Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozumiem z opisu że masz w podłodze kable na 10 cm styropianu.... Gdyby one były na powiedzmy 20 cm to sprawa wyglądałaby inaczej. Znam budynki gdzie mają ludzie 25,30, 35 cm styropianu i w zasadzie nie robią podłówek w pokojach lecz tylko w łazienkach czy kuchniach gdzie są płytki. W pokojach nie trzeba bo nawet w mrozy podłoga jest na przyzwoitym pozomie jeżeli chodzi o komfort.

Nie wiem jak dla Ciebie ale chodząc boso po podłodze 20,5*C jest mało komfortowe

a takie temp mam bez grzania w innych pomieszczeniach :)

Taaa...

Chyba 3% a nie 30% ...

oj tam Jasku nie przesadzaj ....3% to mam jak zamykam drzwi do wiatrołapu :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak dla Ciebie ale chodząc boso po podłodze 20,5*C jest mało komfortowe

a takie temp mam bez grzania w innych pomieszczeniach :)

oj tam Jasku nie przesadzaj ....3% to mam jak zamykam drzwi do wiatrołapu :)

Ale piszę o podłodze na grubszym styropianie. I tutaj nie chodzi o mnie lecz o użytkowników takch budynków. Znam takich też co podłoga ma 30'C...

Ale piszę o podłodze na grubszym styropianie. I tutaj nie chodzi o mnie lecz o użytkowników takch budynków. Znam takich też co podłoga ma 30'C...

to ile ma ta podłoga na "grubszym" styro 21*C ? jak u mnie tam gdzie nie mam kabli jest 20,5*C

może jak ktoś lubi mieć odziane stopy ... ja chodzę boso :) i nawet 21*C zimą jest mało przyjemne

co innego latem chłód jest wybawieniem :)

gdybym nagrzał podłogę do 30*C powietrze wewnątrz miałoby ~ 27*C chyba lekka przesada

Jaśku doszczelnie dom i będe miał prawie pasywny :)

Edytowane przez Krzysiek_BB

Mam to z własnego podwórka ...

30% to raczej w pasywnym ...

W pasywnym... może raczej powiedziałbym że ma tutaj znaczenie jak dom jest szczelny. Samo założenie reku bez dokładnego uszczelnienia może rzeczywiście niewiele dać in plus. Czyli rozumiem, że w Twoim przypadku miałeś dom identyczny jak w opisie ale bez reku i po jego dołożeniu różnica tylko 3%? Rozumiem zimy podobne? Jaki masz reku?

to ile ma ta podłoga na "grubszym" styro 21*C ? jak u mnie tam gdzie nie mam kabli jest 20,5*C

może jak ktoś lubi mieć odziane stopy ... ja chodzę boso :) i nawet 21*C zimą jest mało przyjemne

co innego latem chłód jest wybawieniem :)

gdybym nagrzał podłogę do 30*C powietrze wewnątrz miałoby ~ 27*C chyba lekka przesada

Jaśku doszczelnie dom i będe miał prawie pasywny :)

Nie wiem ile ma, na pewno nie grzeje :) ale ja też nie mówie że podłogówki nie trzeba. Warto jednak dać odpowiednią izolację by jak najmniej tracić kwh na dogrzewanie tej podłogi. Jak ktoś chce chodzić boso no dogrzać trzeba bo nie ma co oszukiwać że sama izolacja nie podgrzeje nam paneli czy płytek :).

Co do rekuperacji to zwróciłem uwagę na pełne uszczelnienie również.

...

Wiem, wiem, to woda na mlyn pompiarzy, ale sami widzicie, jak to wyglada. Mysle, ze kazdy kto sie buduje moglby zaryzykowac i zamiast kospela wstawic Meetinga, ryzyko niewielkie, a przy srednim domu w 3 lata sie taka PC zwroci :)

Tu się nie do końca zgodzę.

na etapie wyboru źródła ciepła, miałem ofertę kotłowni na Meetingu. Do zapotrzebowania z OZC ~6500W (dom około 150m2), została mi dobrana pompa MD50D EVI, z dwoma zbiornikami 300l (buforowy + z wężownicami do CWU), pompi obiegowe i grzałka dodatkowa za jedyne 23500 PLN (brutto).

Ostatecznie pierwszy sezon jadę na kospelu używanym za 1000PLN + klima U-Crown na parterze (~4000pln z montażem) + bojler 120L na CWU (~800PLN).

Na razie za 3 miesiące mam nastukane 4100 kWh w taniej i jakieś 700kWh w drogiej (tanią mam z przesyłem za 22gr/ droga:60gr - G12w) - to jest całościowe zużycie prądu w domu, bo nie mam jeszcze osobnych podliczników (2+2, cały czas ktoś w domu siedzi).

Indukcja, zmywarka, pralka, rekuperator bez żadnego GWC.

Teraz bym pewnie poszedł jeszcze w klime kanałową na poddaszu ( ale tutaj prowadzenie całej isnatalacji na strychu może być kosztowne) , albo dogrzewanie nagrzewnicą nawiewanego powietrza za reku...

Pompę PW zawsze mogę dodać, ale chyba na dzień dzisiejszy u mnie się nie kalkuluje. To jest dopiero pierwszy sezon, więc w następnym powinienem mieć jeszcze lepiej.

W pasywnym... może raczej powiedziałbym że ma tutaj znaczenie jak dom jest szczelny. Samo założenie reku bez dokładnego uszczelnienia może rzeczywiście niewiele dać in plus. Czyli rozumiem, że w Twoim przypadku miałeś dom identyczny jak w opisie ale bez reku i po jego dołożeniu różnica tylko 3%? Rozumiem zimy podobne? Jaki masz reku?

Wentylację mechaniczną mam od samego początku , potem doszło GWC a rok temu jeszcze reku z wymiennikiem z poliwęglanu komorowego ,sprawność instalacji ok 87% ...

Od pięciu lat monitorowane wszystko i niestety ani śladu rekuperatora ...

Wentylację mechaniczną mam od samego początku , potem doszło GWC a rok temu jeszcze reku z wymiennikiem z poliwęglanu komorowego ,sprawność instalacji ok 87% ...

Od pięciu lat monitorowane wszystko i niestety ani śladu rekuperatora ...

Jak ani śladu? :) nie rozumiem... jakbyś miał wg to byłoby to samo? Ja wiem że nie bo ja akurat dorabiałem Wm z rekuperacją tu gdzie mieszkam.

Teraz bym pewnie poszedł jeszcze w klime kanałową na poddaszu ( ale tutaj prowadzenie całej isnatalacji na strychu może być kosztowne) , albo dogrzewanie nagrzewnicą nawiewanego powietrza za reku...

Co do kanałówki to zależy jaką "półkę" byś wybrał. Samo rozprowadzenie instalacji nie jest kosztowne. Zależy też co masz na myśli pod pojęciem "kosztowne" :). Powietrza z reku jakoś nie widzi mi się dogrzewać. Wentylacja to wentylacja. Nie wiem o jakim dogrzewaniu mówisz o jakich wartościach. Ale to wentylacyjne powietrze nie powinno być cieplejsze niż to niż w pomieszczeniach.

Edytowane przez oszczednyGrześ

Jak ani śladu? :) nie rozumiem... jakbyś miał wg to byłoby to samo? Ja wiem że nie bo ja akurat dorabiałem Wm z rekuperacją tu gdzie mieszkam.

Ja nie miałem nigdy WG ...

Na początku były tylko same wentyle, potem doszło GWC a ostatnio jeszcze reku ...

Od kiedy jest GWC to went działa cały czas i jest monitorowanie zużycia energii każdego pomieszczenia, sterowniki ogrzewania cały czas na czuwaniu ...

Przez kilka lat wyniki tak porównywalne że aż śmieszne, doszło reku ,średnia temp nawiewu podniosła się o ok 8* a na licznikach ani śladu ...

Ja nie miałem nigdy WG ...

Na początku były tylko same wentyle, potem doszło GWC a ostatnio jeszcze reku ...

Od kiedy jest GWC to went działa cały czas i jest monitorowanie zużycia energii każdego pomieszczenia, sterowniki ogrzewania cały czas na czuwaniu ...

