Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nCo za kwiecień 149,5 kWh

17 630,8 -13597,2= 4033,6 kWh - od początku sezonu

dla przypomnienia

OZC by Asolt QH,(temp.20, N=0,9 ok. 4600 kWh/rok), kubatura 419,8 m3,pow. uż.140m2, pow.grz.173m2

sezon uważam za zamknięty ;)

ale sterowników nie wyłączam

przez lato cos może jeszcze gdzieś pyknie

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamy 1,05,2016 więc czas na podsumowanie ogrzewania ...

Ogrzewanie kwiecień

761,51kwh

Od początku sezonu

9441,87kwh

Ubiegły sezon odpowiednio

846,31kwh

9866,98kwh

Dwa lata temu ...

765kwh

9810,6kwh

Sezon grzewczy trwa nadal ...:p

I oczywiście standardowe pytanie ...

Gdzie w tym są oszczędności z rekuperatora, dodatkowego docieplenia ...???

Z GWC leci 11,1*

Z nawiewu 20,7*

STANDARDOWA odpowiedż- po zużyciu Twoim na co tradycyjnie uważam że jesteś bimbrownikiem na skalę przemyslową

właściwie wolałbym własną aparaturę od własnej centrali

Decyzja zapadła będzie wylewka anhydrytowa...ma być taka grubość: parter 7cm, poddasze 5cm....nadal ma być taryfa G12....zobaczymy co wyjdzie z akumulacji, w razie "W" będą dwie klimy z funkcją grzania:) - w drogiej pomogą....

Proszę jeszcze o pomocne zdanie:

1. Czy pozostać przy kablach Elektry czy lepiej dopłacić do Devi?

2. Jak najlepiej przymocować kable....mam PF, na to przyjdzie 12cm styropianu, srebrna folia i co dalej? Przy anhydrycie siatki zbrojeniowej nie będzie....

3. Czy użytkuje Ktoś inne termostaty dotykowe niż Devi Touch - nie chcę ich, było tu kilka razy o problemach z nimi i nie odpowiada mi podział czasowy co 15 minut...

4. Co z łazienką? Ma być też anhydryt, później zabezpieczony folią w płynie.....w miejscu prysznica zostawiam wolne miejsce ma być odpływ w podłodze......a jak wykonać tu ogrzewanie? Generalnie mają być kable 17W/mb (reszta domu wszędzie 10W)....czy też je ułożyć na styropianie czy może pod płytki???

5. Jak wykończyć podłogę na styku z oknem tarasowym/balkonowym, jaka ma być wysokość? Płytka podłogowa ma podejść pod ramę okna czy lepiej trochę wyżej i dojść do ramy??? Ja macie u siebie?

6. Jeżeli mają być płytki podłogowe 60x60, czy wystarczy na płytkę i klej 1,5cm...?

Ad1. A jaka jest różnica pomiędzy tymi producentami? Kabel to kabel jak co przewiercisz to i tak padnie

Ad3. Ja mam warmup

Ad4. U mnie w prysznicu nie ma kabli.Nie czuć różnicy w kąpieli.

Ad5. Zostawilbym jak najwięcej miejsca. Teraz mam za mało. Przy wyjściu na taras wylądował dywanik na buty. Okno trochę łączy.

Ad6. U mnie było liczone 2cm mamy płytki 80x80.

Pozdrawiam

Ad.5 Lepiej wyglada jak płytka jest wyzej i dochodzi do ramy - mam HS. W przypadku zwyklych okien wchodzilbym plytkami pod okno.

Mam zrobiona "dylatacje" pomiedzy oknem a wylewka - wstawione 10cm XPS i na to klejone bezposrednio plytki. Zadnej dylatacji płytek na łączeniu XPS i wylewki. Zadnych problemow po pierwszym sezonie

Ad. 6 2cm.

Decyzja zapadła będzie wylewka anhydrytowa...ma być taka grubość: parter 7cm, poddasze 5cm....nadal ma być taryfa G12....zobaczymy co wyjdzie z akumulacji, w razie "W" będą dwie klimy z funkcją grzania:) - w drogiej pomogą....

Proszę jeszcze o pomocne zdanie:

1. Czy pozostać przy kablach Elektry czy lepiej dopłacić do Devi?

2. Jak najlepiej przymocować kable....mam PF, na to przyjdzie 12cm styropianu, srebrna folia i co dalej? Przy anhydrycie siatki zbrojeniowej nie będzie....

3. Czy użytkuje Ktoś inne termostaty dotykowe niż Devi Touch - nie chcę ich, było tu kilka razy o problemach z nimi i nie odpowiada mi podział czasowy co 15 minut...

4. Co z łazienką? Ma być też anhydryt, później zabezpieczony folią w płynie.....w miejscu prysznica zostawiam wolne miejsce ma być odpływ w podłodze......a jak wykonać tu ogrzewanie? Generalnie mają być kable 17W/mb (reszta domu wszędzie 10W)....czy też je ułożyć na styropianie czy może pod płytki???

5. Jak wykończyć podłogę na styku z oknem tarasowym/balkonowym, jaka ma być wysokość? Płytka podłogowa ma podejść pod ramę okna czy lepiej trochę wyżej i dojść do ramy??? Ja macie u siebie?

6. Jeżeli mają być płytki podłogowe 60x60, czy wystarczy na płytkę i klej 1,5cm...?

APZ i karolek75 dziękuję za pomocne zdanie.

Robię tak..

ad.1 Będą kable Elektry - wszędzie 10W co 15cm, łazienka 17W

Ogólnie mam 135m2 będzie 8,1kW...obciązenie mam obliczone 4150W

ad.2 Przymocuję kable trytkami do siatki z włókna szklanego AKE - siatka będzie leżał bezpośrednio na folii...

ad.3 Będą WARMUP 3IE - choć też mają nastawy czasowe co 15min.- wygrał "dizajn"

ad.4 Pod prysznicem nie będzie ogrzewania, a reszta łazienki 17W też w dolnej warstwie wylewki anhydrytowej

ad.5 Chyba jednak zrobię wylewkę równo z oknem - po płytkach, zawsze będzie próg niższy o 2cm ...oczywiście tak jak karolek75 zastosuję 10cm XPS

....tak na marginesie wybór klimy padł na GREE U-Crown 2,6kW i 3,5kW

Edytowane przez Hanss

Witam ponownie z nowym pytaniem. W jaki sposób macie rozwiązane grzanie prądem? Kocioł el. czy może grzałka w buforze? Jak wtedy wygląda CWU? Będę wdzięczny za schematy, bo sam chciałbym iść w kierunku bufora z grzałką. Jaka moc grzałek itd. ;)

Mam tak rozwiązane. Bufor 1000l z wężownicą CWU grzałki w dennej części 8 kW w połowie wysokości 1,5 kW. Zasila OP po całości.

Namawiam na zrobienie OZC, aby dobrać pojemność bufora, moc grzałek i moc pól grzewczych pomieszczeń. Mój bufor ponoć jest przewymiarowany o 200-400 l.

Pozdrawiam

Cezary

OZC posiadam. Zapotrzebowanie roczne 5,5tyś kWh, 3,7kW projektowanych strat ciepła (moc kotła) - jednak zastanawiam się nad grzałką 10kW ze względu na wykorzystanie 2h taniej taryfy w ciągu dnia.

Jeśli dobrze rozumiem to z bufora bierzesz wodę do C.O, a przez wężownice idzie tylko C.W.U(podgrzewane przepływowo przez bufor). Jaką temperaturę masz na buforze?

OZC posiadam. Zapotrzebowanie roczne 5,5tyś kWh, 3,7kW projektowanych strat ciepła (moc kotła) - jednak zastanawiam się nad grzałką 10kW ze względu na wykorzystanie 2h taniej taryfy w ciągu dnia.

Jeśli dobrze rozumiem to z bufora bierzesz wodę do C.O, a przez wężownice idzie tylko C.W.U(podgrzewane przepływowo przez bufor). Jaką temperaturę masz na buforze?

U mnie razem 9,5 kW będzie grzane w II taryfie. CWU i CO tak jak napisałeś. W buforze teraz jest 15*C bo dom w budowie:)

Jeśli planujesz solary kup/zrób bufor z dwiema wężownicami.

Pozdrawiam

Cezary

Mam tak rozwiązane. Bufor 1000l z wężownicą CWU grzałki w dennej części 8 kW w połowie wysokości 1,5 kW. Zasila OP po całości.

Namawiam na zrobienie OZC, aby dobrać pojemność bufora, moc grzałek i moc pól grzewczych pomieszczeń. Mój bufor ponoć jest przewymiarowany o 200-400 l.

Pozdrawiam

Cezary

Taaa....

Dom w budowie a już wiadomo że baniak przewymiarowany ...;)

Proponuję pomieszkać ze dwa sezony ...

Taaa....

Dom w budowie a już wiadomo że baniak przewymiarowany ...;)

Proponuję pomieszkać ze dwa sezony ...

Jest przewymiarowany bo tak pokazują obliczenia i praktyka w porównywalnych domach. Jezeli dla domu o podobnym zapotrzebowaniu i 4 osobach wystarcza 600l to dlaczego nie maiałoby by wystarczyc dla tego konkretnego budynku tyle samo i dla 2 osób.

Od mam nadzieję jesieni dołączę tu do Was, ale najpierw muszę o coś zapytać :) wg OZC zapotrzebowanie na ciepło wynosi 9843 kWh/rok.

mamy mieć bufor na 1000l, w domu wszystkie sprzęty wiadomo będa na prąd :) własnie oglądam umowę z Tauronem i widzę, że przyłącze jest na 11 kW, 3 fazy i zabezpieczenie 20A i tak się zastanawiam, czy to nie za mało?? Jakie są Wasze doświadczenia? :)

Mam takie małe marzenie, by nie wybijało mi korków jak pójdzie zmywarka i czajnik elektryczny ;)

Od mam nadzieję jesieni dołączę tu do Was, ale najpierw muszę o coś zapytać :) wg OZC zapotrzebowanie na ciepło wynosi 9843 kWh/rok.

mamy mieć bufor na 1000l, w domu wszystkie sprzęty wiadomo będa na prąd :) własnie oglądam umowę z Tauronem i widzę, że przyłącze jest na 11 kW, 3 fazy i zabezpieczenie 20A i tak się zastanawiam, czy to nie za mało?? Jakie są Wasze doświadczenia? :)

Mam takie małe marzenie, by nie wybijało mi korków jak pójdzie zmywarka i czajnik elektryczny ;)

To marzenie jest bardzo łatwo spełnic, wystarczy wystąpic o zwiekszenie mocy, koszt jednorazowy