Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla mnie z WG to dom dziurawy...mówienie o jakiejkolwiek szczelności w tym przypadku mija się z celem. A że szczelność robię to widzę jak potrafi nam ciepło w różnych miejscach uciekać. Weź zrób u siebie to zobaczysz...jak masz dobre wentyle w reku to spokojnie zrobisz nim test szczelności.

A jakie wentyle zrobią takie nadciśnienie? mam dwa ebm r3g 220

http://www.datasheetlib.com/datasheet/906652/r3g220-ad11-02_ebm-papst.html

możesz napisać jak taki test przeprowadzić w warunkach "domowych"

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakie wentyle zrobią takie nadciśnienie? mam dwa ebm r3g 220

http://www.datasheetlib.com/datasheet/906652/r3g220-ad11-02_ebm-papst.html

możesz napisać jak taki test przeprowadzić w warunkach "domowych"

Pisałem o tym już tutaj gdzieś na forum, Zatykamy wywiewy i wszelkie inne dziury tak jak się to robi przy profesjonalnych testach szczelności. Dodatkowo dogrzewamy w domu więcej niż zwykle i dajemy centralę na maksa. I dym zapodajemy w najbardziej newralgicznych miejscach. U mnie na onyxie 400 dawało radę. U innych też daje radę. Na zewnątrz musi być zimno.

Pisałem o tym już tutaj gdzieś na forum, Zatykamy wywiewy i wszelkie inne dziury tak jak się to robi przy profesjonalnych testach szczelności. Dodatkowo dogrzewamy w domu więcej niż zwykle i dajemy centralę na maksa. I dym zapodajemy w najbardziej newralgicznych miejscach. U mnie na onyxie 400 dawało radę. U innych też daje radę. Na zewnątrz musi być zimno.

a powietrze z GWC może lecieć? anemostaty wywiewne zakleję, teoretycznie powinno być dobrze.. dym to jakieś kadzidełko czy świeczka? mam kamerkę termowizyjną, coś uda się zobaczyć ?

a powietrze z GWC może lecieć? anemostaty wywiewne zakleję, teoretycznie powinno być dobrze.. dym to jakieś kadzidełko czy świeczka? mam kamerkę termowizyjną, coś uda się zobaczyć ?

Gwc może lecieć. Dymnik jakiś musisz sobie zrobić. Zatykasz wszystko oprócz nawiewow i jazda. Nie zapomnij o grzaniu. Termowizyjną bez tego zobaczysz mostki a ucieczka powietrza to kolejna sprawa.

widzialem ten pomysl i nie jest zly ale chyba wszystko zalezy od tego gdzie i co mierzy klimatyzator zeby regulowac temperature. jesli tylko temp powrotu/na wejciu to powinno pojsc ale jesli cos jeszcze moze byc problem

ja myslalem nad czyms w rodzaju czopucha ktory zbieralby cieple powietrze i dystrybuowal dalej kanalami

widzialem ten pomysl i nie jest zly ale chyba wszystko zalezy od tego gdzie i co mierzy klimatyzator zeby regulowac temperature. jesli tylko temp powrotu/na wejciu to powinno pojsc ale jesli cos jeszcze moze byc problem

ja myslalem nad czyms w rodzaju czopucha ktory zbieralby cieple powietrze i dystrybuowal dalej kanalami

Też da się wykombinowac ale może być problem z gwarancja

szkoda ze ten watek zalozony przez miloszenko umarl bo mogloby cos ciekawego wyniknac i miloszenko ma chyba najwieksze doswiadczenie w grzaniu klimatyzatorem

E tam najwieksze :p

Z drugiej storny ostatnio bardziej sklaniam sie do przetestowania PC Meeting niz zabawa w uzyciu splita jako kanalowca. PC kosztuje 4000, nawet jesli co 4-5 lat mialbym wymieniac sprezarke to i tak sie oplaca :)

zrobiona termowizja w styczniu, wyszla bardzo dobrze, takze moje wrazenie po roku mieszkania, drugiego sezonu grzewczego, ze mimo izolacji 20/25/40/50, mowo, okien 0,7-0,8, wentylacji, dobrej szczelnosci domu, braku mostkow, temperatura 21-22 w domu, i tak wychodzi dom 3-3,5 litrowy... nie wiem co w ogole moglbym zrobic zeby zejsc nizej, pewnie okna z innym g bo mam 37 czyli zima mniej energii wpada, ale latem nie przegrzewa, o 5cm wiecej styro na scianie, ale to tez szalu nie ma, a reszty nie ma juz gdzie poprawiac..

Sądzę, że jedynie dołożenie 5cm byłoby w miarę opłacalne, ale to na etapie budowy. Teraz cokolwiek nie zrobisz nie będzie rentowne.

A jak przetrwałeś sierpień 2015? Udało się bez klimy ?

Sądzę, że jedynie dołożenie 5cm byłoby w miarę opłacalne, ale to na etapie budowy. Teraz cokolwiek nie zrobisz nie będzie rentowne.

A jak przetrwałeś sierpień 2015? Udało się bez klimy ?

Maks w lecie 25-26 st w srodku, g okien na poziomie 37 ogranicza wpadanie ciepla latem, ale mniejsze zyski zima. Poddasze mam trumne zelbetowa, wiec tak samo jak na parterze, polaciowek nie ma. W dzien wentylacja 100m3/h byla, a noca kiedy temperatura powietrza byla nizsza wentylacja na 250m3 i bypass automatyczny. Mam wkopane 100mb fi40 pod GGWC, ale po tym lecie i zimie wiem, ze nie warto bylo tego ukladac. Reku przy mrozach wzial 10kWh w styczniu na grzalke czyli tyle co nic, nic nie zamarza, latem jest znosnie, wiec rura zostala w ziemi niepotrzebnie. Bo nie ma sensu pakowac kolejnych 1500 w glikol i chlodnice.