Tomek B.. 16.07.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) To Pan Brzęczkowski założył jaśkowi swoje termy. Edytowane 16 Lipca 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.07.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Czytałem i o tym. Można także drut oporowy owinąć wokół siatki, będzie lepsze i mocniejsze:lol2:. Może po prostu kabel grzejny zastąpić tą siatką? Na końcach siatki podczepić kabelki i też pewnie będzie grzało . Tylko chodzić trzeba małymi kroczkami, żeby bo napiecie krokowe może być zbyt wielki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 16.07.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Może po prostu kabel grzejny zastąpić tą siatką? Na końcach siatki podczepić kabelki i też pewnie będzie grzało . Tylko chodzić trzeba małymi kroczkami, żeby bo napiecie krokowe może być zbyt wielki . I przegrzeje jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 te wyniki które podałem trochę wyżej są bez tego mojego solara, pytanie było podchwytliwe.solar zmniejsza je jeszcze prawie o połowę (zbudowany był bardziej dla idei że można i tą drogą...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 17.07.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witam Planuję ogrzewanie podłogowe akumulacyjne kablami grzewczymi i mam w związku z tym pytanie o wylewkę. Po rozmowach z posadzkarzami pojawiły się dwie opcje i nie wiem, która z nich jest prawidłowa: - opcja nr 1 – wykonawca nr 1 chce wylać wylewkę na 2 razy – pierwsza warstwa ok. 4-5 cm, potem kable i kolejna warstwa ok. 6-7 cm. Minusy tego to podwójna robocizna – za każdą warstwę osobno oraz zbyt mała moim zdaniem warstwa akumulacyjna nad kablami. Plusem jest to, że po wylaniu pierwszej warstwy spokojnie mamy czas na ułożenie kabli (robimy to pierwszy raz i prawie samodzielnie). A i wykonawca mówi, ze nie będzie stosować zbrojenia, tylko jakieś plastyfikatory. Czy zbrojenie jest konieczne? Jak inaczej utrzymać te kable na miejscu? - opcja nr 2 - wykonawca nr 2 proponuje zalać wszystko od razu, ale w dwóch etapach: pierwsza warstwa wylewki 2-3 cm, na mokrej wylewce kable i potem od razu drugą warstwę. Plusem jest robocizna x 1, ale minusem to, ze nie mamy doświadczenia w kładzeniu kabli (a tu czas będzie naglił), wylewka będzie mokra i nie wiem, czy uda się tak sprawnie i szybko te kable położyć, no i znowu, jak je mocować do mokrej wylewki? Czy jest może opcja nr 3? Jak prawidłowo wykonać/zaplanować warstwy wylewki, żeby było optymalnie – taniej (opcja nr 1) i na spokojnie (opcja nr 2)? Przy okazji bardzo bardzo dziękuję Marcinowi za pomoc w doborze kabli i wszystkich obliczeniach – Marcinie Cetera jesteś po prostu niesamowity:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 na stronach 191-192 co nieco pisaliśmy na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 A może trzeba w tym wypadku zapytać stanowczo : nie ma to jak własne interpretacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.07.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 te wyniki które podałem trochę wyżej są bez tego mojego solara, pytanie było podchwytliwe. solar zmniejsza je jeszcze prawie o połowę (zbudowany był bardziej dla idei że można i tą drogą...) Nie no bez przesadyzmu, 4os, bojler i 2kWh na dobę? zawstydziłeś nawet turbodymomena, ale chyba coś nie tak z tymi wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.07.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 reniutek: spytaj jeszcze jak robili j-j i rafek11. Moim zdaniem opcja 2 jest trudna do wykonania, nie wiem ile ekipa da Wam czasu na ułożenie kabli. W takim przypadku na tej 2-3 cm warstwie trzba by rzucic siatke zbrojeniową i do niej mocowac na paski. Ale może byc ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.07.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 A wtrącę w temacie pompy ciepła do CWU wykorzystywanej również do ogrzewania ... skąd ta pompa bierze powietrze (przepraszam laik jestem) bo jeżeli z domu to czy bilans nie jest na zero? W końcu pompa "przepompowuje ciepło" czyli w jednym miejscu je schładza a w drugim oddaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.07.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Pompa powinna pobierać powietrze z zewnątrz,wiadomo im niższa temperatura tym niższy COP ale można lekko zmodyfikować czerpanie powietrza np.z wyrzutu z rekuperatora,z garażu,w moim przypadku z poddasza nieużytkowego.U siebie zamierzam te wszystkie rzeczy trójnikiem połączyć i skierować do pompy. W tych miejscach zawsze jest cieplej niż na zewnątrz i nie są to miejsca specjalnie ogrzewane. Czy to bedzie zamontowane na stałe, czy w jakis sposób tym bedziesz sterował? Nie boisz się że PCi mając większy "przemiał" powietrza, bedzie na siłe wysysac z WM? czy jakos temu zaradziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Nie no bez przesadyzmu, 4os, bojler i 2kWh na dobę? zawstydziłeś nawet turbodymomena, ale chyba coś nie tak z tymi wynikami. coś niecoś gdzieś przebąkiwałem tak dla ruszenia tematu; czy system podbijania temp.zimnej wody do ok. 22* i odzysk ciepła z kanalizy coś ci mówi ? te wyniki to są efekty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Można grzać lodem , to czemu nie g*wnem - cieplejsze Ja w innej sprawie . Rurki mam (podłogówka z PW), obok kabelki na chłodne noce (gdy podłogówka z PW "nie chodzi"). Ale nie o tym .... Myślę o pompie ciepła z http://www.mecaterm.pl . Nic na ten temat nie wiem, a mam możliwość "przećwiczyć" z małe pieniądze (w zakupie). Są takie powietrze- powietrze , są też powietrze- woda (instalację mam). Jakieś opinie? Będę "dźwięczny"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Tak na wszelki wypadek dodam , że wiem o woda- woda, i woda-powietrze. W marynarce służyłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 w moim rozwiązaniu g...na z pod prysznica nie lecą, no chyba że u ciebie jest inaczej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 w moim rozwiązaniu g...na z pod prysznica nie lecą, no chyba że u ciebie jest inaczej:D A kto tu mówi o prysznicu ?! Nie złapałeś ironii Ironia ta jednak dotyczy tylko nazewnictwa . System znam z Holandii .Ma sie dobrze i nic nie śmierdzi ... U nas wolą te skarby na pola wylewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 spoko, załapałem:Dodpisałem tak dla podtrzymania tematu, bo rozwiązanie jest ciekawe i w dodatku działa...tymi ręcami zrobione za niewielkie pieniądze:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 spoko, załapałem:D odpisałem tak dla podtrzymania tematu, bo rozwiązanie jest ciekawe i w dodatku działa... tymi ręcami zrobione za niewielkie pieniądze:yes: no to "gratulejszen" ... tak dla podtrzymania tematu ( ) : z szamba , czy z gnojownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 no to "gratulejszen" ... tak dla podtrzymania tematu ( ) : z szamba , czy z gnojownika? bezpośrednio z pod prysznica górnej łazienki (wymiennik jest w dolnym kibelku i robi przy okazji za coś w rodzaju grzejnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 bezpośrednio z pod prysznica górnej łazienki (wymiennik jest w dolnym kibelku i robi przy okazji za coś w rodzaju grzejnika) Czyli maleństwo. Myślałem ,że całą chatkę tym bujasz. Zaraz nas Arturo "opiórkuje", że zamiast o prundzie, jakieś gówniane dysputy ciągniemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts