Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli masz WM to żadna drabinka nie będzie potrzebna bo wentylacja wyciągnie ci w miarę szybko całą wilgoć. Przynajmniej sprawdza się to u mnie.

u mnie podobnie - nie zainstalowałem drabinki, tylko dwa poziome wieszaki, na które wchodzą nawet cztery ręczniki. zimą nie ma problemu, latem schnie trochę wolniej (bardziej wilgotne powietrze), ale latem i tak bym drabinki nie odpalał, żeby domu nie przegrzewać.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie podobnie - nie zainstalowałem drabinki, tylko dwa poziome wieszaki, na które wchodzą nawet cztery ręczniki. zimą nie ma problemu, latem schnie trochę wolniej (bardziej wilgotne powietrze), ale latem i tak bym drabinki nie odpalał, żeby domu nie przegrzewać.

Bo wystarczyłoby pootwierać okna żeby ciepłe powietrze sobie przepływało....

Fatalnie pracuje się w domu z WM gdy okna są pozamykane .... zimno i "mokro"....

I znowu piszesz w temacie, w którym Twoja wiedza jest bardzo powierzchowna...

A rzeczywistość przy WM wygląda tak, że latem te pomieszczenia, w których nie otwiera się okien ( u gabinet, pom. techniczne, sypialnie ) są bardziej komfortowe od tych, które są cały czas wietrzone (salon z otwartymi drzwiami taracowymi i połączona z nim kuchnia).

Temperatura wzrasta tam wolniej.

Fatalnie pracuje się w domu z WM gdy okna są pozamykane .... zimno i "mokro"....

wypisujesz bzdury, jakoś często ostatnio. u nas całą zimę sucho i ciepło, latem bez zaduchu i chłodniej niż w domach z wentylacją grawitacyjną (właśnie dzisiaj miałem okazję porównać - popołudniu przestało wiać, działanie wentylacji grawitacyjnej ustało, otwarcie okna spowodowało tylko przegrzanie pomieszczenia, zaduch pozostał - u siebie tych atrakcji nie mamy). przy zamkniętych oknach jest ciszej i bez owadów. w dodatku bez kotłowni w salonie, całkowicie czysto i bezobsługowo, tanio w instalacji i eksploatacji. i nigdzie nie napisałem, że ręczniki nie schną, sprzedawco manipulatorze - bardziej wilgotne powietrze jest na zewnątrz, dlatego wszystko schnie wolniej przy tej samej temperaturze i otwarcie okna nic tu nie da (bo mam całkowicie sprawną wentylację w przeciwieństwie np. do Ciebie, gdzie musisz ratować tyłek otwieraniem okna - ja mogę, ale nie muszę).

zauważyłem, że ostatnio jakaś frustracja bije z Twoich postów (odkąd w Krakowie zakazali kominków i innych zanieczyszczających rozwiązań oraz zaczęli się nad tym zastanawiać na Dolnym Śląsku )

Edytowane przez imrahil

Witam forumowiczów.

Planuję budowę domu parterowego o powierzchni zabudowy 225m2 - małe zmiany, np brak kotlowni i inne http://z500.pl/projekt/176/Z199,dom-parterowy-z-przestronnym-salonem-i-4-pokojami-oraz-z-garazem-od-frontu/dane-ogolne.html

Od 2 lat śledzę różne wątki na tym forum i tak naprawdę wiele mam jeszcze znaków zapytania.W skrócie zalozenia: Prawdopodobnie będzie tradycyjny fundament ze względu na pow zabudowy. 20 cm styropianu w podlodze, ściany beton komórkowy + 25cm grafitowego, sufit zasypany granulatem rockwool 60-70cm (zastepuje ok 40-47 dobrej wełny- grubość zależeć będzie od sposobu grzania, w każdym bądź razie mam to w takiej cenie ze nie opłaca mi się bawić w welne). Ciepły montaż okien, rekuperator. Pow użytkowa ok 140m2, 100% podłogowka. Żona upiera się przy kominu w razie... ale to nic pewnego. Miejsce budowy Białystok. Wykonanie wiekszosci prac we wlasnym zakrecie. Pytanie jaki rodzaj ogrzewania oraz sposób przygotowania CWU proponujecie. Dodam ze rodzina 2+2. Jakie może być realne zużycie energii. Czy z tymi zalozeniami mozna zejsc ponizej 50kwh/m2 ?

Przy tych parametrach izolacji jak będziesz miał większość okien od południa i nie zaduże okapy dachowe to uda się zejść zapewne poniżej 5 litrów.

Mój dom (patrz stopka) wyliczony przez asolta ma około 65 kWh/mkw. Chociaż asolt podaje, że obliczone zapotrzebowanie na ogrzewanie jest niedoszacowane, też tak uważam.

Zacznij od liczenia OZC i nie dziw się, że wyniki będą gorsze niż u większości forumowiczów. Białystok to IV strefa klimatyczna i w porównaniu np. z Wrocławiem potrzebujemy o 30% wiecej energii na ogrzewanie.

Zdaje sobie z tego sprawę. Żeby zrobić OZC trzeba miec projekt, a to dopiero za jakiś czas. Jeśli chodzi o usytuowanie domu to jest praktycznie idealnie. Frontowa elewacja obrocona o jakieś 15-20stopni na wschód, czyli narożnik garazu najbardziej wysunięty na polnoc. Okapy to już chyba szczegol, nie chce też mieć malutkich i latem się męczyć. Wszystkie okna będą od podłogi. Jedynie w kuchni jakieś poziome.

kurcze, to jakiś nienormalny jestem a co gorsza moją rodzinę dręczę bo od dwóch lat każę im mieszkać z WM w domu gdzie "zimno i mokro".. a złośliwie pranie jakoś wysycha, wilgotnościomierz pokazuje 50% a termometr 21*.. chyba się popsuły.. chyba źe w zeszłe lato gdzie na zewnątrz przez dwa tygodnie było po 35-40* to w domu miałem 25-26* - to tak - było zimno, i co gorsza wszyscy sami siebie pilnowali żeby okien nie otwierać.. masochiści chyba..

wiesz wogóle jak działa WM?

Witam forumowiczów.

Planuję budowę domu parterowego o powierzchni zabudowy 225m2 - małe zmiany, np brak kotlowni i inne http://z500.pl/projekt/176/Z199,dom-parterowy-z-przestronnym-salonem-i-4-pokojami-oraz-z-garazem-od-frontu/dane-ogolne.html

Od 2 lat śledzę różne wątki na tym forum i tak naprawdę wiele mam jeszcze znaków zapytania.W skrócie zalozenia: Prawdopodobnie będzie tradycyjny fundament ze względu na pow zabudowy. 20 cm styropianu w podlodze, ściany beton komórkowy + 25cm grafitowego, sufit zasypany granulatem rockwool 60-70cm (zastepuje ok 40-47 dobrej wełny- grubość zależeć będzie od sposobu grzania, w każdym bądź razie mam to w takiej cenie ze nie opłaca mi się bawić w welne). Ciepły montaż okien, rekuperator. Pow użytkowa ok 140m2, 100% podłogowka. Żona upiera się przy kominu w razie... ale to nic pewnego. Miejsce budowy Białystok. Wykonanie wiekszosci prac we wlasnym zakrecie. Pytanie jaki rodzaj ogrzewania oraz sposób przygotowania CWU proponujecie. Dodam ze rodzina 2+2. Jakie może być realne zużycie energii. Czy z tymi zalozeniami mozna zejsc ponizej 50kwh/m2 ?

Daj 15 cm w podłogę, 25 na ścianę i z 35 na sufit, zaoszczędzone pieniądze (a będzie ich sporo bo dom mocno rozłożysty) wpakuj w pompę ciepła ( może być nasza rodzima gruntówka). I tak nie zejdziesz ze zużyciem do zera a kablami raczej tego nie pociągniesz.

Jak to parterówka, nie jest to też literą U ;-). Kablami nie pociągne? Masz na myśli, że pójdę z torbami, czy zabraknie taryfy nocnej? Myślałem o płycie fundamentowej i ścianach z silikatow, ale nie wiem czy warto.... jeśli zdecydowalbym się na pompę np powietrzna.

Miloszenko: A co taki wzrost zużycia energii w ostatnim sezonie?

Jak to parterówka, nie jest to też literą U ;-). Kablami nie pociągne? Masz na myśli, że pójdę z torbami, czy zabraknie taryfy nocnej? Myślałem o płycie fundamentowej i ścianach z silikatow, ale nie wiem czy warto.... jeśli zdecydowalbym się na pompę np powietrzna.

zakładam że jak ma jedną osobę więcej w podpisie to raczej babcia mu nie przybyła tylko niemowlak raczej czyli temperaturę podniósł..

a co do meritum to dom mocno rozłożysty.. chociaż jak garaż odizolujesz.. no i z poddasza jakby co to wszystko pociągniesz..

kable (same) plus płyta plus silikaty u mnie dają doskonale radę w tanie taryfie (w największe mrozy na dobę grzeją około 6-7 godzin z 10ciu dostępnych w taniej więc zapas spory jeszcze). zerknij do mnie to zobaczysz jak mam to zrobione..

CO do mojego zużycia: temperatura 1.5 stopnia wyższa, kolejny domownik, zużycie CWU w górę no i klima jakoś mało grzała. Od wrzesnia 2015 do dziś nie dotknąłem sterownika ogrzewania i tak to powinno być, a nie gmyranie co chwila żeby parę PLN zaoszczędzić (taniej byłoby częściej klimy używać)

A co do kabli - pomyśl sobie, jak taki dom ponad 200 m2 grzany kablami sprzedać :p Albo co zrobić jak prąd mocno zdrożeje,,,

Dlatego pytam co o tym sądzicie :-). 200m2 to ma ten na stronie, a w rzeczywistości będzie mniejszy ale podobna bryła i rozkład wnętrz. Dlatego zamiast wchodzić w koszty: styrodur, dbanie o kazdy detal (mostki), szukanie oszczednosci regulujac temperature, biorę również pod uwagę Panasonica na moim podlasiu :-). Myślę ze nawet zwiększenie temperatury w domu nie zrujnuje mego budżetu. Zastanawialem sie nad kosztami przegladow, serwisu, zakupu pompy, żywotności. Czy ta różnica nie zaciera się na przelomie np 10lat. Czy jesli zaloze rocznie 2000zl roznicy czyli np 10 lat zwrotu, a roznica wyjdzie 1500 i okres zwrotu wyjdzie 14 lat (jeśli pompa tyle wytrzyma).

Jeszcze mam pytanie do osób które mają takie rozwiązania, jaka temperatura może w garażu nieogrzewanym odizolowanym od domu w trakcie sezonu grzewczego? I czy w przypadku pompy ciepła oraz korzystania w wiekszosci nocnej taryfy wystarczy mi wylewka 8-10 cm jako akumulacja (ściany beton komorkowy)?

Pozdrawiam

Jedyny pożytek tego materiału to to, że jest ciepły. Silikaty brałem pod uwage przy płycie fundamentowej. Pierwotnie plan był na dom z poddaszem, prosta bryła. Po pewnych wyliczeniach postawiłem na parterowka. Chodzi o to żeby nie przesadzic i nie zapedzic się w coś co może okazać się zbytkiem....

Lata mijają a tu widzę ciagle podobne tematy Zaduch i nieschnace ręczniki przy WM. Mój pierwszy sezon to około 7500 kWh. A WM z GWC to brak robali w domu a w miesiącach ciepłych kiedy WM szybciej śmiga to tez brak kurzu. Latem jak były upały i dzieci wracały z basenu do domu to szczekały zębami taka była różnica temp miedzy dworem a domem. WM to tylko z GWC. Edytowane przez mic81