Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się, czym ogrzać mój przyszły dom i zapewnić CWU.

Zapotrzebowanie roczne budynku parterowego o powierzchni 135m2 to 8062 kWh/rok, okolice Warszawy

Projektowe obciążenie cieplne budynku 4,7 kW + CWU

W całym budynku wodna podłogówka, wentylacja mechaniczna z reku.

Teraz zastanawiam się czy wybrać bufor czy jednak pompę ciepła PW, jaki jest koszt całkowity koszt systemu do ogrzewania i CWU opartego na pompie ciepła, czy PC o mocy 5kW wystarczy ? Pompa Panasonic kosztuje 11250 netto, ale to koszt samego urządzenia, jaki może być koszt robocizny i dodatkowych elementów aby cały system działał bez problemu ?

Musisz popytać lub poczekać na tych co coś takiego robili lub robią. Ja poszedłbym w pompę ciepła na Twoim miejscu ale rozważ wszelkie za i przeciw.

Zastanawiam się, czym ogrzać mój przyszły dom i zapewnić CWU.

Zapotrzebowanie roczne budynku parterowego o powierzchni 135m2 to 8062 kWh/rok, okolice Warszawy

Projektowe obciążenie cieplne budynku 4,7 kW + CWU

W całym budynku wodna podłogówka, wentylacja mechaniczna z reku.

Teraz zastanawiam się czy wybrać bufor czy jednak pompę ciepła PW, jaki jest koszt całkowity koszt systemu do ogrzewania i CWU opartego na pompie ciepła, czy PC o mocy 5kW wystarczy ? Pompa Panasonic kosztuje 11250 netto, ale to koszt samego urządzenia, jaki może być koszt robocizny i dodatkowych elementów aby cały system działał bez problemu ?

Musisz szukać pompy która da Ci 6kW (co +cwu) przy -20oC. Chyba T-CAP 9kW Panasa będzie dla ciebie odpowiedni.

Bierzesz kawałek rury 2" , dospawujesz kilka muf ,wkręcasz grzałkę i masz kocioł elektryczny ...

Wystarczy tylko wpiąć w szereg z pompą obiegową i podłączyć do stycznika sterowanego zwykłym termostatem pokojowym ...

A jak sterujesz temp. czynnika w obiegu (temperatura zasilania i temp. powrotu) ? Osobna pompa mieszająca + dodatkowy sterownik ?

A jak sterujesz temp. czynnika w obiegu (temperatura zasilania i temp. powrotu) ? Osobna pompa mieszająca + dodatkowy sterownik ?

Tego chyba nie widziałeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243244-tymczasowe-wodne-ogrzewanie-elektryczne-domu

Tam jest grzałka z termostatem za 100.- zł.

Pozdrawiam

Cezary

Tego chyba nie widziałeś: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243244-tymczasowe-wodne-ogrzewanie-elektryczne-domu

Pozdrawiam

Cezary

Dokładnie ...

Tylko tyle potrzeba aby mieć " kotłownię na prąd" ...

Więc dalej nie rozumiem po co montować kable skoro mamy już rurki ...?

Musisz szukać pompy która da Ci 6kW (co +cwu) przy -20oC. Chyba T-CAP 9kW Panasa będzie dla ciebie odpowiedni.

Myślałem,że skoro potrzebuje 4,7kW na CO to 6 kW w zupełności wystarczy na CO+CWU i oglądałem urządzenia o takiej mocy, zastanawiam się czy mogę kupić pompę np. 7kW i zasobnik do CWU z grzałką w razie mrozów -20 aby cała moc pompy szła na CO, jaki COP ma Panasonic przy -20 ? Wtedy działa tylko grzałka ?

Chyba Arturo pisał że cała instalacja z taką pompą kosztowała go 23 tyś.

Pozdrawiam

Cezary

No ciekawe. I może to pracować w szeregu jako wsparcie dla pompy ciepła, która nie wyciąga mocy przy skrajnych temperaturach. No, ale ja już mam kable :p

Edytowane przez Barth3z

Myślałem,że skoro potrzebuje 4,7kW na CO to 6 kW w zupełności wystarczy na CO+CWU i oglądałem urządzenia o takiej mocy, zastanawiam się czy mogę kupić pompę np. 7kW i zasobnik do CWU z grzałką w razie mrozów -20 aby cała moc pompy szła na CO, jaki COP ma Panasonic przy -20 ? Wtedy działa tylko grzałka ?

Chyba Arturo pisał że cała instalacja z taką pompą kosztowała go 23 tyś.

Moce pomp ciepła podawane przez producentów to moce grzewcze w temp. +2oC :)

OZC liczy obciążenie cieplne dla temp. ok. -20oC (zależy od regionu Polski). Kupując pompę 7kw okaże się, że przy -15oC masz jedynie 3-4kW.

Szybkie zapytanie: Mam zatynkowany tylko jeden peszel/pomieszczenie....czy w nim oprócz przewodu od termostatu do sterownika, mogę pociągnąć również przewód od kabli grzewczych do podłączenia.....tak pytam ponieważ zasilanie kabli grzewczych mam wyprowadzone na wysokości sterownika i włączników???

Szybkie zapytanie: Mam zatynkowany tylko jeden peszel/pomieszczenie....czy w nim oprócz przewodu od termostatu do sterownika, mogę pociągnąć również przewód od kabli grzewczych do podłączenia.....tak pytam ponieważ zasilanie kabli grzewczych mam wyprowadzone na wysokości sterownika i włączników???

Oczywiście, że możesz

Tak bym praktyków się zapytała

- się zastanawiam, dotychczas wszystko było jasne, dwie taryfy, tauron ,weekendowa, 0,40921/0,1986. Ale Pge daje teraz jedną taryfę 0,3049. I tak się zastanawiam, warto się gimnastykować czy nie?

Pranie i suszenie ( suszarka) to raczej weekendy i noce - ot taka osobowość moja. Prasowanie to samo.

Dotychczas jeszcze nie odpaliłam grzejników elektrycznych - konwektory, kominek daje radę.Przy -15 też .

Tak bym praktyków się zapytała

- się zastanawiam, dotychczas wszystko było jasne, dwie taryfy, tauron ,weekendowa, 0,40921/0,1986. Ale Pge daje teraz jedną taryfę 0,3049. I tak się zastanawiam, warto się gimnastykować czy nie?

Pranie i suszenie ( suszarka) to raczej weekendy i noce - ot taka osobowość moja. Prasowanie to samo.

Dotychczas jeszcze nie odpaliłam grzejników elektrycznych - konwektory, kominek daje radę.Przy -15 też .

a dystrybucja ile kosztuje?

To troche zmienia postac rzeczy, myslalem, ze Kospel to minimum :p

mam pytanie o minimum ;)

chodzi o twój LG bo widzę, że drugi sezon pracuje. napiszesz jak teraz głównie używasz? na "automacie" czy na minimalnym ustawieniu?

do jakiego momentu jest niesłyszalny jeśli jest? jaki ma pobór na najniższym biegu i na jakiej nastawie temperatury chodzi ciągle? czy użytkujesz w taniej czy nie ma to znaczenia? ile godzin przepracował w ostatnim sezonie 14/15 ?