mmr 01.07.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 jaki polecacie bojler dla 3 os rodziny?czy do kabli grzewczych potrzebny jest czujnik podłogowy czy wystarczy sam sterownik z czujnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.07.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 jaki polecacie bojler dla 3 os rodziny? czy do kabli grzewczych potrzebny jest czujnik podłogowy czy wystarczy sam sterownik z czujnikiem ? Jakie zużycie? Co do podlogówki to 2 czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 01.07.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 zużycie wody? obecnie wychodzi ok.3m3 miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.07.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 zużycie wody? obecnie wychodzi ok.3m3 miesięcznie Obecnie to może jeszcze pytanie czy będzie wanna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmr 01.07.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 będzie ale do bardzo sporadycznego uzytku ,czyli zimową porą może raz na miesiąc dla relaksu .na co dzień szybki prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.07.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 będzie ale do bardzo sporadycznego uzytku ,czyli zimową porą może raz na miesiąc dla relaksu .na co dzień szybki prysznic Generalnie to 80L powinno być. Tyle że wanna nieco może zmienić podejście do tematu gdyby każdy chciał wziąc kąpiel w wannie jeden po drugim Też zależy ile tej wody do wanny lejemy... Ale przy 3m3 zużycia 80L to wystarczający bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.07.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Generalnie to 80L powinno być. . Może być mało, ja bym dał co najmniej 120-150 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Może być mało, ja bym dał co najmniej 120-150 litrów. Do wanny czestej będzie mało, prysznic spokojnie. 120 jest ok wiem bo tyle miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 05.07.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Czy ktoś tu ma podłogówkę elektryczną pod podłogą drewnianą? Po przeliczeniu kosztów pomp ciepła, buforów i innych wynalazków coraz bardziej skłaniam się ku foliom w podłodze, ale obawiam się wysokości rachunków jak będę grzał podłogę drewnianą. Niestety z podłogi drewnianej nie zrezygnuję. Jakie rozwiązanie lepsze - folie czy kable? Dom będzie na płycie, dobrze docieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.07.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) Czy ktoś tu ma podłogówkę elektryczną pod podłogą drewnianą? Po przeliczeniu kosztów pomp ciepła, buforów i innych wynalazków coraz bardziej skłaniam się ku foliom w podłodze, ale obawiam się wysokości rachunków jak będę grzał podłogę drewnianą. Niestety z podłogi drewnianej nie zrezygnuję. Jakie rozwiązanie lepsze - folie czy kable? Dom będzie na płycie, dobrze docieplony. ja mam kable pod panelami, drewno będzie docelowo.. jak dobrze podłoga wyschnięta i grzejesz normalnie (czyli u mnie około 27* podłoga) to co ma się stać? w lato jest cieplej i jakoś podłogi leżą.. jakich rachunków w związku z podłogą? przecież to ciepło nie uleci kominem albo zniknie w cudowny sposób tylko i tak zostanie oddane do pomieszczenia, u mnie panele mają grubość 1 cm, pod spodem płyta i wylewka - w DB szczegóły co masz na myśli pytając "folia czy kable" ? Edytowane 5 Lipca 2016 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 05.07.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Mam na myśli folię grzewczą układaną bezpośrednio pod podłogą oraz kable zatopione w wylewce. Dom będzie na płycie a żeby robić ogrzewania na kablach musiałbym wstawić kolejną warstwę izolacji i na to wylewkę żeby nie grzać całej płyty. Z kolei na piętrze nie dam tak grubej wylewki żeby grzać w tańszej taryfie. Stąd wnioskuję, tylko nie wiem czy dobrze, że lepszym będzie grzanie foliami. No i oczywiście obawa o koszty eksploatacji: folia 60W/m2, 140m2 powierzchni, to mi wychodzi że jak będzie ostra zima i będę grzał z pełną mocą 12h/dzień to koszty ogrzewania ponad 2kPLN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.07.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) Mam na myśli folię grzewczą układaną bezpośrednio pod podłogą oraz kable zatopione w wylewce. Dom będzie na płycie a żeby robić ogrzewania na kablach musiałbym wstawić kolejną warstwę izolacji i na to wylewkę żeby nie grzać całej płyty. u mnie płyta jest nieodcięta i robi jako bufor, nigdy w największe mrozy grzanie dobowo nie przekroczyło 8h (typowo jak dom rozgrzany grzeje się 6h,) jak dasz folię grzewczą to praktycznie nie ma szans skorzystać a akumulacji, jeśli dodatkowo piszesz: Z kolei na piętrze nie dam tak grubej wylewki żeby grzać w tańszej taryfie. czyli że masz zamiar grzać w drogiej? folia 60W/m2, 140m2 powierzchni, to mi wychodzi że jak będzie ostra zima i będę grzał z pełną mocą 12h/dzień czemu masz grzać 12h na dzień ? jeśli tak to moim zdaniem nie ma sensu się pchać w kable czy folie, zwłaszcza że nie zamierzasz korzystać w jakiejkolwiek formie z akumulacji.. to już lepiej wtedy wodną zrobić i z bufora wodnego korzystać..tu nie ma kompromisów - albo od początku do końca po kolei "jedziesz" albo lepiej nie pchać się wcale.. jeśli spełniony jest warunek "czysty prąd" = tania taryfa = akumulacja to jest komfortowo, niedrogo w zakupie i eksploatacji, ale jak coś się nie zgadza z tego to wyjść może słabo No i oczywiście obawa o koszty eksploatacji: folia 60W/m2, 140m2 powierzchni, to mi wychodzi że jak będzie ostra zima i będę grzał z pełną mocą 12h/dzień to koszty ogrzewania ponad 2kPLN... a te 2k na rok Cię przeraża? ja w bloku za 45m2 płaciłem 2 razy więcej.. u mnie w taniej taryfie wychodzi podobna powierzchnia (bardziej rozległa bo parterówka a piętrowy zwarty budynek łatwiej ogrzać) 1728 za ten sezon edit: dużą masz tą górę? bo może piece akumulacyjne Edytowane 5 Lipca 2016 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 05.07.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 u mnie płyta jest nieodcięta i robi jako bufor grzanie całej płyty to brzmi jak generowanie strat ciepła - foliami grzeje się w droższej taryfie, ale przynajmniej bezpośrednio podłogę, im większy bufor tym większe rozpraszanie energii. czyli że masz zamiar grzać w drogiej? no jeśli foliami to tak czemu masz grzać 12h na dzień ? no właśnie nie wiem czego się spodziewać, przy foliach zakładam, że nie będa one pracowały non stop nawet w największe mrozy, stąd raczej pesymistyczne 12h ale jak coś się nie zgadza z tego to wyjść może słabo co się może nie zgadzać? a te 2k na rok Cię przeraża? te 2k to mi wyszło na miesiąc przy 60W folii na m2 i grzaniu 12h; 2k rocznie to ja bym był bardzo szczęśliwy dużą masz tą górę? bo może piece akumulacyjne góra ma powierzchnię taką samą jak dół; piece pokazywałem żonie, nie przejdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.07.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 będzie ale do bardzo sporadycznego uzytku ,czyli zimową porą może raz na miesiąc dla relaksu .na co dzień szybki prysznic 120 / 140l bez problemu Ci starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.07.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 grzanie całej płyty to brzmi jak generowanie strat ciepła - foliami grzeje się w droższej taryfie, ale przynajmniej bezpośrednio podłogę, im większy bufor tym większe rozpraszanie energii. nawet jeśli są jakieś straty, to pewnie rzędu kilku procent. tania taryfa jest tańsza o kilkadziesiąt procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukee 05.07.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 imrahil, jaką masz grubość tej płyty? grzejesz całość równo razem z garażem czy w strefach? co na piętrze, też akumulacja? 15cm wylewki na piętrze to będzie koszt te tylko betonu ale ścian, wzmocnień... ktoś to w ogóle praktykuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 05.07.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Mam wrażenie, że próbujesz 'przepchnąć' tu jakąś nową myśl marketingowców... 15 cm nie mam, ale 20 cm (tylko parter). Jeśli grzejąc całą płytę prądem za CO zabuliłem 900 zł/rok, to ile z tego wyniosły te 'straty' wg Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.07.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 imrahil, jaką masz grubość tej płyty? grzejesz całość równo razem z garażem czy w strefach? co na piętrze, też akumulacja? 15cm wylewki na piętrze to będzie koszt te tylko betonu ale ścian, wzmocnień... ktoś to w ogóle praktykuje? grubość płyty to 25 cm, na tym rurki od podłogówki + 6-7 cm wylewki. garaż u mnie to oddzielna płyta fundamentowa. na piętrze mam rurki od podłogówki bezpośrednio na stropie grubości 15 cm zalane 6-7 cm wylewką. izolacja cieplna od spodu, w niej kanały wentylacji mechanicznej, wszystko przykryte sufitem podwieszanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.07.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 ja mam płytę 22cm plus wylewka ze 7..imarhill masz gdzieś db albo podawałeś koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.07.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 ja mam płytę 22cm plus wylewka ze 7.. imarhill masz gdzieś db albo podawałeś koszty? koszty grzania czy budowy? na grzanie poszło około 2860 kWh. na CWU jeszcze nie wiem ile w ciągu roku, w każdym razie w czerwcu zaobserwowałem spadek zużycia (i to znaczny bo 18%) w stosunku do średniej z poprzednich miesięcy pomimo częstszych pryszniców. przypuszczam, że dzięki mniejszym stratom (mój zbiornik stoi w kompletnie nieogrzewanym pomieszczeniu) i cieplejszej wodzie z wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts