Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam takie pytanie ile pradu wezmie mi bufor ciepla do dobrze ocieplonego domu o pow 200m i o jakiej mocy musza byc zamontowane grzalki obecnie ogrzewam piecem mialowym ktorego mam juz dosc a planuje zalozyc panele fotowoltaiczne. Mam zamontowane w calym domu grzejniki a wlazience i kuchni podlogowke

Jak nie popełniłeś większych błędów przy budowie, to dom weźmie tyle ile ma w OZC +/- w zależności od rzeczywistej temperatury utrzymywanej w domu. Zgłębiałem temat bufora i wg mnie to średni pomysł przy grzejnikach. Da się, tylko straty będą większe, częstsze palenie i temperatury wyższe, kłopot z regulacją i utrzymywaniem zadanej temperatury. Grzanie prądem w taniej taryfie? No to bufor duży Ci wyjdzie, bo musisz zgromadzić dużo kWh w wodzie, która odda te kWh w wąskim przedziale temperaturowym (mając podłogówkę dłużej korzystasz z bufora, rzadziej palisz w piecu lub włączasz grzałki tylko w taniej taryfie). Ale da się :) ilość kWh z OZC, bo inaczej to wróżenie z fusów. Mój dom, w miarę dobrze ocieplona parterówka połknie na ogrzewanie 6300 kWh na rok. Twój może pociągnąć i 15 tyś kWh lub tysiąc mniej od mojego. OZC podstawą myślenia w ogóle o zmianach sposobu ogrzewania. Jak masz dane o ilości spalonego miału, jego kaloryczności i innej wartości bojowej, to możesz pokusić się o wyliczenie z tego zapotrzebowania Twojego domu. Ci co nie mają OZC, lub ci co chcą sprawdzić OZC właśnie tak robią. A dom grzany prądem weźmie dokładnie tyle kWh ile potrzebuje COP=1 :)

Edytowane przez Szklara

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu masz wszystko o buforach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła/page602&highlight=bufor

KOPALNIA wiedzy i masa przykładów. W kwestii bufora tam uzyskasz więcej informacji. Może ktoś się pokusi określić pojemność bufora, oraz pomoże ci obliczyć paliwożerność chałupy.

styczen 16 - ogrzewanie 1273kWh, bojlery 156kWh za 2,56 m3 cwu, reku 20kWh, bytowy 216 kWh, razem 1665 kWh, droga 155, tania 1510

ogrzewanie od poczatku tego sezonu - 10/15 - 473, 11/15 - 774, 12/15 - 727, 01/16 - 1273 razem 3247 kWh - kable

ok. 140-150m2.

zrobiona termowizja w styczniu, wyszla bardzo dobrze, takze moje wrazenie po roku mieszkania, drugiego sezonu grzewczego, ze mimo izolacji 20/25/40/50, mowo, okien 0,7-0,8, wentylacji, dobrej szczelnosci domu, braku mostkow, temperatura 21-22 w domu, i tak wychodzi dom 3-3,5 litrowy... nie wiem co w ogole moglbym zrobic zeby zejsc nizej, pewnie okna z innym g bo mam 37 czyli zima mniej energii wpada, ale latem nie przegrzewa, o 5cm wiecej styro na scianie, ale to tez szalu nie ma, a reszty nie ma juz gdzie poprawiac..

styczen 16 - ogrzewanie 1273kWh, bojlery 156kWh za 2,56 m3 cwu, reku 20kWh, bytowy 216 kWh, razem 1665 kWh, droga 155, tania 1510

ogrzewanie od poczatku tego sezonu - 10/15 - 473, 11/15 - 774, 12/15 - 727, 01/16 - 1273 razem 3247 kWh - kable

ok. 140-150m2.

zrobiona termowizja w styczniu, wyszla bardzo dobrze, takze moje wrazenie po roku mieszkania, drugiego sezonu grzewczego, ze mimo izolacji 20/25/40/50, mowo, okien 0,7-0,8, wentylacji, dobrej szczelnosci domu, braku mostkow, temperatura 21-22 w domu, i tak wychodzi dom 3-3,5 litrowy... nie wiem co w ogole moglbym zrobic zeby zejsc nizej, pewnie okna z innym g bo mam 37 czyli zima mniej energii wpada, ale latem nie przegrzewa, o 5cm wiecej styro na scianie, ale to tez szalu nie ma, a reszty nie ma juz gdzie poprawiac..

Troche to jednak udowadnia, iz walka o kazdy kWh moze byc mniej skuteczna poprzez kosztowna likwidacje mostkow, latwiej jest zbudowac dom 4-5 litrowy i wstawic efektywne urzadzenie grzewcze.

Wiem, wiem, to woda na mlyn pompiarzy, ale sami widzicie, jak to wyglada. Mysle, ze kazdy kto sie buduje moglby zaryzykowac i zamiast kospela wstawic Meetinga, ryzyko niewielkie, a przy srednim domu w 3 lata sie taka PC zwroci :)

Troche to jednak udowadnia, iz walka o kazdy kWh moze byc mniej skuteczna poprzez kosztowna likwidacje mostkow, latwiej jest zbudowac dom 4-5 litrowy i wstawic efektywne urzadzenie grzewcze.

Wiem, wiem, to woda na mlyn pompiarzy, ale sami widzicie, jak to wyglada. Mysle, ze kazdy kto sie buduje moglby zaryzykowac i zamiast kospela wstawic Meetinga, ryzyko niewielkie, a przy srednim domu w 3 lata sie taka PC zwroci :)

ja jeszcze bym dodał na etapie inwestycji podejście nydara czyli GMC,RSŚ,GWC i WMG. w sumie to nie są wielkie koszty a zysk w długim okresie czasu.

ok. 140-150m2.

podstawowe pytanie - po co? jesteś zadowolony, nie bujasz się z piecem na węgiel, spokój, czysto.. połowe kosztów co sąsiedzi mają.. nie ma sensu się o te parę kwh chyba zarzynać.. wg mojej taryfy przy tym zużyciu byłoby u Ciebie 815 zł za grzanie do dzisiaj.. czyli 1 tona węgla.. u nas dawno po sąsiedzku poszło tyle z dymem

podstawowe pytanie - po co? jesteś zadowolony, nie bujasz się z piecem na węgiel, spokój, czysto.. połowe kosztów co sąsiedzi mają.. nie ma sensu się o te parę kwh chyba zarzynać.. wg mojej taryfy przy tym zużyciu byłoby u Ciebie 815 zł za grzanie do dzisiaj.. czyli 1 tona węgla.. u nas dawno po sąsiedzku poszło tyle z dymem

I to by było na tyle ...:yes:

ale wlasnie ja o tym mowie, ze nie warto i nie musze sobie stawiac pytania po co :) u mnie w g12 0,35 brutto z przesylem, sterowniki pykaja, mam wszystko gdzies, instalacja devi10t+8xdevi touch kosztowaly 8k, 2x galmet 120l za 1400pln, czyli 10k za instalacje co+cwu, a rachunki za co+cwu 2500 rocznie. i wcale nie zaluje rurek i pompy, bo mi sie to nie pyli.

To ile ta pompa kosztuje? Moc 6 - 8kW? Zwrot po 3 latach? Zużycie na co 4500kWh na sezon. Cwu 2000kWh.

ale wlasnie ja o tym mowie, ze nie warto i nie musze sobie stawiac pytania po co :) u mnie w g12 0,35 brutto z przesylem, sterowniki pykaja, mam wszystko gdzies, instalacja devi10t+8xdevi touch kosztowaly 8k, 2x galmet 120l za 1400pln, czyli 10k za instalacje co+cwu, a rachunki za co+cwu 2500 rocznie. i wcale nie zaluje rurek i pompy, bo mi sie to nie pyli.

No i gdzie tu miejsce na pc? Niech mnie ktoś przekona. A rurki to sprawa przyszłości gdyby cena energii skoczyla x 2 lub ceny taryfy nocnej mocno wzrosły.

nie wiem co w ogole moglbym zrobic zeby zejsc nizej, pewnie okna z innym g bo mam 37 czyli zima mniej energii wpada, ale latem nie przegrzewa, o 5cm wiecej styro na scianie, ale to tez szalu nie ma, a reszty nie ma juz gdzie poprawiac..

Dorzucić grzanie pompą ciepła powietrze-powietrze ;) Ale nie każdy musi to lubić, chociaż przy okazji mamy klimę.

Cały prąd w domu 01-01-2016 do 31-01-2016

T1 - 87,8 kWh > kwota = 58,80 zł

T2 - 1955,3 kWh > kwota = 527,90 zł

RAZEM - 2043,1 kWh > kwota brutto = 586,8 zł

w tym:

Indukcja - 17 kWh

CO - 1619 kWh > kwota 437,1 zł

(cały obecny sezon do dziś to 4275 kWh koszt 1154 zł)

CWU - 133 kWh > kwota 36 zł

Woda cała - 8 m3

Edytowane przez Krzysiek_BB

Cały prąd w domu 01-01-2016 do 31-01-2016

T1 - 87,8 kWh > kwota = 58,80 zł

T2 - 1955,3 kWh > kwota = 527,90 zł

RAZEM - 2043,1 kWh > kwota brutto = 586,8 zł

w tym:

Indukcja - 17 kWh

CO - 1619 kWh > kwota 437,1 zł

(cały obecny sezon do dziś to 4275 kWh koszt 1154 zł)

CWU - 133 kWh > kwota 36 zł

Woda cała - 8 m3

Gdyby było więcej od gruntu i wm z reku to rachunek byłby o niebo lepszy :)

co do WM + reku 100% zgodności (na "OKO" jakieś minimum 30% mniej) co do gruntu mam inne zdanie :) no może z 5cm więcej mogło być :)

Rozumiem z opisu że masz w podłodze kable na 10 cm styropianu.... Gdyby one były na powiedzmy 20 cm to sprawa wyglądałaby inaczej. Znam budynki gdzie mają ludzie 25,30, 35 cm styropianu i w zasadzie nie robią podłówek w pokojach lecz tylko w łazienkach czy kuchniach gdzie są płytki. W pokojach nie trzeba bo nawet w mrozy podłoga jest na przyzwoitym pozomie jeżeli chodzi o komfort.