Przewas 03.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Przewas - ja też chcę ale instalkę mniejszą 5 kW, masz do mnie bliziutko jaka cena by mogła być ? Panowie, nie robię raczej małych instalacji , poza tym zaraz adam_mk mi zarzuci że przez forum sprzedaż prowadzę. Popatrzcie w panelach amorficznych. Są prawie dwa razy tańsze. Projektując to odpowiednio wcześnie, można dopasować pokrycie dachu, tak aby system montażowy wyszedł jak najprostszy. I pilnować instalatora, że inwerter powinien być z separacją. Mogę doradzić coś na prv ewentualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 03.03.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Panowie, nie robię raczej małych instalacji , poza tym zaraz adam_mk mi zarzuci że przez forum sprzedaż prowadzę. Popatrzcie w panelach amorficznych. Są prawie dwa razy tańsze. Projektując to odpowiednio wcześnie, można dopasować pokrycie dachu, tak aby system montażowy wyszedł jak najprostszy. I pilnować instalatora, że inwerter powinien być z separacją. Mogę doradzić coś na prv ewentualnie A inni tego nie robią! Hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) A inni tego nie robią! Hahaha Może i robią, ale ja nie chcę żeby ktoś zarzucał mi brak obiektywizmu, bo to sprzedaję. Poza tym , jak pisałem, montuję głównie duże instalacje, domowe robiliśmy głównie przy okazji PROW, hurtowo, a forum nie traktuję jako medium reklamowego. Jak będę sprzedawał, założę profil płatny Alt to sie już offtop robi Edytowane 3 Marca 2016 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Panowie, nie robię raczej małych instalacji , poza tym zaraz adam_mk mi zarzuci że przez forum sprzedaż prowadzę. Popatrzcie w panelach amorficznych. Są prawie dwa razy tańsze. Projektując to odpowiednio wcześnie, można dopasować pokrycie dachu, tak aby system montażowy wyszedł jak najprostszy. I pilnować instalatora, że inwerter powinien być z separacją. Mogę doradzić coś na prv ewentualnie To już wiem czemu tak sceptycznie podchodzisz do COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 To już wiem czemu tak sceptycznie podchodzisz do COP Czemu? Pytałem o pompę, całkowicie serio, raczej u siebie nie wstawię bo u mnie przy PV już sie nie opłaca ale chciałem wiedzieć jak to wygląda realnie. Ostatnio na imprezie rozmawiałem ze znajomym , który właśnie się buduje i też mieliśmy zagwozdkę w co iść, bo żeby to obiektywnie ocenić od strony ekonomicznej, trzeba by uczciwie policzyć każdy model. Łącznie z kosztem np finansowania takiej pompy czy PV z kredytu hipotecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Łącznie z kosztem np finansowania takiej pompy czy PV z kredytu hipotecznego A czemu ? To mało istotne akurat w przypadku budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 A czemu ? To mało istotne akurat w przypadku budowy domu. Dlacezgo uważasz, że mało istotne? Mając do wyboru kilka alternatywnych rozwiązań gwarantujących ten sam efekt końcowy uwzględniam przede wszystkim ekonomię rozwiązania i jego niezawodność. Po moim przykładzie wyżej, kalkulację uprościliśmy , jednak przy budowie na kredyt te 20 klocków muszę pożyczyć na niemały procent. Więc stopa zwrotu już się wydłuży. Gdybym pozostał przy samym buforze z grzałkami, kredyt były mniejszy, a efekt ten sam = ciepły dom. Oczywiście w skali domu to grosze ale nie zmienia faktu, że przy wyborze rozwiązania, to dodatkowy całkiem spory koszt. To tak z autem które kupuję w salonie z gotową instalacją LPG . Koszt samej instalacji w skali auta śmieszny ale czy przy aucie które pali 4l benzyny , kiedykolwiek mi się zwróci? Acha, od razu odpowiadam, tak wiem, na PV też wziałem kredyt ale chodzi mi tu o samą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Gdybym pozostał przy samym buforze z grzałkami, kredyt były mniejszy, a efekt ten sam = ciepły dom. No właśnie nie ten sam,bo żeby zejść ze zużyciem Twoich obecnych 13500kWh do 4500kWh przy buforze musiałbyś zainwestować kasę. Dlatego nie ma znaczenia czy kredyt czy własna kasa przy budowie domu jako ogółu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nie rozumiesz? Efekt czyli ciepło jest ten sam. Różnica tylko w sposobie wydatkowania przepływie pieniedzy. Przy buforze wydałem raz mało, potem co roku płacę wiecej.Przy PC wydaję dużo + procent z kredytu, by co roku płacić mniejPytanie kiedy różnice pokryją wyższy wydatek na PC na początku. Policzyliśmy że kilkanaście lat , dodając do tego koszt odsetek = kilkanaście lat + cośZakładam ze PC nie popsuje sie w tym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nie rozumiesz? Efekt czyli ciepło jest ten sam. Różnica tylko w sposobie wydatkowania przepływie pieniedzy. Przy buforze wydałem raz mało, potem co roku płacę wiecej. Przy PC wydaję dużo + procent z kredytu, by co roku płacić mniej Pytanie kiedy różnice pokryją wyższy wydatek na PC na początku. Policzyliśmy że kilkanaście lat , dodając do tego koszt odsetek = kilkanaście lat + coś Zakładam ze PC nie popsuje sie w tym okresie W Twoim przypadku tak jest bo w moim przypadku przy zużyciu 10000kWh na c.o+cwu rocznie zwrot większej kasy na pompę w stosunku do Kospela "zwróci" się po 6-7 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.03.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Ta cena za FV to cena dla zwykłego śmiertelnika takiego jak ja? Już z instalacją, podłączeniem do kupy itd.? Przepraszam za to pytanie, ale zupełnie nie kumam tego tematu, podobnie jak Ty tematu PC. Generalnie gdybym miał zainwestować 30 tys. zł w FV i koło 3 tys. w bufor z grzałkami, to jednak nadal wolałbym PC GW (ze względu na możliwość, choćby pasywnego, podpięcia chłodnicy pod DZ i mieć budżetową namiastkę "klimatyzacji"). PS Nie wszyscy budują na kredyt. Edytowane 3 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 W Twoim przypadku tak jest bo w moim przypadku przy zużyciu 10000kWh na c.o+cwu rocznie zwrot większej kasy na pompę w stosunku do Kospela "zwróci" się po 6-7 latach. No i to sie zgadzam, to pewnie kwestia indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Ta cena za FV to cena dla zwykłego śmiertelnika takiego jak ja? Już z instalacją, podłączeniem do kupy itd.? Przepraszam za to pytanie, ale zupełnie nie kumam tego tematu, podobnie jak Ty tematu PC. Generalnie gdybym miał zainwestować 30 tys. zł w FV i koło 3 tys. w bufor z grzałkami, to jednak nadal wolałbym PC GW (ze względu na możliwość, choćby pasywnego, podpięcia chłodnicy pod DZ i mieć budżetową namiastkę "klimatyzacji"). PS Nie wszyscy budują na kredyt. Ale ja Cie wcale nie namawiam na PV , poza tym że to fajne rozwiązanie Jak nie budujesz na kredyt, to znowu liczysz koszt odsetek od lokaty. Wyjdzie mniej ale też pewnie o rok /dwa czas zwrotu wydłuży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.03.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Ale ja Cie wcale nie namawiam na PV , poza tym że to fajne rozwiązanie Jak nie budujesz na kredyt, to znowu liczysz koszt odsetek od lokaty. Wyjdzie mniej ale też pewnie o rok /dwa czas zwrotu wydłuży Nigdzie nie stwierdziłem, że mnie namawiasz. Pytam się tylko czy te 30 tys. to całkowity koszt łącznie z instalacją i peryferiami dla zwykłego śmiertelnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nigdzie nie stwierdziłem, że mnie namawiasz. Pytam się tylko czy te 30 tys. to całkowity koszt łącznie z instalacją i peryferiami dla zwykłego śmiertelnika. W tej technologii którą mam ja i przy takim pokryciu dachowym - tak, spokojnie do osiągnięcia na niezłej marży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.03.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 koszt odsetek od lokaty-żartownis jesteś policzcie mi proszę skoro na cały dom idzie mi 4000 kwh a na co i cwu około 2000kwh opłacalność tych paneli aha proporcja tania /droga taryfa 80/20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 koszt odsetek od lokaty-żartownis jesteś No w sumie grosze, przy 1,5% rocznie, skumulowane odsetki po 15 latach wyjdą na poziomie 5 tys, wiele sie nie pomyliłem, dodatkowe 2-3 lata zwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.03.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 W tej technologii którą mam ja i przy takim pokryciu dachowym - tak, spokojnie do osiągnięcia na niezłej marży. Ile te panele dają zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 03.03.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Ile te panele dają zimą? Jakieś +5/10% w stosunku do polikryształu ale zajmują prawie 2 x więcej miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.03.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Dyskusja jest mocno akademicka. Kazdy dom uzytkowany jest nieco inaczej. Jedni ( jak u mnie) maja non stop kogos w domu, inni, z grupy "typowej" od 8 do 16 nikogo w domu nie maja. Roznica w zapotrzebowaniu na CO oraz na prad bytowy gigantyczna. W mojej indywidualnej sytuacji nawet PV mocy 3 kW bylby juz calkiem niezly bo prad bytowy to zblizony koszt do CO. Wstawienie klimatyzatora, ktory uzywalby energii z PV to dla mnie rozwiazanie idealne (optymalne ekonomicznie), ale wymaga kupna PV, klimy i jakiegos systemu do CO. Mi nadmuch klimy nie przeszkadza, ale sa tacy, co go nie toleruja. Inna droga byloby posiadanie PV i solarow, do tego bufor. Kazda ndwyzka idzie do bufora. A czego nie wybiore to i tak nie wiadomo, po ile bedzie energia za 10 lat, wiec mam ten gaz i klime i jest super. Dopoki dzieki nie podrosna wymagania co do wielkosci domu i jego funkcjonalnosci beda zblizone do obecnych. Natomiast zupelnie bez sensu planowanie jest budowy na 20-30 lat. Zupelnie nie bedzie on spelnial oczekiwan przez dlugi okres z tego czasu. Wniosek - budujcie nie inwestujac zbyt przesadnie i planujac na max. 10-12 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts