Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bufor grzeje w zależności od temperatur na zew. Obecnie do 60* + dogrzewa się 2h Między 13.00 a 15.00. W większe mrozy do 80*. Wentylacja bez odzysku ciepła.

Jest jakaś mała szansa że ten sezon jako pierwszy sezon grzewczy jest droższy niż np drugi sezon w takich samych warunkach?

Mam bardzo podobny dom i układ grzewczy do Twojego i jestem ciekawy dlaczego grzejesz bufor tak wysoko, straty z bufora coś ogrzewają czy to tylko straty?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bufor grzeje w zależności od temperatur na zew. Obecnie do 60* + dogrzewa się 2h Między 13.00 a 15.00. W większe mrozy do 80*. Wentylacja bez odzysku ciepła.

Jest jakaś mała szansa że ten sezon jako pierwszy sezon grzewczy jest droższy niż np drugi sezon w takich samych warunkach?

poerwszy sezon - calkiem dobrze.. wyjdzie Ci za sezon około 6500kWh czyli poniżej 2000.. wg mnie calkiem spoko..

jak napędzasz wentylację? powinieneś wymiennik jakiś wsadzić albo GWC?

jakie fundamenty i jak ocieplone?

i czym ocieplny bufor?

używasz do grzania ciągłego czy sporadycznie?

Hmm, łatwe pytanie trudna odpowiedź. Mam opóźnienie, w listopadzie wewnątrz zrobiłem tynki. W grudniu założyłem klimę żeby temperatura nie spadła poniżej zera. I nie spadała jak klima grzała. Chodziła na okrągło z przerwami na defrost. W pomieszczeniu w którym jest (50m2) utrzymywała 12*C.Dom nieocieplony z silki, więc zimny. Drugą założę w salonie, ale u-crowna Gree, które wzięło ślub z Daikinem.

Kalizbi straty z bufora można powiedziec że ogrzewają kotłownie o ile tak można to pomnieszczenie nazwać ;), więć jako starty bym tego tak do końca nie nazwał.

Grzeję do takiej temperatury ponieważ obecnie gdy ogrzewanie się wyłącza na buforze zostaje około 40* ( dodatkowo jest trochę podgrzany między 13.00 a 15.00) Gdyby grzałka nie chodziła między tymi godzinami zostałyby około 30* lub ciut więcej.

A jak to wygląda u Ciebie ? do jakich temp grzejesz? Jakie zużycie kwh jest u Ciebie?

Artur : Bufor ocieplony pianką 10cm ( dół niestety nie jest zaizolowany) . Wentylacja jakoś sama się napędza korzystając z nieszczelności okien, przynajmniej taki mi się wydaję bo którędy indziej? W każdym razie działa bo wiele razy robiłem próbę z zapalniczką. Inna opcja jest taka że jednym kominem wentylacyjnym powietrze wchodzi a drugim wychodzi, takie coś też zaobserwowałem.

Fundament ocieplony 10cm styropianu na glębokośc około 75cm

Wentylacja jakoś sama się napędza korzystając z nieszczelności okien, przynajmniej taki mi się wydaję bo którędy indziej? W każdym razie działa bo wiele razy robiłem próbę z zapalniczką. Inna opcja jest taka że jednym kominem wentylacyjnym powietrze wchodzi a drugim wychodzi

I architekt określił to jak dom pasywny ?

Całość z buforem i bojlerem 15 tys. ( Za robociznę nie płaciłem nic) Od tego trzebaby odjąć ( w przybliżeniu) 2 tys za rurki, 2 tys rozdzielacz to tak na szybko..

Mój Kospel 2.400 zł, a bojler 700 zł. I grzeję w 100% w taniej taryfie, a do tego "domu pasywnego" nawet na papierze nie mam :)

Masz na myśli jaką wentylację? Bo grawitacyjną to nawet za bardzo policzyć nie idzie ile się traci.

Z tymi stratami przy grawitacyjnej to bym się tak do końca nie rozpędzał bo znam osobiście budynki w których nic się nie zmieniło po zamontowaniu WM ( oczywiście mowa o energii...)

Przyjmując jednak że 100m3/h leci to w sezonie grzewczym uzbiera się ze 3000 kWh pod warunkiem że jeszcze w tym okresie nie będziemy dodatkowo wentylować oknami ...

Z tymi stratami przy grawitacyjnej to bym się tak do końca nie rozpędzał bo znam osobiście budynki w których nic się nie zmieniło po zamontowaniu WM ( oczywiście mowa o energii...)

Przyjmując jednak że 100m3/h leci to w sezonie grzewczym uzbiera się ze 3000 kWh pod warunkiem że jeszcze w tym okresie nie będziemy dodatkowo wentylować oknami ...

Zależy czym grzano w tym opisywanym przez CIebie przypadku. Ta grawitacyjna była opcją ful (nawiewniki w pomieszczeniach i wyciągi w łazienkach i kuchni) czy tylko 2 piony łazienka i kuchnia i nic poza tym jak często się to zdarza...?

U mnie wystarczyło poprawić system reku, żeby zużycie spadło o ok 80 kWh, przy czym w styczniu było zimniej, a zużycie mniejsze. Myślę, że straty mogą być potężne, zwłaszcza jak grzejesz prądem. Jakim cudem to jest pasywny dom bez reku?

U mnie wystarczyło poprawić system reku, żeby zużycie spadło o ok 80 kWh, przy czym w styczniu było zimniej, a zużycie mniejsze. Myślę, że straty mogą być potężne, zwłaszcza jak grzejesz prądem. Jakim cudem to jest pasywny dom bez reku?

Im bardziej precyzyjny system ogrzewania tym bardziej opłaca się eliminować wszelkie drogi ucieczki kwh.

Hmm, łatwe pytanie trudna odpowiedź. Mam opóźnienie, w listopadzie wewnątrz zrobiłem tynki. W grudniu założyłem klimę żeby temperatura nie spadła poniżej zera. I nie spadała jak klima grzała. Chodziła na okrągło z przerwami na defrost.W pomieszczeniu w którym jest (50m2) utrzymywała 12*C.Dom nieocieplony z silki, więc zimny..

a to ciekawe.jeszcze nieocieplony a temperatury na plusie przy małej klimie.dobrze grzeje. jaka była najniższa temperatura na zewnątrz?

Drugą założę w salonie, ale u-crowna Gree, które wzięło ślub z Daikinem.

sprytny planik ;)

Dla mnie to już naprawde nieistotne jak to się stało że projektant tak cudownie sobie to liczyl ( nawet zachęcał mnie abym składał wniosek o dotacje do budowy domu pasywnego ;) ), ponieważ z góry zakładałem że tak nie jest ale prawdę mówiąc liczyłem na ciut lepszy wynik( np wynik jaki mam obecnie ale przy większych mrozach)

Czy moglibyście zaproponować jakąś sprawdzoną pompę ciepła powietrze-woda ( lub inne podobne rozwiązanie). Jaką moc musiała by mieć przy moim zużyciu? Dodam że z finansami jest cienko jak to po zakończeniu budowy hehe , może jakieś Chińskie pompy są w miare dobre i ceno wypadają lepiej niż znanych firm ?

Czy moglibyście zaproponować jakąś sprawdzoną pompę ciepła powietrze-woda ( lub inne podobne rozwiązanie). Jaką moc musiała by mieć przy moim zużyciu? Dodam że z finansami jest cienko jak to po zakończeniu budowy hehe , może jakieś Chińskie pompy są w miare dobre i ceno wypadają lepiej niż znanych firm ?

Praktykującym użytkownikiem chińczyka jest kolega Qubic. (post powyżej) Widziałem na własne oczy.