Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gos**c
Bo to jest niemożliwe, wspólczynnik konwersji określa ilosc kWh z m3 teoretyczną. Jezeli realnie uzyskamy 9,5 kWh z m3 to będzie bardzo dobrze.

A skąd wiesz jakie jest u mnie realne? Oczywiście, że podałem wartość teoretyczną bo do takiej mam dostęp.

Tak samo teoretyczne są obliczenia OZC.

Co do CWU to...

u mnie dziennie idzie 1,2m3 gazu na CWU (4 osoby). Czyli przeliczając na kWh to będzie 13,2kWh dziennie czyli ok. 4800kWh rocznie

Rozumiem że co dzień zanim zaczniesz grzać CWU spisujesz licznik gazu ..., tak samo jak i zaraz po ogrzaniu ...:cool:

I tak cały rok na okrągło aby można było precyzyjnie oszacować owe 1,2m3 gazu na dobę ....:stirthepot:

Gość Gos**c
Rozumiem że co dzień zanim zaczniesz grzać CWU spisujesz licznik gazu ..., tak samo jak i zaraz po ogrzaniu ...:cool:

I tak cały rok na okrągło aby można było precyzyjnie oszacować owe 1,2m3 gazu na dobę ....:stirthepot:

Oczywiście, że nie spisuję codziennie.

Po prostu 4 dni temu wyłączyłem ręcznie CO bo chciałem sprawdzić czy w tych temperaturach mój piec dogrzewa dom i przez 3 dni sprawdzałem stan licznika. Przy okazji sprawdzałem wpływ cyrkulacji na zużycie gazu. Wyniki z trzech dni to 1,2m3, 1,2m3, 1,1m3. A wpływ włączonej cyrkulacji jest znikomy.

Po prostu 4 dni temu wyłączyłem ręcznie CO bo chciałem sprawdzić czy w tych temperaturach mój piec dogrzewa dom i przez 3 dni sprawdzałem stan licznika. Przy okazji sprawdzałem wpływ cyrkulacji na zużycie gazu. Wyniki z trzech dni to 1,2m3, 1,2m3, 1,1m3. A wpływ włączonej cyrkulacji jest znikomy.

Czyli wiemy że nic nie wiemy ...:D

Taki przykład ...

Moja średnia ostatnich trzech dni to 4,71kwh czyli po przeliczeniu ok 1719kwh na rok , ale np średnia ostatnich trzech dni sierpnia to 3,24kwh czyli ok 1182kwh ...

Rozbieżności raptem 537kwh ( drobne 30%...)...:cool:

To średnia i to średnia ...:yes:

Nie wiadomo też z jaką sprawnością pracuje kocioł grzejąc ciepłą wodę ...

Edytowane przez jasiek71

poza tym co napisał jasiek, to jak to przeliczyłeś na kWh? dziwne, że dopóki nie wprowadzono współczynnika konwersji, to przyjmowano max 9 kWh z 1 m3 gazu.. teraz, dzięki współczynnikowi nagle cena 1 kWh z gazu spadła o 20%...

A skąd wiesz jakie jest u mnie realne? Oczywiście, że podałem wartość teoretyczną bo do takiej mam dostęp.

Tak samo teoretyczne są obliczenia OZC.

Wsp. konwersji okresla ile energi teoretycznie mozemy uzyskac ze spalenia 1 m3 gazu, inaczej mówiąc jest to ciepło spalania gazu. PGNIG przyjął ze wynosi ono 39.5MJ/m3.

Jako ze niemozliwe jest w warunkach typowych/domowych odzyskanie 100% ciepła ze spalonego gazu to musi byc ono mniejsze niz wartosc teoretyczna. Oczywiscie nie wiem jakie jest u Ciebie realne ale wiem ze uwzgledniając normowe sprawnosci kotła, akumulacji, przesyłu to nie moze byc wieksze niz 9,5-9,6 kWh/m3. Jezeli jest wieksze udowodnij to, a mozesz to łatwo pokazac. Wystarczy tylko zainstalowac ciepłomierz na obwodzie cwu i pochwalic sie wynikami, a nie kwestionowac wartosci normowe.

Co do OZC to jak sama nazwa wskazuje są to obliczenia a nie pomiary.

Im lepiej dom zbudowany a na poziomie 10 kwh/m2/rok ogrzewanie centralne jest nieekonomiczne. ... Wystarczy precyzyjne grzejniki względnie jak chce podłogówkę to kable czy maty dać również z precyzyjnymi termostatami i po sprawie! Ja dorzucam jeszcze pompę ciepła do chłodzenia i grzania i generalnie w takim domu to sama załatwi sprawę za niewielkie pieniądze....ale to nie jest konieczność...

A jeśli zapotrzebowanie na energię cieplną jest na poziomie 20, 30 lub 40 kwh/m2/rok ?

Gdzie jest granica opłacalności centralne/niecentralne ?

Maty mają moc minimum 100 W/m2, a folie 60 W/m2. To za dużo do współczesnych domów ...

Wiem, że trudno pozostawić temat który "nam ciąży" dlatego posty z uwagami dot. płatnych profili przeniosłem do nowego tematu w dziale "Uwagi o naszym forum":

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248111-P%C5%82atne-profile-Kto-dlaczego-i-na-jakich-zasadach-powinien-je-mie%C4%87

Czyli około 9000 kWh razem z CWU.

W taryfie nocnej wychodzi ok. 2340 zł

Mając pompę PW o COP średniorocznym załóżmy 2,5 ten koszt byłby ok. 936 zł.

Oszczędność: 1404 zł/ rok

Dobrze liczę ?

Nie, nie mozna przyjmowac 100% II taryfy dla pompy, realnym jest 80/20% (II tar/I tar), dlatego tez ta róznica sie zmniejszy

Czyli około 9000 kWh razem z CWU.

W taryfie nocnej wychodzi ok. 2340 zł

Mając pompę PW o COP średniorocznym załóżmy 2,5 ten koszt byłby ok. 936 zł.

Oszczędność: 1404 zł/ rok

Dobrze liczę ?

Ja zawsze przyjmuje 30% 1T i 70% 2T dla PC. Ale i 1MWh/os. na CWU (Ty przyjąłeś 4MWh -- w moim przypadku to będzie ze 2MWh/3os. -- bo mało wody obecnie zużywamy i raczej nie zamierzam tego zmieniać w nowym domu). Średnioroczny sCOP powinien wyjść spokojnie 3 przy obecnych zimach a w przypadku gruntówek pewnie więcej. Wyjdzie więc około 1000 zł/rok, ale różnica w inwestycji w PC (vs prąd z buforem) to min. 15 tys. zł (a często nawet 20).

Decyzja zapadła będzie wylewka anhydrytowa...ma być taka grubość: parter 7cm, poddasze 5cm....nadal ma być taryfa G12....zobaczymy co wyjdzie z akumulacji, w razie "W" będą dwie klimy z funkcją grzania:) - w drogiej pomogą....

Proszę jeszcze o pomocne zdanie:

1. Czy pozostać przy kablach Elektry czy lepiej dopłacić do Devi?

2. Jak najlepiej przymocować kable....mam PF, na to przyjdzie 12cm styropianu, srebrna folia i co dalej? Przy anhydrycie siatki zbrojeniowej nie będzie....

3. Czy użytkuje Ktoś inne termostaty dotykowe niż Devi Touch - nie chcę ich, było tu kilka razy o problemach z nimi i nie odpowiada mi podział czasowy co 15 minut...

4. Co z łazienką? Ma być też anhydryt, później zabezpieczony folią w płynie.....w miejscu prysznica zostawiam wolne miejsce ma być odpływ w podłodze......a jak wykonać tu ogrzewanie? Generalnie mają być kable 17W/mb (reszta domu wszędzie 10W)....czy też je ułożyć na styropianie czy może pod płytki???

5. Jak wykończyć podłogę na styku z oknem tarasowym/balkonowym, jaka ma być wysokość? Płytka podłogowa ma podejść pod ramę okna czy lepiej trochę wyżej i dojść do ramy??? Ja macie u siebie?

6. Jeżeli mają być płytki podłogowe 60x60, czy wystarczy na płytkę i klej 1,5cm...?

Edytowane przez Hanss

• 2 weeks później...

Mamy 1,05,2016 więc czas na podsumowanie ogrzewania ...

Ogrzewanie kwiecień

761,51kwh

Od początku sezonu

9441,87kwh

Ubiegły sezon odpowiednio

846,31kwh

9866,98kwh

Dwa lata temu ...

765kwh

9810,6kwh

Sezon grzewczy trwa nadal ...:p

I oczywiście standardowe pytanie ...

Gdzie w tym są oszczędności z rekuperatora, dodatkowego docieplenia ...???

Z GWC leci 11,1*

Z nawiewu 20,7*