Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. co znaczy zrobi sie odpowiednio dobrze?

2. jak mierzysz/ sprawdzasz/oceniasz czy jest zrobione odpowiednio dobrze?

3. co znaczy ze rachunki beda satysfkcjonujace?

4. w jaki sposob oceniasz/mierzysz/sprawdzasz czy rachunki sa satysfkcjonujace? masz jakas specjalna skale satysfakcji? okreslasz Jakis wspolczynnik satysfakcji rachunku?

Ale się czepiacie.

Jeśli ktoś stawia typowy dom, 15-20 cm styro na ściany, 15 cm styro w podłogę i z 25-30 wełny w dach, okna średniej klasy, najmniej sprawna wentylacja mechaniczna, to dom o powierzchni od 100 do 130 m2 będzie zużywał energii w bardzo ograniczonych widełkach strzelam: 1500 - 2500 zł/CO/CWU - sezon grzewczy. Ile czasu warto poświecić na to, żeby szacować to z dokładnością do 50 zł wiedząc, że jest tyle zmiennych czynników, że i tak tylko "przewidujemy"?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. co znaczy zrobi sie odpowiednio dobrze?

2. jak mierzysz/ sprawdzasz/oceniasz czy jest zrobione odpowiednio dobrze?

3. co znaczy ze rachunki beda satysfkcjonujace?

4. w jaki sposob oceniasz/mierzysz/sprawdzasz czy rachunki sa satysfkcjonujace? masz jakas specjalna skale satysfakcji? okreslasz Jakis wspolczynnik satysfakcji rachunku?

Odpowiednio dobrze, to znaczy dokładnie. Dom musi być szczelny. Ja sprawdzam prace między innymi termowizją czy testem szczelności. Jak robię sam to przykładam się do roboty. Satysfakcjonujące... podam przykład budynku gdzie mieszkańcy wydawali na ogrzewanie średnio 4 tys zł za sezon a udało się zejść o połowę z tego zwiększając komfort cieplny i ogólny komfort w budynku. Inny przykład to zejście z rachunków z poziomu 2 tys zł za ogrzewanie na 1 tys zł. Ludzie mają satysfakcje z mniejszych rachunków jak ewidentnie płacą mniej. Tyle.

Ale się czepiacie.

Jeśli ktoś stawia typowy dom, 15-20 cm styro na ściany, 15 cm styro w podłogę i z 25-30 wełny w dach, okna średniej klasy, najmniej sprawna wentylacja mechaniczna, to dom o powierzchni od 100 do 130 m2 będzie zużywał energii w bardzo ograniczonych widełkach strzelam: 1500 - 2500 zł/CO/CWU - sezon grzewczy. Ile czasu warto poświecić na to, żeby szacować to z dokładnością do 50 zł wiedząc, że jest tyle zmiennych czynników, że i tak tylko "przewidujemy"?

Niby tak ale ten sam dom w Szczecinie, w Suwałkach czy Zakopanem bedzie miał całkiem inne zapotrzebowania, poza tym rozrzut 1500-2500 zł tez dosc spory, chociaz w wartosciach bezwglednych to tylko czy moze az 1000 zł.

Ale się czepiacie.

Jak nie "skopie" się domu i instalacji to na prawdę utrzymanie go wychodzi tanio. Na podstawie różnych budynków jakie się zna można ocenić i wiele zrozumieć.

Niby tak ale ten sam dom w Szczecinie, w Suwałkach czy Zakopanem bedzie miał całkiem inne zapotrzebowania, poza tym rozrzut 1500-2500 zł tez dosc spory, chociaz w wartosciach bezwglednych to tylko czy moze az 1000 zł.

1000 zł to dużo. Nie ma co. Oczywiście lokalizacja też nie jest bez znaczenia. jak ktoś chce to zrobić bardzo dokładnie to OZC może się przydać jak najbardziej.

Ale się czepiacie.

nie odbieram tego jako czepianie sie. dykusja jest na temat scisly, zmierzalny i opisywalny. do Ciebie pojawiaja sie konkretne lczby, od asolta tez i od wielu innych. za to do grzesia, kreujacego sie na forum na specjaliste, pioniera i tak chetnie wszystkim doradzajacego zawsze ta sama pusta spiewka. zero konkretow. skoro pisze ze rachunki sa satysfakcjonujace to chce wiedziec co to jest, bo inaczej to jest tak samo jak z mitycznym "bedzie pan zadowolony". posty grzesia niosa cale 0 wartosci dodanej.

nie odbieram tego jako czepianie sie. dykusja jest na temat scisly, zmierzalny i opisywalny. do Ciebie pojawiaja sie konkretne lczby, od asolta tez i od wielu innych. za to do grzesia, kreujacego sie na forum na specjaliste, pioniera i tak chetnie wszystkim doradzajacego zawsze ta sama pusta spiewka. zero konkretow. skoro pisze ze rachunki sa satysfakcjonujace to chce wiedziec co to jest, bo inaczej to jest tak samo jak z mitycznym "bedzie pan zadowolony". posty grzesia niosa cale 0 wartosci dodanej.

nie wiem jakim niby pionierem jestem... wybacz nie wiem skąd te wymysły. Co do pustych śpiewek co bym nie napisał to i tak widziałbyś w tym pustkę taki już wariant został przez ciebie przyjęty. co do moich postów to widocznie traktujesz je wybiórczo a co byłoby w nich napisane i tak będzie be. co do Twoich to widzę że raczej potrafisz się tylko czepiać i nic więcej. Przez internet można jednak robić co się chce. Większość i tak wyciąga rozsądne wnioski i z tego się cieszę.

Nie kolego Asolt zwracam uwagę na OZC

No tak, ale jeszcze nie dawno:

Nie wiem....jak kogoś to uspokoii to niech OZC sobie robi. Potem albo będzie mile zaskoczony albo będzie się dziwił czemu zapłacił mniej. Przy WG nie wiem jak można liczyć ile "wydmucha" ale jak widać jakoś kombinują. Ja jednak na OZC się nie znam. Wiem jedno, dom trzeba dobrze zaizolować i uszczelnić i po sprawie. Budujmy lepiej niż normy i będzie OK.

No to jak to jest: jak można zwracać uwagę na coś na czym się nie zna?

jak nie ma to na izolacje i z doświadczenia się wie co można a czego nie. Nie poleciłbym nikomu podłogówki elektrycznej zrobić na 10 cm styropianu. Nie wiem zatem skąd te Twoje osądy.

Właśnie o to pytałem o te doświadczenia, co można a co nie.

No tak, ale jeszcze nie dawno:

No to jak to jest: jak można zwracać uwagę na coś na czym się nie zna?

Właśnie o to pytałem o te doświadczenia, co można a co nie.

I nadal twierdze to samo. Skoro mam odniesienie do konkretnych przypadków to dla mnie OZC nie jest potrzebne. Mówię zawsze że zrobić można. Niektórzy pytają gdzie więc daję namiar i tyle.

Co można a co nie... w zasadzie wszystko można sobie robić tylko zależy co chcemy osiągnąć :) Dom musi być szczelny z dobrymi izolacjami jeśli chcemy rachunki mieć niskie. Przykładów takich na forum jest wiele.

Co do WG i OZC dla mnie nadal liczenie jest bez sensu bo jak to obliczyć ile tego ciepła ucieknie dokładnie.

Jak ktoś jest myślący, i to bynajmniej nie tak jak instalatorzy węglosyfów trwający w swoich przekonaniach z lat 80-90, to można ekstrapolować zapotrzebowanie i potrzebną moc na podstawie posiadanych parametrów domu. Oczywiście też uważam, że lepiej to policzyć dokładnie, ale przecież inwestora nikt nie zmusi.

Jak ktoś jest myślący, i to bynajmniej nie tak jak instalatorzy węglosyfów trwający w swoich przekonaniach z lat 80-90, to można ekstrapolować zapotrzebowanie i potrzebną moc na podstawie posiadanych parametrów domu. Oczywiście też uważam, że lepiej to policzyć dokładnie, ale przecież inwestora nikt nie zmusi.

Otóż to. Z tym że liczyć nikomu nikt nie zabroni tym bardziej jeśli nie kosztuje to majątku. Potem można zweryfikować to liczenie w pewnym zakresie.

ile domów zbudowałeś i widziałeś? mierząc rozkłady temperatur, ciepłomierze i inne liczniki stosując?

twórcy programów do OZC korzystają z doświadczeń setek jak nie tysięcy wyników badań.. wszystko da się policzyć..

I niech liczą. Dla mnie istotne są ostatecznie opłaty za ogrzewanie, cwu czy też chłodzenie. Widzisz, sam w stopce piszesz że jesteś nienormalny grzejąc czystym prądem... ja tak samo nienormalny jestem twierdząc że OZC nie jest konieczne jak podejdziesz do tematu właściwie. Zapewne nie jeden kazał się Tobie popukać po czole jak powiedziałeś że grzejąc prądem płacisz takie a nie inne rachunki. A i tak mógłbyś płacić jeszcze mniej.

I nadal twierdze to samo. Skoro mam odniesienie do konkretnych przypadków to dla mnie OZC nie jest potrzebne.

Mówisz o konkretnych przypadkach a jeszcze ani razu nie zaprezentowałeś tego konkretnego przypadku. Dokładnie jak Brzęczkowski. Coś twierdzi ale podeprzeć tego jakąkolwiek dokumentacją to już nie.

A wiec prosiłem wcześniej przedstaw te konkretne przypadki!!!

Witam

Pozwole sobie na wtracenie.

Tu jest dyskusja co jest cięższe 1kg pierza czy 1kg piachu xD

Każdy ma racje i tego się trzymajmy xD

A tu ludzie czekają na wasze cenne rady :)

Mało kogo interesuje ozc itp.

Ja osobiście chciał bym dostać kilka kombinacji na ogrzewanie. Inaczej z głupoty i niewiedzy wpakuje się w "eCoGroszek".

Pozdrawiam

Witam

Pozwole sobie na wtracenie.

Tu jest dyskusja co jest cięższe 1kg pierza czy 1kg piachu xD

Każdy ma racje i tego się trzymajmy xD

A tu ludzie czekają na wasze cenne rady :)

Mało kogo interesuje ozc itp.

Ja osobiście chciał bym dostać kilka kombinacji na ogrzewanie. Inaczej z głupoty i niewiedzy wpakuje się w "eCoGroszek".

Pozdrawiam

Pewnej rzeczy nie rozumiesz a pisałem i wyjaśniałem dokładnie Tobie na Forum Budowlanym. Powtórzę jeszcze raz

Aby coś sensownego Tobie doradzić to większość tu doradzających musi wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło Twojej remontowanej stodoły. A to jest do wykonania przez osobę, która wykona OZC. OZC to taki audyt indywidualny Twojej stodoły.Jak już będzie wiadomo ile ciepła potrzebuje Twój dom to dopiero można zabrać się za przymiarki do ogrzewania. Jeżeli z obliczeń OZC wyniknie, że zapotrzebowanie na ciepło będzie na poziomie 10 kWh/m2/rok to najlepszym będzie elektryczne, dla tego, że będziesz potrzebował bardzo mało ciepła, jeżeli z OZC wyjdzie, że będziesz potrzebował 40 kWh/m2/rok to można pomyśleć o gazie, natomiast jeżeli zapotrzebowanie wyjdzie na poziomie 100 kWh/m2/rok to trzeba będzie pomyśleć co tu jeszcze ocieplić bo to zbyt duże zapotrzebowanie i ogrzewanie węglem zje Twój portfel. Po OZC zwróć się do kolegi aslota, wszak on jedyny to tu wykonuje.

A na razie to nie żądaj cennych rad bo to wróżenie z fusów. Cenne rady daje Brzęczkowski na FB wróżąc z fusów.

Edytowane przez kolektor1

Mówisz o konkretnych przypadkach a jeszcze ani razu nie zaprezentowałeś tego konkretnego przypadku. Dokładnie jak Brzęczkowski. Coś twierdzi ale podeprzeć tego jakąkolwiek dokumentacją to już nie.

A wiec prosiłem wcześniej przedstaw te konkretne przypadki!!!

Na forumbudowlanym podawałem kilka przypadków gdzie robione były instalacje i o ile spadło zużycie. Jak brakuje to raz jeszcze przypominam, na forum takich przypadków jest wiele gdzie dom zbudowano z głową z dobrymi izolacjami. Ludzie podają ile kosztuje ich utrzymanie. Nie bawię się w biurokrację i dokumentacje.

Pewnej rzeczy nie rozumiesz a pisałem i wyjaśniałem dokładnie Tobie na Forum Budowlanym. Powtórzę jeszcze raz

Aby coś sensownego Tobie doradzić to większość tu doradzających musi wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło Twojej remontowanej stodoły. A to jest do wykonania przez osobę, która wykona OZC. OZC to taki audyt indywidualny Twojej stodoły.Jak już będzie wiadomo ile ciepła potrzebuje Twój dom to dopiero można zabrać się za przymiarki do ogrzewania. Jeżeli z obliczeń OZC wyniknie, że zapotrzebowanie na ciepło będzie na poziomie 10 kWh/m2/rok to najlepszym będzie elektryczne, dla tego, że będziesz potrzebował bardzo mało ciepła, jeżeli z OZC wyjdzie, że będziesz potrzebował 40 kWh/m2/rok to można pomyśleć o gazie, natomiast jeżeli zapotrzebowanie wyjdzie na poziomie 100 kWh/m2/rok to trzeba będzie pomyśleć co tu jeszcze ocieplić bo to zbyt duże zapotrzebowanie i ogrzewanie węglem zje Twój portfel. Po OZC zwróć się do kolegi aslota, wszak on jedyny to tu wykonuje.

A na razie to nie żądaj cennych rad bo to wróżenie z fusów. Cenne rady daje Brzęczkowski na FB wróżąc z fusów.

A to dobre dopiero.... Elektryczne wszędzie można dać robiąc to z głową. Przecież PC to elektryczne zgadza się?

A to dobre dopiero.... Elektryczne wszędzie można dać robiąc to z głową. Przecież PC to elektryczne zgadza się?

Mozna, pewnie ze mozna, mistrzem jest w tym TB który to wykonuje w domach nawet przedwojennych, polepi stare okna, przesunie grzejniki na sciany wewnętrzne, załozy z

5 bojlerków 15l i juz zuzycie spada ponizej 30 kW. Wykonywanie z głową cokolwiek to znaczy nie odpowie na wiele pytan inwestora a w szczegolnosci dotyczących optymalizacji ocieplen, doboru okien, optymalnej mocy kabli, podłogówki wodnej i wielu wielu innych. Robienie z głową widocznie dla tych mało pytających.