Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pamiętajcie, że wszystko rozkłada się na 3 fazy, ja mam przyłącze 10 kw,a na każdą fazę dali mi zabezpieczenie 32 A, sprawdź jakie dają zabezpieczenia zanim zaczniesz się stresować, chociaż kuchnia indukcyjna pociągnie 8 kWh z dwóch faz, do tego grzałka i robi się cienko, policz dokładnie zakładając, że z każdej fazy osiągniesz max 8kw przy zabezpieczeniu 32A

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OZC nieubłaganie wskazuje zapotrzebowanie 46kW na m2 na rok. Chata więc przeciętna. Żeby ją ogrzać w zimie korzystając tylko z taniego prądu muszę mieć taką moc, zwłaszcza że w tym czasie musi się zagrzać także CWU (w sumie to jeden zbiornik buforowy). Wiem, że może to być potrzebne rzadko ale po co się stresować przy -20? Zwłaszcza że małe dziecko w domu, a i żona ciepłolubna. Zresztą zaczynamy żyć w wieku prądu i elektroniki. Za parę lat w domu wszystko będzie na prąd, a ilość urządzeń elektronicznych wydatnie zwiększy apetyt chałupy na kW.

Zamów 23 kW i dostaniesz 40A, to wystarczy z zapasem

kiedy kW mocy przylaczeniowej kosztowal po 175zl brutto to warto bylo to liczyc bo wychodzilo 3500 zl brutto, teraz gdy kosztuje ok. 75 zl brutto za przylacze kablowe to raczej nie ma sie co zastanawiac przy 1500 zl brutto i brac 20kW dla 32A. kiedys dla 8kW mocy roznica byla ok. 1400pln, dzis to tylko 600 zl.

Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś. Jeżeli jesteś już po zmianie taryfy budowlanej na taryfę dla gospodarstw domowych to możesz zamówić z zapasem. Wtedy to jednorazowy koszt. Jeżeli jednak jesteś na etapie budowy to lepiej zamów mniej, później zwiększysz. Trzeba pamiętać, że w taryfie budowlanej np C12a opłaty naliczane są od każdego kW. Na etapie budowy zapłacisz więcej za opłaty niż zużyty prąd. Za każdy dodatkowy kW w Tauronie zapłaciłbyć około 4 zł brutto na miesiąc. Może nie zbankrutujesz ale jak porównasz opłaty za zużycie do kwoty całkowitej to się zastanowisz,

Ps. Nie wiem jaka jest procedura zwiększenia mocy ale może da się to zrobić przy okazji zmiany taryfy?

Edytowane przez APZ

Zamów 23 kW i dostaniesz 40A, to wystarczy z zapasem

Ok, dzięki.

mieczysław79: A za zwiększenie mocy przyłącza (już istniejącego) jest taka sama stawka jak kW nowo budowanego przyłącza?

cytat z tauron dystrybucja

"Opłata za przyłączenie uzależniona jest od zakresu rozbudowy sieci – jeżeli nie jest konieczna, to zgodnie z Taryfą,

opłata za przyłączenie wynosi 7,74 zł za każdy kW wnioskowanej mocy przyłączeniowej. "

Skrzynkę mam, kabel w ziemi. Zapłacę tylko 7,74 zł za każdy dodatkowy kW?

Ok, dzięki.

mieczysław79: A za zwiększenie mocy przyłącza (już istniejącego) jest taka sama stawka jak kW nowo budowanego przyłącza?

"Opłata za przyłączenie uzależniona jest od zakresu rozbudowy sieci – jeżeli nie jest konieczna, to zgodnie z Taryfą,

opłata za przyłączenie wynosi 7,74 zł za każdy kW wnioskowanej mocy przyłączeniowej. "

Mała uwaga, jezeli masz C11 na razie nie zwiekszaj mocy, dopiero w chwili przejscia na G12w zwieksz moc

Widzicie to nie takie proste. Bo dom już praktycznie wykończony a odbioru jeszcze nie zrobisz, ogrzewanie już działa i co teraz? Bez odbioru nie przejdziesz na taryfę G12w

Możliwe, że nie wszędzie ale oczywiście że przejdziesz. Przykładowo w małopolskim tauronie wystarczy oświadczenie inwestora o wykonaniu np ssz z instalacją elektryczną i zmieniają taryfę na G bez protokołu odbioru budynku przez pinb.

No papiery muszę złożyć by wiedzieć czy mi w ogóle przyznają taką moc. Bo jeśli nie to posypie mi się system ogrzewają i muszę coś innego kombinować.Dostanę warunki, a z podpisaniem umowy będę zwlekał.

W rejonie zawsze były problemy z prądem, ograniczali dostawy, niby 4 lata temu dostawili jeden trafo, ale jednocześnie powstaje małe osiedle domków i nie wiem czy to pozwoli Tauronowi aż tak szafować mocą:) Na

Ok, dzięki.

7,74 zl netto/kW to masz opłate za grupę VI czyli tymczasowe przylacze, docelowe to grupa V i kablowe to 61,6 zl netto/kW

jezeli nie musza przebudowywac przylacza to tylko wzrost mocy w kW i stawka, jezeli musza przebudowac to dodatkowe ich rzeczywiste koszty przebudowy przylacza

Tauron Sosnowiec - nie ma takiej możliwości.

W takim razie napisz do nich list aby wyjaśnili dlaczego stosują takie niedozwolone praktyki, z zastrzeżeniem zgłosznia skargi do URE.

Warunkiem przejścia z taryfy C na G jest wykonanie i odbiór instalacji elektrycznej, czego w żadnym wypadku nie należy wiązać z pozwoleniem na użytkowanie budynku.

Dlatego w większości zakładów energetycznych pisze się oświadczenie o wykonaniu i odbiorze instalacji elektrycznej.

Człowiek tak trwa w błędzie bo jakaś Pani w okienku nie zrozumiała, cóż. Zadzwoniłem na infolinię tam Pani wyjaśniła. W skrócie nie trzeba mieć odbioru z PINB wystarczy odbiór elektryka.

Dziękuję i Pozdrawiam

To taka polityka firm, gdzie przełożony Pani z okienka nakazuje tak mówić, po czym idziesz na dywanik przełożonego Pani z okienka i dowiadujesz się, że Pani z okienka mówiła nieprawdę. Oczywiście Pani z okienka nie poniesie żadnych konsekwencji. To bardzo złe i niekulturalne praktyki.

W niedzielę mam elektryka na budowie, potencjalny wykonawca. Dogadam szczegóły z nim, może na szybko się określi co i jak robić. Faktycznie po wykonaniu instalacji elektrycznej mogę już podpiąć dom do skrzynki z taryfą g12w? Niezmiernie mnie to cieszy.

Dobrze będzie jeśli w oświadczeniu dla ZE napiszesz, ze chcesz ogrzewać dom energią elektryczną.

W niedzielę mam elektryka na budowie, potencjalny wykonawca. Dogadam szczegóły z nim, może na szybko się określi co i jak robić. Faktycznie po wykonaniu instalacji elektrycznej mogę już podpiąć dom do skrzynki z taryfą g12w? Niezmiernie mnie to cieszy.

Nie wiem czy tak od razu. Mam na świeżo temat. Dzwoniłem na infolinię. Uprzejma Pani powiedziała, że należy złożyć dwa dokumenty:

- Wniosek o zawarcie lub zmianę warunków umowy kompleksowej dostarczania energii elektrycznej

- ZGŁOSZENIE zmiany charakteru użytkowania energii elektrycznej.

Po zgłoszeniu mają 14 dni na odzew. Później skontaktuję się z nami Pan i przyjedzie sprawdzić instalację.

Co ten Pan będzie sprawdzać? Czy mam spiętą rozdzielnie? Czy mam pomontowane wszystkie lampy, kinkiety i gniazdka?

ja lata temu zanosiłem tylko oświadczenie elektryka i podpisałem nowa umowe juz na G11

żadnej kontroli nie było

ale to był jeszcze wtedy Vattenfall - który wtedy był chlubnym wyjątkiem - nie robił żadnych problemów przy przejściu na taryfy G, podczas gdy wtedy prawie wszystkie pozostałe firmy żądały odbioru budynku (pamiętam z lektury forum)