scrabie 16.02.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ze strachu przyjacielu, ja rurki do grzejników też mam w ścianach, alupex jest tani, gdybym jednak się pomylił, jak sugerowali znajomi, to nie robiąc wielkich szkód, mogę podłączyć kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.02.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Za chwile powszechnie bedzie trzeba klasc i kable i rurki. Jak tyko fotowoltaika ruszy tak jak powinna, kable będą przeważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.02.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Tego to ja nie rozumiem ... Skoro układami rurki to co chcę udowodnić tymi kablami ...? To tak jak robić chałupę z went grawitacyjną i na wszelki wypadek zrobić instalację mechaniczną , na początku mieszkać z grawitacją a jak się okaże że kiepska to dokręcić rekuperator do układu mechanicznego ... Strach przed nieznanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 16.02.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) 10 kkWh to w II taryfie (Tauron) 2620 zł (Kraków) lub 2450 zł (Gliwice). Oczywiscie ze pompa zmniejszy te koszty ale jezeli róznica kosztów jest ok 19 k nie liczac kosztów kredytu (nie wiem dlaczego nie liczyc skoro i tak sie buduje na kredyt, taka jest metodologia sporządzania analiz ekonomicznych opłacalnosci róznych nosników energii) to okres zwrotu takie pompy nie jest wcale taki krótki pod warunkiem braku powazniejszych (drogich) napraw. Te stawki to brutto tyle jest na fakturze za kWh czy to goła czynna energia ? Jak tak to nieźle ze mnie zdziera PGE Edytowane 16 Lutego 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Strach przed nieznanym To po co robi kable ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.02.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Za chwile powszechnie bedzie trzeba klasc i kable i rurki. jestem jak najbardziej pro, za takim rozwiązaniem . teraz się dziwię jak jeszcze kilka lat temu na FM można było być albo wyznawcą czystego prądu i kabli albo pompiarzem. przecież dobre rozwiązania można połączyć i korzystać z dobrodziejstw obu systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Te stawki to brutto tyle jest na fakturze za kWh czy to goła czynna energia ? Jak tak to nieźle ze mnie zdziera PGE U mnie jest 0,33 zł ... A co będzie za np 6-8 lat jak np cena wzrośnie do np 0,5 zł ...? Dalej grzałki w buforze ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Jak tyko fotowoltaika ruszy tak jak powinna, kable będą przeważać. A co w tym przeszkadza grzałka i układ wodny ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Tego to ja nie rozumiem ... Skoro układami rurki to co chcę udowodnić tymi kablami ...? Same rurki nie grzeją... Ja położyłem rurki i kable. Zrobiłem tak z kilku względów. Po pierwsze taki układ jest tani na starcie i w żaden sposób nie ogranicza mnie w przyszłości. Nie muszę od razu wydawać dużej kasy na pompę ciepła. Jeśli zdecyduję się jednak na jej zakup, to kupię urządzenie z wydajnością pokrywającą 80-90% sezonu grzewczego, które będzie znacznie tańsze od urządzenia pokrywającego 100% sezonu zimowego. Braki uzupełnię kablami. To tak jak robić chałupę z went grawitacyjną i na wszelki wypadek zrobić instalację mechaniczną , na początku mieszkać z grawitacją a jak się okaże że kiepska to dokręcić rekuperator do układu mechanicznego ... Te porównanie jest bezsensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 A co w tym przeszkadza grzałka i układ wodny ...? Będzie. Przy fotowoltaice aż prosi się, żeby to była pompa ciepła. Chyba nie będziesz przewymiarowywał fotowoltaiki, żeby pokryła zużycie prądu na kable i grzalke ? Tym bardziej przy bilansowaniu półrocznym, gdzie w zimie nie ma wystarczającej produkcji i musisz ją odbierać w kosztach dystrybucji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.02.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Będzie. Przy fotowoltaice aż prosi się, żeby to była pompa ciepła. i to jest też mój kierunek ...w którym spoglądam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Same rurki nie grzeją... Ja położyłem rurki i kable. Zrobiłem tak z kilku względów. Po pierwsze taki układ jest tani na starcie i w żaden sposób nie ogranicza mnie w przyszłości. Nie muszę od razu wydawać dużej kasy na pompę ciepła. Jeśli zdecyduję się jednak na jej zakup, to kupię urządzenie z wydajnością pokrywającą 80-90% sezonu grzewczego, które będzie znacznie tańsze od urządzenia pokrywającego 100% sezonu zimowego. Braki uzupełnię kablami. Te porównanie jest bezsensu. Co przeszkadza podłączyć do tych rurek grzałkę ...? W czym cię ograniczają rurki że muszą być jeszcze kable ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.02.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 To po co robi kable ...? Dla mozliwosci zmian w przyszlosci kosztem 1500-2000 zl. Kable plus rurki opcjonalnie i tak wyjda najtaniej inwestycyjnie, a w razie sprzedazy domu nie trzeba bedzie dawac rabatu na kucie wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Dla mozliwosci zmian w przyszlosci kosztem 1500-2000 zl. Kable plus rurki opcjonalnie i tak wyjda najtaniej inwestycyjnie, a w razie sprzedazy domu nie trzeba bedzie dawac rabatu na kucie wylewki Ale co taniej ...? Rozdzielcze , rura z grzałką, pompa obiegowa i kilka drobiazgów nie jest droższe od kabli grzewczych , sterowników i okablowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 16.02.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 A co da ci bufor z grzałkami ...? Całą kompletną instalacja kotłowni oparta na gruntowej PC to ok 30 k wraz z CWU ,podaj teraz swoją "kotłownię" że sprawnością 1:1 to odejmujemy sobie jedno od drugiego i zobaczymy po ilu sezonach będziemy na 0 ... Poważnie gruntową wraz z cała kotłownią można wykonać za 30k? jak na razie widzę tylko powietrzne za ok 27 tysi, ale gruntowe...? Fakt, roczne zapotrzebowanie budynku z CWU wyjdzie około 10.000kWh. Kabli nie planuje w ogóle, nie chcę się uzależnić od jednego rodzaju energii. Alternatywy przy buforze i grzałkach to oczywiście ładowanie go śmieciuchem lub fajnym kociołek zgazowującym drzewo np. atmosa. Praktycznie bezobsługowy, a drzewa koło domu zawsze jest trochę, tylko że koszt instalacji rośnie o kolejne ok 5 tyś. Mamy więc około 17 tyś za bufor, i 30 tyś (!? - cos mała ta cena) za pompę ciepła. Wychodzi cos koło 9 lat gdy koszty inwestycyjne i opłaty za energię się zrównoważą i zyskiwać zacznie pompa ciepła. Liczę bez kredytów, przy założeniu że nie będę ładował bufora drzewem, oraz że pompa się nie spiep.. y. Przy dołożeniu okazjonalnego podpalania w atmosie (raz na tydzień tj ok 60 kWh - drewno po budowie więc free) lekko licząc 20-30% zapotrzebowania na CO - lądujemy już na 16-sto letnim okresie wyrównywania się, przy założeniu że pompa nie siądzie. Ja nie wiem czy pompa tyle pociągnie bez konieczności remontu lub wymiany, zresztą do bufora można dołożyć w przyszłości pompę, gdy technologia stanieje i stanie się bardziej opłacalna. Do tego niestety trzeba doliczyć kredyt, bo inaczej nie ma szans zrobić zarówno jednej i drugiej kotłowni. Ech zycie dociśnie, to się pójdzie do lasu na drzewo, a kable chyba tylko podratuję agregatem napędzanym ON od szejków kolejowych. U mnie na razie wygrywa bufor, chyba ze znajdę ciekawa ofertę na pompę ciepła z jeszcze ciekawszym dofinansowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 16.02.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Po lekturze tego forum jako jeden z nielicznych wybrałem bufor z grzałkami elektrycznymi ,100% podłogówka na 98 m2 plus pomieszczenie techniczne 6 m2 grzane stratami z bufora. Łączny koszt wykonania kompletnej instalacji CO ,CWU i zimnej wody z fakturą 13,8 tys plus grzałki i sterowanie buforem 700 zł.wyk własne. Na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić że fajnie to działa ,a o zużyciu energii napisałem tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222406-II-taryfa-i-zbiornik-akumulacyjny/page5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.02.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Poważnie gruntową wraz z cała kotłownią można wykonać za 30k? jak na razie widzę tylko powietrzne za ok 27 tysi, ale gruntowe...? da się - warunek PC polskiego producenta i miejsce na działce (DZ poziome) - może wyjść nawet taniej. Ceny odwiertów też nie są dzisiaj już tak zabójcze jak kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Co przeszkadza podłączyć do tych rurek grzałkę ...? W czym cię ograniczają rurki że muszą być jeszcze kable ...? To, że jak dostawię pompę, to już nie mam backupu. Ale co taniej ...? Rozdzielcze , rura z grzałką, pompa obiegowa i kilka drobiazgów nie jest droższe od kabli grzewczych , sterowników i okablowania ... Co to jest rura z grzałką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.02.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Podstawą do taniego systemu grzewczego jest dobrze zaizolowany budynek. Warto jednak zastanowić się czy to wszystko warto do domu pakować. Ostatnio jeden znajomy twierdzi że chce mieć: 1. Kominek z rozprowdzeniem. 2. Kanałówkę 3. Kable w podłodze. 4. Rurki na wszelki wypadek. 5. Grzejniki elektryczne Staram się mu nieco przeorganiozwać te ambinte plany ale kto zabroni bogatemu zabroni? Jeszcze można dorzucić schron pod domem, ziemiankę i bóg jeden wie co jeszcze... Piszecie o fotowoltaice to według mnie to ona się dobrze rozwinie jak wejdą super wydajne banki energii dla gospodarstw domowych. Warto wtedy będzie zrobić dom o małym zapotrzebowaniu z małym systemem PV offgrid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.02.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Zastanawiam się, czym ogrzać mój przyszły dom i zapewnić CWU. Zapotrzebowanie roczne budynku parterowego o powierzchni 135m2 to 8062 kWh/rok, okolice WarszawyProjektowe obciążenie cieplne budynku 4,7 kW + CWU W całym budynku wodna podłogówka, wentylacja mechaniczna z reku. Teraz zastanawiam się czy wybrać bufor czy jednak pompę ciepła PW, jaki jest koszt całkowity koszt systemu do ogrzewania i CWU opartego na pompie ciepła, czy PC o mocy 5kW wystarczy ? Pompa Panasonic kosztuje 11250 netto, ale to koszt samego urządzenia, jaki może być koszt robocizny i dodatkowych elementów aby cały system działał bez problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts