Liliputek 10.05.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 asolt tak, tylko na ile? zliczyć wszystkie sprzęty ile biorą mocy? wiem ile weźmie mniej więcej żelazko, płyta, ale ile może wziąć bufor? a może przyjąć, że 16 kW starczy, bo innym wystarcza? Ewentualnie po budowie podepnę wszystko i poczekam czy korki wywali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.05.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Taaa.... Dom w budowie a już wiadomo że baniak przewymiarowany ... Proponuję pomieszkać ze dwa sezony ... Już asolt Ci odpowiedział Pewną rekompensatą przewymiarowania bufora może być gromadzenie energii cieplnej pochodzącej z ze źródła paneli PV dające przetrwać pochmurne dni. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 asolt tak, tylko na ile? zliczyć wszystkie sprzęty ile biorą mocy? wiem ile weźmie mniej więcej żelazko, płyta, ale ile może wziąć bufor? a może przyjąć, że 16 kW starczy, bo innym wystarcza? Ewentualnie po budowie podepnę wszystko i poczekam czy korki wywali Mozna zwiekszyc do 18 kW, wtedy Tauron da zabezpieczenie 32 A (moc max 22,08 kW) , jezeli do bufora będzie grzałka to pasuje aby miała moc 3x4 kW czyli 12 kW (zestaw/moduł). Grzałki potrzebują 3x17,4 A, pozostaje do dyspozycji na kazdą fazę jeszcze ok 14 A. Przy odpowiednim rozłozeniu obciązenia na poszczegolne fazy pozostałych sprzętów (kuchnia, odkurzacz, pralka) nic sie nie bedzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.05.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Już asolt Ci odpowiedział Pewną rekompensatą przewymiarowania bufora może być gromadzenie energii cieplnej pochodzącej z ze źródła paneli PV dające przetrwać pochmurne dni. Pozdrawiam Cezary Jeżeli planujemy bufor ( magazyn/akumulator energii ...) to podpinamy do niego różne źródła energii o trudnym do przewidzenia ładunku w jednostce czasu np kolektory słoneczne cieczowe i fotowoltaiczne, kotły na paliwa stałe, itp. Przewymiarowanie jest konieczne do poprawnej pracy takiego układu ... Zupełnie nie rozumiem powodu instalacji takiego zbiornika i grzania go grzałkami bezpośrednio z sieci energetycznej skoro sam układ ogrzewania podłogowego jest wystarczającym magazynem i amortyzatorem a cykliczna dostępność taniego prądu powoduje że takie rozwiązanie nic nie daje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 10.05.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Faktura przyszła, od kwietnia w domu grzeją dwie maty grzewcze(2,5m2 i 5m2) i jeden grzejnik 600w u syna, podsumowanie sezonu Taryfa dzienna 1613 kWh taryfa nocna 4215 Grzeje tylko w nocnej, CWU i reku działają w obydwu, generalnie troche spore zużycie w 1 taryfie, ale w domu wszystko na prad. Generalnie cały sezon grzałem za jakiś 1000 zł, więc jest pieknie Edytowane 10 Maja 2016 przez scrabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.05.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Jeżeli planujemy bufor ( magazyn/akumulator energii ...) to podpinamy do niego różne źródła energii o trudnym do przewidzenia ładunku w jednostce czasu np kolektory słoneczne cieczowe i fotowoltaiczne, kotły na paliwa stałe, itp. Przewymiarowanie jest konieczne do poprawnej pracy takiego układu ... Zupełnie nie rozumiem powodu instalacji takiego zbiornika i grzania go grzałkami bezpośrednio z sieci energetycznej skoro sam układ ogrzewania podłogowego jest wystarczającym magazynem i amortyzatorem a cykliczna dostępność taniego prądu powoduje że takie rozwiązanie nic nie daje ... Ale właśnie zastosowałem bufor w tym celu. I gdybym nie miał wątpliwości co do akumulacji wystarczającej ilości ciepła w wylewce anhydrytowej to pozostałbym przy tym grzałka w rurze i zbiornik na CWU 150l. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.05.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Zupełnie nie rozumiem powodu instalacji takiego zbiornika i grzania go grzałkami bezpośrednio z sieci energetycznej skoro sam układ ogrzewania podłogowego jest wystarczającym magazynem i amortyzatorem a cykliczna dostępność taniego prądu powoduje że takie rozwiązanie nic nie daje ... 100% prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.05.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 i tak wlaśnie będzie w ZX35 - podłogówk i kospel lub sama grzałka za 200 zł w rurze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khag 11.05.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 W takim razie co mi proponujecie zastosować. Zapotrzebowanie roczne 5,5tyś kWh, projektowana strata ciepła 3,7kWh.W domu 100% ogrzewanie podłogowe, planowane 8 cm wylewki betonowej. CWU dla 4 osób (prysznic i wanna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 12.05.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 W takim razie co mi proponujecie zastosować. Zapotrzebowanie roczne 5,5tyś kWh, projektowana strata ciepła 3,7kWh. W domu 100% ogrzewanie podłogowe, planowane 8 cm wylewki betonowej. CWU dla 4 osób (prysznic i wanna). komfort = bufor z wężownicami do CWU, OP i pogodówka Prosto i tanio to OP , kociol z el OLX za 500 zł ,bojler 100-140 l , i dobry sterownik Mega prosto to jak wyżej już padlo - OP, grzałka w rurze , bojler 100-140 l Albo kable i bojler . A dalej to już mixy . Zamiast bojlera zasobnik cwu i zawór trojdrożny . Mniejszy zasobnik ale przepływki przy punktach poboru . "Co sobie babcia życzy" Zależy na czym nam zależy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 12.05.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 .... Prosto i tanio to OP , kociol z el OLX za 500 zł ,bojler 100-140 l , i dobry sterownik .... Potwierdzam, ja tak zrobiłem. Bufor się mi nie kalkulował Dodatkowo mam klimę do dogrzewania otwartego salonu na parterze. Dostałem wczoraj rachunek za 6 miesięcy z Tauronu na łączną kwotę 2400 PLN brutto. Więc mniej więcej tak jak się spodziewałem. Pierwszy sezon (dom ~145 m2), 4 osoby w domu, wszystko na prąd i brak kominka Byłem pewny też, że standardowe 11KW mocy przyłącza będzie dla mnie za mało, ale spokojnie daje radę i ani raz nie wywaliło mi korków. Kospela mam 15KW ale ograniczonego do 7KW. Fajnie działa ta modulacja mocy, że tylko przez bardzo krótki czas grzeje z większą mocą a później sobie załącza co pewien czas 1-2 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khag 12.05.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Na czym ma polegać komfort bufora z wężownicami? OP bez bufora utrzyma temperaturę w domu przez 12-13h? Edytowane 12 Maja 2016 przez Khag chochlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Na czym ma polegać komfort bufora z wężownicami? OP bez bufora utrzyma temperaturę w domu przez 12-13h? Bufor z wezownicą zapewni wykorzystanie w 100% II taryfy dla ogrzewania i cwu. Dodatkowo nie musimy grzac posadzek akumulacyjnie i mozemy zastosowac dowolny układ regulacji temperatury. A tak przy okazji dla korzystajacych z G12w Tauron, maja dojsc swieta w II taryfie, czyli zwiekszy sie ilosc II taryfy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Khag 12.05.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Czyli jednak bee korzystał z bufora. Pytanie teraz o sterowanie grzałkami w taniej taryfie, moc 10-12kW. W jaki sposób można to zrealizować? Termostaty zabezpieczające + stycznik mocy załącznikiem czasowym(może jest oś takiego gotowego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Czyli jednak bee korzystał z bufora. Pytanie teraz o sterowanie grzałkami w taniej taryfie, moc 10-12kW. W jaki sposób można to zrealizować? Termostaty zabezpieczające + stycznik mocy załącznikiem czasowym(może jest oś takiego gotowego)? Raczej nie ma gotowych rozwiazan, ja stosuję i zalecam grzałki 3x4 kW, zegar sterujący, regulator, termostat przylgowy, co najmniej dwa styczniki. Wszystko najlepiej połaczyc w dedykowanej rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.05.2016 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 co najmniej dwa styczniki dwa styczniki ze względu na wysterowanie od zegara + wysterowanie temperatury? ja mam termostat w grzałce + jeden stycznik do zegara. zastanawiam się czy nie dodać drugiego stycznika z jakimś niezależnym termostatem jako zabezpieczenie przed zagotowaniem, tylko nie wiem czy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 dwa styczniki ze względu na wysterowanie od zegara + wysterowanie temperatury? ja mam termostat w grzałce + jeden stycznik do zegara. zastanawiam się czy nie dodać drugiego stycznika z jakimś niezależnym termostatem jako zabezpieczenie przed zagotowaniem, tylko nie wiem czy to ma sens Dla mnie ma sens, miałem przypadek sklejenia/uszkodzenia zestyków na 2 fazach i prawie zagotowało wodę. Prawdopodobienstwo jednoczesnego uszkodzenia 2 styczników (sklejenie zestyków) połaczonych szeregowo jest bardzo małe. Oczywiscie zawór bezpieczenstwa musi byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.05.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Dla mnie ma sens, miałem przypadek sklejenia/uszkodzenia zestyków na 2 fazach i prawie zagotowało wodę. Prawdopodobienstwo jednoczesnego uszkodzenia 2 styczników (sklejenie zestyków) połaczonych szeregowo jest bardzo małe. Oczywiscie zawór bezpieczenstwa musi byc. czyli rozumiem, że raczej nie powinienem ufać termostatowi w grzałce z pokrętłem (Galmet) i lepiej dodatkowo to zabezpieczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Wszystko sie kiedys moze zepsuc, na sklejone styki stycznika nie ma zadnego zabezpieczenia, pozostaje dublowanie. Z racji stosowania grzałek duzej mocy ma to zasadnicze znaczenie, mała grzełka przy duzej pojomnosci bufora nie zagotuje go tak szybko przy jednoczesnym odbiorze energii, gorzej jest latem w trybie samego cwu. Zresztą nikt nie bedzie stał przy buforze i pilnował stycznika, to ma byc bezobsługowe i bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.05.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Wszystko sie kiedys moze zepsuc, na sklejone styki stycznika nie ma zadnego zabezpieczenia, pozostaje dublowanie. Z racji stosowania grzałek duzej mocy ma to zasadnicze znaczenie, mała grzełka przy duzej pojomnosci bufora nie zagotuje go tak szybko przy jednoczesnym odbiorze energii, gorzej jest latem w trybie samego cwu. Zresztą nikt nie bedzie stał przy buforze i pilnował stycznika, to ma byc bezobsługowe i bezpieczne. przekonałeś mnie, kupię przed zimą dodatkowy stycznik i termostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts