oszczednyGrześ 26.02.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Używasz tych samych przekrojów rur dla klimatyzacji co do wentylacji ? Czy nie za duże opory ? Wtedy musisz używać urządzeń o wyższym sprężu. Oczywiście że nie! Piszę o tym niejedokrotnie że trzeba to wszystko dopasować do urządzenia i pomieszczeń, wymagań. Pewnie myślałeś że używam flexów 75mm... nie, miałem na myśli izolowane kanały elastyczne. Można na flexach również ale jest jedno ale...trzeba ich dać dużo jeśli jednostka tego wymaga. Midee np. dałoby się jakoś pogodzić na np. 110mm pe flex ale wiadomo izolację trzeba i są głośniejsze. Wrzucę dzisiaj parę fotek w topiku który dedykowałem ku temu. Ale dopiero jak wrócę bo na razie jestem poza domem. Edytowane 26 Lutego 2016 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.02.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Dlatego ja chcę zrobić wszystko (w sensie "klimatyzację" i basen ogrodowy) na jednej pompie (gruntowej do CO) zamiast potem wieszać wiatraki na elewacji do "klimy" i stawiać jeszcze kolejny wiatrak do basenu ogrodowego. Swoją drogą, czy ktoś liczył (czy się w ogóle da ze względu na sporo niewiadomych z tytułu zysków słonecznych, "wietrzenia" drzwiami tarasowymi, etc.) moc chłodniczą dla domu w którym chce się zainstalować "klimatyzację"? Wg mnie moc chłodnicza (oczywiście do pracy "ciągłej", a nie doraźnej jak już się budynek ugotuje) nie powinna być większa niż do grzania. Ba, śmiem twierdzić, że powinno być około połową projektowanej mocy zimowej. W moim przypadku to około 4kW. Dlatego początkowo planowałem wpiąć chłodzenie w wentylację, ale potem zmieniłem plany na klimakonwektory aby każde pomieszczenie miało swoje sterowanie. Teraz znowu zaczynam myśleć o wpięciu chłodnicy w wentylację -- działałoby to jak u niektórych GWC, z tym, że chłodnica śmigałaby na lepszych parametrach, bo na 5-7sC a nie jak z GWC 15+. Muszę to jeszcze przemyśleć ponownie czy warto komplikować instalację i wydawać niepotrzebnie więcej pieniędzy. Martwię się tylko, że w pomieszczeniach na północy i wschodzie będzie zimniej niż w pom. na południu i zachodzie... Mam zakupiony klimakonwektor kasetowy i w najbliższym czasie planuję go podłączyć pod moje odwierty PC. Latem opiszę jak to się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 26.02.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Oczywiście że nie! Piszę o tym niejedokrotnie że trzeba to wszystko dopasować do urządzenia i pomieszczeń, wymagań. Pewnie myślałeś że używam flexów 75mm... nie, miałem na myśli izolowane kanały elastyczne. Można na flexach również ale jest jedno ale...trzeba ich dać dużo jeśli jednostka tego wymaga. Midee np. dałoby się jakoś pogodzić na np. 110mm pe flex ale wiadomo izolację trzeba i są głośniejsze. Wrzucę dzisiaj parę fotek w topiku który dedykowałem ku temu. Ale dopiero jak wrócę bo na razie jestem poza domem. pokaz zdjecia realizacji, bo narazie tylko produkujesz posty z ktorych niewiele wynika. Szczegolow jak nie bylo tak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Oczywiście że nie! Piszę o tym niejedokrotnie że trzeba to wszystko dopasować do urządzenia i pomieszczeń, wymagań. Pewnie myślałeś że używam flexów 75mm... nie, miałem na myśli izolowane kanały elastyczne. Można na flexach również ale jest jedno ale...trzeba ich dać dużo jeśli jednostka tego wymaga. Midee np. dałoby się jakoś pogodzić na np. 110mm pe flex ale wiadomo izolację trzeba i są głośniejsze. Nie mam wiedzy w tym temacie dlatego dopytywałem. Sugerowałem się filmem TB: Wrzucę dzisiaj parę fotek w topiku który dedykowałem ku temu. Ale dopiero jak wrócę bo na razie jestem poza domem. Przypomnij link do tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 pokaz zdjecia realizacji, bo narazie tylko produkujesz posty z ktorych niewiele wynika. Szczegolow jak nie bylo tak nie ma. pokazywałem parę... co produkuje? Co ma ci wynikać? Może sugerujesz że jestem bajkopisarzem... pisałem, dzisiaj dorzucę więcej w temacie jeżeli chodzi o fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nie mam wiedzy w tym temacie dlatego dopytywałem. Sugerowałem się filmem TB: Przypomnij link do tego tematu. No słusznie że dopytujesz bo przecież po to forum jest . Ja też nie raz dopytuję. Oto link: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7084703#post7084703 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 26.02.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 No holender widzę to teraz, ale brak większości danych.Skąd aż taka różnica? Jakieś odstępstwa, znaczne podniesienie temperatury? Mieczysław, wyjaśniałeś skąd takie rozdwojenie jaźni pomiędzy OZC a realem? Mam pytanie do Asolta, (może wywabię go z czeluści forum:) ) czy często zdarzały Ci się rozbieżności pomiędzy OZC, a rzeczywistością. Nie sugeruję tu oczywiście błędu obliczeń, lecz inne aspekty budowy i wykończenia domu mające wpływ na zwiększenie zapotrzebowania domu na ciepło. Ciężko to nazwać błędami, jak bazuje się na danych podanych z projektu, a wiadomo wykonanie wykonaniem. Dużo było takich sytuacji i przeważnie z jakim procentem różnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Mam pytanie do Asolta, (może wywabię go z czeluści forum:) ) czy często zdarzały Ci się rozbieżności pomiędzy OZC, a rzeczywistością. Nie sugeruję tu oczywiście błędu obliczeń, lecz inne aspekty budowy i wykończenia domu mające wpływ na zwiększenie zapotrzebowania domu na ciepło. Ciężko to nazwać błędami, jak bazuje się na danych podanych z projektu, a wiadomo wykonanie wykonaniem. Dużo było takich sytuacji i przeważnie z jakim procentem różnicy? Prosze miec na uwadze, ze OZC to zuzycie wg pewnych zalozen, zarowno co do temperatury w domu, ale takze srednihc zyskow bytowych czy zuzycia cieplej wody. Kazda "odmiennosc" zmieni ten wynik, wystarczy zaczac sie kapac w wannie a nie brac prysznic, albo nie wylapac nieszczelnych okien. Dodatkowo OZC jest liczone pod 20 stopni w sroku, chyba, ze poprosi sie od razu o obliczenia dla swojej temperatury, z reguly jakies 22.5 stopnia. U mnie np. zuzycie jest czesto nizsze, ale ciagle ktos jest w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.02.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Mam zakupiony klimakonwektor kasetowy i w najbliższym czasie planuję go podłączyć pod moje odwierty PC. Latem opiszę jak to się sprawdza. To oznacza, że chłodzić będziesz tylko jedno pomieszczenie? Czytałeś może jaką KK ma moc przy np. delta 10sC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 26.02.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Prosze miec na uwadze, ze OZC to zuzycie wg pewnych zalozen, zarowno co do temperatury w domu, ale takze srednihc zyskow bytowych czy zuzycia cieplej wody. Kazda "odmiennosc" zmieni ten wynik, wystarczy zaczac sie kapac w wannie a nie brac prysznic, albo nie wylapac nieszczelnych okien. Dodatkowo OZC jest liczone pod 20 stopni w sroku, chyba, ze poprosi sie od razu o obliczenia dla swojej temperatury, z reguly jakies 22.5 stopnia. U mnie np. zuzycie jest czesto nizsze, ale ciagle ktos jest w domu. ale z drugiej strony chyba jeszcze nie bylo takiej zimy jak w zalozeniach OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 ale z drugiej strony chyba jeszcze nie bylo takiej zimy jak w zalozeniach OZC Byla w 2011. Calkiem niezla. Ale zuzycie bylo takie jak w OZC pomimo, iz w domu 2.5 stopnia wiecej, ale jak mowie, zyski bytowe byly wieksze niz nadwyzka temperatury i ewentualne babole budowlane. Ostatnich 3 zim nie iore pod uwage, bo to jakies 40% OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.02.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 To oznacza, że chłodzić będziesz tylko jedno pomieszczenie? Czytałeś może jaką KK ma moc przy np. delta 10sC? Czytałem czytałem. Klimakonwektor kupiłem za 700zł! Nowy! Mam dwie antresole i będzie wisiał centralnie nad nimi. Jeżeli schłodzi o 2-3 stopnie to mi to w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 26.02.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) No holender widzę to teraz, ale brak większości danych.Skąd aż taka różnica? Jakieś odstępstwa, znaczne podniesienie temperatury? Mieczysław, wyjaśniałeś skąd takie rozdwojenie jaźni pomiędzy OZC a realem? Podejrzewam, ze przez okna (mam g37 zamiast normalnego g55) co ogranicza przegrzewanie latem, ale daje tez mniej zyskow zima - tu licze jakies 900kWh czyli 6-7 kWh/m2 - ale mam komfort latem bez klimy. Dodatkowo mieszkaja 2 osoby, wszystkie zarowki LED 5-10W, czyli co z tego, ze caly salon swieci 10 zarowkami, jak idzie na to 70W. Podczas wykonczeniowki jedna 100W potrafila podniesc temperature w malym pokoju. U mnie to co opomiarowane jako ogrzewanie wychodzi wiecej, jakbym zamontowal normalne zarowki to pewnie od razu ogrzewanie by spadlo, ale w rachunku calosciowym byloby tak samo - grzeje pradem, wiec sie tym nie przejmuje. Podaje swoje zuzycie z roznienieniem na CWU, bytowy, ogrzewanie, reku itd. Dla mnie zuzycie w calym domu roczne na poziomie ok. 10000kWh (czyli ogrzewanie, gotowanie, CWU, reku, ogrod itd wszystko) i kosztach rzedu 4000-4300 PLN, kosztach inwestycyjnych kabli i CWU rzedu 10000PLN calkowitych i komfort z tym zwiazany jest wazniejszy. Kasa raz wydana, teraz eksploatacja tania, to sie liczy. Dodatkowo u mnie male zuzycie, wiec liczbowo 10kWh roznicy robi 40proc roznicy. Przy wiadernych domach procent sie zmniejszy. Edytowane 26 Lutego 2016 przez mieczyslaw79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Podaje swoje zuzycie z roznienieniem na CWU, bytowy, ogrzewanie, reku itd. Dla mnie zuzycie w calym domu roczne na poziomie ok. 10000kWh (czyli ogrzewanie, gotowanie, CWU, reku, ogrod itd wszystko) i kosztach rzedu 4000-4300 PLN, kosztach inwestycyjnych kabli i CWU rzedu 10000PLN calkowitych i komfort z tym zwiazany jest wazniejszy. Kasa raz wydana, teraz eksploatacja tania, to sie liczy. Dodatkowo u mnie male zuzycie, wiec liczbowo 10kWh roznicy robi 40proc roznicy. Przy wiadernych domach procent sie zmniejszy. Kurde, Jasiek ma dom wiadrolitrowy i tez za wszystko za caly rok kreci sie wokol 10 000 kWh, czyli jakby nie kombinowac to jedziemy na jednym wozku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Dodatkowo u mnie male zuzycie, wiec liczbowo 10kWh roznicy robi 40proc roznicy. U mnie 10kWh to 100% różnicy OZC również robione przez asolt'a, ale dla temp. 20oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 26.02.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 To te 100% to dużo, prawda? A te 10 kWh/m2*rok? Policzmy: 143 m2*10 kWh/m2*rok=1430 kWh, co da w taniej taryfie 400 zł/rok. Czyli, jak nieraz pisałem, gadanina o pasywności jest właśnie tyle warta - 400 zł rocznie. Warto? Dla mnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.02.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 To co masz za chinola? BLYSS z Casto Instalacja taniej kanałówki na 120m2 parterowyego domu to koszt w granicach 8-9 tys zł. Ale przecież rozprowadzenie można zrobić sobie samemu a możesz coś napisać dla laików? jaki jest schemat takiej instalacji, może na jakimś przykładzie małego domu ? czy to może czerpać powietrze z zewnątrz czy tylko mieli jak klima?jakie są plusy a jakie minusy? jak z hałasem? jakie polecasz jednostki i jakie kanały? czy można to łączyć z wentylacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.02.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Kurde, Jasiek ma dom wiadrolitrowy i tez za wszystko za caly rok kreci sie wokol 10 000 kWh, czyli jakby nie kombinowac to jedziemy na jednym wozku Jasiek miał chyba 13 tys kWh lub coś koło tego. jak widać dużo energii elektr idzie jednak na bytowe. u mnie rocznie leci całościowo 11,5 tys kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 To te 100% to dużo, prawda? A te 10 kWh/m2*rok? Policzmy: 143 m2*10 kWh/m2*rok=1430 kWh, co da w taniej taryfie 400 zł/rok. Czyli, jak nieraz pisałem, gadanina o pasywności jest właśnie tyle warta - 400 zł rocznie. Warto? Dla mnie nie. Nie wiem co masz na myśli pisząc, że gadanina o pasywności nie jest dla ciebie warta 400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nie wiem co masz na myśli pisząc, że gadanina o pasywności nie jest dla ciebie warta 400zł. Chodzi o to, ze po wydaniu dodatkowych 10-20-30 tysiecy roznica miedzy porzadnie zbudowanym, energooszczednym domem a tym pasywnym to bedzie te 400 zl. Patrzac na to, jak na walke o kazda kWh ida dziesiatki puszek pianki i m3 styro to coraz mniej wydaje sie to sensowne. A juz w ogole caly sens pasywnosci idzie w diably, jesli mozna mostki zupelnie zignorowac, wstawic PC za 12-15 tys. i otrzymac wynik ten sam co dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts