Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rurki? plastik 20mm.. Małego zużycia enerigii upatruję jednak w zaworze mieszającym i ocieplonym zbiorniku, straty małe, na dole wody nie puszczają za gorącej bo Max to taka ze da sie na siebie puścić. Nie mam dodatkowych punktów odbioru (typu 3 łazienki), wodę nienależne nikt bez sensu - czyli że jak się myje zęby to woda leci cały czas (u znajomych niektórych to standard), nie wiem.. Mogę zapewnić że kąpanie nie tylko w sobotę w balii przed domem :D

zaworek też mam, zbiornik CWU stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu, ale zapchany wełną i styropianem. zobaczymy co będzie latem, jak temperatura otoczenia zbiornika trochę podskoczy, ale miesiąc do miesiąca mam kilka kWh różnicy, a w pomieszczeniu od 5°C do 12°C jak do tej pory.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaworek też mam, zbiornik CWU stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu, ale zapchany wełną i styropianem. zobaczymy co będzie latem, jak temperatura otoczenia zbiornika trochę podskoczy, ale miesiąc do miesiąca mam kilka kWh różnicy, a w pomieszczeniu od 5°C do 12°C jak do tej pory.

Jaki duży masz zbiornik na CWU?

Dzięki.

Ja zastanawiam się jaki duży kupić. My (2+2) w mieszkaniu zużywamy 20m3 wody i zastanawiam się jaki kupić. Maiłem brać 300L , ale kiedyś pytałem Artura jaki ma i napisał że 200L tylko że mi idzie dużo więcej wody niż jemu. No i mam dylemat.

trudno powiedzieć. na pewno warto zainstalować sobie zawór antyoparzeniowy, zawsze to mniejsze zużycie tak wody jak i prądu, do tego bezpieczne dla dzieci.

Chłopaki, no to nie pomagacie :D

Jakie jest wasze realne zapotrzebowanie na CWU? Przy zużyciu 10 000kWh ( CO+CWU ) chyba pójdę w powietrzna pompę.

liczyłbym 1000 kWh/osobę. u siebie zakładałem sumaryczne zużycie 8 tys. kWh i poszedłem w wodną podłogówkę i grzałkę. przy 10 000 kWh raczej byłaby już pompa ciepła

liczyłbym 1000 kWh/osobę. u siebie zakładałem sumaryczne zużycie 8 tys. kWh i poszedłem w wodną podłogówkę i grzałkę. przy 10 000 kWh raczej byłaby już pompa ciepła

Nie tylko zuzycie jest istotne, wazna jest cena II taryfy, a tu rozbieznosci w zaleznosci od dystrybutora/regionu wynosza max 8 gr.

Chłopaki, no to nie pomagacie :D

Jakie jest wasze realne zapotrzebowanie na CWU? Przy zużyciu 10 000kWh ( CO+CWU ) chyba pójdę w powietrzna pompę.

Tak się jakoś składa że wszyscy którzy mają zamontowane liczniki energii na CWU mieszczą się w ok 2000kWh a ci co liczą szacunkowo to potrzebują ok 4000kWh przy rodzinie czteroosobowej ...

My zużywamy ok 1300-1400kWh ale to się nie liczy bo my się nie myjemy ...;)

Bojler 80L z układem mieszającym na wyjściu, wszystkie odbiorniki przez ścianę, instalacja z miedzi 15" , odzyskiwacz energii z szarej wody CWU ( nie jestem w stanie oszacować ile energii odzyskuje bo nie mam odniesienia bez tego "ustrojstwa"...)

Dzięki.

Ja zastanawiam się jaki duży kupić. My (2+2) w mieszkaniu zużywamy 20m3 wody i zastanawiam się jaki kupić. Maiłem brać 300L , ale kiedyś pytałem Artura jaki ma i napisał że 200L tylko że mi idzie dużo więcej wody niż jemu. No i mam dylemat.

20m3 miesięcznie? To dużo. Częste kąpiele w wannie?

Bo to jest niemożliwe, wspólczynnik konwersji określa ilosc kWh z m3 teoretyczną. Jezeli realnie uzyskamy 9,5 kWh z m3 to będzie bardzo dobrze.

Dziękuje za przyznanie mi racji bo niejeden się kłóci że przecież piszą że jest ponad 11 kwh :) Tak, ja nawet w te 9,5 kwh nie wierzę że w domu zostanie przy grzaniu gazem. O czym ja się przekonałem nie raz.