Gość Arturo72 24.02.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Czy moglibyście zaproponować jakąś sprawdzoną pompę ciepła powietrze-woda ( lub inne podobne rozwiązanie). Jaką moc musiała by mieć przy moim zużyciu? Dodam że z finansami jest cienko jak to po zakończeniu budowy hehe , może jakieś Chińskie pompy są w miare dobre i ceno wypadają lepiej niż znanych firm ? Nie panikuj,zużycia aż tak dużego jak na nowy,nie wygrzany dom nie masz a nawet 6000kWh za ogrzewanie to ok.1800zł to o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 24.02.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam Arturo72. Nie wiem czy pamiętasz ale kiedyś już mi doradzałeś i to między innymi dzieki Twoim danym ze zużycia żdecydowałem się na prąd w drugiej taryfie także z góry dziękuję za naprowadzenie na dobrą drogę . Nie panikuję w żadnym stopniu, ogólnie miałem nadzieję na trochę lepszy wynik ale ogólnie jestem zadowolony. Qubic czy mogłbyś podać link do Twojej pompy? jak się sprawuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.02.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam Arturo72. Nie wiem czy pamiętasz ale kiedyś już mi doradzałeś i to między innymi dzieki Twoim danym ze zużycia żdecydowałem się na prąd w drugiej taryfie także z góry dziękuję za naprowadzenie na dobrą drogę . Nie panikuję w żadnym stopniu, ogólnie miałem nadzieję na trochę lepszy wynik ale ogólnie jestem zadowolony. Qubic czy mogłbyś podać link do Twojej pompy? jak się sprawuję? Ta pompa nie jest już tania, i w tej cenie to chyba nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 No i ok. Pierwszy sezon w domu nie wygrzanym i nie zamieszkałym do tej pory nie może być w żaden sposób miarodajny także grzać i mieszkać a będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.02.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Czy moglibyście zaproponować jakąś sprawdzoną pompę ciepła powietrze-woda ( lub inne podobne rozwiązanie). Jaką moc musiała by mieć przy moim zużyciu? Dodam że z finansami jest cienko jak to po zakończeniu budowy hehe , może jakieś Chińskie pompy są w miare dobre i ceno wypadają lepiej niż znanych firm ? wywaliłeś sporo kasy na bufor. ja bym poczekał na drugi sezon grzewczy na Twoim miejscu. ewentualnie wspomógł się klimatyzatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 wywaliłeś sporo kasy na bufor. ja bym poczekał na drugi sezon grzewczy na Twoim miejscu. ewentualnie wspomógł się klimatyzatorem. I co jeszcze ...? A gdzie w tym wszystkim rekuperator i WM czyli to co jest najbardziej kluczowe w takim budownictwie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.02.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 I co jeszcze ...? A gdzie w tym wszystkim rekuperator i WM czyli to co jest najbardziej kluczowe w takim budownictwie ... ale to może się wiązać ze sporym remontem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 ale to może się wiązać ze sporym remontem W parterowym domu z drewnianym stropem i ociepleniem z wełny ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.02.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 W parterowym domu z drewnianym stropem i ociepleniem z wełny ...??? słuszna uwaga. no to tylko jedno sensowne wyjście - modernizacja wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 24.02.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ile wg Was ( oczywiscie orientacyjnie ) trace na braku wentylacji z odzyskiem ciepła? w % ? Imrahil co masz na mysli z klimatyzatorem ponieważ nie jestem w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.02.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ile wg Was ( oczywiscie orientacyjnie ) trace na braku wentylacji z odzyskiem ciepła? w % ? Imrahil co masz na mysli z klimatyzatorem ponieważ nie jestem w temacie... Jak przez WG ucieka Ci ze 30% ciepła, to po rekuperatorze w WM ze sprawnością 60% ucieknie tylko 12% obecnego. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ile wg Was ( oczywiscie orientacyjnie ) trace na braku wentylacji z odzyskiem ciepła? w % ? Imrahil co masz na mysli z klimatyzatorem ponieważ nie jestem w temacie... klimatyzator grzeje z COP (to pompa ciepła), więc 1 kWh prądu na zasilaniu klimatyzatora daje 2 do 4 kWh ciepła (w zależności od temperatury zewnętrznej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jak przez WG ucieka Ci ze 30% ciepła, to po rekuperatorze w WM ze sprawnością 60% ucieknie tylko 12% obecnego. Pozdrawiam Cezary Po czym wnosisz że ucieka 30% przez wentylację ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Po czym wnosisz że ucieka 30% przez wentylację ...? Właśnie jak obliczyć ile tą grawitacyjną ucieka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.02.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Po czym wnosisz że ucieka 30% przez wentylację ...? Otóż zrobiłem na szybko OZC swojego domku na ciepłowłaściwe.pl i wielkość strat na WG wyszła 21%, a przy WM z reku 10%. Tak że przy skłonnościach inwestora do nadmiaru świeżego powietrza... A te 30% to tak z czapki wziąłem. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Otóż zrobiłem na szybko OZC swojego domku na ciepłowłaściwe.pl i (...) Tam można dzbanuszki ulepić i wypalić. Nie zrobisz OZC, nawet zgrubnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.02.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Otóż zrobiłem na szybko OZC swojego domku na ciepłowłaściwe.pl i wielkość strat na WG wyszła 21%, a przy WM z reku 10%. Tak że przy skłonnościach inwestora do nadmiaru świeżego powietrza... A te 30% to tak z czapki wziąłem. Pozdrawiam Cezary Ten kalkulator to taka super symulacja a nie rzetelne dane . Poza tym dla mnie przeliczenie strat z wg wydaje się być trudne ponieważ mamy tutaj niemało zmiennych. Inaczej wg działa jak jest na zewnątrz -10 a inaczej jak jest +5 a w domu 22 powiedzmy. Jak dołozymy do tego jeszcze wietrzną pogodę to już zupełnie inaczej. Wiele zmiennych, raz dmucha tak a raz tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 24.02.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Kalizbi straty z bufora można powiedziec że ogrzewają kotłownie o ile tak można to pomnieszczenie nazwać , więć jako starty bym tego tak do końca nie nazwał. Grzeję do takiej temperatury ponieważ obecnie gdy ogrzewanie się wyłącza na buforze zostaje około 40* ( dodatkowo jest trochę podgrzany między 13.00 a 15.00) Gdyby grzałka nie chodziła między tymi godzinami zostałyby około 30* lub ciut więcej. A jak to wygląda u Ciebie ? do jakich temp grzejesz? Jakie zużycie kwh jest u Ciebie? Artur : Bufor ocieplony pianką 10cm ( dół niestety nie jest zaizolowany) . Wentylacja jakoś sama się napędza korzystając z nieszczelności okien, przynajmniej taki mi się wydaję bo którędy indziej? W każdym razie działa bo wiele razy robiłem próbę z zapalniczką. Inna opcja jest taka że jednym kominem wentylacyjnym powietrze wchodzi a drugim wychodzi, takie coś też zaobserwowałem. Fundament ocieplony 10cm styropianu na glębokośc około 75cm Napisałeś że w styczniu poszło Ci ok 1200 kWh to jest średnio 40 na dobę i 1,7 kWh na godz. czyli na 7 godzin drogiej taryfy powinieneś mieć zapas ok 12 kWh to przy twoim buforze jest ca12 st C( wyżej niż woda puszczana w podłogówkę), w godzinach 13-15 wypadałoby dołożyć 3,4 plus 12 czyli 15,4 KWh wychodzi moc grzałek min 8 KW szacunki są oczywiście na styk dla m-ca stycznia .Ja jeszcze nie mieszkam w podłogę puszczam wodę 20 st w domu jest ok 16,5 -17st C bufor grzeję do 34 st . Niższa temp. bufora niższe straty .,przy grzałkach zapas energii należy zapewnić na 7 godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.02.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Tam można dzbanuszki ulepić i wypalić. Nie zrobisz OZC, nawet zgrubnego Pewnie że jest to lipa, a nie rzetelne OZC. Pokazałem tylko skalę zjawiska, szacunkowo, bo przecież obliczeniami nazwać tego niemożna. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ten kalkulator to taka super symulacja a nie rzetelne dane . Poza tym dla mnie przeliczenie strat z wg wydaje się być trudne ponieważ mamy tutaj niemało zmiennych. Inaczej wg działa jak jest na zewnątrz -10 a inaczej jak jest +5 a w domu 22 powiedzmy. Jak dołozymy do tego jeszcze wietrzną pogodę to już zupełnie inaczej. Wiele zmiennych, raz dmucha tak a raz tak. Przeciez tego sie nie liczy w skali dnia, czy tygodnia, tylko w skali sezonu. Czujesz roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts