_artur_ 01.02.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Sądzę, że jedynie dołożenie 5cm byłoby w miarę opłacalne, ale to na etapie budowy. Teraz cokolwiek nie zrobisz nie będzie rentowne. A jak przetrwałeś sierpień 2015? Udało się bez klimy ? u mnie się udało - w domu było max 26, WM+GWC szło na 100-200m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 01.02.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 4300kWh od 01.11.15 koszt nocnej 0,37 brutto PGE Łódź teren. Trwają prace wewnątrz, brak drzwi wewnętrznych i parapetów jest parę niedociągnięć przy ociepleniu stropu ale poprawię to na wiosnę. Temperatura wewnątrz 20,5-21Według OZC Asolta powinno być 4900kWh sezon myślę że jak już zamieszkamy w przyszłym sezonie to jest szansa że zbliżymy się do zużycia z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 01.02.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 E tam najwieksze Z drugiej storny ostatnio bardziej sklaniam sie do przetestowania PC Meeting niz zabawa w uzyciu splita jako kanalowca. Planujesz to do domu z klockow? W moich planach chwilowo sa grzejniki elektryczne od wielkiego mrozu plus klimatyzator z jakims rozprowadzenie jak z adama slodowego. Tylko ze dom raczej lepianka lekkiej konstrukcji bez akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.02.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Miłosz, jakiś link do tego co chcesz przetestować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.02.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Planujesz to do domu z klockow? W moich planach chwilowo sa grzejniki elektryczne od wielkiego mrozu plus klimatyzator z jakims rozprowadzenie jak z adama slodowego. Tylko ze dom raczej lepianka lekkiej konstrukcji bez akumulacji. Czyli podobnie jak moje koncepcje. Mała kanałówka w tandemie z czymś na prąd z COP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.02.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 u mnie się udało - w domu było max 26, WM+GWC szło na 100-200m3/h A jak z wilgotnością było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.02.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Co do splita a'la kanałówka to mam już koncepcje i chcę właśnie przerobić takiego na kanałówkę właśnie celem wykorzystania lepszych parametrów. Dodatkowo kontaktuje się tu i tam celem stworzenia kanałówki typowej pod grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 02.02.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Co do splita a'la kanałówka to mam już koncepcje i chcę właśnie przerobić takiego na kanałówkę właśnie celem wykorzystania lepszych parametrów. Mozesz rzuci jakies szczegoly? Jak chcesz rozwiazac sterowanie? Jak zabudowac? Dotatkowy wentylator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Mozesz rzuci jakies szczegoly? Jak chcesz rozwiazac sterowanie? Jak zabudowac? Dotatkowy wentylator? Tak, dodatkowy wentylator to mus (jeszcze zależy jaki duży dom). Musimy to powietrze lepiej popędzić. Na razie myślę nad prototypem tyle że wiem, że wtedy stracę gwarancję tyle że dla mnie nie problem...Wiem też że nie będzie dla mnie potem problemem dostać elementy żebym sobie poskładał to jak chcę. Ale na razie chcę po prostu przerobić splita i wsadzić go w obudowę plus wentylatory itd. Najprościej można zrobić to w taki sposób bez większych kombinacji opuszczając sufit robiąc kanały i wrzucając dodatkowy wentylator na wspomaganie. W USA są tacy kombinatorzy i im to działa. U nas także. Przykład mieszkania, gdzie split jest w korytarzu obniżony sufit kanały i nawiewy do pokoi wybite w ścianie do kazdego z pomieszczeń... Da się ale to taka partyzantka choć robi robotę. Dla zainteresowanych otworzyłem nowy temat gdzie chcę na bieżąco opisywać zastosowanie kanałówek czy splitów do ogrzewania w domach i innych obiektach. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7063170#post7063170 Zapraszam dyskusja mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.02.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 A jak z wilgotnością było? jak na zdjęciu - w granicach 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.02.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 jak na zdjęciu [ATTACH=CONFIG]345563[/ATTACH] - w granicach 50% Zatem nie było źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.02.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 to jest z cwu? Nie myłeś sie???? Tyle na Cwu?? To nco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doomika 08.02.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam Próbowałam przynajmniej trochę wynieść z tego forum, ale się poddałam,bo przebrnięcie przez 1900 stron chyba nie jest możliwe Jestem totalną świeżynką jeśli chodzi o budowę domów jakichkolwiek, dlatego też mnóstwo wątpliwości. Chcę wybudować dom o prostej bryle z dachem dwuspadowym o powierzchni użytkowej 130 m2 systemem ciężkiego szkieletu prefabrykowanego. Współczynnik przenikania ciepła ma wynosić u=0,12, okna trzyszybowe, posadowiony na płycie fundamentowej. W środku na pewno wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W salonie kominek. Chcielibyśmy ogrzewać dom prądem z wielu względów- wygoda, czystość, brak gazu w okolicy itd. Jednak wszyscy pukają się w głowę, gdy słyszą o takim rozwiązaniu i twierdzą, że musimy być bardzo bogaci (co prawdą nie jest) Może podpowie, któryś z doświadczonych kolegów, co w takim razie byłoby sensownym rozwiązaniem. Myśleliśmy o kablach grzejnych, ale niektórzy mówią, że zatopionych w wylewce, żeby akumulowała ciepło, z kolei inni twierdzą, że skoro dom ma małą bezwładność cieplną, to chodzi o to, żeby szybciutko się nagrzał, a nie powoli dogrzewał wylane betony. Co sądzicie na ten temat? Byłabym wdzięczna za jakieś sensowne podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.02.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam Próbowałam przynajmniej trochę wynieść z tego forum, ale się poddałam,bo przebrnięcie przez 1900 stron chyba nie jest możliwe Jestem totalną świeżynką jeśli chodzi o budowę domów jakichkolwiek, dlatego też mnóstwo wątpliwości. Chcę wybudować dom o prostej bryle z dachem dwuspadowym o powierzchni użytkowej 130 m2 systemem ciężkiego szkieletu prefabrykowanego. Współczynnik przenikania ciepła ma wynosić u=0,12, okna trzyszybowe, posadowiony na płycie fundamentowej. W środku na pewno wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W salonie kominek. Chcielibyśmy ogrzewać dom prądem z wielu względów- wygoda, czystość, brak gazu w okolicy itd. Jednak wszyscy pukają się w głowę, gdy słyszą o takim rozwiązaniu i twierdzą, że musimy być bardzo bogaci (co prawdą nie jest) Może podpowie, któryś z doświadczonych kolegów, co w takim razie byłoby sensownym rozwiązaniem. Myśleliśmy o kablach grzejnych, ale niektórzy mówią, że zatopionych w wylewce, żeby akumulowała ciepło, z kolei inni twierdzą, że skoro dom ma małą bezwładność cieplną, to chodzi o to, żeby szybciutko się nagrzał, a nie powoli dogrzewał wylane betony. Co sądzicie na ten temat? Byłabym wdzięczna za jakieś sensowne podpowiedzi. Pozdrawiam Jezeli nie ma byc gazu, to sensownym rozwiazaniem jest bufor z wezownicą cwu grzany wyłacznie w II taryfie. Koszty eksploatacyjne porownywalne z gazem, inwestycyjne i serwisowe mniejsze niz gazem, w zamian całkowita bezobsługowosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.02.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Te 130 m2 to parter, czy parter + poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam Próbowałam przynajmniej trochę wynieść z tego forum, ale się poddałam,bo przebrnięcie przez 1900 stron chyba nie jest możliwe Jestem totalną świeżynką jeśli chodzi o budowę domów jakichkolwiek, dlatego też mnóstwo wątpliwości. Chcę wybudować dom o prostej bryle z dachem dwuspadowym o powierzchni użytkowej 130 m2 systemem ciężkiego szkieletu prefabrykowanego. Współczynnik przenikania ciepła ma wynosić u=0,12, okna trzyszybowe, posadowiony na płycie fundamentowej. W środku na pewno wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W salonie kominek. Chcielibyśmy ogrzewać dom prądem z wielu względów- wygoda, czystość, brak gazu w okolicy itd. Jednak wszyscy pukają się w głowę, gdy słyszą o takim rozwiązaniu i twierdzą, że musimy być bardzo bogaci (co prawdą nie jest) Może podpowie, któryś z doświadczonych kolegów, co w takim razie byłoby sensownym rozwiązaniem. Myśleliśmy o kablach grzejnych, ale niektórzy mówią, że zatopionych w wylewce, żeby akumulowała ciepło, z kolei inni twierdzą, że skoro dom ma małą bezwładność cieplną, to chodzi o to, żeby szybciutko się nagrzał, a nie powoli dogrzewał wylane betony. Co sądzicie na ten temat? Byłabym wdzięczna za jakieś sensowne podpowiedzi. Pozdrawiam Parametry przegród dość dobre. Ogrzewanie prądem nie powinno być drogie. Możesz jednak dogrzewać inwerterem p-p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doomika 08.02.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Parter + poddasze= 130m, dokładnie ten projekt http://www.mgprojekt.com.pl/bryza-3 trochę zmieniony pod kątem dopasowania do technologii i wyrzuconych 5 okien dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.02.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Zajrzyj do mojego dziennika (link w stopce) - mam zrobione dokładnie tak jak chyba chcesz tyle że nie mam kominka bo aż tak bogaty nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.02.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Nie mieszaj w głowie 99% społeczeństwa nie jest w stanie zrobić takiego kombajnu do zarządzania chałupą. Fura kasy w tym wypadku nie wystarczy. Można zrobić w wersji dla Kowalskiego i też będzie działać.PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Doomika Jako użytkownik kabli, odradzam ich stosowanie w Twoim wypadku.Chyba, że masz jakiś patent (nie wiem jak wygląda ta Twoja technologia ciężkiego szkieletu) na akumulacyjne umieszczenie kabli w stropie pomiędzy parterem, a poddaszem? O ile ich akumulacyjne zatopienie w płycie FU jest proste i wydajnie pozwoli Ci grzać w taniej taryfie, o tyle z poddaszem będzie problem. Z tych samym względów problematyczny jest bufor i grzałka. Chyba, że zrobisz przewymiarowane grzejniki pozwalające na pokrycie strat ciepła pomieszczeń na poddaszu przy niskich temp. zasilania wody (bo wtedy bufor ma rację bytu). Jest to do zrobienia, ale wymaga obliczeń. Opcje wg mnie są 2.1) skoro będzie kominek, zdecydować się na pieco - kominek (akumulację z prawdziwego zdarzenia), dom jest zwarty i ciepły, wystarczy 1 palenie dziennie - no ale trzeba palić systematycznie, składować drewno i CWU grzać prądem (odzyskwa?), - coś takiego ma user o nicku śmig_śmigalska (o ile dobrze pamiętam), 2) wodne ogrzewanie podłogowe w płycie + grzanie poddasza klimatyzatorem kanałowym lub ściennym, klimakonwektorem w oparciu o powietrzną PC np. Samsung EHS (TDM?) o mocy 6-8kW (również do policzenia) - ta opcja jest bezobsługowa, zapewnia grzanie zimą i chłodzenie latem oraz podgrzewa CWU, taniej aniżeli samym prądem. Trzeba się jednak liczyć z hałasem jednostki zewnętrznej oraz hałasem emitowanym przez nawiew na poddaszu. Podkreślam to moje typy, w przypadku braku możliwości wykorzystania taniej taryfy (akumulacji) w pomieszczeniach na poddaszu. Co prawda i tak ciepło pójdzie do góry z płyty FU, ale może się to okazać nie wystarczające. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts