Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

4cm to raczej za płytko.. zwłaszcza chyba na taką moc, rozstaw maksimum 15cm.. więcej będzie czuć pod stopami.. czemu taka płytka wylewka? pamiętaj o folii poślizgowej na płycie pomiędzy wylewką a płytą.. bo jak nie dasz to popęka jak podgrzejesz.. a jak folia to musisz odgrodzić kabel co najmniej paroma cm od folii.. a miksokret 7cm nie nada się?

4cm to raczej za płytko.. zwłaszcza chyba na taką moc, rozstaw maksimum 15cm.. więcej będzie czuć pod stopami.. czemu taka płytka wylewka? pamiętaj o folii poślizgowej na płycie pomiędzy wylewką a płytą.. bo jak nie dasz to popęka jak podgrzejesz.. a jak folia to musisz odgrodzić kabel co najmniej paroma cm od folii.. a miksokret 7cm nie nada się?

Możesz wytłumaczyć dlaczego jak folia to musisz odgrodzić kabel co namniej paroma cm od folii ???

Dzwoniłem i do elektry i do lux budu i twierdzą że na płyte jastrych bezposrdnio po uprzednim dobrym zagruntowaniu . I bądź tu madry co zrobić .

Twierdzą że folia nie jest potrzebna . Zresztą ,włąsnie przykład RK pokazuje że się da i nic sie nie dzieje .MAG chyba tez cos takiego "trzasnął".

a czy sam robiłeś dobór kabli,czyli moce ,rozstaw ,ułożenie,czy pomijane były miejsca usytuowania np.łóżka ,szaf itp

Nie, to robili goście, którzy będą mi montowali kable na podstawie OZC, ale z "zapasem". Miejsca tam gdzie będą stały meble nie były pomijane. Z tego co wiem to wystarczą 1 cm nóżki i będzie ok. Wydaje mi się , że mocniejsze kable, będą się włączać rzadziej niż słabsze. Co do folii to też słyszałem , że nie trzeba.

Edytowane przez ciupaq

Możesz wytłumaczyć dlaczego jak folia to musisz odgrodzić kabel co namniej paroma cm od folii ???

Dzwoniłem i do elektry i do lux budu i twierdzą że na płyte jastrych bezposrdnio po uprzednim dobrym zagruntowaniu . I bądź tu madry co zrobić .

Twierdzą że folia nie jest potrzebna . Zresztą ,włąsnie przykład RK pokazuje że się da i nic sie nie dzieje .MAG chyba tez cos takiego "trzasnął".

ale ja piszę o foli nawet nie w kontekście samych kabli grzejnych tylko bardziej tego, że wylewka i pyta jednak pracują.. i wylewkę oddzielasz od ścian 1cm styropianu żeby miała gdzie "pracować" przy zmianach temperatury lub pracy płyty fundamentowej. jak będzie sztywno na stałe do płyty to może popękać..

a od spodu folia właśnie żeby stworzyć warstwę "poślizgową". Normalną wylewkę robisz z reguły na styropianie.. Konrad chyba dał na kable samopozimującą wylewkę a to chyba nieco inny rodzaj niż jastrych..

ale oczywiście nie twierdzę że tak musisz zrobić.. ja po lekturze wątku o płytach zrobiłem tak jak napisałem, wolałem dać niż nie, zwłaszcza że to grosze.. a kable na siatkach do wylewki i podczas robienia miksokretem lekko unoszone były tak że nie leżą bezpośrednio na folii..

Nie, to robili goście, którzy będą mi montowali kable na podstawie OZC, ale z "zapasem". Miejsca tam gdzie będą stały meble nie były pomijane. Z tego co wiem to wystarczą 1 cm nóżki i będzie ok. Wydaje mi się , że mocniejsze kable, będą się włączać rzadziej niż słabsze. Co do folii to też słyszałem , że nie trzeba.

Od tego jak często będą włączać się kable znaczenie ma izolacja. Przykładowo teraz do jednego domu 30 kWh/(m2rok) wrzucam kable elektry 5w/mb tyle że idą pod płytki bezpośrednio.

Zakładając taką samą izolację to chyba mocniejsze będą się włączały rzadziej ?

Pytanie co chcesz osiągnąć poprzez rzadsze włączanie się kabli? Energia jest energią i trzeba jej tyle dostarczyć ile akurat potrzeba, oczywiście nie dasz kabli o mniejszej mocy do domu gdzie nie zrobią roboty i na odwrót. Generalnie trzeba dobrać je odpowiednio do stanu rzeczy. Ma być komfortowo i optymalnie na tyle ile się da. Wiem jedno, że czasem jak widzę jak ktoś komuś wrzuca kable czy maty bez popatrzenia z czym mamy do czynienia to aż głowa boli a potem są problemy ze zbyt gorącą podłogą lub odwrotnie. Nie wiem czy sam będziesz kupował/montował ale jeśli tak to warto dać to komuś kumatemu kto dobrze Ci to dobierze. I tutaj śmieszna sprawa jest bo niektórzy "konsultanci" dalej zatrzymali się na domach powyżej 60 kwh/m2/rok i potem dobierają tak rozwiązania jak ich koledzy od kotłów typu 24kw na 80 m2 mieszkania w samym środku bloku. Ale na szczęście idzie znaleźć bardziej światłych projektantów/doradców.

Tak mi się przypomniało...

12 lipca minął mój rok rozliczeniowy energii więc podsumowałem i porównałem z poprzednim sezonem ...

Jak już wcześniej opisywałem w domu zostało dokonane kika zmian typu rekuperator, dodatkowe ocieplenie ściany na miedzy czy poprawienie ocieplenia strychu ...

W nawiasie różnica pomiędzy poprzednim sezonem ...

Taryfa nocna 11666 kWh ( -334 kWh)

Taryfa dzienna 1814 kWh ( -616 kWh)

Ogrzewanie 9764,67 kWh ( -470,21kWh)

CWU 1366,49 kWh ( +8,52 kWh)

W tym sezonie będzie jeszcze kilka modernizacji i usprawnień więc będzie odniesienie...:yes: