi i u klientów pod -18C a i -20C dmuchając nawet 38C to bardzo jestem zadowolony że poszedłem w grzanie tandem klima plus grzejniki. Przed chwilą dzwonił do mnie jeden że też nie wierzył że tak zimą będzie sobie to radziło a tu proszę niespodzianka...fakt, że miał daikina :)

Ale generalnie widzę, że ludzie coraz bardziej są świadomi, że warto zrobić dom dobrze założyć grzanie elektryczne byleby precyzyjne i na prawdę cieszyć się niskimi kosztami instalacji i użytkowania. Już nawet nie mówię że kanałówkę trzeba mieć... ale obniża koszty grzania niemało. Tak jak zbierałem dane to w te mrozy -20C nocami nawet w dzień -12 najmniejsze klimy kanałowe brały średnio 660W a grzejniki tylko dogrzewały to co brakowało, jeśli w ogóle...

jaka kanałówka do 120m2 żeby do WM dało się dopiąć?

Ja nie spinam kanałówki z kanałami od reku... bo mamy przecież inne przepływy powietrza. Chyba że masz kanały przewymiarowane :) a raczej nie masz. Pozatym nie jestem fanem łączenia wentylacji i ogrzewania bo wiadomo wentylacja to wentylacja a grzanie to grzanie. Można dopiąć się pod anemostat względnie na skrzynce np. 2 wyjścia z pompy i jedno z reku (tzn. skrzynka pod anemostat 2x100 od pompy i 1x63 reku). Ja robię różne demolki w domach i montujemy ale wiadomo, nie każdy chce... Jak nie to split i tyle.

Ja mam w otwartym salonie na parterze tego G U-crown co producent deklaruje prace do -30.

Przy ostatnich -20 dawał sobie dobrze radę i nawet nie zauważyłem jakiegoś oblodzenia jednostki zewnętrznej.

Nie mam niestety podpietego podlicznika pod to, to nie wiem ile pociągnął prądu, ale na pewno znacząco mniej niż podłogówka grzana kospelem :)

Mam ustawioną stałą temperaturę i on się co powien czas załącza i dogrzewa (nie przejmuję się tanią taryfą w tym przypadku).

Podłogówka niby temperaturę ma odpowiednią ale jednak odczucie ciepłego powietrza na parterze jest bezcenne...

Ja mam w otwartym salonie na parterze tego G U-crown co producent deklaruje prace do -30.

Przy ostatnich -20 dawał sobie dobrze radę i nawet nie zauważyłem jakiegoś oblodzenia jednostki zewnętrznej.

Nie mam niestety podpietego podlicznika pod to, to nie wiem ile pociągnął prądu, ale na pewno znacząco mniej niż podłogówka grzana kospelem :)

Mam ustawioną stałą temperaturę i on się co powien czas załącza i dogrzewa (nie przejmuję się tanią taryfą w tym przypadku).

Podłogówka niby temperaturę ma odpowiednią ale jednak odczucie ciepłego powietrza na parterze jest bezcenne...

U-crown... klasa A +++ dla grzania. To najwyższa półka. Defrostów też nie miałeś żadnych? O jakiej mocy ten Twój u-crown?