Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Macie w sterownikach bezpośrednią zależność między grzaniem a nie grzaniem a nie macie osobnego mierzenia temperatury.

Czyli jak zaczyna się grzanie posadzki wg czujnika podłogowego to czujnik "powietrza" odczytuje to jako "zbyt niską temp.powietrza" i do tego się dostosowuje obniżając wyświetlana temp.na wyświetlaczu nie zależnie od faktycznej temp.w pomieszczeniu.

Taka natura widocznie tych sterowników ;)

Arturo, nie masz, to nie mow jak to dziala. Po prostu Devi ma jakis feler, ktory powoduja, ze czujnik powietrza podczas pracy przekaznika przeklamuje. Grzanie jest wg powietrza+posadzki. Posadzka dziala ok, natomiast powietrze szwankuje. Jeszcze rozumialbym jakby zawyzalo - tak jak u innych, ze sterownik sie rozgrzewa, ale tu jest obnizka temperatury. W devi nie wiedza o co chodzi niestety.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo, nie masz, to nie mow jak to dziala. Po prostu Devi ma jakis feler, ktory powoduja, ze czujnik powietrza podczas pracy przekaznika przeklamuje. Grzanie jest wg powietrza+posadzki. Posadzka dziala ok, natomiast powietrze szwankuje. Jeszcze rozumialbym jakby zawyzalo - tak jak u innych, ze sterownik sie rozgrzewa, ale tu jest obnizka temperatury. W devi nie wiedza o co chodzi niestety.

Niestety Arturo72 wykazał się ponad przeciętna inteligencją jak zwykle zresztą ;)

Jest tak jak mówię :D

Bo chyba dobiera sie taki kabel, zeby jego mocy w danym pomieszczeniu wystarczylo a odleglosci miedzy kablami w wylewce byly "rozsadne".

Rozmawiamy o takiej samej mocy zainstalowanej , różnica jest tylko w mocy jednostkowej ...

W jednym przypadku mamy np 170m kabla 10w/m a w drugim 100m kabla 17w/m ...

Które pomieszczenie zostanie szybciej nagrzane ...?

Rozmawiamy o takiej samej mocy zainstalowanej , różnica jest tylko w mocy jednostkowej ...

To jeszcze wszystko zależy od tego jaką macie izolacje pod tymi kablami....

Ta matematyka jest jakby oczywista :) Chodzilo mi glownie o to, ze potrzeby energetyczne z nawiazka zalatwi kabel 17/18 W/m, bo rozstaw bedzie w normie i moc z zapasem. Nie pamietam zeby tu ktos pisal, ze u siebie kladl 10W...

Ja mam zrobione OZC i też mi tak pasuje, że oprócz łazienek wszędzie będzie 10W co ok.15cm....

Ja mam 10W co 20cm, a w łazience 15W co 15cm. Łazienka nagrzewa się szybko, natomiast w pokojach jest do długi czas reakcji. Ale ja jestem jeszcze w trakcie budowy, więc nie jestem reprezentatywnym przypadkiem.

Z drugiej strony ograniczały mnie też moce przekaźników fibaro (1x2,5kW i 2x1,5kW).

Jak to wygląda kosztowo u Ciebie?

bardzo tanio, bo mam prąd z Duon w promocji, jeszcze w przyszłym sezonie także. 100% tania taryfa, 1 kWh za niecałe 19 gr (dystrybucja + sprzedaż), zatem cały sezon wychodzi niecałe 520 zł jak do tej pory. do tego dochodzi kilka zł wyższy abonament, ale tańszy prąd niweluje ten koszt z nawiązką. bez Duona byłoby chyba około 711 zł za CO

bardzo tanio, bo mam prąd z Duon w promocji, jeszcze w przyszłym sezonie także. 100% tania taryfa, 1 kWh za niecałe 19 gr (dystrybucja + sprzedaż), zatem cały sezon wychodzi niecałe 520 zł jak do tej pory. do tego dochodzi kilka zł wyższy abonament, ale tańszy prąd niweluje ten koszt z nawiązką. bez Duona byłoby chyba około 711 zł za CO

I patrz niektórzy dalej nie wierzą że prądem można tanio :) nawet bez DUONA :)