kolektor1 20.07.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 A jak Ty ten stan rzeczy dobierasz? A czy ja od oszczednyGrześ dowiem się coś o tym doborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.07.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 A czy ja od oszczednyGrześ dowiem się coś o tym doborze? Nie sądzę, oszczedny grzes nie jest za obliczeniami, raczej tak bardziej na czuja i metodę porównawczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 20.07.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Nie sądzę, oszczedny grzes nie jest za obliczeniami, raczej tak bardziej na czuja i metodę porównawczą. No tak. Ale chociaż niech zdradzi tą metodę skoro już stwierdził, że coś dobiera do stany rzeczy. Chyba, że to jakaś wstydliwa metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 20.07.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 No tak. Ale chociaż niech zdradzi tą metodę skoro już stwierdził, że coś dobiera do stany rzeczy. Chyba, że to jakaś wstydliwa metoda. moze to klon T.B.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 20.07.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Witam serdecznie grzejących prądem, Chciałbym się dowiedzieć od kogoś z Poznania lub okolic jakie są koszty jednostkowe wyszczególnione na rachunku za prąd, konkretnie: opłata za energię czynnąopłata sieciowa stała opłata przejściowa opłata jakościowa opłata sieciowa zmienna opłata abonamentowa Ze strony Eneii wydobyłem jedynie koszt energii czynnej, jest to odpowiednio: G11: 0,3130 zł G12: 0,3921/0,1819 zł Dom aktualnie jest wyliczony na 35 000 kWh/rok, czyli ok zapotrzebowanie ok 18kW, może ktoś mieści się w podobnym przedziale i jest w stanie coś opisać. Pozdrawiam,Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 20.07.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 35 000 kWh na rok? nie miało być 3500 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.07.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) 35 000 kWh na rok? nie miało być 3500 ? Skoro 18kW mocy to chyba jednak 35MWh... Będzie boleć. Edytowane 21 Lipca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.07.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Witam serdecznie grzejących prądem, Chciałbym się dowiedzieć od kogoś z Poznania lub okolic jakie są koszty jednostkowe wyszczególnione na rachunku za prąd, konkretnie: opłata za energię czynną opłata sieciowa stała opłata przejściowa opłata jakościowa opłata sieciowa zmienna opłata abonamentowa Ze strony Eneii wydobyłem jedynie koszt energii czynnej, jest to odpowiednio: Poniżej w "pliki do pobrania" są cenniki i regulamin wraz z cennikiem wszelkich opłat --> https://www.enea.pl/dladomu/energia-plus-fachowiec/pliki-do-pobrania/enea_operator_taryfa_2016.pdf?t=1469085206 od str. 42 są przesyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 21.07.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 moze to klon T.B.? Nie bo rozmawiałem i z jednym i z drugim, choć Pan Grzegorz ma podobne poglądy jak Brzęczkowski. Ale widzę, że jak Brzęczkowski unika odpowiedzi na pytania choć w poradach jak Brzęczkowski jest aktywny. Może i powinienem to zrozumieć bo zadaję czasami trudne pytania, na które nie zna odpowiedzi, dokładnie jak Brzęczkowski, gdzie później jestem oskarżany o czepialstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sparrow2 21.07.2016 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Witam.Czytałem ten wontek pi przez drzwi. Widziałem różne propozycję ogrzewania elektrycznego. Generalnie szukam czegoś taniego do ogrzewania.Tu niektórzy podają jak dla mnie do przyjęcia koszty ogrzewania.Ale sposobów jest kilka.Opiszę budynek jaki ma być i jeżeli ktoś by chciał podać propozycję nawet na pw to był bym wdzięczny.Budynek to stara stodoła z obotą.Wymiary: 7/5m Obora ściany grube na 40cm. Tu ma być kotłownia i pom gospodarcze. 8/7m to stodoła ściany 30cm grube z cegły pełnej.Poddasze to 12/7 czyli obora +stodoła.Dach niski. Wysokość budynku ok 7.5m.Planowane ocieplenie to: ściany wełna 15cm. Podłoga 30 w pom gospodarczym 20 cm (styro). Dach 40cm wełny.Strop drewniany na belkach na to deskowanie i 15cm wełny. A potem juz nie wiem xD chyba też deskowanie i docelowe podłoga.Oczywiście po całości podłogówka. Myślałem nad grzaniem bufor 1000l i grzałki + podłogówka wodna.Grzanie w 2 taryfie.Może to też istotne dom jest na wsi Dolny Śląsk okolice Brzegu Dolnego.Ściana południowa bez okien. Ewentualnie 1 świetlik na klatkę schodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.07.2016 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 (edytowane) . Ściana południowa bez okien. Ewentualnie 1 świetlik na klatkę schodową. Stracisz dużo darmowej energii, ciepła do ogrzania. Lepiej jak okien nie ma na ścianie północnej. Acha, i daj sobie spokój z panelami, trenowałem to. Ani to dobre, ani ładne, ani tanie. Edytowane 22 Lipca 2016 przez Wivaldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sparrow2 22.07.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Stracisz dużo darmowej energii, ciepła do ogrzania. Lepiej jak okien nie ma na ścianie północnej. Acha, i daj sobie spokój z panelami, trenowałem to. Ani to dobre, ani ładne, ani tanie. Albo coś mi się strony świata pomyliły albo nie wiem. Ale architekt sugerował, że ściana południowa jesy stroną zimną i nawet dobrze, że nie ma okien xD. A chodzi Ci o panele pewnie do ogrzewania domu. Nie jestem zwolennikiem drogich paneli. Nie na polską kieszeń. Ewentualnie solary własnej roboty na okres letni za ok 400zł i mamy przez wakacje darmową ciepłą wodę xD Czekam na propozycje ogrzewania elektrycznego bądź też sugestie dotyczące ocieplenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.07.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Nie sądzę, oszczedny grzes nie jest za obliczeniami, raczej tak bardziej na czuja i metodę porównawczą. Nie kolego Asolt zwracam uwagę na OZC jak nie ma to na izolacje i z doświadczenia się wie co można a czego nie. Nie poleciłbym nikomu podłogówki elektrycznej zrobić na 10 cm styropianu. Nie wiem zatem skąd te Twoje osądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.07.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 No tak. Ale chociaż niech zdradzi tą metodę skoro już stwierdził, że coś dobiera do stany rzeczy. Chyba, że to jakaś wstydliwa metoda. Odpisałem powyżej tam koledze Asoltowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.07.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Nie bo rozmawiałem i z jednym i z drugim, choć Pan Grzegorz ma podobne poglądy jak Brzęczkowski. Ale widzę, że jak Brzęczkowski unika odpowiedzi na pytania choć w poradach jak Brzęczkowski jest aktywny. Może i powinienem to zrozumieć bo zadaję czasami trudne pytania, na które nie zna odpowiedzi, dokładnie jak Brzęczkowski, gdzie później jestem oskarżany o czepialstwo. Tak rozmawialiśmy jak i z wieloma osobami z forum. Kto był lub spotkał się ze mną to wie skąd takie a nie inne podejście do tematu z mojej strony. Ja czasem w liczenie się nie bawię jak wiem że dom został zbudowany porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.07.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 .... Ja czasem w liczenie się nie bawię jak wiem że dom został zbudowany porządnie. A jak został zbudowany nie porządnie to jak wyglada to liczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.07.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 A jak został zbudowany nie porządnie to jak wyglada to liczenie? To inwestor jeśli chce to liczy sobie między innymi polecam kolegę z forum lub robimy bez liczenia tylko z głową. A nie jak jeden z przypadków zeszłej zimy gdzie gość dzwoni że zjada mu gazu 20m3 na dobę bo mu ktoś mądry położył w podłogówkę w na całym parterze na 2 cm styropianu... takie przypadki się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.07.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 To inwestor jeśli chce to liczy sobie między innymi polecam kolegę z forum lub robimy bez liczenia tylko z głową. A nie jak jeden z przypadków zeszłej zimy gdzie gość dzwoni że zjada mu gazu 20m3 na dobę bo mu ktoś mądry położył w podłogówkę w na całym parterze na 2 cm styropianu... takie przypadki się zdarzają. Taa, czyli tak w zasadzie zadnego liczenia nie ma poza przypadkami gdy inwestor liczy sam lub gdy chce miec policzone. No cóz mozna i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.07.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Taa, czyli tak w zasadzie zadnego liczenia nie ma poza przypadkami gdy inwestor liczy sam lub gdy chce miec policzone. No cóz mozna i tak. Zawsze mówię że jak ktoś chce to proszę sobie zlecić wykonanie OZC i mówię jest podaję np. namiar na kolegę Andrzeja. Jak nie chcą, nie potrzebują to i tak zrobi się odpowiednio dobrze by rachunki za ogrzewanie było satysfakcjonujące. Mnie np. OZC osobiście potrzebne nie jest ale to jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 22.07.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Zawsze mówię że jak ktoś chce to proszę sobie zlecić wykonanie OZC i mówię jest podaję np. namiar na kolegę Andrzeja. Jak nie chcą, nie potrzebują to i tak zrobi się odpowiednio dobrze by rachunki za ogrzewanie było satysfakcjonujące. Mnie np. OZC osobiście potrzebne nie jest ale to jest moje zdanie. 1. co znaczy zrobi sie odpowiednio dobrze? 2. jak mierzysz/ sprawdzasz/oceniasz czy jest zrobione odpowiednio dobrze? 3. co znaczy ze rachunki beda satysfkcjonujace? 4. w jaki sposob oceniasz/mierzysz/sprawdzasz czy rachunki sa satysfkcjonujace? masz jakas specjalna skale satysfakcji? okreslasz Jakis wspolczynnik satysfakcji rachunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts