Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi o to, ze po wydaniu dodatkowych 10-20-30 tysiecy roznica miedzy porzadnie zbudowanym, energooszczednym domem a tym pasywnym to bedzie te 400 zl.

Patrzac na to, jak na walke o kazda kWh ida dziesiatki puszek pianki i m3 styro to coraz mniej wydaje sie to sensowne.

A juz w ogole caly sens pasywnosci idzie w diably, jesli mozna mostki zupelnie zignorowac, wstawic PC za 12-15 tys. i otrzymac wynik ten sam co dom pasywny :(

Nic dodać, nic ująć.

Od siebie, każdemu nowemu inwestorowi proponowałbym celować w okolice 40-60 kWh/m2*rok i wstawiać PCi.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic dodać, nic ująć.

Od siebie, każdemu nowemu inwestorowi proponowałbym celować w okolice 40-60 kWh/m2*rok i wstawiać PCi.

Jaka będzie różnica w cenie pomiędzy domem 15kWh a 60kWh ? Podaj konkretne dane.

Jaka będzie różnica w cenie pompy ciepła do domu 60kWh a 15kWh ? Podaj konkretne dane.

Jaka będzie różnica w cenie pomiędzy domem 15kWh a 60kWh ? Podaj konkretne dane.

Jaka będzie różnica w cenie pompy ciepła do domu 60kWh a 15kWh ? Podaj konkretne dane.

Moj dom bylby niezlym przykladem - taki 5.5 litrowy. Wstawiajac do domu kanalowke dom staje sie pasywny :) (oczywiscie umownie).

Albo inaczej - zamiast kotla na gaz, przylacza gozwego i paru innych detali dokladam PC za dodatkowe 6000 zl, i znow moj dom staje sie pasywny :)

Gdybym obral droge "budowy" pasywnego, to sam montaz w warstwie ocieplenia wynosil 5000 zl, a polepszenie parametrow okien ok. 3000 zl.

Moj dom bylby niezlym przykladem - taki 5.5 litrowy. Wstawiajac do domu kanalowke dom staje sie pasywny :) (oczywiscie umownie).

Albo inaczej - zamiast kotla na gaz, przylacza gozwego i paru innych detali dokladam PC za dodatkowe 6000 zl, i znow moj dom staje sie pasywny :)

Gdybym obral droge "budowy" pasywnego, to sam montaz w warstwie ocieplenia wynosil 5000 zl, a polepszenie parametrow okien ok. 3000 zl.

Po pierwsze, twój spil to nie ogrzewanie domu. Ile potrzebujesz takich splitów, żeby ogrzać cały dom ? A co c.w.u.

Po drugie okna - jaką miałeś różnice w montażu okien w licu a w warstwie ocieplenia ? A te polepszenie na czym polegało ?

BLYSS z Casto ;)

a możesz coś napisać dla laików? jaki jest schemat takiej instalacji, może na jakimś przykładzie małego domu ? czy to może czerpać powietrze z zewnątrz czy tylko mieli jak klima?jakie są plusy a jakie minusy? jak z hałasem? jakie polecasz jednostki i jakie kanały? czy można to łączyć z wentylacją?

Zacząłem wrzucać po trochu, zacząłem od rozdzielaczy. Potem podokładam więcej rzeczy. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7084703#post7084703

Po pierwsze, twój spil to nie ogrzewanie domu. Ile potrzebujesz takich splitów, żeby ogrzać cały dom ? A co c.w.u.

Po drugie okna - jaką miałeś różnice w montażu okien w licu a w warstwie ocieplenia ? A te polepszenie na czym polegało ?

NIe mowie o moim splicie, tylko wsadzeniu PC P-W.

Okna w licu - montaz jakie 1500 netto, a na kotwach JB-D z - 6500 netto.

Lepsze okna to sredio 0.2 na U.

Moj split to ma glownie chlodzic. Przy okazji daje w razie potrzeby kWh polowe taniej niz gaz :)

Gość Arturo72

O tym pisałem niejednokrotnie i dzięki temu i tytuł został zmieniony ;)

Ja mam "pasywny dom" :D

NIe mowie o moim splicie, tylko wsadzeniu PC P-W.

Pisałeś o kanałówce.

Okna w licu - montaz jakie 1500 netto, a na kotwach JB-D z - 6500 netto.

Możesz to przełożyć to na kwotę za mb?

A tak abstrahując to zastanawiam się, czy np. przy BK350 (lambda 0,095) jest sens wysuwać okna w warstwę izolacji ??

Lepsze okna to sredio 0.2 na U.

Daj więcej canych. Ta różnica na szybie, czy na ramie ?

Ja u siebie nie mam ram pasywnych. W ogóle nie mam nic do ma napis "passiv" ;)

Gość Arturo72

Możesz to przełożyć to na kwotę za mb?

A tak abstrahując to zastanawiam się, czy np. przy BK350 (lambda 0,095) jest sens wysuwać okna w warstwę izolacji ??

Tu chodzi o wrażenia tylko i wyłącznie estetyczne i nic poza tym.

Okno w otoczeniu 30cm izolacji śmiesznie wygląda i chcieć nie chcieć musowo te okna trzeba wpakowac do izolacji.