Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam w obu lazienkach od 6 lat, brak problemow, szybciej wysychaja kafle, wiec i mniej wilgoci

jakie masz syfony? sąsiad mial liniowe niskie i przez blisko podłogówke (rurki) wysychały mu i śmierdziało z kanalizy, do tego stopnia że jak rano nie dolał wody to po południu jak do domu wracali to już było czuć.. po dwóch latach wkurwił się w końcu i rozkuł wsadzając te których wcześniej sie nie dało włożyć :)

Edytowane przez _artur_

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość grend
ja mam kable pod panelami, drewno będzie docelowo.. jak dobrze podłoga wyschnięta i grzejesz normalnie (czyli u mnie około 27* podłoga) to co ma się stać? w lato jest cieplej i jakoś podłogi leżą..

jakich rachunków w związku z podłogą? przecież to ciepło nie uleci kominem albo zniknie w cudowny sposób tylko i tak zostanie oddane do pomieszczenia, u mnie panele mają grubość 1 cm, pod spodem płyta i wylewka - w DB szczegóły

co masz na myśli pytając "folia czy kable" ?

... artur a pod panele co dawaleś ? Niektorzy daja jakąś folie izolacyjna aby "tłumiła" ciepło ...

Witam,

Panowie mam taki dylemat

Chodzi oczywiście o ogrzewanie

Chodzi mi po głowie podłogówka elektryczna(niewielkie nakłady ,a przy dobrej izolacji oraz Wm ,mozliwe że i niedrogo)

Dom parterowy 16*9,miał być garaż w bryle ,ale bedzie pokój

,poddasze nieużytkowe

Jestem w trakcie stawiania scian fundamentowych

Izolacja podłoga 15-20 cm

sciana 20cm

strop 12 cm wełny prasownej pewnie i dach czyli w krokwie

nie mam gazu w działce i miec nie bedę mieć,zbiornik nawet w ziemi odpada

Czy iść w podłogowe elektryczne ,dodatkowo wrazie W kominem z rozprowadzeniem ciepłego powietrza,może klima kanałowa z rozprowadzeniami

Proszę o konkretne porady ,sugestie

Ogrzewanie ma byc bezobsługowe,czyli moim zdaniem najlepsze elektryczne,czyba że podłogowe wodne + jakiś bufor z grzałką

jDzięki za odpowiedz:yes:

jakie masz syfony? sąsiad mial liniowe niskie i przez blisko podłogówke (rurki) wysychały mu i śmierdziało z kanalizy, do tego stopnia że jak rano nie dolał wody to po południu jak do domu wracali to już było czuć.. po dwóch latach wkurwił się w końcu i rozkuł wsadzając te których wcześniej sie nie dało włożyć :)

Czyli z tego co rozumiem muszą być jakieś głębokie te syfony...???

Czyli z tego co rozumiem muszą być jakieś głębokie te syfony...???

wystarczą "zwykłe" jak do normalnych spływów.. czyli te pionowe odcinki nie mogą mieć 1-2mm tylko głębsze.. bo w części liniowych spotyka się szerokie i niskie (żeby wydajność odprowadzania zachować) ale ale podgrzejesz podłogę to paruje z niego szybko (bo odpływ szeroki) i leciutko poziom się obniża, a to wystarczy żeby już powietrze z kanalizy wlazło.. niestety nie powiem jaki model miał sąsiad bo cała akcja w zeszłą zimę była.. ale wsadził taki typowy chyba z wanny albo zlewu i jest ok

Odplywy liniowe, w jednej łazience prysznic używany sporadycznie, bo to łazienka dla gości, nie mialem z tym problemow.

strop żelbetowy,poddasze nieuzytkowe poza pewnie reku,izolacją

ps.fanie ze to ty pytasz ,czytałem wiele twoich wypowiedzi i maja one sens

pytanie jeszcze ,ile podłogówka ogólnie "chodzi zimą" w jakich mniejwiecej cyklach ,kiedy sie załącza itp ,od czego to zależy itp

Dałbym od gruntu więcej izolacji niż 20 cm. Powiem tak 20 to minumum, przynajmniej dla mnie :) Są tacy co 10 cm to jest ok ale traktowałbym to z przymrużeniem oka. podłogówka tyle zimą chodzi ile musi :) Moja rada to dobra izolacja od gruntu, szczelny dom, w dachu 35 cm wełny, ściany 15/20 cm żadne zabawy w rozprowadzenia z kominka... Moja koncepcja to kanałówka w tandemie właśnie z podłógówką elektryczną lub grzejnikami i sprawdza się świetnie bo klima tanio dogrzewa, latem chłodzi a kable w podłodze czy też maty dają komfort ciepłej podłogi. Ale opcje są też inne, zalezy kto co lubi i chce.

Dałbym od gruntu więcej izolacji niż 20 cm. Powiem tak 20 to minumum, przynajmniej dla mnie :) Są tacy co 10 cm to jest ok ale traktowałbym to z przymrużeniem oka. podłogówka tyle zimą chodzi ile musi :) Moja rada to dobra izolacja od gruntu, szczelny dom, w dachu 35 cm wełny, ściany 15/20 cm żadne zabawy w rozprowadzenia z kominka... Moja koncepcja to kanałówka w tandemie właśnie z podłógówką elektryczną lub grzejnikami i sprawdza się świetnie bo klima tanio dogrzewa, latem chłodzi a kable w podłodze czy też maty dają komfort ciepłej podłogi. Ale opcje są też inne, zalezy kto co lubi i chce.

pokarz obliczenia, bo narazie to sobie gdybasz ze swoimi koncepcjami, sprzedawco klimazytorow

klimatyzatorki sie ie sprzedaja, bo znowu sie uaktywniles?

strop żelbetowy,poddasze nieuzytkowe poza pewnie reku,izolacją

ps.fanie ze to ty pytasz ,czytałem wiele twoich wypowiedzi i maja one sens

pytanie jeszcze ,ile podłogówka ogólnie "chodzi zimą" w jakich mniejwiecej cyklach ,kiedy sie załącza itp ,od czego to zależy itp

a to zależy jak ustawisz ;)

u mnie priorytet to tania taryfa..

a potem to zależy od temperatury.. ale u mnie typowo to załączenie od 13,22 i 4 rano do osiągnięcia zadanej temp. typowo około 5-6 h, jak jest bardzo zimno (-10 i niżej) to czasem dłużej grzeje.. mam 7kW w kablach czyli 6h to daje 42kWh

przy sezonie 180dni u mnie to pokrywa się bo teraz miałem poniżej 7000 rocznie więc akurat..

pokarz obliczenia, bo narazie to sobie gdybasz ze swoimi koncepcjami, sprzedawco klimazytorow

klimatyzatorki sie ie sprzedaja, bo znowu sie uaktywniles?

Nie jestem typowym sprzedawcą klimatyzatorów tak jak Ci się wydaje. A aktywny jestem cały czas. Pisz coś do ludzi a nie szukaj zaczepki.

co to jest komfort ciepłej podłogi?

raz mi się podłoga nagrzała że była ciepła w domu (z wyjątkiem łazienki).. i zapewniam Cię że z komfortem nie ma to nic wspólnego..

Komfort ciepłej podłogi to to że jest odpowiednio ciepła nie jest gorąca nie jest zimna. Niektórzy takiego komfortu nie mają bo np. w starszym domu jest zero izolacji wtedy ciepłej podłogi raczej się nie ma i komfort chodzenia boso odpada również. Nie wiem jak tobie się nagrzała ale skoro za bardzo to chyba coś nie tak.

Komfort ciepłej podłogi to to że jest odpowiednio ciepła nie jest gorąca nie jest zimna. Niektórzy takiego komfortu nie mają bo np. w starszym domu jest zero izolacji wtedy ciepłej podłogi raczej się nie ma i komfort chodzenia boso odpada również. Nie wiem jak tobie się nagrzała ale skoro za bardzo to chyba coś nie tak.

no nie tak było bo ustawiłem coś tam wyłączyłem i grzało parę godzin.. podłoga nagrzała się chyba do 32*.. ale na szczęście przez zimę tylko raz.. tak to podłoga jest neutralna

no nie tak było bo ustawiłem coś tam wyłączyłem i grzało parę godzin.. podłoga nagrzała się chyba do 32*.. ale na szczęście przez zimę tylko raz.. tak to podłoga jest neutralna

Można też wrzucić komuś za mocne kable czy maty i też problem będzie... dlatego trzeba z głową dobierać rozwiązania. Ale najpierw zacząć od porządnej izolacji