Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie CO marzec 2016r. 1196 kWh

od początku 6792 kWh (sezon poprzedni 6840 kWh)

wszytko II (nocna po 0,27 zł)

Średnia z 1200 dni od zamieszkania (~3 lata 4 msc)

taryfa I średnia dobowa 2,74 kWh x 365 x 0,66 zł = 660 zł

taryfa II średnia dobowa 30,43 kWh x 365 x 0,27 zł = 2999 zł

Łączny średni roczny koszt energii ~ 3650 PLN

Jaśku a zużycie parter/piętro jakoś się zmieniło?

No jeszcze tak z 1000 kWh i będzie koniec sezonu ...:p

A podobno zimy nie było ...:D

I oczywiście cały czas otwarte pytanie ...

Gdzie w tym moim zużyciu energii jest rekuperator, dodatkowe ocieplenie podłogi strychu czy docieplenie ściany na miedzy ...???

Mam dylemat nad ogrzewaniem mojego domu. OZC robił mi jeden z naszych forumowych kolegów i wyszły takie o to wyniki:

Całkowita projektowa strata ciepła 3732 kWh

Zapotrzebowanie na ciepło 5754 kWh/rok

EAH : 44,6 kWh

Przy lepszych wynikach poszedłbym w zasobnik + grzałka, ale gdy doliczę energie na C.W.U to mało optymistyczny wynik dostaje.

Dane obliczone dla :

Strefa klimatyczna: II

Projektowa temperatura zewnętrzna θe: -18 °C

Średnia roczna temperatura zewnętrzna θm,e: 7,9 °C

Wg. mnie raczej liczy się średnia temperatura, a to zmienia się co roku. Ogrzewania nie będę zmieniał co rok. przy 2000kWh/rok mniej nawet bym się nie zastanawiał.

Liczę, że +1kW do mocy kotła lub grzałki oraz +1000kWh / osobę / rok. Przy 4 osobach robi się 4000kWh. Co już generuje koszt CWU+CO do ok. 3tyś zł rocznie. Gdybym miał pompę i uzyskał COP=3 całoroczny to jestem co roku 2k do przodu i zwróci mi się to po 6-7 latach. ( Pompa ciepła <5kW + grzałka w największe mrozy). Zastanawiam się czy nie wpasować zasobnika z grzałką(10kW) + w razie konieczności w przyszłych latach dokupić pompę.

Chyba, że coś źle liczę.

4 osoby, z czego 3 kobiety (2 nastolatki i zona), z czego dwie w zasadzie 99% to prysznic, reszta 99% wanna.. zmywarka..

rocznie niecałe 1900 kWh.. - bojler i ogrzewanie są u mnie na osobnych podlicznikach prądu więc mam dokładne dane..

koszty od 1.09.2015 do teraz wynoszą tyle co na zrzucie ekranu sprzed chwili.. jak chcesz w kwH to pomnóż sobie x4 (koszt 1kWh w taniej taryfie to u mnie 0.25pln brutto ze wszystkim)

ScreenShot021.jpg

ScreenShot021.jpg

4 osoby, z czego 3 kobiety (2 nastolatki i zona), z czego dwie w zasadzie 99% to prysznic, reszta 99% wanna.. zmywarka..

rocznie niecałe 1900 kWh..

strasznie mało energii Ci idzie na CWU. u mnie przy 2,5 osobach i zmywarce (poza licznikiem CWU) wyjdzie podobnie, przy czym korzystamy tylko z prysznica i nie uważam żebyśmy marnowali ciepłą wodę

Gość Gos**c
strasznie mało energii Ci idzie na CWU. u mnie przy 2,5 osobach i zmywarce (poza licznikiem CWU) wyjdzie podobnie, przy czym korzystamy tylko z prysznica i nie uważam żebyśmy marnowali ciepłą wodę

Zmywarka to chyba bierze tylko zimną wodę.

Zmywarka to chyba bierze tylko zimną wodę.

tak, to prawda, ale podgrzewa sobie poza licznikiem CWU. przy myciu pod kranem zużywamy ciepłą wodę grzaną tą samą grzałką co CWU.

no zmywarka jest poza licznikiem cwu, licznik jest tylko przy zbiorniku, ale nie wiem czy to dużo.. zużycie wody jakieś 10m3 miesięcznie - tyle samo mniej więcej było w mieszkaniu

a jak masz rurki CWU zaizolowane?

właściwie u siebie zakładałem zużycie 1000 kWh/osobę

Rurki? plastik 20mm.. Małego zużycia enerigii upatruję jednak w zaworze mieszającym i ocieplonym zbiorniku, straty małe, na dole wody nie puszczają za gorącej bo Max to taka ze da sie na siebie puścić. Nie mam dodatkowych punktów odbioru (typu 3 łazienki), wodę nienależne nikt bez sensu - czyli że jak się myje zęby to woda leci cały czas (u znajomych niektórych to standard), nie wiem.. Mogę zapewnić że kąpanie nie tylko w sobotę w balii przed domem :D