Przez kilka lat wyniki tak porównywalne że aż śmieszne, doszło reku ,średnia temp nawiewu podniosła się o ok 8* a na licznikach ani śladu ...

A własnie! Więc jednak dom szczelny :) Mając WG mam na myśli chociażby niektontrolowaną stratę, brak szczelności, Zakładamy mechaniczną z reku lub przez GWC dom doszczelniamy i to różnicę nam zrobi. Sam wiem bo przerabiałem u siebie.

Edytowane przez oszczednyGrześ

A własnie! Więc jednak dom szczelny :) Mając WG mam na myśli chociażby niektontrolowaną stratę, brak szczelności, Zakładamy mechaniczną z reku lub przez GWC dom doszczelniamy i to różnicę nam zrobi. Sam wiem bo przerabiałem u siebie.

Ten dom jest dziurawy jak sito...( tak naprawdę to nie ma szczelnych a są co najwyżej mniej dziurawe ...)

Ten dom jest dziurawy jak sito...( tak naprawdę to nie ma szczelnych a są co najwyżej mniej dziurawe ...)

Więc musisz doszczelnić ile się da. Co masz na myśli pod pojęciem sita? :) Ale nie powiesz mi że dziury od WG nie robią dużej różnicy...Pozbycie się tego już zmienia sprawę.

Więc musisz doszczelnić ile się da. Co masz na myśli pod pojęciem sita? :) Ale nie powiesz mi że dziury od WG nie robią dużej różnicy...Pozbycie się tego już zmienia sprawę.

Co innego budynek mocno nie szczelny z WG, co innego znacznie szczelniejszy także z WG a zupełnie co innego stały przepływ 100m3/h a zmieniające się tylko temp powietrza za sprawą GWC czy rekuperatora ...

Co innego budynek mocno nie szczelny z WG, co innego znacznie szczelniejszy także z WG a zupełnie co innego stały przepływ 100m3/h a zmieniające się tylko temp powietrza za sprawą GWC czy rekuperatora ...

Dla mnie z WG to dom dziurawy...mówienie o jakiejkolwiek szczelności w tym przypadku mija się z celem. A że szczelność robię to widzę jak potrafi nam ciepło w różnych miejscach uciekać. Weź zrób u siebie to zobaczysz...jak masz dobre wentyle w reku to spokojnie zrobisz nim test szczelności.

Co do kanałówki to zależy jaką "półkę" byś wybrał. Samo rozprowadzenie instalacji nie jest kosztowne. Zależy też co masz na myśli pod pojęciem "kosztowne" :). Powietrza z reku jakoś nie widzi mi się dogrzewać. Wentylacja to wentylacja. Nie wiem o jakim dogrzewaniu mówisz o jakich wartościach. Ale to wentylacyjne powietrze nie powinno być cieplejsze niż to niż w pomieszczeniach.

Jakbym myślał w przyszłym roku o zmianach, to kanałówka pewnie parametrami coś w stylu U-crown, lub LG prestige, ale nie orientowałem się w temacie bliżej.

Koszt kanałów na jedną kondygnację to ile może być (4 sypialnie + lazienka) ? 1-2 kPLN? Nie mam zielonego pojęcia bo się tym na razie nie interesowałem...

Dogrzewanie reku to max o 2-3*C pewnie w większe mrozy. Mam Airpacka z tą modulowaną grzałką i błędem w sofcie (już naprawionym). W te mrozy koło -18*C wiało mi koło 0*C i nie było to przyjemne. Teraz ma być lepiej, ale nie wiem czy będzie jeszcze okazja sprawdzić :)

teraz przy 0*C na zew, nawiewa mi jakieś 17*C i grzałka się nie załącza jeszcze, więc jest całkiem dobrze.

Dla mnie z WG to dom dziurawy...mówienie o jakiejkolwiek szczelności w tym przypadku mija się z celem. A że szczelność robię to widzę jak potrafi nam ciepło w różnych miejscach uciekać. Weź zrób u siebie to zobaczysz...jak masz dobre wentyle w reku to spokojnie zrobisz nim test szczelności.

Za bardzo dziurawy ...

Dwa TT 200 Vents nie są w stanie zrobić 20pa ..., czujnik nad/podciśnienia mam na stałe zainstalowany ...