szukaj 05.03.2016 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Arturo72 po prostu jesteś forumowym trollem.Małym zgorzkniałym człowieczkiem który stara się podbudować swoje ego obrażając innych i szydząc z każdego kto myśli inaczej jak ty.A ty po prostu jesteś zwykłym naciągaczem i prostym ciul... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2016 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Arturo72 po prostu jesteś forumowym trollem. Małym zgorzkniałym człowieczkiem który stara się podbudować swoje ego obrażając innych i szydząc z każdego kto myśli inaczej jak ty. A ty po prostu jesteś zwykłym naciągaczem i prostym ciul... szukaj,szukaj w tym wątku byłem już w 2009r chcąc grzać prądem jak ty jeszcze to pieluch lales W przeciwieństwie do Ciebie wiem co mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2016 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Znowu się powtarzasz co Ty masz z tym jedzenie g..na, innych to nie interesuje , a na pewno nie w tym wątku A co innych interesuje ? Twoje FV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.03.2016 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 koszt odsetek od lokaty-żartownis jesteś policzcie mi proszę skoro na cały dom idzie mi 4000 kwh a na co i cwu około 2000kwh opłacalność tych paneli aha proporcja tania /droga taryfa 80/20% GRZECZNIE proszę jeszcze raz - czy ktoś mi policzy kiedy mi inwestycja zwróciłaby się w moim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.03.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Spoko Interesuje mnie czy panele się "grzeją" podczas pracy i jak długo śnieg na nich leży. Scenariusz : -6*C śnieg na panelach , powiedzmy że już nie sypie ale -6*C trzyma przez tydzień - śnieg stopnieje na panelach czy będzie leżał ? y. Żeby się stopił potrzebna jest energia.A cała energia pochodzi ze słońca. Panele są chłodzone od spodu i dodatkowo część energii zamieniają w prąd. To wszystko można rozpatrywać korzystając z prawa zachowania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Kazales mi czytać o bilansowaniu ale domu nie budowalem dla zbilansowania a tylko dla komfortu. Komfort znaczy dla mnie również cieszyć oko domem i ogrodem i jak bym miał co dziennie przyjeżdżając z pracy patrzeć na tak zeszpecony dach to za chwilę musiałbym ten dom sprzedać. Dlatego ja nawet za dopłatą nie wezmę PV bo to dla mnie badziew,nawet gdybym grzal z COP1. Każdy ma inne podejśćie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 GRZECZNIE proszę jeszcze raz - czy ktoś mi policzy kiedy mi inwestycja zwróciłaby się w moim domu Nie pytaj, a odpowiedz jest prosta, nie zwórci sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.03.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Interesuje mnie praktyczny "wynik" czy te 200-400W/h wystarczy na zaśnieżonych panelach żeby śnieg zjechał. Czytałem że wystarczy odśnieżyć panel/dwa w stringu (praca - przepływ prądu) żeby reszta odśnieżyła się sama ... kol. Przewas ma już doświadczenie więc mam nadzieję że opisze jak to w praktyce wygląda. Kolektor cieczowy zasypany śniegiem jak dostanie porcję słońca to się śniego topi raz dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.03.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Kolektor cieczowy zasypany śniegiem jak dostanie porcję słońca to się śniego topi raz dwa. Jak dostanie słońca ? pod śniegiem?przy jakiej temperaturze otoczenia sie stopi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.03.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Jak dostanie słońca ? pod śniegiem?przy jakiej temperaturze otoczenia sie stopi? Nie badałem tego, ale nie raz było tak że śnieg przy mrozie się stopił jak dostał słońca na kolektorze. Tej zimy już raczej nie będę w stanie dokładniej przeanalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.03.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Nie badałem tego, ale nie raz było tak że śnieg przy mrozie się stopił jak dostał słońca na kolektorze. Tej zimy już raczej nie będę w stanie dokładniej przeanalizować Słońce często powoduje topienie śniegu,ale kolektory nie są uprzywilejowane w tej materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.03.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 GRZECZNIE proszę jeszcze raz - czy ktoś mi policzy kiedy mi inwestycja zwróciłaby się w moim domu Też chętnie się zapoznam, bo kiedyś to liczyłem i bez ponad 50% dopłat szans na zwrot nie było. Może jednak coś się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.03.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Słońce często powoduje topienie śniegu,ale kolektory nie są uprzywilejowane w tej materii No nie wiem czy nie są uprzywilejowane bo z nich śnieg zjeżdżał dużo szybciej niż z innych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.03.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Też chętnie się zapoznam, bo kiedyś to liczyłem i bez ponad 50% dopłat szans na zwrot nie było. Może jednak coś się zmieniło. Zmieni się jak ceny PV będą niższe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.03.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 No nie wiem czy nie są uprzywilejowane bo z nich śnieg zjeżdżał dużo szybciej niż z innych miejsc. Czasem przy źle działającym zaworze zwrotnym ciepło ze zbiornika podgrzewa kolektory .Wtedy mają łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 06.03.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Czemu musisz wiecej? na allegro mój 1000l bufor znalazłem juz za 1800 Bo raczej jestem lewy z hydrauliki Bufor może i za tyle kupię, ale muszę do niego włożyć wężownicę do CWU co pewnie z tysiak kosztuje i drugą do solarów, lub PC powietrznej. Kolejny tysiak. Najtaniej znalazłem całość za ok 5 tyś. ktoś to musi potem połączyć do kupy. Rozważam również brak PC PW i ładowanie bufora kotłe na drzewo, ale to kolejne tysiaki i bardziej skomplikowana kotłownia, kolejna kasa. Generalnie bufor wraz kotłem (bo to jest optimum, samo grzanie prądem w moim przypadku jest nieopłacalne w stosunku do PC na przestrzeni ok 7 lat). Zbieram oferty na PC, za 21800 montują 9kW. Ktoś ma lepsze oferty na panasy? W gminie dadzą dotację na jakieś 2500 zł, więc pompa wyjdzie poniżej 20 tyś. z pełną kotłownią (dodatkowo schłodzi chatę w lecie). Bufor 5 tyś, robota 2,5 k, do tego musze doliczyć całą armaturę, pompki, no i piec za ok 5 tyś. całość koło 13-15 tyś. Taką różnicę 5 tyś PC zniweluje w 4-5 lat. Wtedy PC ma sens. Bufor tylko jak samemu działasz, wtedy koszty są naprawdę niewielkie. trochę szkoda tej ekonomii, bo sama idea bardzo mi się podoba, a przepływowe CWu jest prostym, i bardzo zdrowym patentem. Czasem myślę jeszcze o buforze z wężownicami do solarów i PC. Ale koszt podejrzewam zbiornika 750-1000 l niewiele będzie się różnił od 5-7 tys. Dużo. No chyba, że znajdę jak Ty cos na allegro w cenie do 2 tyś, z 2 wężownicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cheshiek 14.03.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Hej, mam problem z termostatami DeviReg Touch. może ktoś tutaj na forum się z czymś podobnym spotkał. Jak wiemy termostaty posiada dwa wskazania temperatury - podłogi oraz pomieszczenia. W zależności od tych wskazań i zadanych ustawień, załącza grzanie lub nie. Na 12 termostatów, cztery wykazuja niepoprawne wskazania temperatury w pokoju. Błąd jest widoczny tylko w momencie kiedy uruchomione jest grzanie kabli. jak to wygląda:1) Temperatura w pokoju 212) Rozpoczyna się strefa nocna, termostat grzeje w tej strefie do 22, tak wiec załącza grzanie kabli. 3) wskazanie temperatury pokoju zaczyna spadać - średnio 0,01 stopnia na sekundę. 4) w momencie wyłączenia grzania (została uzyskana max temperatura podłogi), wskazania temperatury w pokoju bardzo szybko rośnie, aby po 10/20 minutach wskazywać poprawna wartość. Tempo spadku wartości temperatury, jest rożny pomiędzy termostatami. Dla jednego powoduje zaniżenie temperatury o 1 stopień, dla drugiego 10 stopni!!. Taka sytuacja oczywiście negatywnie wpływa na komfort w pokoju jak również, ma duży impakt na rachunki. ostatnio termostat ktory funkcjonował poprawnie przez 6 miesięcy zaczął wskazywać 8 stopni mniej - z dnia na dzień. Wskazania temperatury podłogi są poprawne. problem dotyczy tylko temperatury powietrza. Czy spotkaliście się z takim zachowaniem? Może macie jakieś pomysły jak na to zaradzić? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczyslaw79 16.03.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Czy spotkaliście się z takim zachowaniem? Może macie jakieś pomysły jak na to zaradzić? Dzieki! Miałem taki sam problem. Dostałem od DEVI 8 nowych sterowników - poprzednie miały oprogramowanie 1.06, teraz mam 1.08. I nic się nie zmieniło. Jest np. 21 stopni, zaczyna grzać, od razu robi się 20 st. powietrze. Czyli głupieje tylko czujnik powietrzny. Nie wiem o co chodzi. Napisz na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Macie w sterownikach bezpośrednią zależność między grzaniem a nie grzaniem a nie macie osobnego mierzenia temperatury. Czyli jak zaczyna się grzanie posadzki wg czujnika podłogowego to czujnik "powietrza" odczytuje to jako "zbyt niską temp.powietrza" i do tego się dostosowuje obniżając wyświetlana temp.na wyświetlaczu nie zależnie od faktycznej temp.w pomieszczeniu. Taka natura widocznie tych sterowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Macie w sterownikach bezpośrednią zależność między grzaniem a nie grzaniem a nie macie osobnego mierzenia temperatury. Czyli jak zaczyna się grzanie posadzki wg czujnika podłogowego to czujnik "powietrza" odczytuje to jako "zbyt niską temp.powietrza" i do tego się dostosowuje obniżając wyświetlana temp.na wyświetlaczu nie zależnie od faktycznej temp.w pomieszczeniu. Taka natura widocznie tych sterowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts