jasiek71 02.03.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Jakiej mocy byłaby pompa ciepła dla twojego budynku tak żeby mieścić się w drugiej taryfie? 9 kW ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 02.03.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 To nie taka duża jak na ogarnięcie CO i CWU w domu z takim zużyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Przy takim zużyciu prądu i mizernych stratach jak u R&K, to by pewnie wystarczył klimatyzator za 3 tys. zł. Już widzę to dmuchanie i temperaturę w salonie tak aby w oddalonych sypialniach i łazience było ciepło i komfortowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.03.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Już widzę to dmuchanie i temperaturę w salonie tak aby w oddalonych sypialniach i łazience było ciepło i komfortowo ... Nie jest tak źle. Choć wiadomo split tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Już widzę to dmuchanie i temperaturę w salonie tak aby w oddalonych sypialniach i łazience było ciepło i komfortowo ... Można zamiast standardowej jednostki wewnętrznej splita zastosować klimakonwektor kanałowy i problem dystrybucji ciepła jakby przestaje istnieć. Przy czym ja tak czy siak nie jestem zwolennikiem grzania powietrza -- aczkolwiek być może przy takim domu jak u R&K (małe straty) wcale by to "suszenie" tak bardzo nie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 13500kWh/COP3=4500kWh*0,2zl=900zl-2700zl=-1800zl. Na samo grzanie a z cwu rocznie będzie zdrowo ponad 2000zl. No ok, a koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.03.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Już widzę to dmuchanie i temperaturę w salonie tak aby w oddalonych sypialniach i łazience było ciepło i komfortowo ... Złóżmy, że jednym splitem opędzisz pół domu - salon, jadalnia, otwarta kuchnia i w jakiejś części przylegające pokoje. Z 10000 kWh, które idzie Ci na ogrzewanie niech połowę z tego dostarczy split, zatem 5000x0,26gr=1300zł przy COPie=3,5 miałbyś 370zł. Na czysto rocznie masz 930zł. Split powinien zwrócić Ci się w ciągu 3-4 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.03.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 A liczyłeś kiedyś po jakim czasie by sie zwróciła pompa w energoszczędnym domu? Mnie jakiś nikt nie potrafi tego przekonywująco policzyć. Będą mniejsze rachunki. Zgoda ale za jaką cenę. U mnie przy moim zużyciu gra kompletnie nie warta zachodu. U Jaśka pewnie to samo przy jego zużyciu Ale ja mam na myśli pompę ciepła powietrze-powietrze (nazywaną klimatyzatorem). Nawet przy prądzie po 20gr jest szansa na zwrot w ciągu 5lat. Pytanie tylko jak dużą powierzchnię domu uda Ci się tym splitem ogrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Złóżmy, że jednym splitem opędzisz pół domu - salon, jadalnia, otwarta kuchnia i w jakiejś części przylegające pokoje. Z 10000 kWh, które idzie Ci na ogrzewanie niech połowę z tego dostarczy split, zatem 5000x0,26gr=1300zł przy COPie=3,5 miałbyś 370zł. Na czysto rocznie masz 930zł. Split powinien zwrócić Ci się w ciągu 3-4 lat. I załóżmy że płytki na całym dole domu będą podgrzewane przez krasnoludki że świeczkami ... Mnie nie jara ogrzewanie nadmuchowego w całym domu ... Przez dwa sezony " ćwiczyłem" ogrzewanie przez DGP rozprowadzane do wszystkich pomieszczeń ... Dziękuję..., postoję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Szczerze mówiąc, to jeszcze nie spotkałem się z ceną za prąd 0.20 zł /kWh (oczywiście wykluczając FV). U mnie dla przykładu kosztuje 0,35 a najniższy jaki tutaj na forum raportowano, to 0.26 bodajże. Przy 13.5 MWh/rok jakiej mocy potrzeba w zimie? 6-7kW? Przy PC PW wyszłoby około 2000 zł/rok (COP3 i 30% 1T i 70% 2T). Przy PC GW (przy średnim raportowanym przez "opomiarowanych" COP4) około 1500 zł/rok. Edit: Liczę oczywiście dla kosztu prądu 0.33zł/kWh, bo oczywiście zakładając 0.20 wyjdzie znacznie mniej. Inwestycja na PC to w zależności od poziomu wkładu własnego, to 18-30 tys. zł. Ale można także kupić jakąś marketową PC PW typu Julka, która kosztuje tylko 14 tys. zł brutto z instalacją. U mnie wychodzi nawet lekko poniżej. 0,19 coś tam/1kWh. Mocy żeby nie wejść w drogą, tej zimy używałem max 20kW (głównie regeneracja bufora 13-15) w nocy wystarczyła by pewnie i 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Ale ja mam na myśli pompę ciepła powietrze-powietrze (nazywaną klimatyzatorem). Nawet przy prądzie po 20gr jest szansa na zwrot w ciągu 5lat. Pytanie tylko jak dużą powierzchnię domu uda Ci się tym splitem ogrzać. To raz, jak duży=drogi musiałby być ten split. Poza tym w mieszkaniu miałem ogrzewanie nadmuchowe (akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem) Jedyny tego plus to to że szybko było "wrażenie" ciepła. Teraz przy podłogówce, nie wyobrażam sobie łazenia po zimnych kafelkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.03.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 proszę o pomoc w domu jest 1 osoba starsza założę jakiś zasobnik 50 litrów z grzałką to na ile oceniacie zużycie kwh?ja tak oceniam na 4 kwh dobaaha w domu 1 zmywarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 proszę o pomoc w domu jest 1 osoba starsza założę jakiś zasobnik 50 litrów z grzałką to na ile oceniacie zużycie kwh? ja tak oceniam na 4 kwh doba aha w domu 1 zmywarka Jak wychlapie co dzień cały ten baniak to grzałką pociągnie tak ze 2kWh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.03.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 mały prysznic , dłonie w dzień , jakieś garyna ile to oceniacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.03.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 U mnie wychodzi nawet lekko poniżej. 0,19 coś tam/1kWh. Mocy żeby nie wejść w drogą, tej zimy używałem max 20kW (głównie regeneracja bufora 13-15) w nocy wystarczyła by pewnie i 12kW Z przesyłem itd. czy samego prądu? Po przeliczeniu wg Twojej stawki byłoby odpowiednio 1000 i 1500 zł. To raz, jak duży=drogi musiałby być ten split. Poza tym w mieszkaniu miałem ogrzewanie nadmuchowe (akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem) Jedyny tego plus to to że szybko było "wrażenie" ciepła. Teraz przy podłogówce, nie wyobrażam sobie łazenia po zimnych kafelkach Zależy jakie są maksymalne straty. Ale przy takim zużyciu jak u R&K to podejrzewam że "standardowe" 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Z przesyłem itd. czy samego prądu? Po przeliczeniu wg Twojej stawki byłoby odpowiednio 1000 i 1500 zł. Całość Zależy jakie są maksymalne straty. Ale przy takim zużyciu jak u R&K to podejrzewam że "standardowe" 6kW. Przy takiej mocy w większe mrozy bym tego nie dogrzał , a już na pewno nie w taryfie nocnej. Do tego PC nie dogrzeje mi bufora tak wysoko jak grzałka, więc mam mniejszy "zapas" na dzień no i t podobnie nie zregeneruje mi go 13-15. Będę wychodził w taryfe drogą, więc kalkulacja się pójdzie paść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 02.03.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Całość Kto takie warunki proponuje jeśli to nie tajemnica? Przy takiej mocy w większe mrozy bym tego nie dogrzał , a już na pewno nie w taryfie nocnej. Do tego PC nie dogrzeje mi bufora tak wysoko jak grzałka, więc mam mniejszy "zapas" na dzień no i t podobnie nie zregeneruje mi go 13-15. Będę wychodził w taryfe drogą, więc kalkulacja się pójdzie paść Ale proszę nie mieszaj. Kwestia klimatyzatora była poruszana w odniesieniu do domu R&K a nie Twojego. Do Twojego domu były wyliczone koszty na PC PW i PC GW. Różnice roczne wyszły odpowiednio na poziomie 1700 i 1200 zł (z uwzględnieniem zarywania droższej taryfy z tytułu "małej" mocy chwilowej urządzenia grzewczego). Można średnio założyć koszt PC na poziomie 22 tys. (np. PC PW Panasonic 9kW). Pytanie teraz ile kosztował Twój bufor oraz grzałki i wyjdzie Ci ile czasu zajmie zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.03.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) u mnie 31.01-1.03 czyli luty plus 1 dzień wyszło:CO 1088kWh - 272plnCWU 199kWh - 50pln sezon (od 1 września)CO 5542 kWh - 1385 plnCWU 970kWh 242pln Edytowane 2 Marca 2016 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.03.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Kto takie warunki proponuje jeśli to nie tajemnica? Proponował. Duon. Umowa do końca 2016. Ale proszę nie mieszaj. Kwestia klimatyzatora była poruszana w odniesieniu do domu R&K a nie Twojego. Do Twojego domu były wyliczone koszty na PC PW i PC GW. Różnice roczne wyszły odpowiednio na poziomie 1700 i 1200 zł (z uwzględnieniem zarywania droższej taryfy z tytułu "małej" mocy chwilowej urządzenia grzewczego). Można średnio założyć koszt PC na poziomie 22 tys. (np. PC PW Panasonic 9kW). Pytanie teraz ile kosztował Twój bufor oraz grzałki i wyjdzie Ci ile czasu zajmie zwrot. Austria Email 1000l, kupiłem chyba nieco poniżej 2tys. + najprostsze grzałki 3 x 120 pln? Wychodzi lekko licząc kilkanaście lat zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) No ok, a koszt? Koszt ? Nie znam Twojego obciążenia stawiam jak u jaska 9kW czyli jakieś 20tys.zl Wychodzi lekko licząc kilkanaście lat zwrotu. Ponad 2tys.zł rocznie oszczędności łącznie z cwu i liczysz kilkanaście lat ? Fajna matematyka Edytowane 2 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts