Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy zabezpieczeniu 32 A po uruchomieniu grzałek 12 kW pozostaje po ok.3,3 kW na każdej fazie czyli niewiele ,mogą być problemy.

U mnie moc grzałek 8,4 kW i przy zabezpieczeniu 32 A podobne urządzenia ledwie ,,poupychałem"

Im mniej dom potrzebuje tym mniej trzeba. U mnie w mrozy -19'C robiła robotę powietrzna pompa ciepła p-p o maksymalnym poborze na poziomie 1,4Kw dla grzania oraz grzejniki elektryczne 500W w każdym z pokoi na poddaszu i mało co się włączały. Na dole gdzie tylko 5 cm styropianu, przeszklenia, 10 cm styro od zewnątrz i 2 pokoje z pianką al 5mm od wewnatrz załączałem ustawiając na termostacie pozostałości gazowej instalacji czyli 2 grzejniki plus 2 pętle podłogówek...

W dobrze zaizolowanym domu cudów nie będzie potrzeba!

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy zabezpieczeniu 32 A po uruchomieniu grzałek 12 kW pozostaje po ok.3,3 kW na każdej fazie czyli niewiele ,mogą być problemy.

U mnie moc grzałek 8,4 kW i przy zabezpieczeniu 32 A podobne urządzenia ledwie ,,poupychałem"

Co radzisz? Kolejny próg zabezpieczenia to jaki? Nie orientuję się za bardzo, czy wystarczy zwiększyć moc, czy zabezpieczenie.

32A to już olbrzymie zabezpiecznie jak na dom.. to 20kW - bez sensu takie brać przy opłatach za każdy kilowat rzędu 160zł zwłaszcza że można dokupić więcej, tylko kabel grubszy położyć

jak masz 8.4 grzałek to zostaje więcej..

32A to już olbrzymie zabezpiecznie jak na dom.. to 20kW - bez sensu takie brać przy opłatach za każdy kilowat rzędu 160zł zwłaszcza że można dokupić więcej, tylko kabel grubszy położyć

jak masz 8.4 grzałek to zostaje więcej..

Opłata za moc jest jednorazowa, po co pózniej marnowac czas na zwiekszenie przydziału mocy jak mozna od razu.

Co radzisz? Kolejny próg zabezpieczenia to jaki? Nie orientuję się za bardzo, czy wystarczy zwiększyć moc, czy zabezpieczenie.

zabezpieczenie zależy od mocy przyłączeniowej, np:

http://www.operator.enea.pl/index.php?d=tab&page_id=991

różni dostawcy mają różne - ja w pge mam 14kW i 25A

ja bym położył kabel 5x10 i w razie potrzeby dokupił moc i zmienił zabezpieczenie

jak komus nie zależy na kasie i te parę stówek może wydać to czemu nie..

Jak jest taka potrzeba i musi byc wieksze zabezpieczenie to wyjscia nie ma, a czy to sie zrobi wczesniej czy pózniej to kosztowo wyjdzie to samo ale po co tracic czas na pózniejsze załatwianie jak mozna od razu przy podpisywaniu umowy na taryfę Gxxx potrzebna moc zamówic.

-należy przeanalizować czy musisz mieć (używać) grzałki o mocy 12 kW

- najlepiej sprawdzić z elektrykiem moce urządzeń i spróbować przypisać je do poszczególnych faz i dopiero wtedy określić potrzebną moc przyłącza,

-zabezpieczenia pochodną mocy,

- przedziały mocy i odpowiadające im zabezpieczenia musisz sprawdzić u właściwego dla twojego rejonu operatora

- najlepiej sprawdzić z elektrykiem moce urządzeń i spróbować przypisać je do poszczególnych faz i dopiero wtedy określić potrzebną moc przyłącza,

- przedziały mocy i odpowiadające im zabezpieczenia musisz sprawdzić u właściwego dla twojego rejonu operatora

dokładnie od tego trzeba zacząć. Ile dom będzie potrzebował jeżeli mowa o grzaniu prądem... plus reszta

Ja też mam zgrzyt z mocą przyłączeniową. W projekcie mam 11kW w kablach + bojler, 2x komp, indukcja, piec itd itp... We wniosku o warunki przyłącza wpisałem 22kW (dają chyba wtedy 32A). czy to jednak nie za dużo ?

11KW kable, bojler, indukcja itd itp... jak zliczysz to koło tych 22kW się kręcisz (jakby tak wszystko zaczęło działać na raz na max'a)

Ja też mam zgrzyt z mocą przyłączeniową. W projekcie mam 11kW w kablach + bojler, 2x komp, indukcja, piec itd itp... We wniosku o warunki przyłącza wpisałem 22kW (dają chyba wtedy 32A). czy to jednak nie za dużo ?

Sprawdź przedziały u operatora -myślę że jak wpiszesz 18 kW to też dostaniesz zabezpieczenia 32 A mniej zapłacisz ,a do dyspozycji i tak będziesz miał 22 kW

Asolt ma rację. Myślałem, że wystarczy zgłosić chęć zwiększenia mocy, a tu trzeba przejść od nowa caaaałą procedurę jak przy budowie przyłącza. Szkoda na to czasu.

Asolt mam prośbę jako znawcy tematu, bo nie wiem czy wskazane 17,5 kW było rozpatrywane w kontekście drugiej taryfy i pracy wszystkich urządzeń naraz. Jaką moc zamówić, by potem nie biegać do skrzynki z bezpiecznikami? Grzałki 12 kW, na pewno pralka 2kW, zmywarka 1,5 W, indukcja no tu może być różnie nawet 8-10kW. Oświetlenie, tv i inna elektronika. Nie chciałbym dodatkowo włączając czajnik w godzinach 13-15 wybijać bezpiecznik.

OZC nieubłaganie wskazuje zapotrzebowanie 46kW na m2 na rok. Chata więc przeciętna. Żeby ją ogrzać w zimie korzystając tylko z taniego prądu muszę mieć taką moc, zwłaszcza że w tym czasie musi się zagrzać także CWU (w sumie to jeden zbiornik buforowy). Wiem, że może to być potrzebne rzadko ale po co się stresować przy -20? Zwłaszcza że małe dziecko w domu, a i żona ciepłolubna. Zresztą zaczynamy żyć w wieku prądu i elektroniki. Za parę lat w domu wszystko będzie na prąd, a ilość urządzeń elektronicznych wydatnie zwiększy apetyt chałupy na kW.