Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U-crown... klasa A +++ dla grzania. To najwyższa półka. Defrostów też nie miałeś żadnych? O jakiej mocy ten Twój u-crown?

defrosty były na pewno, bo czasami słyszałem jakieś "dziwne dźwięki" z jednostki.

Ale kilka razy wychodziłem specjalnie na zewnątrz i nie zaobserwowałem zalodzenia wymiennika (pewnie kwestai czasu obserwacji ale na mrozie jakoś mi się nie uśmiechało :)

Mam ten środkowy model 3,6KW (GWH12UB-K3 LCLH).

Szkoda że nie ma wbudowanego licznika energii albo czasu pracy ....

natomiast ma Wifi i mozna tam definiować sobie chyba swój tryb pracy.

Wifi rozgłasza swoją sieć (jak się to aktywuje) i można z androida się połączyć dedykowaną aplikacją.

Natomiast jakby się chciało mieć dostęp do tego z "zewnątrz" sieci domowej to pewnie już pogimnastykować mocniej się trzebaby było z siecią domową (rouer z funkcją klienta wifi?)

Witam!

Po ile płacicie za prąd?

Bo jak widzę po 50-60 kWh DZIENNIE za samo ogrzewanie ....

P.S Pge Białystok o'Ełk taryfa G11 za 166 kWh płacę 113.03zł brutto ( w tym 6,53 abonamentu)

no dziennie - ale tylko w duże mrozy.. jak jest około 0 lub cieplej to sporo mniej.. mnie za samo ogrzewanie w zeszłym sezonie wyszło niecałe 2100 zł.. do dzisiaj od początku sezonu poszło 778 zł na grzanie.. zeszły sezon trochę ponad 8200 kWh - po 0.2424 pln za kwh (tania taryfa ze wszystkimi opłatami brutto)

Edytowane przez _artur_

Witam!

Po ile płacicie za prąd?

Bo jak widzę po 50-60 kWh DZIENNIE za samo ogrzewanie ....

P.S Pge Białystok o'Ełk taryfa G11 za 166 kWh płacę 113.03zł brutto ( w tym 6,53 abonamentu)

grudzień 886 kWh (cały dom). będzie faktura na około 250-260 zł (Tauron + Duon z opłatami stałymi). G12, około 40% bytowego wychodzi w taniej taryfie.

@imrahil

tak na szybko:

https://goo.gl/photos/krnajZ4VX4gRkE2KA

czyli brakuje jeszcze 60-70 złotych...

@Artur...tu to w ogóle kosmos... czy macie zniżkę pracowniczą czy jak

mam umowę na sporo lepszych warunkach niż obecne, poza tym w szczycie w grudniu zużyłem tylko 13 czy 14% całkowitej energii (duży udział ogrzewania i CWU w taniej taryfie)

@imrahil

tak na szybko:

https://goo.gl/photos/krnajZ4VX4gRkE2KA

czyli brakuje jeszcze 60-70 złotych...

@Artur...tu to w ogóle kosmos... czy macie zniżkę pracowniczą czy jak

haha.. chciałbym.. ale nie ma tak dobrze..

mam taryfę G12 weekendowa - operator PGE Skarzysko Kam. i sprzedawca Duon - jakas oferta z końca 2014 roku, w nocnej taryfie 0.11 zł netto.. po zsumowaniu koszt 2 taryfy daje niecałe 0.25 zl za 1kWh.. grzeję tylko w taniej taryfie

Edytowane przez _artur_

@Artur

Czyli w rok prąd "zdrożał" o prawie 100%?

Wybacz, ale rozumiem pytania..

Mam wrażenie, ze pytasz o różnice pomiędzy 0.11 netto u sprzedawcy a 0.25 brutto razem..

Otóż operator / dostawca (u mnie PGE Skarżysko) - to jedno - na swojej fakturze masz to jako opłaty przesyłowe, jakościowe itp. I operator to ten czyj wisi licznik - z reguły na danym terenie jest tylko jeden.

A sprzedawca prądu przesyłanego liniami operatora to może być inna firma (u mnie to Duon - sporo tańszy od PGE). I na fakturze masz jako osobną pozycję cenę za energię.. I to w Duonie jest od początku 0.11 netto.. A w PGE przesył to coś około 0,09 pln netto jakościowa 0.01 - w cennikach znajdziesz dokładnie, - taryfa G12w u mnie.. Dostajesz dwie faktury - ja mam jedną od PGE Obrót (operator) a drugą z Duonu (sprzedawca).

W każdym razie razem daje to łącznie 0.2424 pln brutto - w nocnej/taniej/drugiej taryfie.

Poszło mi 8282 kWh za sezon czyli dokładnie 2007zł brutto za ogrzewanie.. Do tego CWU 450 zł..

u mnie temperatury podobne - wczoraj w nocy -20*, w dzień -9*, wcześniej w dzień -8* noc -15*. dzięki zyskom słonecznym do wczoraj zużycie było na dość niskim poziomie . Dopiero wczoraj słońca było mniej i kable poszły na całość i hulały niemal całe 10 godzin zużywając prawie 60kwh.

.

mag pytanie do ciebie. jaki masz wspolczynnik g okien? bo widze, ze wam wszystkim podnosi w sloneczne dni temperature do 24-25, a u mnie sie ruszy maks 1 stopien. ale ja mam pakiety z g=37. za to latem, nawet w te upaly, nie mialem wiecej niz 26 st w chacie.

mag pytanie do ciebie. jaki masz wspolczynnik g okien? bo widze, ze wam wszystkim podnosi w sloneczne dni temperature do 24-25, a u mnie sie ruszy maks 1 stopien. ale ja mam pakiety z g=37. za to latem, nawet w te upaly, nie mialem wiecej niz 26 st w chacie.

O znalazłem coś co raz czytałem na temat okien 2 czy 3 szyby.

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/okna-energooszczedne-czy-warto/

co to za współczynnik g? sprawdziłem u siebie i u mnie mam tylko że szklenie HiThermo k=0.5..

Wsp. gG wspólczynnik przepuszczalnosci promieniowania słonecznego, zakres=0.01-1.00

Im wiecej szyb w pakiecie tym mniejszy i dlatego pakiety 3-szybowe o wsp > 0,5 są odpowiednio drozsze i w zasadzie wykonywane na zamówienie

Wsp. gG wspólczynnik przepuszczalnosci promieniowania słonecznego, zakres=0.01-1.00

Im wiecej szyb w pakiecie tym mniejszy i dlatego pakiety 3-szybowe o wsp > 0,5 są odpowiednio drozsze i w zasadzie wykonywane na zamówienie

@ asolt

chyba przesyłałem Ci kiedyś tą plakietkę.

20140823_175429.jpg

Nie mogę znaleźć całej specyfikacji moich okien więc może Ty będziesz wiedział...

Ja zaserwowałem sobie okna trzyszybowe z g=62%. Potwierdzam, są drogie. Ale że montowałem samodzielnie same pakiety to zaszalałem ;)

Ja zaserwowałem sobie okna trzyszybowe z g=62%. Potwierdzam, są drogie. Ale że montowałem samodzielnie same pakiety to zaszalałem ;)

a roznice np. dla mojego domu ok. 3 litrowego dla szyb g62 i g37 to ok. 900kWh. czyli znaczaco ok. 5kWh/m2.

tyle, ze co w zimie wiecej slonca, to latem wiecej slonca... takze chyba nie zaluje, zima wiecej kWh w nocnej taryfie, ale w lecie jak w te upaly mialem maks 25-26 st. a klimy nie mam.

a roznice np. dla mojego domu ok. 3 litrowego dla szyb g62 i g37 to ok. 900kWh. czyli znaczaco ok. 5kWh/m2.

tyle, ze co w zimie wiecej slonca, to latem wiecej slonca... takze chyba nie zaluje, zima wiecej kWh w nocnej taryfie, ale w lecie jak w te upaly mialem maks 25-26 st. a klimy nie mam.

A jak wilgotność latem w domu? Temperatura to nie wszystko.