asolt 15.01.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja się nie boję ABW, CBŚ, policji, urzędu celnego i straży granicznej. Dalej nie rozumiem, moja uwaga o w/w słuzbach to była tylko ironia,czy trzeba dac emotikona dla podkreslenia o co chodzi? Wracając do meritum, nikt nie sprawdza czy i jak jest wykorzystywana taryfa Gxxx, obawy kol. Szklara calkowicie nieuzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.01.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dokładnie... JESZCZE:) Akcja: Polska, Rok 2016, luty, środek nocy, gdzieś na osiedlu w Białymstoku.... Łomot do drzwi obywatela niejakiego Kowalskiego. - Kto tam? -pyta Kowalski - ABW otwierać!!!!!! - krzyk zza drzwi. - ABW? Nie wierzę! - My właśnie w tej sprawie.... A może cos z faktów dokonanych: Rok 2010 mieszkanie mojego szwagra godzina 6 rano wpada policja z nakazem i zabiera komputer. Przez 5 lat cisza i nagle przesyłaja do sądu akt oskarżenia, straty 70tys zł. Sąd nie widzi przesłanek do wszęcia procesu, umarzają sprawę, komputera wartego 3tys zł nikt nie ma zamiaru zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 A może cos z faktów dokonanych: Rok 2010 mieszkanie mojego szwagra godzina 6 rano wpada policja z nakazem i zabiera komputer. Przez 5 lat cisza i nagle przesyłaja do sądu akt oskarżenia, straty 70tys zł. Sąd nie widzi przesłanek do wszęcia procesu, umarzają sprawę, komputera wartego 3tys zł nikt nie ma zamiaru zwrócić. Gwarantujesz że od lutego gdy wchodzi ustawa o NOWEJ INWIGILACJI tak nie będzie? Jedynie tajemnica spowiedzi pozostaje tajemnicą. Lekarska już nie, o twojej korespondencji i pozostałej prywatności nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dalej nie rozumiem, moja uwaga o w/w słuzbach to była tylko ironia,czy trzeba dac emotikona dla podkreslenia o co chodzi? Wracając do meritum, nikt nie sprawdza czy i jak jest wykorzystywana taryfa Gxxx, obawy kol. Szklara calkowicie nieuzasadnione. asolt dlaczego uciekasz od odpowiedzi? Oskarżenia łatwo rzucić, ale udowodnić gorzej... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183321-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-a-kaloryfery&p=7046408#post7046408 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Odnośnie dyskusji... ACTA to byłby pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.01.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Gwarantujesz że od lutego gdy wchodzi ustawa o NOWEJ INWIGILACJI tak nie będzie? Jedynie tajemnica spowiedzi pozostaje tajemnicą. Lekarska już nie, o twojej korespondencji i pozostałej prywatności nie wspominając. będzie tylko gorzej...tak to widzę Liwko, to samo chciałem napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.01.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Gwarantujesz że od lutego gdy wchodzi ustawa o NOWEJ INWIGILACJI tak nie będzie? Jedynie tajemnica spowiedzi pozostaje tajemnicą. Lekarska już nie, o twojej korespondencji i pozostałej prywatności nie wspominając. Ta ustawa jest przede wszystkim batem na służby specjalne obcych państw, które sobie u nas bezkarnie hasają. Czego się boisz? Wyłapywania czarnych owiec w białym stadzie? P.S. Piszesz całkowicie nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ta ustawa jest przede wszystkim batem na służby specjalne obcych państw, które sobie u nas bezkarnie hasają. Czego się boisz? Wyłapywania czarnych owiec w białym stadzie? P.S. Piszesz całkowicie nie na temat. Przypadkiem nie posortowałeś pierwszy w tym wątku niektórych forumowiczów swoimi insynuacjami? Co mają służby specjalne obcych państw do tajemnicy lekarskiej? Nie odpowiadaj w tym wątku. Możesz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 15.01.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ale zrobił się OT.... Postanowione. Czekam ze zmianą taryfy do momentu wykonania instalacji elektrycznej, po co dwa razy mordować się z papierami .Kwestia tylko jaki kabel wkopać od skrzynki do domu. Jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.01.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Przypadkiem nie posortowałeś pierwszy w tym wątku niektórych forumowiczów swoimi insynuacjami? Co mają służby specjalne obcych państw do tajemnicy lekarskiej? Nie odpowiadaj w tym wątku. Możesz na priv. A co ma ta ustawa do tajemnicy lekarskiej? Żyjemy w otwartej Europie i w bardzo niebezpiecznych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 A co ma ta ustawa do tajemnicy lekarskiej? Żyjemy w otwartej Europie i w bardzo niebezpiecznych czasach. To ty napisz co ma zniesienie tajemnicy lekarskiej do służb obcych państw? "Nie przeszła też poprawka, by od decyzji sądu o zgodzie na wykorzystanie w postępowaniu karnym materiałów służb zawierających tajemnicę adwokacką, dziennikarską czy lekarską mogła się odwołać osoba, której tajemnica dotyczy (nowela daje to prawo tylko prokuraturze)." Sam dalej ciągniesz ten wózek w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.01.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) To ty napisz co ma zniesienie tajemnicy lekarskiej do służb obcych państw? "Nie przeszła też poprawka, by od decyzji sądu o zgodzie na wykorzystanie w postępowaniu karnym materiałów służb zawierających tajemnicę adwokacką, dziennikarską czy lekarską mogła się odwołać osoba, której tajemnica dotyczy (nowela daje to prawo tylko prokuraturze)." Sam dalej ciągniesz ten wózek w tym miejscu. Skoro jesteś takim specjalistą to dowiedz się dlaczego w ogóle musiała zostać przyjęta ta ustawa. Jej uchwalenie to wykonanie orzeczenia TK z 2014r o niekonstytucyjności części zasad inwigilacji. Wracam do przypadku szwagra - po przyjęciu tej ustawy sąd nigdy nie wydałby zgody policji na najście i zajęcie nośnika elektronicznego. Stało sie inaczej, ponieważ to było widzimisie ''kogoś'' z komendy. W 2015 roku policja sięgnęła po dane internautów 60tys razy. Ciekawe ile z tych 60tys było bezpodstawne? Dopiero nowela wprowadza sądową kontrolę ich pobierania oraz niszczenie danych zbędnych dla postępowania. Szklara ZE jest zobowiązany do zrobienia projektu przyłącza. Tam wszystko będzie określone co do przekroju kabla. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Skoro jestes takim specjalistą to dowiedz się dlaczego w ogóle musiała zostać przyjęta ta ustawa. Jej uchwalenie to wykonanie orzeczenia TK z 2014r o niekonstytucyjności części zasad inwigilacji. Wracam do przypadku szwagra - po przyjęciu tej ustawy sąd nigdy nie wydałby zgody policji na najście i zajęcie nośnika elektronicznego. Stało sie inaczej, ponieważ to było widzimisie ''kogoś'' z komendy. W 2015 roku policja sięgnęła po dane internautów 60tys razy. Ciekawe ile z tych 60tys było bezpodstawne? Dopiero nowela wprowadza sądową kontrolę ich pobierania oraz niszczenie danych zbędnych dla postępowania. Ja nie jestem specem. Pytam się ciebie co ma piernik do wiatraka? Jeśli poprawka nie przeszła to czyimi głosami? I dalej nie wiem po co kontrwywiadowi takie uprawnienia? Na żadne pytanie nie odpowiedziałeś, nawet na pierwsze co miałeś na myśli pisząc, że ktoś coś musi mieć na sumieniu. Pora skończyć. Jałowo się zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 15.01.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja nie jestem specem. Pytam się ciebie co ma piernik do wiatraka? Jeśli poprawka nie przeszła to czyimi głosami? I dalej nie wiem po co kontrwywiadowi takie uprawnienia? Na żadne pytanie nie odpowiedziałeś, nawet na pierwsze co miałeś na myśli pisząc, że ktoś coś musi mieć na sumieniu. Pora skończyć. Jałowo się zrobiło. Bardzo jałowo. Skoro juz ciebie interesuje kontrwywiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 15.01.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 mam nadzieje, że cały czas rozmawiamy o ... prądzie? Chłopy, tam gdzie 2 ludzi, to 3 partie. Dajcie spokój. Demokracja jest jednym z najgorszych ustrojów, ale .. nikt nie wymyślił lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Bardzo jałowo. Skoro juz ciebie interesuje kontrwywiad. Zawsze wydawało mi się, że służbami specjalnymi obcych państw, o których raczyłeś napisać w kontekście nowej ustawy, zajmuje się kontrwywiad, ale widocznie się myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Zawsze wydawało mi się, że służbami specjalnymi obcych państw, o których raczyłeś napisać w kontekście nowej ustawy, zajmuje się kontrwywiad, ale widocznie się myliłem. Tego bym się nie spodziewał...polityka na forum budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.01.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Tego bym się nie spodziewał...polityka na forum budowlanym Nie dość że reklamy to jeszcze polityka ? No qrwa nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Tego bym się nie spodziewał...polityka na forum budowlanym tu jest tego wyjątkowo dużo compi - tutaj jest np. wątek polityczny http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238332-I-po-bulu/page381 a te posty pokasujmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Ja niestety nie dałem rady namówić, żony na pakiety szybowe i ci z tego, że mam okno 3 szybowe jak profil kuleje w mrozy spostrzeżenia większości osób które wybudowały szczelne domy jest takie że nie warto "spuszczać" się z kasy dla wyniku o 1l lepszego - duzo zalezy od pow. grzewczej i kubatury - ale dla zapotrzebowania na dom miedzy 4000-5000 kWh/ rok trzeba zastanowic sie czy jest sens .... ja mam malo fixow - dzis nawet od polnocy wstawilbym otwierane okna - to samo potwierdza M.A.G. - pakiety fajnie brzmią, są tanie , ale jednak otwierane okno to otwierane okno ! rada : gdy budujesz dom, gdy czynisz zalozenia - wysrubuj je sobie - bedziesz miec margines na zmiany lub ewentualne bledy nikt kto tak budowal nie rozczarowal sie jeszcze - jest masa przykladow na FM - polecam analizie przypadki ,,,, Ja też mam zgrzyt z mocą przyłączeniową. W projekcie mam 11kW w kablach + bojler, 2x komp, indukcja, piec itd itp... We wniosku o warunki przyłącza wpisałem 22kW (dają chyba wtedy 32A). czy to jednak nie za dużo ? 25A to max ! mialem ten sam dylemat , czytalem rozne wpisy, analizowale kto co ma etc, nikt z ZE nigdy nie dostal zadnych dodatkowych FV i kosztow jesli szczytowo przekraczaj zapotrzebowanie a zabezpieczenie i tak wytrzymywalo wiedza tez o "zagrozeniu" wystarczy nieco inaczej na fazech ustawic sterowniki od ogrzewania - nie wszystkie musza byc 4-6 rano czesc moze byc 2-3, czesc 3-4, inne 4-6 pralka moze chodzic i zmywarka 22-24 kiedy ogrzewanie nie dziala etc .... nie pchalbym sie za zas w 32A ..... szkoda kasy Ja zamówiłem sobie 21kW. Przy takiej mocy Tauron daje zabezpieczenie 40A. w Twoim domu !?!??!?!?! PO CO?????? OZC nieubłaganie wskazuje zapotrzebowanie 46kW na m2 na rok. Chata więc przeciętna. Żeby ją ogrzać w zimie korzystając tylko z taniego prądu muszę mieć taką moc, zwłaszcza że w tym czasie musi się zagrzać także CWU (w sumie to jeden zbiornik buforowy). Wiem, że może to być potrzebne rzadko ale po co się stresować przy -20? Zwłaszcza że małe dziecko w domu, a i żona ciepłolubna. Zresztą zaczynamy żyć w wieku prądu i elektroniki. Za parę lat w domu wszystko będzie na prąd, a ilość urządzeń elektronicznych wydatnie zwiększy apetyt chałupy na kW. doswiadczenie i obserwacja ofert sprzedawcow pradu pokazuja ze jaknajszybciej nalezy uciekac z taryfy C - o ile ktos ma .... do D .... a po roku dopiero do G - wtedy sa lepsze oferty / przynajmniej byly jakis czas temu - czyli zamykasz dom , robisz energetyke i zakladasz zwykla plaska , rok czasu dom wykanczac i po roku zmieniasz na g12, g12W etc Mała uwaga, jezeli masz C11 na razie nie zwiekszaj mocy, dopiero w chwili przejscia na G12w zwieksz moc w c znam przypadki ze na budowie zamawiali tylko 2-5 KW i starczalo .... o ile ktos sam pilnowal i rozsadnie uzywal narzedzi "jurysdykcja" zakładu energetycznego kończy się w miejscu złącza elektrycznego tj. w miejscu skrzynki z licznikiem. Nikt z ZE nie ma prawa wchodzić na działkę i sprawdzać instalację el. i jej poprawność wykonania. Od tego jest elektryk wykonujący instalację i podpisujący protokół odbioru instalacji. u mnie podpisalem oswiadczenie ze za 2 miesiace sie wprowadzam i ze to juz dom a nie budowa zadne zaswiadczenia z PiNB i od elektryka nie byly potrzebne, i odrazu g12 dostałem ale fatem jest ze dzis szybko z C mozna uciec i ZE nic do tego ! Ale zrobił się OT.... Postanowione. Czekam ze zmianą taryfy do momentu wykonania instalacji elektrycznej, po co dwa razy mordować się z papierami .Kwestia tylko jaki kabel wkopać od skrzynki do domu. Jakieś propozycje? jesli masz sensownego elektryka to podpowie, zreszta kabel miedzy domem a skrzynka masz w pozwoleniu na budowe oipisany - zazwyczaj kladzie sie na zapas Nie dość że reklamy to jeszcze polityka ? No qrwa nie wierzę. cuda? wigilia już była .... może potrzeba znów moderatora .... bo co rusz to jeden fanatyków pompek po alkoholu o 3 nad ranem nie może zdzierżyć ze tu taki porządeczek ! w koncu mozna cos poczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts