Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wygrzewałem i nic złego się nie stało. Było za to mocno wietrzone.

Jak tam twoja strona internetowa i płatny profil?

To ze sie nic nie stało nie oznacza ze wygrzewania nie trzeba wykonywac, technologia robót budowlanych w twoim domu nie jest ani wzorcem, ani przykładem prawidłowej techologii tych robót. Skoro doradzasz to uczciwie by było napisać ze kazdy stosujący sie do twoich porad wykonuje je na własną odpowiedzialnosc. Dlatego mozna pisac co się chce. Co do strony i profilu to podaj mi listę innych których nalezałoby o to zapytac a których w swojej nieskonczonej hipokryzji pytac nie chcesz, nawiasem kol. Hans nie jest zainteresowany moim profilem a koniecznoscią wygrzewania posadzki i na tym sie skup.

Dziękuję Wszystkim za pomocne zdanie.....podsumowując: będę teraz przez kilka miesięcy porządnie wietrzył, a krótko przed układaniem płytek dla "Świetego Spokuju" trochę wygrzeję posadzkę... Będzie OK?

Zalezy co rozumiesz przez stwierdzenie "trochę wygrzeję posadzkę"

To ze sie nic nie stało nie oznacza ze wygrzewania nie trzeba wykonywac, technologia robót budowlanych w twoim domu nie jest ani wzorcem, ani przykładem prawidłowej techologii tych robót. Skoro doradzasz to uczciwie by było napisać ze kazdy stosujący sie do twoich porad wykonuje je na własną odpowiedzialnosc. Dlatego mozna pisac co się chce. Co do strony i profilu to podaj mi listę innych których nalezałoby o to zapytac a których w swojej nieskonczonej hipokryzji pytac nie chcesz, nawiasem kol. Hans nie jest zainteresowany moim profilem a koniecznoscią wygrzewania posadzki i na tym sie skup.

Jeszcze raz się cofnij do mojego postu i przeczytaj go ze zrozumieniem. Jeśli potrafisz.

A co do płatnego profilu to sam go nam obiecałeś, tylko twoja strona jest w budowie. A jeżeli u ciebie wszystko tak się buduje jak ta strona, to nie mam pytań. Oto co jest warte słowo asolta.

Dziękuję Wszystkim za pomocne zdanie.....podsumowując: będę teraz przez kilka miesięcy porządnie wietrzył, a krótko przed układaniem płytek dla "Świetego Spokuju" trochę wygrzeję posadzkę... Będzie OK?

Nie słuchaj pieprzenia asolta, tylko zaufaj:

Problem ten nie dotyczy podkładu anhydrytowego, który czybko wysycha i nie wywołuje naprężeń podczas twardnienia.

Cezary Jankowski

Miesięcznik Budujemy Dom

Inżynier budownictwa lądowego. Inspektor nadzoru inwestorskiego z wieloletnim stażem. Doradca działów obsługi klienta sieci supermarketów budowlanych. Zdeklarowany sceptyk nowatorskich technik budowlanych.

asolt przy nim to żółtodziób.

Oczywiście nikt ci nie zabroni tego jeszcze wygrzewać, jednak będzie to raczej kasa wywalona w błoto.

....

A co do płatnego profilu to sam go nam obiecałeś, tylko twoja strona jest w budowie. A jeżeli u ciebie wszystko tak się buduje jak ta strona, to nie mam pytań. Oto co jest warte słowo asolta.

Komu nam? Czy jest ktokolwiek jeszcze tym zaintersowany? Jestes czyim przedstawicielem?, jezeli redakcji to napisz oficjalnie ze jestes ich naganiaczem który dba o dobro redakcji. Słabe masz jednak wyniki bo nikogo nie przekonałes do załozenia profliu, nie przekonałes bo nikomu tego nie proponowałes, pomijajac przepychanki z elfir które zapewne wynikły z twojej pieniaczej natury.

...

Na odchodne wylewacza dostałem wyraźne polecenie o wygrzewaniu posadzki bezpośrednio przed montażem okładzin podłogowych. Wskazał instrukcję na ich stronie internetowej. Chyba chodzi o to że jak wygrzeję posadzkę, a okładzinę podłogową (płytki, parkiet) zamontuję za dwa miesiące n/p, to posadzka nabierze wilgoci z powietrza. I efekt, o którym pisze asolt powyżej.

.

To sie nazywa odpowiedzialnosc wykonawcy za swoją pracę, nie tak jak Liwko który doradza, ale bez zadnej odpowiedzialnosci za dorady. Ja pisze o tym co zaobserwowałem na budowie, kazdy zrobi jak zechce.

Trochę, może być mało. Jak zastosujesz się do tej instrukcji i zrobisz test foliowy jako minimum badania wilgotności, powinno być ok.

http://www.wolplan.pl/media/do_pobrania/WOLPLAN_protokol_grzewczy.doc2.pdf

Rozsądniej trzymać się powyższej instrukcji niż stosować autorskie rozwiązania co po niektórych forumowiczów.

Pozdrawiam

Cezary

Rozsądniej trzymać się powyższej instrukcji niż stosować autorskie rozwiązania co po niektórych forumowiczów.

Pozdrawiam

Cezary

Przeczytaj jeszcze raz post 11, a szczególnie ostatni akapit. Zwróć również uwagę na autora.

http://forum.budujemydom.pl/Czy-mozna-klasc-plytki-bez-wygrzewania-wylewek-t16056.html

Przeczytaj jeszcze raz post 11, a szczególnie ostatni akapit. Zwróć również uwagę na autora.

http://forum.budujemydom.pl/Czy-mozna-klasc-plytki-bez-wygrzewania-wylewek-t16056.html

Czytałem. Autora nie znam. Jednak bardziej do mnie przemawiają zalecenia producenta/wykonawcy markowej wylewki niż największe forumowe autorytety.

Pozdrawiam

Cezary

Ta, po czterech dniach. A chyba rozmawiamy o okresie półrocznym?

Ja natomiast czytam "Już czwartego dnia" a czy 40 czy 400 dzień, wilgoć może tam siedzieć bo nie znamy warunków jakie są na budowie, a inwestor może być z tych mniej świadomych.

Uważam że szerzenie na forum własnych autorski pomysłów postępowania z wylewką anhydrytową czy inną, niepokrywających się z zaleceniami producenta może być szkodliwe. Przecież za swoje wypowiedzi nie ponosisz żadnej odpowiedzialności materialnej, a nieświadomemu inwestorowi robisz wodę z mózgu zamiast pomóc wygonić ją z wylewki.

Przecież pisałem o teście foliowym, jeśli ktoś nie jest ortodoksem to powinno wystarczyć.

fragment z instrukcji, ale namawiam do przeczytania całej:

"Dla wstępnej orientacji, czy jastrych jest już suchy, można wykonać "test foliowy". Test ten polega

na dokładnym przyklejeniu 1m² folii PE do jastrychu i pozostawieniu jej na 24 godziny. Jeśli po tym

okresie czasu powierzchnia folii bezpośrednio przylegająca do jastrychu jest absolutnie sucha

(brak pary, skroplin), wówczas można domniemać, że jastrych osiągnął dojrzałość do prowadzenia dalszych prac."

Pozdrawiam

Cezary

PS. Na tym kończę dywagację na temat wylewek w tym temacie.

Wiesz, na forum jest wiele przykładów, że ktoś zrobił sobie w domu dwa lub trzy systemy grzewcze.

Najczęściej ze strachu, ale często ktoś tak doradza. Jeżeli okaże się po czasie, że jeden system by wystarczył, to będzie domagać się zwrotu nakładów od tego, który tak doradził? No nie. To jest forum i można się wymieniać poglądami bez brania odpowiedzialności za skutki.

Napisałem, że osobiście po długim schnięciu i wietrzeniu nic nie wygrzewałem i nic złego się nie stało. Napisałem też, że uważam, że jeżeli nie będzie drewna to też nic złego nie powinno się stać. Okazuje się, że przy anhydrycie tym bardziej, co potwierdza SPECJALISTA! Ale oczywiści każdy powinien podjąć decyzję samemu, ja tylko wyraziłem swoje zdanie.

Widzę że odkąd powiadomienia spieprzyli imfmatycy ruch na forum zamarł..

tak ostatnio trafiłem na taką stronkę i wrzuciłem swoje dane:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12gy

Czytałem te dane i widzę że jesteś w tzw. "czarnej doopie''. Co byś nie zainstalował zamiast kabli to zwrot dopiero koło emerytury.;)

Czytałem te dane i widzę że jesteś w tzw. "czarnej doopie''. Co byś nie zainstalował zamiast kabli to zwrot dopiero koło emerytury.;)

hahaha.. dobry wniosek, na to nie wpadłem :)

zwłaszcza podobają mi się stwierdzenia w kolumnie "Jakie ogrzewanie jest najbardziej opłacalne?"

i np. dla Ekogroszku muszę wydać 29000 zeby roczne oszczędzić 4 stówki..

no i nie wiem czy kotłem na ekogroszek mógłbym palić z ponad 90% sprawnością

ale trzeba im oddać, że liczą komin i powierzchnię kotłowni, dzięki czemu wiadomo i widać co robi realne koszty, a przed uświadomieniem czego wzbraniają się węglarze

Widzę że odkąd powiadomienia spieprzyli imfmatycy ruch na forum zamarł..

tak ostatnio trafiłem na taką stronkę i wrzuciłem swoje dane:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12gy

Dzięki za info z tymi powiadomieniami bo główkowałem co się stało. Ta stronka co podajesz to taka dla zabawy raczej :). Ale czasem utrafić idzie.