budowlany_laik 26.02.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Chodzi o to, ze po wydaniu dodatkowych 10-20-30 tysiecy roznica miedzy porzadnie zbudowanym, energooszczednym domem a tym pasywnym to bedzie te 400 zl. Patrzac na to, jak na walke o kazda kWh ida dziesiatki puszek pianki i m3 styro to coraz mniej wydaje sie to sensowne. A juz w ogole caly sens pasywnosci idzie w diably, jesli mozna mostki zupelnie zignorowac, wstawic PC za 12-15 tys. i otrzymac wynik ten sam co dom pasywny Nic dodać, nic ująć. Od siebie, każdemu nowemu inwestorowi proponowałbym celować w okolice 40-60 kWh/m2*rok i wstawiać PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Żeby wstawić pompę za 12-15 trzeba mieć dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nic dodać, nic ująć. Od siebie, każdemu nowemu inwestorowi proponowałbym celować w okolice 40-60 kWh/m2*rok i wstawiać PCi. Jaka będzie różnica w cenie pomiędzy domem 15kWh a 60kWh ? Podaj konkretne dane. Jaka będzie różnica w cenie pompy ciepła do domu 60kWh a 15kWh ? Podaj konkretne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Patrzac na to, jak na walke o kazda kWh ida dziesiatki puszek pianki ... Na co te dziesiątki puszek pianki ? Na pasywność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.02.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nic dodać, nic ująć. Od siebie, każdemu nowemu inwestorowi proponowałbym celować w okolice 40-60 kWh/m2*rok i wstawiać PCi. hehe Pamiętasz nasze wojenki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Żeby wstawić pompę za 12-15 trzeba mieć dom pasywny Ejże ja nie mam pasywnego . Chyba w końcu muszę się do asolta zgłosić po OZC choć nie mam do tego liczenia przekonania. Ale by porównać to z waszymi wynikami czemu nie... Albo zrobię OZC sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jaka będzie różnica w cenie pomiędzy domem 15kWh a 60kWh ? Podaj konkretne dane. Jaka będzie różnica w cenie pompy ciepła do domu 60kWh a 15kWh ? Podaj konkretne dane. Moj dom bylby niezlym przykladem - taki 5.5 litrowy. Wstawiajac do domu kanalowke dom staje sie pasywny (oczywiscie umownie). Albo inaczej - zamiast kotla na gaz, przylacza gozwego i paru innych detali dokladam PC za dodatkowe 6000 zl, i znow moj dom staje sie pasywny Gdybym obral droge "budowy" pasywnego, to sam montaz w warstwie ocieplenia wynosil 5000 zl, a polepszenie parametrow okien ok. 3000 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Na co te dziesiątki puszek pianki ? Na pasywność ? No niektorzy piankja pionowe szczeliny miedzy YTONGiem czy silka, albo zapytaj MAGa ile kartonow zuzyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Moj dom bylby niezlym przykladem - taki 5.5 litrowy. Wstawiajac do domu kanalowke dom staje sie pasywny (oczywiscie umownie). Albo inaczej - zamiast kotla na gaz, przylacza gozwego i paru innych detali dokladam PC za dodatkowe 6000 zl, i znow moj dom staje sie pasywny Gdybym obral droge "budowy" pasywnego, to sam montaz w warstwie ocieplenia wynosil 5000 zl, a polepszenie parametrow okien ok. 3000 zl. Po pierwsze, twój spil to nie ogrzewanie domu. Ile potrzebujesz takich splitów, żeby ogrzać cały dom ? A co c.w.u. Po drugie okna - jaką miałeś różnice w montażu okien w licu a w warstwie ocieplenia ? A te polepszenie na czym polegało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 No niektorzy piankja pionowe szczeliny miedzy YTONGiem czy silka, albo zapytaj MAGa ile kartonow zuzyl karolek izolował silkę, dzięki czemu osiągnął szczelność na poziomie lepszym niż pasywny. Nie wiem ile poszło na to piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 BLYSS z Casto a możesz coś napisać dla laików? jaki jest schemat takiej instalacji, może na jakimś przykładzie małego domu ? czy to może czerpać powietrze z zewnątrz czy tylko mieli jak klima?jakie są plusy a jakie minusy? jak z hałasem? jakie polecasz jednostki i jakie kanały? czy można to łączyć z wentylacją? Zacząłem wrzucać po trochu, zacząłem od rozdzielaczy. Potem podokładam więcej rzeczy. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7084703#post7084703 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Po pierwsze, twój spil to nie ogrzewanie domu. Ile potrzebujesz takich splitów, żeby ogrzać cały dom ? A co c.w.u. Po drugie okna - jaką miałeś różnice w montażu okien w licu a w warstwie ocieplenia ? A te polepszenie na czym polegało ? NIe mowie o moim splicie, tylko wsadzeniu PC P-W. Okna w licu - montaz jakie 1500 netto, a na kotwach JB-D z - 6500 netto. Lepsze okna to sredio 0.2 na U. Moj split to ma glownie chlodzic. Przy okazji daje w razie potrzeby kWh polowe taniej niz gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 . Moj split to ma glownie chlodzic. Przy okazji daje w razie potrzeby kWh polowe taniej niz gaz Na całe szczęście nie tylko jak to zauważyłem Jak ktoś znów będzie wątpił to również i ciebie zacytuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Moj dom bylby niezlym przykladem - taki 5.5 litrowy. Wstawiajac do domu kanalowke dom staje sie pasywny (oczywiscie umownie). Albo inaczej - zamiast kotla na gaz, przylacza gozwego i paru innych detali dokladam PC za dodatkowe 6000 zl, i znow moj dom staje sie pasywny Gdybym obral droge "budowy" pasywnego, to sam montaz w warstwie ocieplenia wynosil 5000 zl, a polepszenie parametrow okien ok. 3000 zl. O tym pisałem niejednokrotnie i dzięki temu i tytuł został zmieniony Ja mam "pasywny dom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 NIe mowie o moim splicie, tylko wsadzeniu PC P-W. Pisałeś o kanałówce. Okna w licu - montaz jakie 1500 netto, a na kotwach JB-D z - 6500 netto. Możesz to przełożyć to na kwotę za mb? A tak abstrahując to zastanawiam się, czy np. przy BK350 (lambda 0,095) jest sens wysuwać okna w warstwę izolacji ?? Lepsze okna to sredio 0.2 na U. Daj więcej canych. Ta różnica na szybie, czy na ramie ? Ja u siebie nie mam ram pasywnych. W ogóle nie mam nic do ma napis "passiv" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 O tym pisałem niejednokrotnie i dzięki temu i tytuł został zmieniony Ja mam "pasywny dom" Ciekawe jaki ja będę miał po wsadzeniu do niego pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Możesz to przełożyć to na kwotę za mb? A tak abstrahując to zastanawiam się, czy np. przy BK350 (lambda 0,095) jest sens wysuwać okna w warstwę izolacji ?? Tu chodzi o wrażenia tylko i wyłącznie estetyczne i nic poza tym. Okno w otoczeniu 30cm izolacji śmiesznie wygląda i chcieć nie chcieć musowo te okna trzeba wpakowac do izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.02.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Ciekawe jaki ja będę miał po wsadzeniu do niego pompy ciepła. Żebyś się nie przeliczył z tą "pasywnoscia" Wybuduj,pomieszkaj i pokazuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 26.02.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Na całe szczęście nie tylko jak to zauważyłem Jak ktoś znów będzie wątpił to również i ciebie zacytuję Grześ chyba to już linkowałeś? : Ja mam "pasywny dom" 1,5-litrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.02.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Grześ chyba to już linkowałeś? : 1,5-litrowy Nie nie, Pana Brzęczkowskiego nie linkowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts