ciupaq 13.07.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Ok. Właśnie planuje 18W/m na płtyę i 4cm wylewki, mam nadzieję, że to nie za płytko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 13.07.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Za płytko. W przypadku dużych odstepow kabli będą zimne pola.A jaką to będzie posadzka? Anhydyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 13.07.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Nie, cementowa bezpośrednio na płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 13.07.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Tzw. jastrych? U mnie wspominali, że jastrych to minimum 5 cm. na każdym kablem, rurką. Dobrze to zapamiętam bo w piwnicy miałem rurki puszczone na chudym i musiałem zrobić wylewkę grubości 10 cm. A jakie masz rozstawy kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.07.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 4cm to raczej za płytko.. zwłaszcza chyba na taką moc, rozstaw maksimum 15cm.. więcej będzie czuć pod stopami.. czemu taka płytka wylewka? pamiętaj o folii poślizgowej na płycie pomiędzy wylewką a płytą.. bo jak nie dasz to popęka jak podgrzejesz.. a jak folia to musisz odgrodzić kabel co najmniej paroma cm od folii.. a miksokret 7cm nie nada się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 13.07.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 To jak to jest np u R&K że ma samopozioma z 1 cm i mu dziala ? U mnie myślę maks 5 cm wejdzie bo już mam zamontowane okna i drzwi wejściowe i grubszej nie dam rady zrobić. Wylewka będzie taka z miksokreta to chyba jastrych cementowy tak mi sie wydaje. Rozstaw nie wiekszy niz 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anmar36 14.07.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 a czy sam robiłeś dobór kabli,czyli moce ,rozstaw ,ułożenie,czy pomijane były miejsca usytuowania np.łóżka ,szaf itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.07.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 4cm to raczej za płytko.. zwłaszcza chyba na taką moc, rozstaw maksimum 15cm.. więcej będzie czuć pod stopami.. czemu taka płytka wylewka? pamiętaj o folii poślizgowej na płycie pomiędzy wylewką a płytą.. bo jak nie dasz to popęka jak podgrzejesz.. a jak folia to musisz odgrodzić kabel co najmniej paroma cm od folii.. a miksokret 7cm nie nada się? Możesz wytłumaczyć dlaczego jak folia to musisz odgrodzić kabel co namniej paroma cm od folii ??? Dzwoniłem i do elektry i do lux budu i twierdzą że na płyte jastrych bezposrdnio po uprzednim dobrym zagruntowaniu . I bądź tu madry co zrobić . Twierdzą że folia nie jest potrzebna . Zresztą ,włąsnie przykład RK pokazuje że się da i nic sie nie dzieje .MAG chyba tez cos takiego "trzasnął". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 14.07.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) a czy sam robiłeś dobór kabli,czyli moce ,rozstaw ,ułożenie,czy pomijane były miejsca usytuowania np.łóżka ,szaf itp Nie, to robili goście, którzy będą mi montowali kable na podstawie OZC, ale z "zapasem". Miejsca tam gdzie będą stały meble nie były pomijane. Z tego co wiem to wystarczą 1 cm nóżki i będzie ok. Wydaje mi się , że mocniejsze kable, będą się włączać rzadziej niż słabsze. Co do folii to też słyszałem , że nie trzeba. Edytowane 14 Lipca 2016 przez ciupaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.07.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Możesz wytłumaczyć dlaczego jak folia to musisz odgrodzić kabel co namniej paroma cm od folii ??? Dzwoniłem i do elektry i do lux budu i twierdzą że na płyte jastrych bezposrdnio po uprzednim dobrym zagruntowaniu . I bądź tu madry co zrobić . Twierdzą że folia nie jest potrzebna . Zresztą ,włąsnie przykład RK pokazuje że się da i nic sie nie dzieje .MAG chyba tez cos takiego "trzasnął". ale ja piszę o foli nawet nie w kontekście samych kabli grzejnych tylko bardziej tego, że wylewka i pyta jednak pracują.. i wylewkę oddzielasz od ścian 1cm styropianu żeby miała gdzie "pracować" przy zmianach temperatury lub pracy płyty fundamentowej. jak będzie sztywno na stałe do płyty to może popękać.. a od spodu folia właśnie żeby stworzyć warstwę "poślizgową". Normalną wylewkę robisz z reguły na styropianie.. Konrad chyba dał na kable samopozimującą wylewkę a to chyba nieco inny rodzaj niż jastrych.. ale oczywiście nie twierdzę że tak musisz zrobić.. ja po lekturze wątku o płytach zrobiłem tak jak napisałem, wolałem dać niż nie, zwłaszcza że to grosze.. a kable na siatkach do wylewki i podczas robienia miksokretem lekko unoszone były tak że nie leżą bezpośrednio na folii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.07.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Nie, to robili goście, którzy będą mi montowali kable na podstawie OZC, ale z "zapasem". Miejsca tam gdzie będą stały meble nie były pomijane. Z tego co wiem to wystarczą 1 cm nóżki i będzie ok. Wydaje mi się , że mocniejsze kable, będą się włączać rzadziej niż słabsze. Co do folii to też słyszałem , że nie trzeba. Od tego jak często będą włączać się kable znaczenie ma izolacja. Przykładowo teraz do jednego domu 30 kWh/(m2rok) wrzucam kable elektry 5w/mb tyle że idą pod płytki bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 17.07.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Od tego jak często będą włączać się kable znaczenie ma izolacja. Przykładowo teraz do jednego domu 30 kWh/(m2rok) wrzucam kable elektry 5w/mb tyle że idą pod płytki bezpośrednio. Zakładając taką samą izolację to chyba mocniejsze będą się włączały rzadziej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.07.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Zakładając taką samą izolację to chyba mocniejsze będą się włączały rzadziej ? Pytanie co chcesz osiągnąć poprzez rzadsze włączanie się kabli? Energia jest energią i trzeba jej tyle dostarczyć ile akurat potrzeba, oczywiście nie dasz kabli o mniejszej mocy do domu gdzie nie zrobią roboty i na odwrót. Generalnie trzeba dobrać je odpowiednio do stanu rzeczy. Ma być komfortowo i optymalnie na tyle ile się da. Wiem jedno, że czasem jak widzę jak ktoś komuś wrzuca kable czy maty bez popatrzenia z czym mamy do czynienia to aż głowa boli a potem są problemy ze zbyt gorącą podłogą lub odwrotnie. Nie wiem czy sam będziesz kupował/montował ale jeśli tak to warto dać to komuś kumatemu kto dobrze Ci to dobierze. I tutaj śmieszna sprawa jest bo niektórzy "konsultanci" dalej zatrzymali się na domach powyżej 60 kwh/m2/rok i potem dobierają tak rozwiązania jak ich koledzy od kotłów typu 24kw na 80 m2 mieszkania w samym środku bloku. Ale na szczęście idzie znaleźć bardziej światłych projektantów/doradców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 18.07.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Nic nie chce osiągnąć. Tylko pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 18.07.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Generalnie trzeba dobrać je odpowiednio do stanu rzeczy. . A jak Ty ten stan rzeczy dobierasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 19.07.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Przykładowo teraz do jednego domu 30 kWh/(m2rok) wrzucam kable elektry 5w/mb ..... Szukałem tych kabli ale na stronie elektry ich nie ma. Skąd masz takie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 19.07.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Szukałem tych kabli ale na stronie elektry ich nie ma. Skąd masz takie ? Mają .Zadzwoń do punktu , dystrybutora czy kogo tam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 19.07.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.07.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Dzięki. Są kable, zamawiałem wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.07.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Tak mi się przypomniało... 12 lipca minął mój rok rozliczeniowy energii więc podsumowałem i porównałem z poprzednim sezonem ... Jak już wcześniej opisywałem w domu zostało dokonane kika zmian typu rekuperator, dodatkowe ocieplenie ściany na miedzy czy poprawienie ocieplenia strychu ... W nawiasie różnica pomiędzy poprzednim sezonem ... Taryfa nocna 11666 kWh ( -334 kWh) Taryfa dzienna 1814 kWh ( -616 kWh) Ogrzewanie 9764,67 kWh ( -470,21kWh) CWU 1366,49 kWh ( +8,52 kWh) W tym sezonie będzie jeszcze kilka modernizacji i usprawnień więc będzie odniesienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts