Myjk 03.03.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Dlaczego mam zakładać na 10-12 lat, skoro moje dziecko ma obecnie 7 lat, planuję jeszcze jedno (w końcu 500+ kusi jak nic innego lol)? Nawet jeśli "pierwsza" córka dosięgnie pełnoletności, a będzie chcieć, może nadal mieszkać póki sobie męża nie znajdzie. 15 lat to absolutne minimum w przypadku większości małżeństw, a tych co się budują na kredyt tuż po ślubie z planowaniem (albo w drodze) dzieci to 20 lat spokojnie można przyjmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Myjk, takich co od razu po ślubie, bez dzieci poniżej 30tki budują raczej nieduzo jest (zdolność kredytowa to jedno, a drugie to sporo ludzi wyjechało) Edytowane 4 Marca 2016 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 04.03.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Nie rozumiesz? Efekt czyli ciepło jest ten sam. Różnica tylko w sposobie wydatkowania przepływie pieniedzy. Przy buforze wydałem raz mało, potem co roku płacę wiecej. Przy PC wydaję dużo + procent z kredytu, by co roku płacić mniej Pytanie kiedy różnice pokryją wyższy wydatek na PC na początku. Policzyliśmy że kilkanaście lat , dodając do tego koszt odsetek = kilkanaście lat + coś Zakładam ze PC nie popsuje sie w tym okresie Ile wydałeś na bufor, robociznę przy kotłowni z buforem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Wstawienie klimatyzatora, ktory uzywalby energii z PV to dla mnie rozwiazanie idealne (optymalne ekonomicznie), ale wymaga kupna PV, klimy i jakiegos systemu do CO. To jest najgorsze rozwiązanie. Jeśli masz PV, to produkcja prądu jest wtedy kiedy świeci słońce. Zatem już samo słońce dogrzewa Ci chałupę. Po co wtedy załączać jeszcze kilmatyzator ? Chyba tylko do chłodzenia. Potrzebny jest system z dużą bezwładności, czyli pc p-w z wodną podłogówką i dużą masą akumulacyjną, np. rurki w płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.03.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Ile wydałeś na bufor, robociznę przy kotłowni z buforem? Pisałem, bufor poniżej 2tys, grzałki ok 300 PLN, robocizna? Chłopaki wtargali mi to do piwnicy, kupiłem zgrzewarkę i połączyłem sam w dwa dni przy jednym sześciopaku piwa. Filozofii nie ma. Acha w międzyczasie z pozostałej wełny dołożyłem ocieplenie jeszcze dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 04.03.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Pisałem, bufor poniżej 2tys, grzałki ok 300 PLN, robocizna? Chłopaki wtargali mi to do piwnicy, kupiłem zgrzewarkę i połączyłem sam w dwa dni przy jednym sześciopaku piwa. Filozofii nie ma. Acha w międzyczasie z pozostałej wełny dołożyłem ocieplenie jeszcze dodatkowe. Fakt, przy tym koszcie bufora, pompa ciepła nigdy Ci się nie zwróci w stosunku do kosztów instalacji na buforze. Ja niestety muszę nieco więcej zainwestować w bufor i czas zwrotu do PC niebezpiecznie się skraca. W głównej mierze dzięki temu, że nie obniżę już bardziej kosztów bufora a cały czas dostaję coraz atrakcyjniejsze oferty na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.03.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Przy niekorzystnych założeniach COP i ceny prądu (nie wszyscy mają możliwość zakupu prądu za 0,20 zł) wyliczone było (patrz poprzednie strony), że zwróciłaby się po 11/16 latach u Przewasa. Jak założyć droższy prąd, to PC zwróci się szybciej w stosunku do buforu. U mnie dla przykładu zwrot zajmie ~6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.03.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Fakt, przy tym koszcie bufora, pompa ciepła nigdy Ci się nie zwróci w stosunku do kosztów instalacji na buforze. Ja niestety muszę nieco więcej zainwestować w bufor i czas zwrotu do PC niebezpiecznie się skraca. W głównej mierze dzięki temu, że nie obniżę już bardziej kosztów bufora a cały czas dostaję coraz atrakcyjniejsze oferty na PC. Czemu musisz wiecej? na allegro mój 1000l bufor znalazłem juz za 1800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.03.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Przy niekorzystnych założeniach COP i ceny prądu (nie wszyscy mają możliwość zakupu prądu za 0,20 zł) wyliczone było (patrz poprzednie strony), że zwróciłaby się po 11/16 latach u Przewasa. Jak założyć droższy prąd, to PC zwróci się szybciej w stosunku do buforu. U mnie dla przykładu zwrot zajmie ~6 lat. No 6 lat to bym sie nawet nie zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.03.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 jedno pytanko - co z śniegiem ? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=348534&d=1456849546 Sprzed kilku dni. 0,3-04 kW mocy dawało. ok 3kWh wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=348534&d=1456849546 Sprzed kilku dni. 0,3-04 kW mocy dawało. ok 3kWh wyszło Czyli w tym dniu nie pokrylo nawet zużycia cwu bo jedynie w jakiś 60%. Czyli pozostałe 40% cwu i całe c.o w COP1 Cóż Oni sami się rodzą Edytowane 4 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 04.03.2016 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Czyli w tym dniu nie pokrylo nawet zużycia cwu bo jedynie w jakiś 60%. Czyli pozostałe 40% cwu i całe c.o w COP1 Cóż Oni sami się rodzą A co Ty chciałeś? żeby pod takim pokryciem coś więcej było? Mogłem zgarnąć ale mi sie nie chciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2016 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) A co Ty chciałeś? żeby pod takim pokryciem coś więcej było? Mogłem zgarnąć ale mi sie nie chciało Nic nie chciałem bo nawet za darmo,ba nawet gdyby mi dopłacali takiego badziewia brzydkiego na dachu bym nigdy w życiu nie zamontował Wolałbym płacić 3 klocki rocznie za prąd niż być nastawionym na takie tortury co dnia Ale pompa jednak lepsze i tańsze ustrojstwo.Daje COP min.3 niezaleznie od dnia i pogody na c.o i cwu Edytowane 4 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 05.03.2016 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Nic nie chciałem bo nawet za darmo,ba nawet gdyby mi dopłacali takiego badziewia brzydkiego na dachu bym nigdy w życiu nie zamontował Wolałbym płacić 3 klocki rocznie za prąd niż być nastawionym na takie tortury co dnia Ale pompa jednak lepsze i tańsze ustrojstwo.Daje COP min.3 niezaleznie od dnia i pogody na c.o i cwu Widzisz, śmieszna ta Twoja ignorancja. Ja na drugi słoneczny dzień naprodukuję tyle ze Ty nawet z COP=5 nie podgonisz .Poczytaj o bilansowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2016 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Widzisz, śmieszna ta Twoja ignorancja. Ja na drugi słoneczny dzień naprodukuję tyle ze Ty nawet z COP=5 nie podgonisz .Poczytaj o bilansowaniu Może i śmieszna ale ja g... spod siebie nie zjadam jak inni Jak widzisz ja grzeje z COP1 Ale takiego badziewia nawet za dopłatą na dachu nigdy w życiu bym nie zamontował nawet grzejąc kablami Edytowane 5 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 05.03.2016 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Może i śmieszna ale ja g... spod siebie nie zjadam jak inni Jak widzisz ja grzeje z COP1 Ale takiego badziewia nawet za dopłatą na dachu nigdy w życiu bym nie zamontował nawet grzejąc kablami Powtarzasz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2016 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Powtarzasz się Kazales mi czytać o bilansowaniu ale domu nie budowalem dla zbilansowania a tylko dla komfortu. Komfort znaczy dla mnie również cieszyć oko domem i ogrodem i jak bym miał co dziennie przyjeżdżając z pracy patrzeć na tak zeszpecony dach to za chwilę musiałbym ten dom sprzedać. Dlatego ja nawet za dopłatą nie wezmę PV bo to dla mnie badziew,nawet gdybym grzal z COP1. Edytowane 5 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 05.03.2016 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Kazales mi czytać o bilansowaniu ale domu nie budowalem dla zbilansowania a tylko dla komfortu. Komfort znaczy dla mnie również cieszyć oko domem i ogrodem i jak bym miał co dziennie przyjeżdżając z pracy patrzeć na tak zeszpecony dach to za chwilę musiałbym ten dom sprzedać. Dlatego ja nawet za dopłatą nie wezmę PV bo to dla mnie badziew. Bilansowania dalej nie rozumiesz i znowu się powtarzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2016 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Bilansowania dalej nie rozumiesz i znowu się powtarzasz Znowu się powtórzę że bilansowanie mnie wali. Nie wloze sobie na dach takiego badziewia nawet jakby mi kosztem wymiotow przynosiło to zyski. Nie zjadam spod siebie g... nawet jak ktoś mi za to zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 05.03.2016 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Znowu się powtórzę że bilansowanie mnie wali. Nie wloze sobie na dach takiego badziewia nawet jakby mi kosztem wymiotow przynosiło to zyski. Nie zjadam spod siebie g... nawet jak ktoś mi za to zapłaci. Znowu się powtarzasz co Ty masz z tym jedzenie g..na, innych to nie interesuje , a na pewno nie w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts