Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
1,5-litrowy :p
No powiedzmy :)

Chociaż gdybym nie grzal do 23st.C to byłby 1 litrowy.

To jest właśnie główna przyczyna wg mnie rozbieżności z OZC bo ja przy 20 czy 21st.C nie mógłbym mieszkać.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic dodać, nic ująć.

Od siebie, każdemu nowemu inwestorowi proponowałbym celować w okolice 40-60 kWh/m2*rok i wstawiać PCi.

Pomijany jest też czas na zgromadzenie wiedzy potrzebnej aby taką litrowośc domu osiągnąć. Ma to swoje dobre strony bo poznaje się ciekawych ludzi. Aczkolwiek nie jest powiedziane ze gdyby ten czas wykorzystac na coś innego to by się ich nie poznalo :)

Nie ma dylematów i nieprzespanych nocy .

Jakie okna ? ....jakieś ....pierwsze z brzegu ...prawie że

Jaki ich montaż???? Zapianować i zakleić . W miarę ....:)

Za to wątki o pompach byłyby okupowane. Bo niby wszystko hula a ...zawsze jakiś error wyskoczy

Tu chodzi o wrażenia tylko i wyłącznie estetyczne i nic poza tym.

Okno w otoczeniu 30cm izolacji śmiesznie wygląda i chcieć nie chcieć musowo te okna trzeba wpakowac do izolacji.

Moje okna są osadzone jeszcze głębiej. Od wewnątrz mam ok. 27 cm do szyby, od zewnątrz ok. 35 cm :) Gdybym osadził na bloczku to miałbym idealnie w środku ściany.

Mimo to przy dużych przeszkleniach nie wygląda to źle.

Gość Arturo72
Moje okna są osadzone jeszcze głębiej. Od wewnątrz mam ok. 27 cm do szyby, od zewnątrz ok. 35 cm :) Gdybym osadził na bloczku to miałbym idealnie w środku ściany.

Mimo to przy dużych przeszkleniach nie wygląda to źle.

Daj spokój jak takie coś nie wygląda źle.

Mam bramę garażową osadzona za ścianą czyli 20+18 i wygląda to masakrystycznie dosłownie a to jest ok.5m2 a co dopiero na zwykłych małych oknach.

Typowe otwory strzelnicze w bunkrze.

Edytowane przez Arturo72

karolek izolował silkę, dzięki czemu osiągnął szczelność na poziomie lepszym niż pasywny. Nie wiem ile poszło na to piany.

Silke uszczelnialem klejem do silki, zero pianki.

3,3 k na pianki i kleje do wszystkich etapow oprocz elewacji i okien:

- PF

- dach ( pianka Soudal typu Flex) - uszczelnienia płyt i belek dwuteowych

- styropian pod wylewka

- cala reszta, czyli przepusty, montazowka itp itd

Po drugie okna - jaką miałeś różnice w montażu okien w licu a w warstwie ocieplenia ? A te polepszenie na czym polegało ?

Przy moich 30cm styro nie bylo innej opcji jak montaz w ociepleniu. Estetyka.

edit: O WLAŚNIE !!!

Tu chodzi o wrażenia tylko i wyłącznie estetyczne i nic poza tym.

Okno w otoczeniu 30cm izolacji śmiesznie wygląda i chcieć nie chcieć musowo te okna trzeba wpakowac do izolacji.

Daj spokój jak takie coś nie wygląda źle.

Mam bramę garażową osadzona za ścianą czyli 20+18 i wygląda to masakrystycznie dosłownie a to jest ok.5m2 a co dopiero na zwykłych małych oknach.

Typowe otwory strzelnicze w bunkrze.

Jak tylko będę miał zrobioną elewację to powrzucam zdjęcia z wewnątrz i ocenisz, czy rzeczywiście wygląda to masakrycznie. Ja kompletnie tego nie zauważam, ale możliwe, że to kwestia gustu.

Potrafisz oszacować ile ta dodatkowa czynność Cię kosztowała ?

Tak dla jasnosci piszac robilem tamto i owamto mowie o ludziach przeze mnie najetych :p W wiekszosci przypadkow.

Nie potrafie. Koszt byl tylko kleju, bo robota byla bez zmian. Uzgodnilem cene, a potem przyszlo do obgadania szczegolow wykonawczych a cena sie nie zmienila.

Wydaje mie sie ze warto bylo. Czysto teoretycznie, sadze ze gdybym kleil styro jak ty w srodku, to zdjecia z termowizji na podcisnieniu bylyby duzo lepsze. Ale silka sama w sobie tez jest szczelniejsza.

niezmiernie śmiesznie mi poinformować , że kolejny rozdział bajki o sprzedawcy który chciał być instalatorem ale utył, jest właśnie pisany na świeżo :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7087490&viewfull=1#post7087490